wat kan ik met kruiden doen dat ik sneller zwanger wordt of beter vruchtbaar ben
Beste Mevrouw,
Ik ben in mijn boeken gedoken na uw vraag, maar volgens mij bestaat er geen kruid dat ervoor zorgt dat je sneller zwanger wordt. Als u de reden weet waarom u niet snel zwanger raakt, bijvoorbeeld stress of een verstoorde hormoonbalans, dan zou dat wel behandeld kunnen worden met kruiden om zo de kans op zwanger worden groter te maken. Ik weet wel dat Vrouwenmantel(alchemilla) een goed kruid is om in te nemen voor de zwangerschap. Vrouwenmantel brengt de hormonen weer in balans en het versterkt de baarmoeder. Ik moet er wel bij zeggen dat Vrouwenmantel absoluut niet tijdens de zwangerschap ingenomen mag worden! Dit kruid heeft namelijk oo een uitdrijvende werking.. Vrouwenmantel is ook een goed kruid om in te nemen tijdens en na de bevalling, omdat het kruid een uitdrijvende werking heeft en het stelpt de bloeding. Helaas kan ik u verder geen advies geven.
Met vriendelijke groet.
Hier nog enkele kruiden die men VOOR de zwangerschap, dus die een positieve werking hebben om zwanger te worden, Maar het zijn GEEN WONDERMIDDELEN
Ps. Deze kruiden niet tijdens de zwangerschap innemen!
Gember: Bevordert een normale menstruatie.
Kuisboomvrucht Ondersteunt de hormonale balans.
Maca: het is een adaptogeen, dat betekent dat het een algehele versterkende invloed heeft op lichaam en geest. Het heeft een normaliserende en balancerende invloed op het lichaam en ondersteunt lichaam en geest in situaties van stress. Goed voor het libido; Voor in situaties van stress; Helpt bij gewichtsverlies; Bij overgangsverschijnselen.
Voor een goede gemoedstoestand; Goed voor hart en bloedvaten; Voor in situaties van stress; Bevordert een goede nachtrust.
Rozemarijn: Bron van antioxidanten.
Schizandra: Heeft een positieve invloed op het libido en bevordert een normale menstruatie. Is een krachtige antioxidant en adaptogeen en het heeft een gunstige invloed op de luchtwegen en de lever.
Teunisbloemolie: Bron van GLA (gamma-linoleenzuur) dat nodig is voor de aanmaak van prostaglandines en andere hormoonachtige stoffen.
Zilverkaars: Bevordert een gezonde hormoonhuishouding, ook tijdens de menopauze.
Gezonde eetgewoontes aankweken vanaf 1 jaar tot 3 maanden voor de bevruchting
Hoe sneller je gezonde eetgewoontes aanneemt, hoe meer kans je maakt om sneller zwanger te worden en ook later te genieten van een zorgeloze zwangerschap. Voeding heeft zowel een invloed op de vruchtbaarheid van mannen als op die van vrouwen. Tot voor 3 maanden voor de bevruchting hebben je eetgewoontes werkelijk een invloed op je vruchtbaarheid.
Weg met kunstmatige zoetstoffen en cafeïnerijke dranken
Indien je eetgewoontes te wensen over laten, zal je je eetpatroon hier en daar grondig moeten aanpassen. Je kan alvast beginnen met het weglaten van zoetstoffen en het verminderen van je koffieverbruik. Een groot verbruik van zowel kunstmatige zoetstoffen als koffie, brengen de geslachtsklieren uit evenwicht. Cafeïne kan een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid van de vrouw. Volgens een recente studie van het Amerikaanse National Institute of Health kan een dagelijkse inname van meer dan 3 kopjes koffie de kansen op bevruchting met 27% doen verminderen. Zelfs een matige inname van cafeïne (tot 3 kopjes koffie per dag of een inname van ongeveer 300 mg) zou de vruchtbaarheid kunnen verstoren. Zo zien vrouwen die dagelijks een 2-tal bakjes troost drinken, hun kansen op bevruchting die cyclus met 10% verminderd
Natuurlijk bevindt cafeïne zich niet enkel in koffie. Cafeïne zit in een heleboel drankjes en voedingswaren verborgen. Om exact te weten of en hoeveel cafeïne iets bevat, lees je best de informatie op de verpakking van het product. We geven je hier alvast een lijstje met cafeïnebevattende dranken en ingrediënten:
Klassieke Koffie
tussen 105 en 115 mg/kopje
Espresso
100 mg/kopje
Cappuccino
100 mg/kopje
Cafeïnevrije koffie
5 mg/kopje
IJsthee
70 mg/glas
Instant thee
30 mg/kopje
Cola
tussen 30 en 56 mg/glas
Dieetcola
tussen 38 en 45 mg/glas
Chocolademelk
4 mg/kop
Sommige pijnstillers
vanaf 30 mg/pil
Sommige dieetpillen
tussen 100 en 200 mg/pil
Bij mannen wordt aangenomen dat een matig verbruik van cafeïne een positieve invloed heeft op de vruchtbaarheid. Het zou immers de beweeglijkheid van de zaadcellen stimuleren.
Genotsmiddelen: zoveel mogelijk beperken
Dat je nicotine en alcohol best kan vermijden, hoeven we je allicht niet meer te vertellen. Indien het voor jou om een aantal redenen moeilijk is om volledig met deze gewoontes te breken, kan je wel proberen je alcohol- en nicotineverbruik te matigen. Onderzoek wijst uit dat rooksters ernstige schade kunnen toebrengen aan hun eicellen, eileiders en baarmoederhals. Sigaretten brengen dus niet enkel je vruchtbaarheid in het gedrang, maar hebben een zeer nefaste invloed op het toekomstige embryo.
Een glaasje wijn op tijd en stond staat je vruchtbaarheid zeker niet in de weg. Om als proberend koppel een beetje in de mood te geraken, is een lekkere maaltijd met daarbij een passend wijntje nog steeds een succesformule. Toch geldt het principe geniet, maar drink met mate nu meer dan ooit. Drink je meer dan een 1 à 2 glaasjes per dag, dan kan dit immers rechtsreeks een invloed hebben op je vruchtbaarheid. Zelfs een matig alcoholverbruik kan leiden tot genetische beschadiging van je eicel en dus afwijkingen bij je toekomstige baby.
Vitamine- en mineralensupplementen: indien nodig
In normale omstandigheden volstaat een evenwichtige voeding om aan al je noden aan vitamines en mineralen te voldoen. Toch kan niet iedereen bij elke maaltijd op zn voeding letten. Een drukke job of een stresserende dagtaak staan een evenwichtig dieet meer dan eens in de weg. Indien het voor jou niet steeds mogelijk is om gezond te eten, overleg je best met je dokter of het aangewezen is dat je voedingssupplementen slikt. Let wel, een voedingssupplement mag je slechts als aanvulling op je gewone voeding beschouwen, nooit als vervangmiddel.
Sommige voedingssupplementen die je zonder voorschrift kan aanschaffen, bevatten te hoge doseringen aan vitamines. Er wordt dan ook vaak aangeraden om over te schakelen naar een voedingssupplement voor zwangere vrouwen, omdat de doseringen in deze supplementen veel nauwlettender in het oog worden gehouden. Daarenboven zijn de voedingssupplementen die worden aangeraden tijdens de preconceptie periode en de zwangerschap gelijkaardig. De hoeveelheden die we hieronder aangeven, zijn de dagelijks aan te raden doses.
