Komboecha brood
Ingrediënten Komboechabrood:
Tja, eigenlijk vrij simpel voor een klein broodje: * 350 gram volkorenmeel (van de molen, waar anders!) * beetje zout (afhankelijk van smaak, liefst zeezout, ong. 1-2 theel.) * Kombucha-suiker-mix * evt. ei, melkpoeder, melk of koffiemelk
Werkwijze:
Omdat het brood minder rijst als een 'normaal' brood met gist, neem ik altijd wat meer tijd voor het rijzen. In de broodmachine zet ik deze eerst op de stand 'deeg', wat zorgt dat het brood goed doorgemengd wordt en kan rijzen (kneden en rijzen neemt ongeveer 1,5 uur in beslag in totaal). De temperatuur wordt dan een beetje constant gehouden op zo'n 30 graden. Dit is ook goed te bereiken door een schaal in een teiltje met warm water te zetten met een vochtige theedoek eroverheen. Na deze rijstijd controleer ik altijd even of het brood niet te vochtig danwel te droog is: het moet net niet meer aan je handen kleven. Dan lang laten staan om verder te rijzen; vaak laat ik het een avond of nacht staan (een uurtje of 4) voordat het weer gekneed gaat worden; de machine laat het daarna op stand 'volkorenbrood' nog een keer rijzen (ong. 20-30 minuten), kneed nog een keertje, 30 minuten wachten en langzaam temperatuur verhogen en bakken; zoals je gewend bent waarschijnlijk bij 'normaal volkorenbrood'.
Als het brood gaar is (tja, klinkt wat hol / stevige korst maar ook niet verbrand; ervaringskwestie of met de broodbakmachine), iets af laten koelen, en uit de vorm halen om verder af te laten koelen en 'te drogen'.
Het brood rijst niet zo veel als met gist en is vrij compact, heeft geen overheersende zuurdesem of gist-smaak, maar je proeft goed de broodsmaak en afhankelijk van het gebruikte mengsel wat vruchtensmaak. Het brood blijft ook lang smeuig en wordt niet snel oud. Ik laat het vaak ongeveer een week liggen buiten de koelkast voordat het op is.
Het 'moedermengsel': Omdat kombucha altijd een beetje anders is, is dit moeilijk om exact te zeggen. Ik gebruik meestal 2-3 moeders (dat is het aantal dat ik in dezelfde tijd 'over heb' van het produceren van de kombucha-drank), doe deze in de blender (keukenmachine) met ong. 2 eetlepels suiker en wat kombucha-thee, kombucha-thee-water (dus niet al 14 dagen of ouder maar alleen de thee-suiker-menging), of vruchtensap (appelsap). Goed fijn laten malen en mengen (een paar minuten in de blender gaat goed). totale hoeveelheid 'vocht' is ongeveer 150 gram per brood.
Wil je trouwens sneller mooie dikke baby's / moeders kweken, gebruik dan potten van 1/2 of 1 liter. Als ik tijdelijk meer nodig heb (om te drinken of om brood te bakken) gaat dat mooi zo, ook sneller dan 'normaal' op de 2,5 liter potten; want na 14 dagen zijn die meestal al zuurder dan de grote potten na zo'n 18 dagen.
Succes en veel plezier met bakken!!
dit recept en nog veel andere dingen vindt u op: http://www.komboecha.tk/ zeker eens kijken als u er meer over wil weten!
zie ook eens naar de interesante website van: VZW Reuma liga .
Nog een toepassing om een zalf te maken van Komboecha Het zou goed zijn voor de huid bijvoorbeeld na gebruik van cortison (pretnison)? ik zelf heb geen ervaring met het gebruik van de zalf/crème.
Maar het zou misschien wel interessant kunnen zijn voor lotgenoten die wel problemen hebben met de huid.(het zou een alternatief kunnen zijn)
Ben je ook een lotgenoot?
En ook niet onbelangrijk,kun je na gebruik je ervaring hier willen vertellen. misschien kunnen we jou informatie wel gebruiken.
Hieronder een recept van Komboechacrème
50 gr amandelolie 50 gr jojoba-olie 15 gr bijenwas (geraspt) 10 ml glycerol ------------------ 25 gr kombuchazwam 90 ml kombuchadrank
Doe de vette ingrediënten ( boven de stippellijn ) in een hittebestendig bakje en verwarm ze au bain marie tot de bijenwas helemaal gesmolten is. Snijd ondertussen de zwam goed klein en verwarm de zwam samen met de drank in een pannetje. Zorg dat de twee hoeveelheden ongeveer even warm zijn. Doe ze bij elkaar in een kleine keukenmachine en vermaal de hele hoeveelheid tot de zwam totaal is versneden en er in principe niets meer van terug te vinden is. Langzaam zal ook de crème afkoelen en het geheel zich binden. De crème is dan in principe klaar.
Sommige mensen vinden de crème niet zo aangenaam ruiken. Ze kunnen dan bv. wat lavendelolie toevoegen. De crème is voor vele doeleinden toepasbaar. Onder andere tegen droge huid, of bij eczeem zeker na het gebruik van cortison(pretnison). Het is ook bruikbaar als bodycrème, Sommige mensen willen niet anders. Bewaar de crème, wat je niet nodig hebt in de koelkast, dan is ie nog redelijk lang houdbaar.
Heel veel succes.
|