De winter tegemoet met zelfgemaakte kruidendrankjes:
SELDERSIROOP:
Selder in combinatie met tijm, blokdrop en rhum: een uitstekend en lekker hoestdrankje. Op een koude winteravond, voor het slapengaan of na een fikse wandeling in de sneeuw, bij een winters griepje, een zware verkoudheid: seldersiroop verlicht en heelt!
Ingrediënten;
1 emmer vers gesneden groene selder ( bladeren van knolselder zijn ook goed)
100 g verse tijm
3,25 l water
blokdrop*, Riet of Kandijsuiker
rum
Bereidingswijze; Spoel de selder en snijdt hem in stukken van 3cm. Doe hem samen met de vers gespoelde tijm in een grote ketel en giet er het water bij. Laat nu alles gedurende anderhalf uur op een zacht vuurtje inkoken. Giet daarna het ingekookte sap door een fijne zeef of neteldoek, doe het in een kookpot en doe er per liter sap 2 blokken blokdrop (van 100 g) en 1 kg suiker bij. Laat alles koken tot een vloeibare massa. Voeg na afkoeling « eventueel » een halve liter rum van 40° toe (dit hoeft niet hoor, minder of geen is ook goed) en giet alles in steriele flessen, dicht ze en bewaar op een donkere, koele plaats.
Te gebruiken voor; Seldersiroop is een uitstekende siroop tegen de winterse kwaaltjes. De ingrediënten samen maken dat er een lekkere siroop tevoorschijn komt die nog helend is bij hoest en bronchitis. Dit laatste door de slijmoplossende, ophoestbevorderende, ontstekingsremmende en vochtafdrijvende eigenschappen. Bij keelpijn en griep verlicht het de ongemakken. De siroop kan puur (1 soeplepel 3 x daags) ofwel met warm water aangelengd (1 op 4) vóór het slapengaan gedronken worden.
*Blokdrop Blokdrop, misschien beter gekend als: « Klissenbrood » is het ingedikte extract van de zoethoutwortel die bij verwerking in blokken gegoten wordt. Zoethoutwortel die vroeger veel gebruikt werd als kauwsnoep is afkomstig van de subtropische struik Glycyrrhiza glabra. Het bevat saponinen, stoffen die 50 maal zoeter zijn dan rietsuiker. Behalve zijn zoete smaak bevat het ook geneeskrachtige eigenschappen. Blokdrop is tevens het voornaamste ingrediënt van drop. Blokdrop is verkrijgbaar bij de Apotheker en in bepaalde Natuur en reform-winkels.
VLIERBESSIROOP:
Ingrediënten: * rijpe vlierbessen * suiker ( kristal riet of kandijsuiker) * 4 à 5 kruidnagels
Bereidingswijze: Pluk de verse en rijpe vlierbestrossen, zo te vinden in de natuur maar liefst wel op een plaatsje ver van industrie en uitlaatgassen. Ontdoe ze van de onrijpe en eventueel beschimmelde en beschadigde bessen. Met een vork kan men de zwarte en rijpe bessen van de trossen afritsen. Kook de bessen op een zacht vuurtje in wat water, wanneer ze zacht en openbarsten komt het sap vrij en kunnen we ze uitpersen en zeven door een neteldoek of fijne zeef.. Kook het gezeefde vlierbessap vervolgens in een verlakte kookpan samen met de toegevoegde suiker en de kruidnagels tot de massa een geleiachtig geheel vormt (verhouding: 1 L sap op 1 kg suiker). Schep op het einde het schuim met een schuimspaan weg. Giet de gelei over in voorverwarmde, steriele flessen, sluit ze daarna onmiddellijk af. Bewaren op een donkere en koele plaats.
Te gebruiken voor: De vlierbes heeft een reinigende en genezende werking. De immuniteit wordt versterkt, bij griep en verkoudheden verlicht het de ongemakken en versnelt het de genezing. Ideale verhouding bij verkoudheid is: de helft vlierbessiroop en de helft water tot aan het kookpunt brengen en dit drankje zo heet mogelijk uitdrinken. Zo gaat men zweten waardoor de giftige stoffen uit het lichaam verdwijnen. Vlierbessiroop is ook lekker in een kopje thee. De toevoeging van kruidnagel aan de siroop heeft behalve zijn conserverende eigenschap ook nog het voordeel dat het antiseptisch werkt en zo ook bijdraagt tot de genezing van griep en verkoudheden.
MIERIKSWORTELSIROOP:
Hoewel de mierikswortel populair is in de moderne keuken werd hij oorspronkelijk gebruikt als medicinale plant. Het is vooral het sap van de wortel die in de siroop gebruikt wordt.
