ik heb een cronische broncitis. zijn daar kruiden voor. bedankt op voorhand.
Ik zal beginnen met de E.O.'s op te noemen, en hun werking:
Aroma tegen deze ziekte of klacht :
Wierook ++ : Gebruik Wierook o.a. bij; slijmvliesontsteking, blaasontsteking, aambeien, onregelmatige menstruatie, witte vloed, zweren, bloedingen, bloedneus, reinigen van wonden, verkoudheid, griep, astma, bronchitis, laryngitis, littekens, snijwonden, puistjes, angst, depressiviteit, nerveuze spanningen, ontstekingen, pijnlijke borsten, vette onreine huid, rimpels. Wierook is goed te combineren met alle Citrus oliën. Cypres +++ : Cypres kan gebruikt worden voor o.a. couperose, heesheid, hoest, kramp, griep, astma, bronchitis, hooikoorts, pijnlijke menstruatie, stress, overgangsklachten, aambeien, cellulitis, spataderen, spierpijn, bedplassen bij kinderen, zweetvoeten, oedeem, zware benen, gewrichts reuma, ernstige haaruitval en om vocht af te drijven. Cypres is ook een goede insectenverdrijver. Eucalyptus Globulus +++ : Blauwgom Eucalyptus wordt o.a. gebruikt bij: blaren, brandwonden, huidinfecties, insectensteken/beten, astma, bronchitis, catarre, keelpijn, keelinfecties, sinusitis, artritis, spierpijn, reumatische aandoeningen, verstuikingen, cystitis, leukorroe, griep, koorts, waterpokken, gordelroos, verkoudheid, infectieziekten bijv. mazelen, hoofdpijn, zenuwpijn. Blauwgom Eucalyptus niet samen
Venkel ++ : Venkel wordt o.a. gebruikt bij : kneuzingen, etterende wonden, vette huid, cellulitis, oedeem, reuma, astma, bronchitis, anorexia, misselijkheid, problemen met menopauze, vastzittende hoest, verkoudheid, buikpijn, blauwe plekken, maag- en darmkrampen, gal koliek, pijnen ter hoogte van de nieren. Bevordert melkafscheiding bij borstvoeding. Doordat venkel stimuleert en nieuwe kracht geeft, verhoogt ze de zelfmotivatie en verlevendigt ze de persoonlijkheid. Hyssop +++ : Gebruik Hysop o.a. bij : kneuzingen, blauwe plekken, eczeem, wonden, lage- en hoge bloeddruk, hoest, griep, verkoudheid, astma, slijmvliesontsteking, tonsillitis, bronchitis, vastzittende hoest, hooikoorts, koortsuitslag, keelpijn, maagkrampen, indigestie, witte vloed, trage spijsvertering, reumatische aandoeningen, (over)vermoeidheid, angst, stress, hysterische aanvallen en winderigheid.
bij bronchitis; 6 druppels Hysop mengen in een eetlepel basis olie en hiermee borst en rug insmeren. Cajeput ++ : Cajeputi of Kajapoeti wordt o.a. gebruikt bij: verkoudheid, keelinfecties, astma, bronchitis, slijmvliesontsteking, hoesten, sinusitis, griep, kiespijn, oorpijn, hoofdpijn, spierpijn, reumatische pijnen, zenuwpijnen, artritis, krampen, mentale vermoeidheid, acne, vette huid, insectensteken, blaasontsteking, infecties urinewegen, virusinfecties, puistjes, laryngitis en rondwormen.
bij keelontsteking, astma, bronchitis, verkoudheid, griep, ontstekingen aan de luchtwegen, tuberculose; 8 tot 10 druppels Cajeputi aan een schaaltje heet water toevoegen en 2 tot 3 keer per dag inhaleren.
Niaouli +++ : Niaouli wordt o.a. gebruikt bij: acne, steenpuisten, griep, hoesten, koorts, sinusitis, astma, bronchitis, ontstekingen, zweren, verbrandingen, fistels, keelpijn, kinkhoest, blaas-ontsteking, infecties urinewegen, diarree, spierpijn, slechte bloedsomloop, reumatische klachten en acute verkoudheid. Werkt ook wormafdrijvend, pijnstillend. bij bronchitis; 20 druppels Niaouli, 10 druppels Mirte en 5 druppels Citroen mengen met 50 ml. basis olie. Met dit mengsel de rug en borst insmeren. Verdampen in de sauna, 15 tot 20 druppels Niaouli in het water doen wat over de stenen wordt gegoten. Bevordert een gezonde ademhaling. Etherische oliën nooit puur op de hete stenen gooien, ze zijn brandbaar. Grove Den +++ : Den kan gebruikt worden bij o.a.: scabiës, open zweren, verkoudheid, griep, sinusitis, catarre, hoesten, bronchitis, astma, artritis, jicht, reumatische klachten, zenuwpijn, zweetvoeten, overmatige transpiratie, aandoeningen aan de lucht- en urinewegen, blaasontsteking, neuralgie, stress. Den is antiviraal, bacteriedodend en wormdrijvend.
bij bronchitis, astma; 5 druppels Berg Den of 5 druppels Pijnboom oplossen in een schaaltje heet water en 2 keer per dag dampen verdampen: 6 druppels Den in de aromalamp zorgen voor een frisse, gezonde atmosfeer en werken verlichtend bij griep, verkoudheid, bronchitis en astma. Verdrijft bovendien nare luchtjes.