Vitamine A: 0,7 mg/dag
Een evenwichtig gehalte aan vitamine A is al voor de eigenlijke bevruchting van belang. Het stimuleert niet enkel de vruchtbaarheid, maar helpt eveneens bij de preventie van aangeboren afwijkingen en infecties. Let wel, een te hoge dosis aan vitamine A kan gevaarlijk zijn voor jou en je toekomstige baby. Kies je voor een voedingssupplement, dan is het eigenlijk aan te raden om de voorkeur te geven aan bètacaroteen, een soort voorstadium van vitamine A. Bètacaroteen is geheel ongevaarlijk: heeft je lichaam er voldoende van, dan zet het geen provitamine meer om en loop je geen risico op hyperavitaminose of vitaminevergiftiging. In je voeding zijn de beste vitamine A-bronnen : wortelen, paprika, groene kool, venkel, abrikozen, tomaten, broccoli, groene kool, volkorenbrood en boter.
Vitamine B1: 1,4 mg/dag
Deze vitamine kan bijdragen tot het voorkomen van geestelijke gezondheidsproblemen, een slechte concentratie en een slecht geheugen. Het verlicht eveneens de prikkelbaarheid en de vermoeidheid die vaak met de stresserende preconceptie periode gepaard gaan. In het algemeen werkt vitamine B1 gunstig op de vruchtbaarheid en versterkt het de eetlust. Biergist, varkensvlees, gevogelte, sojabonen, havervlokken, volkorenbrood, tarwekiemen, peulvruchten, ongepelde rijst en aardappelen zijn de beste vitamine B1-bronnen.
Vitamine B3: 18 mg/dag
Vitamine B3 voorkomt o.a. hoofdpijn, spanning en nervositeit. Een evenwichtig gehalte aan deze vitamine draagt bij de bevruchting en tijdens de zwangerschap bij tot de preventie van aangeboren afwijkingen. De beste vitamine B3-bronnen zijn : gevogelte, melk, konijn, tong, makreel, sardienen, biergist, tarwezemelen, mager vlees en champignons.
Vitamine B5: 6 mg/dag
Supplementen kunnen helpen bij slapeloosheid en depressie. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot verschillende vruchtbaarheidsproblemen. Belangrijke vitamine B5-bronnen zijn: sojascheuten, champignons, broccoli, kaas, eieren, kip, melk, biergist, havervlokken en volkorenbrood.
Vitamine C: 60 mg/dag
Om zwanger te raken, is een goede weerstand van essentieel belang. Indien je lichaam aanvoelt dat zijn weerstand niet op peil is, zal het minder geneigd zijn een bevruchting toe te laten. Vitamine C speelt een belangrijke rol in de opbouw van jouw weerstand en dat van je toekomstig kind. Het verbetert eveneens de ijzeropname en is belangrijk voor de algemene gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. De beste vitamine C-bronnen zijn : kersen, rozenbottel, rode paprika, zanddoorn, aardappelen, kiwis, aardbeien, citrusvruchten, zwarte aalbessen en alle koolsoorten.
Vitamine D: 0,5 mg/dag
Deze vitamine, die op natuurlijke wijze wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht op je huid, draagt bij tot de absorptie van calcium en magnesium, 2 soorten mineralen die zeer belangrijk zijn voor wie zwanger wil worden (zie infra). Voor de productie van vitamine D heb je cholesterol nodig dat je terugvindt in eieren, kaas, melk en boter. Tijdens de wintermaanden zijn levertraan en zeevis aangewezen.
Essentiële vetzuren: 700 mg/dag
Een supplement aan essentiële vetzuren is in de preconceptie periode vooral nuttig bij het regelen van de eisprong en de menstruatie. Je vindt essentiële vetzuren terug in saffloerolie, maïskiem olie, sojaolie, lijnolie, arachideolie, zeevis, visolie, Bernagie olie, zonnebloemolie en teunisbloemolie.
Foliumzuur: 0,4 mg/dag
Wil je zwanger worden, dan is een dagelijkse dosis van 400 microgram aan foliumzuur sterk aanbevolen. Foliumzuur beperkt op drastische wijze de kansen op afwijkingen die het gevolg zijn van een neuraal buisdefect (zoals o.a. spina bifida of open ruggetje). Om zeker te zijn dat je elke dag je 400 microgram binnenkrijgt, kan je je voeding aanvullen met foliumzuurtabletten. Deze tabletten kan je zonder voorschrift bij je apotheker verkrijgen. Foliumzuur is een vitamine die je terugvindt in verse groenten, fruit, aardappelen, peulvruchten, volkoren- en zuivelproducten.
Magnesium: 300 mg/dag
Het is belangrijk dat je magnesiumgehalte al voor de bevruchting in evenwicht is. De zwangerschap maakt een magnesiumtekort immers ernstiger. Om je magnesiumpeil in evenwicht te houden, eet je regelmatig postelein, tarwekiemen, peulvruchten, gevogelte, rund, vis, algen, volle granen en biergist en vergeet je niet regelmatig mineraalwater te drinken.
IJzer: 14 mg/dag
Een tekort aan ijzer veroorzaakt naast bloedarmoede vaak ook depressie en hoofdpijn niet meteen goede omstandigheden voor een bevruchting. Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan ijzer groter, omdat de rode bloedcellen met 1/3 toenemen. IJzer moet in combinatie met andere voedingsstoffen worden genomen, omdat het anders een tekort aan andere belangrijke mineralen kan veroorzaken. IJzer vind je terug in volkerenproducten, mager vlees, bloedpens, eieren, noten, schaaldieren, havervlokken, peulvruchten, gedroogd fruit en groene groenten.
Zink: 15 mg/dag
Een laag zinkgehalte wordt in verband gebracht met menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid en een laag geboortegewicht. Extra zink kan helpen om een miskraam te voorkomen, het geboortegewicht te verbeteren, kinderen een beter afweersysteem te geven en bij de ontwikkeling van de hersenen te helpen. In tarwekiemen, oesters, lam, eend, vis, kalkoen, kaas, linzen, mager rundvlees en volkorenbrood vind je het meeste zink terug.
Calcium: 800 mg/dag
In de preconceptie periode voorkomt calcium alvast premenstruele problemen. Het calciumgehalte moet voor de bevruchting op een hoog peil zijn. Tijdens de zwangerschap speelt het een belangrijke rol bij de groei van de foetus en het welzijn van de moeder. Een dagelijkse inname van ongeveer 800 mg verlicht beenkrampen en de pijn van de weeën. Het draagt eveneens bij tot een goed geboortegewicht. Zowel karnemelk, yoghurt, melk, harde kazen, schaaldieren, waterkers, paardenbloem, groene bladgroente als sardienen zijn echte calciumboosters!
Selenium: 0,2 mg/dag
Een goed seleniumgehalte is belangrijk zowel voor de bevruchting als tijdens de zwangerschap. Het wordt ook in verband gebracht met succesvol borstvoeding geven en het voorkomen van wiegendood bij babys. Schaaldieren, tarwekiemen, varkensvlees, muesli, biergist, vis, kwark, knoflook, uien en volle melk bevatten het meeste selenium.
Koper: 1,2 mg/dag
Hoewel tekorten aan koper eerder zeldzaam zijn, kunnen ze wel leiden tot onvruchtbaarheid. Te veel koper is dan weer giftig. Het kopergehalte moet bij de bevruchting in evenwicht zijn, omdat het tijdens de zwangerschap van nature zal toenemen. Koper vind je terug in peulvruchten, Emmentaler (kaas), gierst, oesters, kreeft, schol, eend, gans, kalfsvlees en volkorenbrood.