Ingrediënten: Mierikswortel Kandij of rietsuiker
Bereidingswijze: Was de verse mierikswortel grondig schoon en rasp hem zeer fijn. Doe er suiker bij naar eigen smaak en meng alles goed door elkaar. Doe dit mengsel in een kommetje en laat gedurende een nacht in de koelkast trekken. De suiker zal nu oplossen in het mierikswortelsap en zo krijgen we mierikswortelsiroop. Pers de volgende dag het gezoete sap uit met behulp van een zeef of neteldoek - en doe de siroop in een flesje (bewaren in de koelkast). Aangezien mierikswortel bij opwarming zijn geneeskrachtige werking verliest (de vluchtige olie verdampt) is enkel koude bereiding mogelijk, daardoor is een lange houdbaarheid van de siroop niet mogelijk (Max. 5 dagen ) en is men verplicht de siroop telkens opnieuw vers te bereiden bij langdurig gebruik.
Te gebruiken voor:
Mierikswortelsap is koortswerend en heeft een antibiotische werking. Daarom is het een prima hulpje bij bronchitis en hoest. Door zijn antibacteriële werking is het ook een goede remedie bij ontstoken amandelen - en/of keelontsteking. Bij deze aandoeningen 3 maal daags een soeplepel gebruiken. Veelvuldig gebruik is wel af te raden gedurende de zwangerschap.
Moedertinctuur van Echinacea:
Een alom gekende en gebruikte tinctuur is een aftreksel van Echinacea purpurea, in het Nederlands "rode zonnehoed", een mooie vaste plant. In plantenborders is de purperrode bloem een echte blikvanger, deze prachtige bloem kan ook verwerkt worden in bloemstukken. Hebt u nog een rustpunt nodig in een vaas snijbloemen, de uitkomst ligt voor de hand: Echinacea purpurea. De indianen uit Noord-Amerika ontdekten de geneeskrachtige waarde van de plant, menige jaren voor de komst van de kolonisten. Ze gebruikten de plant als geneesmiddel tegen allerlei infecties en voor het ontsmetten van wonden. Een grote promotiecampagne kwam op gang toen de Zwitserse homeopaat Dr. Vogel deze plant naar Europa bracht en ze gebruikte in vele homeopathische middelen. Talrijke onderzoeken op het einde van de 20° eeuw brachten aan het licht dat actieve stoffen in de plant bepaalde ziekteverwekkers bestrijden, vooral de weerstand en immuniteit t.o.v. bepaalde ontstekingen springt hier naar voren.
Ingrediënten: alcohol van 45° (gin, jenever) of zuivere alcohol verdund met water.
alle plantendelen van de rode zonnehoed (bloem, blad, stengel, wortel)
Bereidingswijze: Zoek rond half juli (de beste periode) gezonde en frisse planten uit. Neem al de delen van de plant en spoel ze onder zuiver water schoon, vooral de wortels worden goed uitgespoeld zodat ze vrij zijn van aarde. Snijdt alle plantendelen in stukjes van 1,5 cm en doe ze in goed gereinigde bokalen (vb lege bokalen van fruitsap). Giet er de alcohol op tot de plantendelen blijvend onder de alcohol zitten (indien nodig aanvullen). De bokaal goed sluiten en 4 weken laten trekken, liefst in de zon. Na deze 4 weken de vloeistof filteren door middel van neteldoek of koffiefilter. (de Echinacea-moes kan nog wat uitgeduwd of uitgewrongen worden). De gefilterde moedertinctuur bewaren in bruine flessen, ergens op een koel en donker plekje. Men kan deze tinctuur gemakkelijk 2 jaar bewaren.
Te gebruiken voor: De moedertinctuur van de plant verhoogt de weerstand en werkt genezend, denken we hierbij vooral aan infecties en ontstekingen. Een flinke verkoudheid, keelpijn, bronchitis, sinusitis, griep ..... al deze winterkwalen kunnen we verlichten en beter bestrijden met een regelmatige inname van de tinctuur. Bij een algemeen gevoel van zwakte, wanneer we met andere woorden vatbaarder zijn voor ziekte is het nuttig de tinctuur voorbehoedend te gebruiken, echter zonder te overdrijven, de tinctuur het ganse jaar door nemen heeft zeker geen zin en is ook niet aan te raden!
Gebruik: Naar behoefte of bij ziekte een 20 - 30 tal druppels tinctuur met zuiver water innemen en dit 3 maal daags. Deze tinctuur wordt ook goed verdragen door kinderen. Enkele druppels vermengd met vaseline kan men gebruiken als zalf bij ontsteking of slecht genezende wonden.
