De Komboecha:
De Komboecha kan duur in de reformwinkel gekocht worden, maar u kunt hem ook zelf maken. Het vraagt ongeveer 14 dagen voordat de Komboecha op de goede smaak is.
De Komboecha heeft voor een lange en gezonde duur de volgende attributen nodig:
Benodigdheden: - een verse komboechazwam - een kopje bereide Komboechadrank of 10 eetlepels azijn - 3 liter thee van 15 gram losse zwarte thee, gezet met zwart water - ongeveer 300 gram witte huishoudsuiker, of 150 gram witte suiker + 80 gram glucose + 100 gram honing - een glazen gistingbokaal met een brede opening - een thermometer - een neteldoek of een dun katoenen lapje - pH-strips voor het meten van de zuurgraad
Werkwijze: De beste vergisting's temperatuur is 23 graden Celsius. -Doe de 15 gram theeblaadjes in ruim 3 liter zacht water en laat alles aan de kook komen. -Laat minstens 15 minuten trekken, alvorens de blaadjes af te zeven. -Strooi nu de suiker in de nog warme, gezeefde thee en roer tot hij opgelost is. -Laat alles nu afkoelen tot ongeveer 30 graden Celsius. Meten! Giet de gesuikerde thee dan in de gisting bokaal. -Giet nu het kopje Komboechadrank erbij, of de 10 eetlepels azijn. Dit is zeer belangrijk. -Leg de moederzwam daarna voorzichtig op de vloeistof, met de gladste kant naar boven. -Zet de bokaal op een rustig, warm en trillingsvrij plekje en sluit hem af met het gaasdoekje. -Laat de inhoud nu 12-14 dagen rustig gisten, maar kijk wel dagelijks naar zijn gedrag.
Wanneer u het basisrecept volgt, kunt u de Komboecha makkelijk zelf maken en deze doet niets onder voor de fabrieksdrank. Eigen gemaakte Komboecha is vers en er zit zeker niets onnatuurlijks in. De ingrediënten kunt aanschaffen bij de Natuur en/of Reform-winkel
Wanneer u deze eenmaal heeft, kunt u onbeperkt doorgaan. De zwam kunt u iedere keer opnieuw gebruiken.
Wanneer, na ca 14 dagen, je komboecha de goede proportie heeft aangenomen, maak je volgend mengsel
voor 1 liter: |
|
voor 4 liter: |
- 1 liter bronwater
- 5 gram zwarte (of groene) thee
- 50 gram witte suiker
- 33 gram honing
- 27 gram glucose (apotheek of drogist)
10 % cambouchadrank uit een vorige bereiding |
|
- 4 liter bronwater
- 20 gram zwarte (of groene) thee
- 200 gram witte suiker
- 135 gram honing
- 110 gram glucose (apotheek of drogist)
0.40 liter cambouchadrank uit een vorige bereiding |
Laat het water en de chinese thee koken, laat vervolgens 15 minuten trekken.
Vervolgens afzeven en de suiker, honing en glucose toevoegen. Laat het mengsel afkoelen, voeg de komboechadrank uit de vorige bereiding toe en leg de zwam op
Dek het af met een grofmazige doek om lucht toe te laten en maak het vast met een elastiekje. Het MOET KUNNEN ADEMEN.
Zet het gedurende 10-14 dagen op een warme, rustige plek om te gisten, uit het directe zonlicht.
De optimale temperatuur ligt tussen de 23 en 30°C.
Suiker dient om de culture te voeden, niet u, en het wordt gedurende de gisting in andere dingen omgezet, b.v. glucuronisch zuur. Witte suiker bevat zuiverdere saccharose dan ongeraffineerde suiker en geeft ook een betere zuur/alkali verhouding (pH). Terwijl men in vroeger tijden ongeraffineerde suikerprodukten zal hebben gebruikt, leveren die eerder onvoorspelbare en onbevredigende resultaten bij laboratoriumonderzoeken op dan witte suiker. De hoeveelheid suiker terugbrengen maakt de drank niet gezonder, maar berooft de culture van energie.Langere gisting = grotere omzetting van de suiker in heilzame bijprodukten. Dit en voldoende suiker om mee te beginnen levert de gezondste thee op. Teveel suiker geeft meer alcohol en een snel verzurende drank. Honing (tot 40 % fructose) bezit anticeptische (bacterievernietigende) eigenschappen die op de lange termijn de structuur van de schimmel en zijn eigen noodzakelijke bacteriën zullen beïnvloeden, ofschoon het kortdurend wel zal werken. In Europa gebruiken diabetici die het zich kunnen veroorloven Kombucha-druppels - direct uit de schimmels geperst. In het andere geval behoort de thee meer gegist (een 3-tal weken langer)te worden gedronken. Saccharose splitst zich bij de aanvang van de gisting in glucose en fructose, glucose fermenteert snel tot glucuronisch zuur. Als u de thee met minder suiker klaarmaakt (minder dan 50 gram per liter), zal dat de voedingsstoffen/energie verminderen die nodig zijn voor de vorming van de heilzame metabolische produkten, en dan hoeft u de thee helemaal niet meer te maken. (Thee die alleen met fructose is gemaakt produceert bijna alleen maar azijnzuur, geen glucuronisch zuur of antibacteriële produkten) Een gemiddeld brouwsel bevat tussen de 0,5 % en 1% alcohol. Langer laten gisten betekent een grotere mate van omzetting van de suiker in heilzame bijprodukten. Doch, zoals steeds blijft het advies: win eerst de nodige informatie in bij uw arts.