Een ideaal lichaamsgewicht
Drastisch vermageren tijdens je zwangerschap, is volledig uit den boze! Vind je jezelf te zwaar en wil je nog voor je zwangerschap een aantal kilootjes verliezen, dan is een evenwichtig dieet aan te raden. Een te zware aanslag op je vetreserves kan je kansen op bevruchting immers sterk verminderen: te snel en/of te veel vet verliezen, kan de werking van je eierstokken behoorlijk verstoren.
Dagelijks moet je kunnen rekenen op een minimum van 1.500 à 2.000 calorieën, naargelang je lengte en gewicht. Daarenboven moet ongeveer 15 à 20 % van die calorieën uit vet afkomstig zijn. Zo beschik je over optimale vet- en cholesterolreserves. Je eierstokken hebben deze reserves nodig om progesteron te produceren. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in onder andere de innesteling van het bevruchte eitje, in de beginfase van de zwangerschap. Wil je dus alsnog vermageren, dan kies je best voor fruit, vezelrijke voeding en mager vlees. Zorg ervoor dat aan al je mineralen- en vitaminenoden wordt voldaan.
Optimale conditie
Om zoveel mogelijk kans te maken op een geslaagde bevruchting, is een optimale conditie natuurlijk ideaal. Sowieso is de preconceptie periode vaak stresserend en heb je alle baat bij een evenwichtige voeding. Je zal je daarenboven wellicht zelf beter voelen bij het idee dat je al het mogelijke gedaan hebt om een gezonde baby te krijgen. Toch mag wat je eet geen obsessie worden. Dit zou enkel meer stress veroorzaken en dus een nefaste invloed hebben op je vruchtbaarheid. Af en toe tegen de regels zondigen, is zeker geen ramp! Genieten en je goed in je vel voelen, daar draait het allemaal om in deze periode (en daarna ook, natuurlijk)!
Sinds enkele jaren heb ik last van een 'luie maag', waardoor ik me dikwijls ongemakkelijk en zeer moe voel en moeilijk kan slapen. (Eten dat ik s'middags eet , soms alleen maar soep, ligt s'avonds nog op mijn maag) Ben geopereerd van galstenen in 2000 en achteraf zijn de problemen echter begonnen. Na enkele jaren onderzoek , o.a. 3 gastroscopies waarbij men toen iedere keer enkel onstekingen van het maagslijmvlies zag, en na het laatste onderzoek (isotopen), zag men dat ik een 'luie maag' had.
Heb al verschillende medicaties genomen zoals motilium tagamet,zantac, omeprazol en noem maar op maar ieder keer na het stoppen van de medicatie komen de klachten terug.(+ heb gemakkelijk last van nevenwerkingen van de medicatie).
Heb ook reeds voetreflexologie laten doen. Dit helpt wel gedeeltelijk, maar bij het stoppen van de therapie komen de klachten ook terug.
Weet jij soms welke kruiden of andere middelen mij
kunnen helpen voor dit 'luie maag' probleem?
Met vriendelijke groeten
Carine
Hallo Carine,
Ik heb het idee dat u een tekort heeft aan een Celzout, namelijk Kalium sulfuricum. Celzouten zijn zouten die van nature in ieder lichaam voorkomen, ze zijn nodig voor de bouw en het optimaal funtioneren van het lichaam. Het is mogelijk dat je lichaam een tekort heeft aan één van de celzouten, dit is op te lossen door ze in te nemen. Omdat ik zo weinig over u weet, alleen over uw maagklachten, kan ik niet met zekerheid zeggen dat u een tekort heeft aan dit celzout. Ik vermoed het omdat een tekort aan Kalium Sulfuricum kan leiden tot maagflauwte en onstekingen aan het maagslijmvlies, ook heeft dit zout betrekking op de levermeridiaan wat zou kunnen wijzen op uw galstenen. Een tekort kveel meer lichamelijk, maar ook mentale problemen. Ik heb de eigenschappen van Kalium Sulfuricum hieronder toegevoegd. Zo kan u kijken of er nog meer lichamelijke of mentale klachten zijn die u herkent.
Mentaal: - Kan niet tot rust komen door gevoel nog zoveel te moeten, waardoor onrust in avond en nacht, waardoor rusteloze slaap, wordt vaak en vroeg wakker. Levendige dromen. - Tekort maakt steeds gevoeliger voor externe prikkels. - Hoe groter het tekort des te belangrijker wordt het vasthouden aan gewoontes.
Mocht u niet meerdere klachten herkennen zou ik als kruid brandnetel aanbevelen. De grote brandnetel (Urtica Dioica) werkt reinigend op het hele lichaam, op alle spijsverteringsorganen. Het reinigende effect lijkt me als ik uw e-mail lees van belang, niet alleen omdat u last heeft van ontstekingen in de maag, maar ook omdat u veel medicatie heeft gebruikt waardoor er waarschijnlijk veel achtergebleven gifstoffen in het lichaam zijn. Dit is normaal al slecht voor het lichaam, maar bij u is het nog erger omdat u zegt dat u snel last heeft van bijwerkingen van medicatie. Een andere werking van de grote Brandnetel is dat hij alle secreties van spijsverteringsorganen stimuleert, hij prikt niet alleen van buiten maar prikkelt het hele lichaam ook van binnen tot actie. U kan van de jonge bladeren een aftreksel maken en dit opdrinken of een tinctuur kopen en innemen.
Maar zoals ik al zei, ik denk dat u een tekort heeft aan kalium Sulfuricum, mocht dit zo zijn, dan kan u uw probleem niet oplossen door brandnetel te gebruiken. Het onderdrukt dan hooguit de symptomen, maar het probleem wordt erdoor niet opgelost.
Ik hoop u hiermee genoeg te hebben geinformeerd.
Met vriendelijke Groeten.
Hier nog enkel tips en kruiden in verband met een betere werking van een luie Maag, maagslijmvliesontsteking, maagzweer en overgevoelige maag:
<+> Eerst en vooral wil dit niet zeggen dat wat hierboven beschreven is, niet waar is! ik zou het ten zeerste aanbevelen dit te doen, maar ik geef hier enkel nog wat kruiden die een goede resultaat hebben voor een luie maag, wat daarom niet wil zeggen, wat ik reeds meerdere malen geschreven heb wat bij een ander persoon goed gewerkt heeft, dit geen garanties heeft dat dit de zelfde werking bij u zal hebben!
maagklachten Klachten als maagpijn, druk op de maag, snelle verzadiging, oprispingen, een opgeblazen gevoel, en misselijkheid kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een al dan niet chronische ontsteking van het maagslijmvlies of zelfs van een maagzweer. Ook kan een zogenaamde luie maag klachten veroorzaken omdat dit het voedsel niet goed vermengd en zo blijft deze te lang in de maag zitten met alle gevolgen van dien. Ook een overgevoelige maag kan een oorzaak zijn dat die hevig reageert op bepaalde voedingsmiddelen en zo bovenstaande klachten geeft.
Voor al deze gevallen heb ik enkele voedingsadviezen:
Eet liever tot 6 kleine maaltijden over de ganse dag verdeeld, dan drie grote maaltijden. Vooral bij een luie maag, maar het kan ook dat u deze tips ook volgt bij andere maagklachten omdat dit nooit geen kwaad kan.
Eet vooral niet te vettig, vet blijft langer in de maag en is moeilijker te verteren dan ander voedingsmiddelen.