Bonenkruid ++ : Gebruik Bonenkruid o.a. bij: diarree, kolieken, verkrampte spieren, maag- en darminfecties, bronchitis, zwak libido, insectenbeten, keelpijn, slecht helende wonden, darmkrampen, darmgassen en vermoeidheid. Bonenkruid werkt stimulerend op de spijsvertering en bevordert de menstruatie. Doodt bacteriën, schimmels, en wormen. Is bovendien jeukstillend.
bij bronchitis; 5 druppels Bonenkruid mengen met een schaaltje heet water en dagelijks inhaleren.
Hier volgen nu enkele Kruiden beschrijvingen waar je een aftreksel of thee kan van maken
Heermoes - (Equisetum arvense) - Paardestaartfamilie:
Heermoes of paardenstaart is net als de mossen en varens een oerplant. In de volksmond wordt hij ook wel schaafstro of tinkruid genoemd omdat hij gebruikt werd voor het schuren van potten en pannen. Dit merkwaardige kruid is de moeite waard om eens goed te bekijken want hij verraad ons door zijn bouw al wat zijn gave is. Heermoes vormt duidelijk overeenkomsten met de harde en structuurgevende elementen van ons lichaam, het skelet. Hij bevat meer mineralen dan de meeste andere planten en is bijzonder rijk aan kiezelzuur, dat ons lichaam nodig heeft voor de opbouw van botten, haren, nagels en kraakbeen. Ook voor de huid en de genezing van wonden is kiezelzuur belangrijk. Ook uitwendig kent Heermoes vele toepassingen bijvoorbeeld bij zwemmerseczeem en zwerende wonden en als zitbad bij ontstoken en gevoelige nieren. Het aftreksel van heermoes is ook prima geschikt als plantenwater voor zwakke planten met roest of meeldauw. Als enige groene plant mag Heermoes lang trekken (circa 20 minuten) of gekookt worden, dit om de oplossing van het kiezelzuur mogelijk te maken. We gebruiken van de Heermoes het hele kruid (alle bovengrondse delen).
Werking; versterkend, aanvullend, weerstandsverhogend, bloedzuiverend. Bij chronische bronchitis, emfyseem, zwangerschap
Hondsdraf (Glechoma hederacea):
Deze altijd groene plant groeit het beste in de schaduw en wordt ook wel 'kruip door de tuin' genoemd. Hedera betekent klimop en in het engels heet hij ground ivy, grondklimop. Het is een kruipende plant, die zich opricht als hij gaat bloeien. Bij niet te veel zonlicht is hij op zijn mooist. De blauw-paarse bloemen duiden op zenuwen en psyche. Het blad geurt sterk, vooral bij aanraking, en werkt in op het gevoelsleven, ontkrampt en heeft desinfecterende eigenschappen. We geven hondsdraf dan ook aan mensen die in de schaduw leven, de indrukken van het leven niet aankunnen en onopvallend, angstig en wilszwak zijn. Hondsdraf versterkt de wilskracht en het doorzettingsvermogen en versterkt het zenuwstelsel. De plant bevat veel mineralen waaronder calcium en silicium en werkt sterk ontzurend. Een goede begeleider bij zwakke onzelfstandige kinderen. Gebruik de hele plant aan het begin van de bloei, blaadjes over de salade.
Luchtwegen; voert vocht en slijm af uit de longen, werkt desinfecterend, bij hoest en bronchitis, preventief bij hooikoorts, kriebelhoest.