BEWAREN VAN DE CULTURES Doe of de moeder of de baby in een glazen pot met gebrouwen thee en deksel (of doe er folie met een elastiek overheen) met ruim voldoende lucht, en zet hem in de koelkast - als reserve of om weg te geven. Wanneer de resterende thee- en suikervoedingsstoffen in de kop thee in de pot zijn opgebruikt (of "opgegeten") zal de culture doodgaan. Hij zal ongeveer 4-6 weken meegaan in een pot in de koelkast. U kunt iets van de thee in de pot afgieten en er een beetje verse suikerthee bijvoegen om de voedingsstoffen en het leven in de pot nog meer te verlengen. Thee die meer gegist is (voor diabetes, gewichtsvermindering) bevat minder voedingsstoffen - doe er een beetje verse suikerthee bij om het langer te kunnen bewaren. Als u te weinig potjes hebt kunt u een aantal cultures (met hun kopjes thee) in één grote broedpot bewaren. De cultures kunnen ook ingevroren worden (tot op drie maanden) maar dit kan men het beste snel doen om te voorkomen dat de structuur van de schimmel door grote ijskristallen wordt beschadigd. Ingevroren cultures moeten worden ontdooid in de verse thee met suikeroplossing die voor het volgende brouwsel is klaargemaakt, en het kan 2 weken duren voor ze naar de oppervlakte stijgen en weer actief worden. Extra cultures kunnen ook (met wat thee in plastic zakjes) worden ingevroren, om ze naderhand in een gezichtsmasker of huidcrème te mengen. (Als ze eenmaal zijn klaargemaakt, bewaar ze dan in de koelkast, in een pot met een bedekking waardoor lucht bij de nog levende gist kan komen)
HET VOLGENDE THEEBROUWSEL Maak vers gekoelde suikerthee klaar zoals tevoren. Neem de overgebleven culture, hetzij de moeder of de baby en doe die in de pot zoals u eerder hebt gedaan. Uw start-thee zat nog in de pot - samen met het gistbezinksel (als u het vergeten had en alles had uitgeschonken, haal het dan uit de gebottelde thee). Als u voor dit brouwsel de nieuwe baby gaat gebruiken, wordt die nu de moeder. Dek het af als tevoren en herhaal het hele proces. (De gistbezinksels helpen het gistingsproces de volgende keer sneller te verlopen, maar na 4 tot 5 theebrouwsels moeten ze uit de pot weggespoeld worden
HOEVEEL MOET U DRINKEN
Een kwart tot een halfvol glas per dag (en soms meer) - ideaal voor uw verdere leven. U moet uw eigen hoeveelheid en wat het voor u doet bepalen. In landen waar Kombucha het langste bekend is drinkt men ongeveer eenderde liter per dag. Kankerpatiënten houden zich gewoonlijk aan Dr.Sklenar's voorschrift van 1 liter per dag - 2 tot : liter voor precancereuze patiënten. De hoeveelheden kunnen tijdelijk worden verhoogd tijdens ziekte, bestraling, infectie of blootstelling aan gif in het milieu. (2-3 glazen bij aanvang van een verkoudheid zal de kou bestrijden) Veel westerlingen drinken meer dan ze nodig hebben om hun gezondheid te handhaven. Na verloop van tijd blijkt de thee geringe bloedverdunnende eigenschappen te bezitten - als u in uw vinger prikt en u bloedt te snel, drinkt u teveel. (Niet nuttig tijdens operaties of ongevallen)
KINDEREN
De thee is uitstekend voor kinderen - in hoeveelheden die zijn aangepast aan leeftijd of gewicht. Als het echt nodig is kan hij met sappen worden gemengd - b.v. appelsap. Als Kombucha onvermengd in de avond wordt gegeven, kan het kind klaarwakker blijven (en sommige volwassenen). De gebruikelijke 0,5% alcohol in een gemiddeld brouwsel vormt geen probleem.(Sommige broodsoorten en sappen bezitten ook kleine hoeveelheden)
Wat betreft de vraag waar je deze Komboecha kunt verkrijgen!?
ik denk dat er daar in uw buurt wel een natuurwinkel is ( natuurwinkel Bussum Veenendaal.)
maar je kan deze soms ook verkrijgen op de volgende sites:
http://www.komboecha.tk op deze site heb je een forum waar je ook uw vraag kunt stellen en wie weet krijg je er dan geen gratis daar is zelfs ook een vraag en aanbod daarin kan je ook uw vraag om Komboecha stellen
Groetjes Ronny
|