Drink weinig of (liefst) geen koolzuurhoudende dranken, koffie en alcohol.
Let op specerijen en scherpe kruiden.
Drink niet te veel melk. Melk zal weliswaar de maagpijn tijdelijk verlichten omdat dit het maagzuur doet neutraliseren, maar achteraf zal de calcium(kalk) in de melk de maagzuurproductie stimuleren en juist de klachten doen verergeren wanneer u te veel/vaak melk drinkt
Uw tijd nemen om te eten en goedkauwen is heel belangrijk en stress kan ook maagproblemen veroorzaken!
·Zweedse Kruidenelixer.
·Kalmoes-{Acorus Calamus}.
·Grote Engelwortel-{Angelica Archangelica}.
·Gele Gentiaan-{Gentiana Lutea}.
·Gember-{Zingiber Officinale}.
Zo! Zo hebben we nu beiden geantwoord op deze vraag en elkaar voortreffelijk aangevuld!
Recept hoestsiroop: 1 verse ui, honing of bruine suiker, 2 eetlepels verse of gedroogde tijm. Hak de ui fijn en doe in een zeef of vergiet die je op een pannetje plaatst. Voeg de tijm toe en schep er de honing of suiker over. Na een nachtje uitlekken heb je een goede hoestsiroop, bewaar koel in een donker flesje.
Uitwending: Bij griep, verkoudheid en sinusitis: ligbaden en stoombaden.
Voor een groot ligbad: 2 koppen gedroogd kruid op 2 liter kokend water, 20 min. trekken en aan het badwater toevoegen. Na het bad warm toedekken en rusten. Stimuleert ook de bloedsomloop.
Voor baby's en kleine kinderen zijn er preparaten in de handel, als je zelf een aftreksel maakt neem dan 1/4 van een groot bad.
2 eetlepels van het mengsel overgieten met een halve liter kokend water, 2 a 3 maal/dag.
OPGELET: Bij baby's en jonge kinderen vervang je het eucalyptusblad (kan irriterend werken op de slijmvliezen) door lavendelbloesem. Bij reuma en jicht worden zalven en massageolie toegepast.
Het hoofdbestanddeel van tijm is de etherische olie die vooral thymol bevat. Deze olie wordt uit de verse plant gewonnen door middel van waterdampdistillatie en is o.a. in natuurwinkels verkrijgbaar. De rode tijmolie is de zuiverste. Gebruik de olie steeds uitwendig en NOOIT puur, vermeng ze steeds in een draagolie zoals olijfolie bv. als je ze in een stoombad gebruikt, neem dan 3 druppeltjes op 0,5 liter water.
Vlierbessensiroop: In een vorig artikel kon u al uitgebreid kennismaken met de vlier (zie artikel de vlier: van bloem tot aperitief). De vlier kan echter voor veel andere doeleinden gebruikt worden o.a. zijn de rijpe bessen bruikbaar als lokaas bij de hengelaars die deze dit gebruiken om te vissen op kopvoorn. Onderstaand recept van de vlierbessiroop die ik U wil meegeven heeft een medicinale werking en zal zeker goed van pas komen om koning winter te trotseren. Ingrediënten : rijpe vlierbessen suiker (kristal-, riet-, of kandijsuiker) 4 à 5 kruidnagels Bereidingswijze : Pluk de verse en rijpe vlierbestrossen, zo te vinden in de natuur maar liefst wel op een plaatsje ver van industrie en uitlaatgassen. Ontdoe ze van de onrijpe en eventueel beschimmelde en beschadigde bessen. Met een vork kan men de zwarte (rijpe) bessen van de trossen afritsen. Kook de bessen op een zacht vuurtje in wat water, wanneer ze zacht en opengebarsten komt het sap vrij en kunnen we het uitpersen en zeven door een neteldoek of fijne zeef. Kook het gezeefde vlierbessap vervolgens in een verlakte kookpan samen met de toegevoegde suiker en de kruidnagels tot de massa een geleiachtig geheel vormt (verhouding : 1 liter sap op 1 kg suiker). Schep op het einde het schuim met een schuimspaan weg. Giet de gelei over in voorverwarmde, steriele flessen, sluit ze daarna onmiddellijk af. Bewaren op een donkere en koele plaats. Hoe en waarvoor te gebruiken ? De vlierbes heeft een reinigende en genezende werking. De immuniteit wordt versterkt, bij griep en verkoudheden verlicht het de ongemakken en versnelt het de genezing.
Mierikswortelsiroop : Hoewel de mierikswortel populair is in de moderne keuken werd hij oorspronkelijk gebruikt als medicinale plant. Het is vooral het sap van de wortel die in de siroop gebruikt wordt . Ingrediënten : mierikswortel kandij - of rietsuiker Bereidingswijze : Was de vers geoogste mierikswortel grondig schoon en rasp hem zeer fijn. Doe er suiker bij naar eigen smaak en meng alles goed door elkaar. Doe dit mengsel in een kommetje en laat gedurende een nacht in de koelkast trekken. De suiker zal nu oplossen in het mierikswortelsap en zo krijgen we mierikswortelsiroop. Pers de volgende dag het gezoete sap uit - met behulp van een zeef of neteldoek- en doe de siroop in een flesje (bewaren in de koelkast). Aangezien mierikswortel bij opwarming zijn geneeskrachtige werking verliest (de vluchtige olie verdampt) is enkel koude bereiding mogelijk, daardoor is een lange houdbaarheid van de siroop niet mogelijk (max. 5 dagen) en is men verplicht de siroop telkens opnieuw vers te bereiden bij langdurig gebruik. Hoe en waarvoor te gebruiken ? Mierikswortelsap is koortswerend en heeft een antibiotische werking. Daarom is het een prima hulpje bij bronchitis en hoest. Door zijn antibacteriële werking is het ook een goede remedie bij ontstoken amandelen - en/of keelontsteking. Bij deze aandoeningen 3 maal daags een soeplepel gebruiken.
Werkwijze voor het maken van thee: Benodigdheden voor een theepot (3 tot 4 koppen thee) 6 dl kokend water 20 gram gedroogde of 30 gram verse kruiden
Benodigdheden voor een kop 2 gram (1 tot 2 theelepels) gedroogde of 3 gram (2 tot 3 theelepels) verse kruiden
Werkwijze Gebruik voor uw thee 1 kruid of een combinatie van 2 of 3 verschillende kruiden (gelijke porties), die samen de bovengenoemde hoeveelheid vormen. Verwarm bij het zetten van een pot thee eerst de pot, doe dan de kruiden in de pot en giet het kokende water erop. Dek de pot af en laat de thee 10 minuten trekken. Giet de thee door een theezeefje in een kop en voeg eventueel honing toe om de thee te zoeten.
Doe bij het maken van 1 kop thee de kruiden in een theezeefje en plaats dit boven de kop. Giet er vervolgens heet water op, dek het kopje af en laat de thee 10 minuten trekken. Voeg eventueel wat honing toe. Drink 2 of 3 maal daags een kop, afhankelijk van de voor u geldende dosering.
Voorbeeld: Thee tegen verkoudheid en griep. Een halve dosering duizendblad Een halve dosering vlier Een snuifje pepermunt
Dit middel (voor volwassenen) verlaagt de koorts verminderd de neusverkoudheid en stimuleert het zweten, waardoor het lichaam gereinigd wordt en kan herstellen.
Rozenbottelsiroop tegen verkoudheid.
Maak je eigen rozenbottelsiroop.