Hysop (Hyssoppus officinalis) Lipbloemigen:
Hysop is een oud oosters kruid. De naam betekent in het Arabisch heilig kruid. De houtige plant heeft een vierkante stengel en hoekige bladeren. De blauwpaarse bloemen groeien aan één kant van de stengel. Dit verwijst naar onevenwichtigheid, evenwichtsstoornissen en duizelingen. Bloemen en blad geuren sterk. De blauwpaarse kleur symboliseert de werking op luchtwegen en zenuwgestel. Met name bij nerveuze verkrampingen van de longen. Een goed kruid voor kinderen die gevoelig zijn voor vocht. Verder wekt de plant de eetlust op en bevordert de Luchtwegen; bij droge en diepe hoest en longontsteking, bronchitis, benauwdheid. Desinfecteert en voert slijm en vocht af uit de longen
Vlier (Sambucus Nigra) Kamperfoeliefamilie:
De gewone vlier is een struik die vrij algemeen in Nederland voorkomt en eeuwen oud kan worden. Vroeger plantte men de vlier vlak bij de boerderij, het liefst onder het keukenraam omdat de vlier bescherming bood tegen kwade geesten, vliegen en ongedierte. Bovendien trok ze goede geesten aan en was ze een veelzijdig geneesmiddel zodat men uit respect zijn hoed ervoor af nam. Als de vlier bloeit in mei, juni doet ze dat met crèmekleurige vijftallige bloemetjes die in schijnschermen bijeen staan. Ze verspreidt een indringende, soms onaangename geur die licht bedwelmend is. De kleur crème bevat geel en wit en heeft daardoor een kalmerende, opwekkende en bemoedigende werking in zich. In augustus krijgt de vlier bessen die, als ze rijp zijn, zwart van buiten en rood van binnen zijn. Het zomerse uiterlijk van de vlier is vriendelijk, vrolijk en zacht. In de herfst toont de vlier ons zijn andere kant, het hout is dan taai en de struik lijkt veel strenger en statiger. Zo kan de vlier enerzijds de strenge, starre mens zachter maken en anderzijds de te zachte en meegaande mens leren structureren en afbakenen. De vlier reinigt het bloed en vult aan bij tekorten. Vliersap met citroen is een uitstekend middel bij griep. Voor de thee gebruiken we de bloesems.
Luchtwegen; verhoogd de weerstand, bij griep, verkoudheid, keelpijn, amandelontsteking, hoest, bronchitis en astma.
Klein Hoefblad (Tussilago Farfara)
De naam Tussilago hangt samen met het Latijnse woord 'tussis' (= de hoest). welke naam kruidkundigen in vroeger tijden aan deze plant gaven. Klein hoefblad is een van de eerste lentebloeiers. Hij groeit bij voorkeur in vochtige wegbermen en op zanderige en kleiige plaatsen in de buurt van gebouwen en puin van het laagland tot in middelhoge bergstreken.
Thee;Bronchitis: Giet 1 kop kokend water over 1-2 theelepels bloesems en of bladeren laat 5-10 minuten staan. 3-4 maal per dag zo heet mogelijk eventueel gezoet met honing (dit is ook zo met de vorige besproken kruiden)
Sleutelbloem (Primula veris):
Sleutelbloemen zijn voorjaarsboden en geneeskrachtige kruiden. Men kan hen aantreffen in vochtige weiden, bossen en open struikgewas en langs wegbermen tot een hoogte van 2000 m boven de zeespiegel. De goudgele soort (Primula veris) geeft de voorkeur aan drogere plaatsen, de grotere zwavelgele soort (Primula elatior) groeit liever in vochtige weilanden en open bos
Thee; Bronchitis:
-Meng 1 theelepel wortel met 1 kop koud water. 2-3 minuten laten koken 10 minuten laten staan 3 maal per dag warm gezoet met honing.
-Meng gelijke delen sleutelbloemwortel (of bloemen), klein hoefbladbloemen en anijszaadjes. Neem 2 theelepels hiervan doe het in 1 kop water tot sudderen. Laat 25-20 minuten staan. Opwarmen voor gebruik 2-3 maal per dag zo heet mogelijk gezoet met honing.
-Meng 1-2 theelepels bloemen (met kelk) met 1 kop koud water. Breng het tot sudderen laat 5-10 minuten staan 3 maal per dag gezoet met honing.
Eucalyptus {blauwe gomboom} - (Eucalyptus Globulus):
Bronchitis;
Thee:Giet 1 kop kokend water op 1-2 theelepels gedroogde bladeren laat 5-10 minuten staan en neem 2-3 maal per dag een kop met honing
Bad: Neem gelijke delen eucalyptus- en tijmbladeren 4-5 eetlepels giet er 1 liter kokend water over laat 30 minuten staan filter en voeg dit filtraat bij het badwater. 10-15 minuten baden bij 38°C
Smeersel: Meng 1 deel eucalyptol (apotheek) met 5 delen water. Wrijf borst en rug enkele keren per dag hiermee in vooral 's avonds.
Iers Mos (Chondrus Crispus):
Bronchitis; Thee: Meng 1 theelepel fijngesneden mos met 1 kop koud water. Kook 3 minuten en laat 10 minuten staan. 1 kop 's morgens 1 's avonds.
Driekleurig viooltje (Viola Tricolor):
Het driekleurig viooltje kan beschouwd worden als de stam vader van de grootbloemige tuinviooltjes of pensees. Het is een van de adventieve planten die het eerst verschijnen op braakliggende terreinen. In Nederland komt het algemeen voor op akkers, duinen en heidegronden. In berggebieden(800-1300 m) komt het veel voor zowel op vochtige als op droge bergweiden.
Bronchitis; Thee:
- Meng 1 theelepel wortel met 1 kop koud water kook 2-3 minuten laat 10 minuten staan.
- Giet 1 kop kokend water over 2 theelepels verse of gedroogde blaadjes en bloemen. Laat 5-10 minuten staan. 2 maal per dag zo heet mogelijk gezoet met honing.
|