Tijmsiroop: Tijm is een overheerlijk keukenkruid maar heeft ook helende kwaliteiten. Onze Griekse en Romeinse voorvaderen maakten al gretig gebruik van dit kruid en de Egyptenaren gebruikten tijm als hoofdingrediënt bij het balsemen. De ontsmettende en antibacteriële werking werd toen al gewaardeerd en is tot vandaag nog een niet te onderschatten hulpbron in de strijd tegen meerdere kwalen.
Ingrediënten:
100 g verse tijm
200 g rietsuiker of kandijsuiker
6 dl water
Bereidingswijze: Spoel de vers geplukte tijm met veel water. Laat de tijm vervolgens tien minuten koken in het water (ongeveer 6 dl). Zeef het ingekookte tijmsap en giet over in een andere kookpot, doe er de suiker bij, laat opnieuw gedurende een kwartier inkoken tot er een siroopachtige emulsie overblijft. Giet de siroop in steriele flessen (voorverwarmd: om het barsten van de flessen te voorkomen ). Sluit de flessen na het afkoelen en bewaar ze op een koele, donkere plaats (kelder koelkast). Deze siroop kan het ganse jaar bereid worden maar in september is tijm wel het meest aromatisch!
Te gebruiken voor: Tijmsiroop is overheerlijk om drinken en helpt uitstekend bij winterse kwaaltjes zoals ontsteking van de luchtwegen. Tijm bevat «thymol», een prima ontsmettingsmiddel met antibacteriële eigenschappen. Tijmsiroop versterkt de longen en is daarom aangewezen bij bronchitis door zijn bronchiënverwijdende eigenschappen. Ook bij hoestbuien, verkoudheden, griep en keelpijn kan deze siroop verlichting brengen. In de Middeleeuwen werd het gebruikt als «het» medicijn tegen kinkhoest bij kinderen en bij droge hoest. Ook ons afweersysteem reageert prima op tijmpreparaten die de verhoogde aanmaak van witte bloedlichaampjes bevordert.
Gebruik: 4 maal daags na de maaltijd een eetlepel tijmsiroop dit bij de eerste symptomen van ziekte - kan helen en verlichten, ook kinderen mogen deze siroop gebruiken. Gezondheid ! Hopelijk wordt de winter niet te streng, en worden we gespaard van ellendige, lange griepepidemie.
Dennensiroop (groene fijnspar - (Picea abies)): Als je alle dagen de onfortuinlijke bezitter bent van een lopende neus, vervelend gekriebel in de neus of keel of een koppig hoestje? Dan kan dit misschien de aanleiding zijn om volgend kruidendrankje eens te proberen. Het voorgestelde kruidendrankje brengt namelijk verlichting bij deze kwaaltjes
Ingrediënten :
Jonge lichtgroene dennenscheuten(van de gewone groene fijnspar - (Picea abies)). Riet, Kandij of Griessuiker
Bereidingswijze :
Spoel vers geplukte, jonge (lichtgroene) scheuten van de dennenboom, in de vrije natuur of gewoon in de tuin geplukt.
De jonge scheutjes mogen niet volgroeid zijn (begin en tot rond 15 mei). Neem een steriele bokaal (confituur,
conserven,
) met een goed sluitend deksel. Leg eerst een laag suiker, vervolgens een laag dennenscheuten.
Herhaal dit tot de bokaal vol is, eindig wel met een laag suiker. Druk alles zeer goed aan.
Plaats de goed gesloten pot op een donkere, koele plaats. Na enkele dagen nog wat suiker toevoegen tot de pot terug goed gevuld is. Na een drietal maanden zal de suiker een dikke kleverige siroop zijn doordrongen van harsachtige geuren en geneeskrachtige stoffen van de dennenscheuten.
Indien rietsuiker of kandijsuiker gebruikt zal de stroop zwart van kleur zijn (zie foto), met witte griessuiker zal het eerder een lichtbruine emulsie zijn. Men kan de scheuten verwijderen maar dat hoeft zeker niet, ze mag ook zo gebruikt worden.
Te gebruiken voor: Dennensiroop versterkt de longen en is daarom aangewezen bij bronchiale hoest door zijn bronchiënverwijdende eigenschappen. Ook bij hoestbuien, verkoudheden, astma kan deze siroop verlichting brengen.
De siroop werkt slijmoplossend en heeft een hoog gehalte aan vit C (weerstandverhogend), ze is tevens bloedzuiverend.
Gebruik : 4 maal daags na de maaltijd een theelepel dennensiroop dit bij de eerste symptomen van ziekte- kan helen en verlichten, ook kinderen mogen deze siroop gebruiken.
De siroop kan na 4 maanden gebruikt worden. Steeds het deksel goed sluiten na gebruik. De houdbaarheid van de siroop is beperkt (Max. 1 jaar), dus ieder jaar opnieuw dennensiroop maken is de boodschap !
Kruidigge groetjes Ronny :wink:
|