Weerstandverhogende siroop, boordevol vitamine c. Ideaal voor kleine Mannen en grote kinderen. . .
Wat heb je nodig?!
Wat rozenbottels van wilde rozen, kokend water en 500 ml honing.
Pluk de rozenbottels van de struiken die je in je tuin of in de buurt hebt groeien. Rozenbottelsiroop smaakt heel erg lekker, is gemakkelijk te maken en zit zoals al eerder vermeld: boordevol met vitamine C. En vitamine C verhoogt de weerstand en maakt ons sterker tegen allerlei infecties.
Siroop maken.
1. Kook de rozenbottels 15 min. in water.
2. Zeef 500ml. van het aftreksel in een pan. Voeg 500 ml. honing toe.
3. Verwarm het totdat de honing is opgelost.
4. Laat het mengsel afkoelen, giet het in donkere glazen potten.
Neem hiervan twee tot drie keer per dag een soep/eetlepel. De maag wordt gekalmeerd door de looizuren in de rozenbottels, deze hebben een bochtafdrijvende werking.
De honing wordt bij dit recept bijgevoegd om de zure smaak van de rozenbottels te neutraliseren, maar ook voor de helende werking ervan.
Als je het vitamine C gehalte wilt verhogen, voeg dan bramensap toe...
Vlierbessensiroop:
Ingrediënten:
rijpe vlierbessen, suiker (kristal-, riet-, ofkandijsuiker), 4 à 5 kruidnagels.
Bereidingswijze Pluk de verse en rijpe vlierbestrossen, zo te vinden in de natuur maar liefst wel op een plaatsje ver van industrie en uitlaatgassen. Ontdoe ze van de onrijpe en eventueel beschimmelde en beschadigde bessen. Met een vork kan men dezwarte (rijpe) bessen van de trossen afritsen.Kook de bessen op een zacht vuurtje in wat water, wanneer ze zacht en opengebarsten komt het sap vrij en kunnen we het uitpersen en zeven door een neteldoek of fijne zeef..
Kook het gezeefde vlierbessap vervolgens in een verlakte kookpan samen met de toegevoegde suiker en de kruidnagels tot de massa een geleiachtig geheel vormt(verhouding : 1 liter sap op 1 kg suiker). Schep op het einde het schuim met een schuimspaan weg.
Giet de gelei over in voorverwarmde, steriele flessen, sluit ze daarna onmiddellijk af. Bewaren op een donkere en koele plaats.
Hoe en waarvoor te gebruiken? De vlierbes heeft een reinigende en genezende werking. De immuniteit wordt versterkt, bij griep en verkoudheden verlicht het de ongemakken en versnelt het de genezing.
Ideale verhouding bij verkoudheidis : de helft vlierbessiroop en de helft water tot aan het kookpunt brengen en dit drankjezo heet mogelijkuitdrinken. Zo gaat menzweten waardoor de giftige stoffen uit het lichaam verdwijnen. Vlierbessiroop is ook lekker in een kopje thee.
De toevoeging van kruidnagel aan de siroop heeft behalve zijn conserverende eigenschap ook nog het voordeel dat het antiseptisch werkt en zo ook bijdraagt tot de genezing van griep en verkoudheden.
Seldersiroop:
Selder in combinatie met tijm,blokdrop en rum: een uitstekend en lekker hoestdrankje. Op een koude winteravond, voor het slapengaan of na een fikse wandeling in de sneeuw, bij een winters griepje, een zware verkoudheid:seldersiroop verlicht en heelt!
100 g verse tijm, 3,25 l water, blokdrop (*),riet of kandijsuiker, rum.
Bereidingswijze Spoel de selder en snij hem in stukken van 3cm. Doe hem samen met de vers gespoelde tijm in een grote ketel en giet er het water bij. Laat nu alles gedurende anderhalf uur op een zacht vuurtje inkoken. Giet daarna het ingekookte sap door een fijne zeef of neteldoek, doe hetin een kookpot en doe er per liter sap 2 blokken blokdrop (van 100 g) en 1 kg suiker bij.
Laatalles koken tot een vloeibare massa. Voeg na afkoeling« eventueel » een halve liter rum van 40° toe en gietalles insteriele flessen, dicht ze enbewaar op een donkere, koele plaats.
Hoe en waarvoorgebruiken? Seldersiroop is een uitstekende siroop tegen de winterse kwaaltjes. De ingrediënten samen maken dat ereen lekkere siroop tevoorschijn komt die nog helend is bij hoest en bronchitis. Dit laatste door de slijmoplossende, hoestbevorderende, ontstekingsremmende en vochtafdrijvende eigenschappen.
Bij keelpijn en griepverlicht het de ongemakken.
De siroop kan puur ( 1 soeplepel 3 x daags)ofwel met warmwater aangelengd(1 op 4) vóór het slapengaan gedronken worden.
(*)Zoethoutwortelen Blokdrop
Zoethoutwortel die vroeger veel gebruikt werd als kauwsnoep is afkomstig van de subtropische struik Glycyrrhiza glabra. Het bevat saponinen, stoffen die 50 maal zoeter zijn dan rietsuiker.
Blokdrop, misschienbeter gekend als: « Klissenbrood » is het ingedikte extract van de zoethoutwortel die bij verwerking in blokken gegoten wordt.
Behalve zijn zoete smaak bevat het ook geneeskrachtige eigenschappen. Blokdrop is tevens het voornaamste ingrediënt van drop. Stukken blokdrop verkrijgbaar in blokken van 50 g en 100 gkan men vinden in snoepwinkels, bijdrogisten en in bepaalde reformzaken.
Mierikswortelsiroop
Hoewel de mierikswortel populair is in de moderne keukenwerd hij oorspronkelijk gebruikt als medicinale plant. Het is vooral het sap van de wortel die in de siroop gebruikt wordt
Ingrediënten:
mierikswortel, kandij of rietsuiker
Bereidingswijze :
Was de vers geoogste mierikswortel grondig schoon en rasp hem zeer fijn. Doe ersuiker bij naar eigen smaak en meng alles goed door elkaar. Doe dit mengsel in een kommetje en laatgedurende een nacht in de koelkast trekken. De suiker zal nu oplossen in het mierikswortelsap en zo krijgen we mierikswortelsiroop.
Pers de volgende dag het gezoete sap uit met behulp van een zeef of neteldoek-en doe de siroop in een flesje (bewaren in de koelkast). Aangezien mierikswortel bij opwarming zijn geneeskrachtige werking verliest (de vluchtige olie verdampt) is enkelkoude bereiding mogelijk, daardoor is een lange houdbaarheid van de siroop niet mogelijk (max. 5 dagen) en is men verplicht de siroop telkens opnieuw vers te bereiden bij langduriggebruik.
Hoe en waarvoor te gebruiken ? Mierikswortelsap is koortswerend en heeft een antibiotische werking. Daarom is het een prima hulpjebij bronchitis en hoest. Door zijn antibacteriële werking is het ook een goede remedie bij ontstoken amandelen -en/of keelontsteking. Bij deze aandoeningen 3 maal daags een soeplepel gebruiken. Veelvuldig gebruik is wel af te raden gedurende de zwangerschap.
Verhoog je weerstand door het maken van deze thee.
Bescherm jezelf tegen de griep of een verkoudheid met deze weerstands verhogende kruidenthee.
Ik merk vaak aan de kinderen dat ze na een schoolvakantie, wanneer ze terug in school zijn , worden blootgesteld aan allerlei vervelende virussen. Dat komt doordat ze lekker knus binnen, achter de verwarming hebben gezeten en achter gesloten ramen. Ik verhoog hun weerstand en ook die van mij, door de volgende kruidenthee te maken. Tijm, salie en rozemarijn, dit zijn de ideale ingrediënten, vanwege hun ontsmettende werking.
Salie werkt slijmoplossend en bloedstelpend, wat ideaal is tegen een zere keel.
Rozemarijn stimuleert en verwarmt.
Gebruik bij dit recept ook citroen en eucalyptus voor hun herstellende en genezende eigenschappen.
Wat hebben we nodig?!
1 tot 2 theelepels gehakte salie, tijm of rozemarijn.
Heet water.
Honing, naar keuze.
Hoe maak je deze thee?!
1. Doe 1 tot 2 theelepels tijm, salie of rozemarijn in een theepot. Dit mag vers of gedroogd zijn.
2.Giet er heet water op. Laat het 5 tot 10 minuten trekken.
3. Zeef het aftreksel in een theekopje. En doe er eventueel wat honing bij om te zoeten.
Let hier wel op.
Vermijd salie als je zwanger bent. Drink het niet langer dan twee weken achtereen !!!
Glühwein (grog):
Wie wel eens op wintersportvakantie is geweest naar Oostenrijk, Zwitserland of Duitsland kent natuurlijk de glühwein ( glühwein gloeiwijn ). Het is in wintersportplaatsen een zeer geliefde drank. Je kan deze drank op verschillende wijzen klaar maken waarvan het volgende recept de meest bekende is.
Laat de dun afgeschilde schil van een sinaasappel met een citroen en wat kruidnagelen in water trekken.
Zeef de vaste delen uit het water.
Meng een kwart liter kruidenwater met een halve fles rode wijn zoals Côtes du Rhône, een lichte Bordeaux of een Mâcon.
Voeg twee á drie eetlepels kandijsuiker toe.
Maak het zo heet mogelijk maar laat het niet koken.
Schenk het uit in de glazen en genieten maar.
Grog:
Een grog is een mengdrank die bestaat uit alcoholische drank gemengd met water en suiker. De naam is door toedoen van admiraal Vernon uit de 17e eeuw bedacht toen hij met zijn manschappen in het gebied rond het Caraïbisch gebied opereerde. Om dronkenschap door overmatige rum consumptie te voorkomen liet hij de rum aanlengen met water en rietsuiker. De naam grog ontstond door de spotnaam die Vernon in de loop der jaren had gekregen omdat hij bij zeeslagen altijd een zwarte zijde jas (Grogram) droeg. Een grog wordt veel gebruikt bij een opkomende verkoudheid en griep.
Er zijn diverse soorten grog zoals:
Cognacgrog en Rumgrog bestaande uit een stevige bodem Cognac of rum met suiker en heet water en de wijngrog (glühwein). Er worden ook diverse kruiden en bijvoorbeeld karamel gebruikt.
Bisschopwijn:
Een typisch oud Hollands recept dat van moeder op dochter is overgedragen om de lange koude winteravonden plezierig door te komen. Bij kaarslicht en smeulend vuur van turfblokken kon men genieten van verwarmde wijn gemaakt met kruiden wat kaneel, kruidnagel of citroenschijfjes. Wie kent niet de verhalen van de sfeervolle houten hutten en intieme herbergen waarin de vriendelijke serveersters de gezellige mokken van aardewerk, gevuld met de flink verwarmde Bisschopwijn laten rondgaan.
Het wordt gemaakt van rode wijn gearomatiseerd met kruiden en smaakstoffen, zoals kaneel, kruidnagel, citroen en sinaasappel volgens Oudhollands huisrecept. Alcoholgehalte: 8,5 % vol.
Etherische Oliën:
Hoest, verkoudheid bij vastzittende hoest, verkoudheid: doe 10 druppels venkel in een schaaltje heet water en damp hiermee 2x dagelijks of: 6-12 druppels hysop in een schaaltje heet water doen en hiermee dampen. Doe 1 of 2 druppels lavendel op een zakdoek of tissue. Leg dit in je slaapkamer in de buurt van je bed. Dit verlicht het hoesten of: Borstolie tegen hoest 5 druppels benzoë, 5 druppels mandarijn, 50 ml basis olie. Hiermee borst en rug insmeren Meer lucht bij verkoudheid Stomen met eucalyptus of wat van de olie op een zakdoek druppelen en inhaleren. Niet geschikt voor kleine kinderen. Verlichting bij bronchitis 3 druppels hysop, 3 druppels citroen, verdampen in aromalampje
Verkoudheid bij lopende neus, verkoudheid: meng 8-12 druppels wilde tijm in een schaaltje heet water en damp 1-2 per dag. bij verkoudheid, griep: meng 15 druppels ravensara in 50 ml. basis olie en wrijf hiermee borst en rug in. bij verkoudheid, griep, keelpijn: 5-8 druppels blauwgom eucalyptus in een schaaltje heet water doen en hiermee dagelijks dampen. bij keelontsteking, astma, bronchitis, verkoudheid, griep, ontstekingen aan de luchtwegen, tuberculose: 8 tot 10 druppels cajeputi aan een schaaltje heet water toevoegen en 2 tot 3 keer per dag inhaleren. bij vastzittende hoest, verkoudheid: doe 10 druppels venkel in een schaaltje heet water en damp hiermee 2x dagelijks. bij griep, verkoudheid: 20 druppels salie, 20 druppels rozemarijn en 20 druppels eucalyptus mengen. Van dit mengsel enige druppels op een tissue of zakdoek doen en dit diep inhaleren. Dagelijks naar behoefte.
Kort geschetst: alles is begonnen met cytomegalie. Nadien bleef ik me uitgeput voelen en had/heb enorm gewrichtspijnen. Onlangs is een tropische bacteriele infectie vastgesteld:coxiella burnetii. Ik heb een half jaar antibiotica genomen en zou er nog moeten slikken. Ben ook graatmager ondanks mijn goeie eetlust.
Kunt u me vertellen wat die bacterie zou kunnen 'doden'? Hoe ik de pijn en vermoeidhied kan tegengaan? Hoe ik gewicht kan winnen? En dit alles op een natuurlijk, gezonde manier?
Dank bij voorbaat,
Lee.
Beste Lee ;-))
Hieronder enkele kruiden, Fyto en Homeopathischebeschrijving van middelen die u zullen helpen voor uw klachten.
Alfalfa;
Groene Thee;
Rooibos Thee;
Blauwe Bessen;
Waterkers;
Omega3;
Injecties met cuprumheel (van labo HEEL).
Dr. Rudy Proesmans Nutritionele - orthomoleculaire Geneeskunde Jos Ratinckxstraat 5, 2600 Berchem-Antwerpen Tel.:(03)449 70 24
Is één voorbeeld van een Homeopathische middel die rechtstreeks wordt ingespoten in de te behandelen plaats door een Dr. Maar er zullen wel ongetwijfeld nog andere Dr. Zijn die dat doen.
Hier onder nog enkele beschrijvingen van kruiden en Etherische Oliën:
Oregano of wilde marjolein (Oreganum vulgare) Oregano is in oorsprong een medicinaal kruid dat bij Grieken en Romeinen in hoog aanzien stond, vooral om zijn ontsmettende en pijnstillende werking. Als thee kan men het gebruiken om verkoudheden te verlichten. Bij maag - en darmklachten biedt Oregano ook verlichting.
Uitwendig kan het gebruikt worden om wonden te helen .
In de aromatherapie wordt de olie, gewonnen uit het kruid, aangewend om zenuw - en spierpijnen te onderdrukken, maar ook hier waardeert men de antiseptische werking bij allerlei virale en bacteriologische infecties.
Oregano verlicht hoofdpijn en helpt ook bij menstruatiepijnen.
Hier volgen enkele toepassingen van de etherische olie van Oregano.
Bij spierpijn. 4 druppels Oregano, groene leem en maak er een papje van . Bedek met dit mengsel de pijnlijke plaatsen en laat dit 15 tot 20 minuten inwerken.
Bij spierreuma, artritis (1). Een beetje melk, room of een lepeltje honing; mengen met 14 druppels Oregano. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 tot 20 minuten baden.
Bij spierpijn, artritis (2). 50 ml St. Janskruid-olie mengen met 20 druppels Oregano. Met dit mengsel naar behoefte dagelijks de pijnlijke plaatsen masseren.
Bij zenuwpijnen (neuralgieën), gordelroos. 50 ml Amandel olie mengen met 12 druppels Oregano en hiermee naar behoefte dagelijks insmeren.
DUIVELSKLAUW: is een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer, die met name is te gebruiken bij bot- en gewrichtsproblemen, zoals arthrose en osteoporose.
Duivelsklauw dankt zijn werking voornamelijk aan de aanwezigheid van iridoïdglycosiden en bèta-sitosterolen. De pijnstillende en antiseptische werking is vergelijkbaar met corticosteroïden, zoals cortison en fenylbutazon. Het kruid werkt gunstig op de beweeglijkheid van de gewrichten, zoals het heupgewricht. Duivelsklauw heeft bovendien een diuretisch effect, het veroorzaakt leverstimulatie en beïnvloed het lymfestelsel.
Blaaswier: bevat veel jodium; door activering van de schildklierwerking helpt het vetzucht te bestrijden. Men gebruikt blaaswier ook bij reumatiek en pijnlijke gewrichten.
Moerasspirea: Tegen reumatiek en reumatische pijnen
Salie: is een uitstekend versterkend middel voor de spijsvertering en het zenuwstelsel, werkt pijnstillend
Wilgenbast: tegen pijnen door reumatiek, pijnstillende werking, verlaagt koorts, remt ontstekingen Kamillethee: "Baldurs wenkbrauwen" , zoals de Germanen dit kruid noemden, gaan prat op een ontstekingsremmende, desinfecterende, kramp- en pijnstillende, kalmerende en verzachtende reputatie. Etherische Olie; bij gewrichtspijn, spierpijn en zenuwpijn: Rozemarijn:6 tot 12 druppels, 7dr. Lavendel en mengen met 3 eetlepels Noten olie (basis olie) en met dit mengsel 2 maal daags de gewrichten masseren. Niet voor het naar bed gaan.
Tea Tree:etherische olie is ontsmettend, krampstillend, pijnstillend, schimmelwerend, schimmeldodend, stimulerend, zweetuitdrijvend, pusoplossend, bacteriedodend, insectenwerend: voorkomt de vorming van lelijk littekenweefsel. Neutraliseert het gif van de meeste kleine insecten. Tea Tree olie heeft een enigszins verdovende, dus pijnstillende werking,
Tijm; Een eetlepel Noten olie (basis olie) mengen met 25 druppelsTijm en hiermee de pijnlijke plaatsen masseren.
CAJEPUT: wordt al vele eeuwen met succes gebruikt bij de behandeling van spierpijn, gewrichtspijn, jicht, verkrampte spieren, zenuwpijnen. Ook effectief te gebruiken bij o.a. astma, sinusitis, acne, verkoudheid
Kamfer:essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; onzuivere huid, jeuk, jeugdpuistjes, kneuzingen, verstuikingen, ontstekingen, hoesten, koude rillingen, reumatische pijnen, spierpijn, artritis, slechte doorbloeding van de benen, schaafwonden, koorts, griep, infecties, opkomende verkoudheid en zenuwpijnen.
bij reumatische klachten, spierpijn, verstuikingen en zenuwpijn; meng 15-20 druppels Kamfer met een eetlepel basis-olie. Masseer met dit mengsel de pijnlijke plekken naar behoefte.
de Schietwilg de grootste en in het wild meest voorkomende soort.
Sommige soorten worden gekweekt, zoals de Bindwilg en de (gele)Treurwilg.
In het verleden maakten heelmeesters veel ophef of de helende werking van de boom, zonder de juiste soort aan te duiden.
Men weet nu, dat Wilgen met smalle bladeren praktisch allemaal dezelfde geneeskrachtige werking hebben.
Het voornaamste bestanddeel, dat door de geneeskunde wordt gebruikt is het salicylzuur. Dat wordt bewerkt gebruikt als geneesmiddel in aspirine.
Wilde yam:De wilde yam heeft geen uitstaans met de zoete aardappel. Het is een inheemse plant die voorkomt in Noord- en Midden-Amerika en daar om haar pijnstillende eigenschappen medicinaal wordt gebruikt. De wortel wordt als gedroogd kruid verkocht, waarvan dan thee gemaakt wordt.
effecten:Ontspant spieren in buik en bekken, Tegen spijsverteringsstoornissen, Verlicht menstruatiekramp, Verlicht pijn van endometriose, Helpt bij premenstrueel syndroom samen met kuisboom, Verlichting bij spier- en gewrichtspijn
Dosering: Drie- of viermaal per dag een halve theelepel tinctuur of twee maal per dag 500 mg wilde yam in capsulevorm, of als tablet of softgel. U kunt ook drie maal per dag de thee drinken. De supplementen of tinctuur altijd met voedsel innemen.
In uiterst grote hoeveelheden kan het misselijkheid en diarree veroorzaken.
Deze kruiden bevatten stoffen die verantwoordelijk zijn voor de ontstekingswerende, pijnstillende en koortswerende werking net als Aspirine - duivelsklauw: Harpagophytum procumbens - wilde kamille: Matricaria chamomilla - zwarte aalbes: Ribes nigrum - witte wilg: Salix alba - populier: Populus nigra - moerasspirea : Spirea ulmaria.
Graag wil ik een middeltje tegen de griep, hoofdpijn, verstopte neus, erg hoesten, en algeheel rot voelen.
Graag wil ik een middeltje tegen de griep, hoofdpijn, verstopte neus, erg hoesten, en algeheel rot voelen. alvast bedankt diane
hoi Diane!
als ik dit zo lees, zou ik zeggen dat je uw gehele weerstand moet verhogen omdat je waarschijnlijk niet te veel aandacht aan uw lichaam besteed (gezonde voeding, stress en te weinig slaap) !?
Je zou eerder een recept moeten gebruiken om uw weerstand te verhogen, zoals;
Rode zonnehoed (Echinacea angustifolia) tinctuur; Echinacea Force Rode zonnehoed beschermt je tegen bacteriën en virussen. Daarom is het geen slecht idee onmiddellijk een kuur te beginnen met tinctuur van deze plant. Drie keer per dag 20 druppels. Heb je toch griep: van het moment dat je iets voelt onmiddellijk 50 druppels echinacea tinctuur nemen, daarna ieder uur 10. Doe dat één tot drie dagen. Zodra je je beter voelt verminder je de dosis (3x daags 20 druppels). Er zijn geen bijwerkingen bekend. thee van Rode zonnehoed (Echinacea angustifolia)Neem een theelepel losse kruiden doe die in een kom en overgiet ze met kokend water, drie maal per dag een tas van die thee drinken.
Zweedse kruiden Neem een soeplepel Zweedse kruiden die je in een beetje lauw water doet. In Zweedse kruiden zitten 10, soms elf verschillende kruiden verwerkt. Ze beschermen je tegen allerlei winters onheil.
Propolis Bijen zorgen niet alleen voor honing, maar ook voor propolis. Dat is een product dat ze maken van de kleefstoffen die rond de ongeopende boomknoppen zitten. De bijen metselen daarmee gaten en kieren van hun huisjes dicht en voorkomen op die manier dat ongewenste diertjes de boel komen verpesten. Ook onze voorouders maakten eeuwen gebruik van propolis om zich te beschermen tegen allerlei infecties. Neem bij de eerste ziekteverschijnselen propolistinctuur (bijv. driemaal per dag 25 druppels). De dosering staat op de verpakking. Er bestaat ook mondspray en er zijn kruidentabletten met propolis, meestal samen met echinacea en vitamine C.
Citroenthee Dat vitamine C haar sporen verdiend heeft is algemeen bekend. Daarom is het handig altijd citroenen in huis te hebben. Pers twee citroenen en doe het sap in een kop. Giet er kokend water over en wacht tot je drank drinkklaar is. Doe er een dikke theelepel honing bij. Drink met kleine slokjes. Als je thee te zuur is, kan je nog wat honing toevoegen.
Provençaalse kruidenthee Neem een theelepel Provençaalse kruiden en overgiet ze met kokend water. Deze kruiden zijn houteriger en moeten daarom 10 minuutjes trekken. Je voelt de weldaad onmiddellijk in je keel. Drie kopjes per dag, liefst met citroen erbij. In een Provençaalse kruidenmengeling zit ook tijm.
Tijm (thymus vulgaris) Onze voorouders noemden tijm het antibioticum van de arme mens. In tijm zit inderdaad een natuurlijk antibioticum. Dat geeft de bacteriën geen kans. Wetenschappelijk onderzoek bevestigde deze werking. Tijm helpt slijm oplossen, onderdrukt hoest en stimuleert de ademhaling. Je kan er thee van maken (zie hierboven) of siroop en dat doe je zo:
Overgiet 50 g verse of 25 g gedroogde tijmblaadjes met 600 ml kokend water. Laat 20 minuten trekken. Zeef het kruid eruit. Doe 250 g kandijsuiker bij je aftreksel en laat op een zacht vuurtje uitdampen tot je een vloeibare siroop krijgt. Laat je siroop afkoelen tot hij handwarm is en doe er dan 300 g vloeibare tijmhoning van de imker bij.
Vlierbessen en -bloesems Vlierbessensiroop is al heel lang bekend. Als je elke dag een eetlepel vlierbessensiroop neemt, voorkom je waarschijnlijk griep en verkoudheden. Eet daarom s morgens een boterham met vlierbessenjam. Doe wat vlierbessensiroop bij je rode kool en giet wat van deze siroop bij een druppel jenever. Vlierbloesem (Sambucus nigra) Als je hoge koorts hebt, moet je onmiddellijk je huisarts bellen. Heb je maar een beetje koorts, dan kunnen kruiden helpen. Trouwens, bij verhoogde lichaamstemperatuur helpt vlierbloesem de koorts te doen dalen. Thee van deze bloemen doet je transpireren en daardoor versnelt de genezing. Dus onmiddellijk thee drinken zo vlug je temperatuur stijgt. Als je op voorhand regelmatig van deze thee drinkt, voorkom je verkoudheid en griep. Vlier werkt ontstekingswerend. Je kan gedroogde vlierbloesem in de handel kopen.
Ui (Allium cepa) Zo gauw je iets voelt kriebelen in keel en/of neus, snij je een ui in stukjes. Doe de snippers in een oud washandje. Leg het op je keel en draai een oude sjaal rond je hals. Dat is een oud middel dat mijn grootmoeder gebruikte. Het klinkt inderdaad wat raar, maar in een beginfase helpt het echt. De ui heeft heel wat waardevolle werkingen. Eén ervan is zorgen voor een betere weerstand. Eet daarom regelmatig een boterham met smeerkaas en snipper er wat rauwe ajuin over. Doe wat ui over je rauwkostschotels en stoof wat ui bij je vleesgerechten.
Braam (Rubus fructicosus) Drink sap van bramen of maak thee van jonge braamblaadjes. Braam werkt ontstekingswerend. In de handel kan je ook bramentinctuur (alcoholisch aftreksel) kopen.
Kruidenthee Kruidenthee maak je door een soeplepel blaadjes te overgieten met heet water. Laat een kop water koken, laat 1 minuutje staan en overgiet daarmee de prille verse of gedroogde blaadjes. Laat maximum 5 minuutjes trekken, zeef de blaadjes eruit en wacht tot je thee drinkklaar is. Doe er dan nog een koffielepel honing bij en drink je thee met kleine slokjes. Drie kopjes per dag.
Kruidenthee 10 gr leverkruid,5gr Vlierbloesem 5 gr Pepermuntblad met heet water overgieten 5 min trekken en ziften hierna zoeten met Tijmhoning en zoethout (Alles te verkrijgen in elke natuurwinkel)
De natuur stelt ons een groot aantal middelen ter beschikking om groep te voorkomen..Bij de eerste tekenen van griep is het goed om een beker warme melk te drinken (zo warm mogelijk) met een teentje Allium sativum of (knoflook) is uitgeperst.Vooral als dit voor het slapen gaan wordt ingenomen heeft dit het meest effect.Is de griep uitgebroken dan kan Allium cepa (ui) helpen.Een schoongemaakte ui in 4 snijden enkele uren in een glas water gelegd.Daarna ui uit het water en het aftreksel langzaam opdrinken verstopte neus
Sinusverstopping neusverstopping
- Glazen roller + 10 ml Jojoba-olie + Eucalyptus + Pepermunt + Tea tree
Gebruik : de roller aanbrengen ter hoogte van de sinussen of op de pijnlijke plaats(voorhoofd, zijkant van de neus) of binnenkant van de polsen (thv bloedvaten + hieraan ruiken).
Mag verschillende malen per dag gebruikt worden.
Voor het slapen gaan kan je dit ook aanbrengen op het gezicht ter hoogte van de sinussen (oppassen voor de ogen !!)
-3 dr Eucalyptus :
Eigenschappen : antiseptisch, slijmoplossend, stimuleert de spijsvertering en de bloedsomloop.
Andere toepassingen : spierpijn, krampen, osteo-artritis, hoest, sinusitis.
Psychologisch : versterkend en verhelderend, helpt tegen spanningshoofdpijn.
Plantenboodschap : Kijk en besef.
- 2 dr Tea Tree :
Eigenschappen : slijmoplossend en antiseptisch, geneeskrachtig , kalmerend.Bestrijdt bacteriën , virussen en schimmels.
Belangrijkste toepassing : ademhalingswegen
Andere toepassingen: voetschimmel, candida, nagelinfecties, geïnfecteerde snijwonden.
Psychologisch : verfrissend en opwekkend; versterkt de geest.
Plantenboodschap : Ik geef je helder zicht op de wereld.
Je kan desnoods 2 druppels van de roller in een verdamper doen (kom met 1 liter heet water).Handdoek over het hoofd en hieraan dampen (oppassen voor verbranding van gezicht bij de start even laten afkoelen.Je aangezicht inwrijven met een crème indien je een gevoelige huid hebt.)