Slaapstoornissen:
De slaap kan door nog veel meer andere zaken verstoord raken. Voorbeelden zijn: Stress, ruzie, overspannenheid, rouw, angst, depressie of een andere psychiatrische aandoening; Snurken, lawaai, warmte, kou, knellende kleding; Activiteiten vlak voor het slapen gaan zoals: achter een computer werken, lezen, een spannende film kijken, een zware inspanning; Lichamelijke ongemakken als pijn, misselijkheid, duizeligheid, dorst, trek in eten; Opwekkende stoffen zoals alcohol, cafeïne, nicotine.
De behandeling: Het ligt voor de hand dat een eventuele aandoening die het slechte slapen veroorzaakt zal moeten worden behandeld. Vooral mensen die depressief zijn melden zich vaak bij hun huisarts omdat zij slecht slapen. Het over het hoofd zien van de depressie bij slaapstoornissen is voor huisartsen een bekende valkuil. Soms is pijnstilling nodig of iets tegen misselijkheid of jeuk als dit de slechte slaap veroorzaakt. Slaaptabletten zijn alleen zinvol wanneer ze kort worden gebruikt. Bij gebruik van deze middelen langer dan enkele weken treedt gewenning en verslaving op.
Aanbevelingen voor een gezonde slaap: Leef regelmatig, slaap regelmatig. Ga zoveel mogelijk s avonds op hetzelfde tijdstip slapen. Ga niet uitslapen ook al heb je een korte nacht achter de rug. Slaap ook niet overdag; Stop anderhalf uur voor het slapen met activiteiten die geestelijk of lichamelijk inspannend zijn (computer, spannende film, vergaderen, sport, lezen); Zorg overdag voor voldoende beweging: ten minste een half uur. Sporters slapen beter; Wees voorzichtig met koffie, thee(lipton enz.), cola en alcohol s avonds. Rook ook s avonds niet; - Zorg voor rust en ontspanning. Probeer geen conflicten mee naar bed te nemen. - Zorg voor een aangename, rustgevende slaapruimte, een goed bed, matras en losse slaapkleding.
- ga alleen naar bed om te slapen lees niet in bed, kijk geen televisie in bed en eet niet in bed - sta op en ga de kamer uit wanneer u niet kunt slapen en herhaal dit (zo nodig de hele nacht) totdat de reflex naar bed gaan/inslapen ontstaat - vermijd elke vorm van siësta overdag Bovenstaande maatregelen vragen enig geduld aangezien het juiste ritme zich pas na dagen of weken instelt. Indien u van plan bent toch nog iets te gebruiken om van een goede nachtrust te genieten dan zijn er enkele kruiden en homeopathische middelen die u bij verschillende apotheken kunt kopen. - Chamomille thee is vaak heel goed omdat chamomille een ontspannend en rustgevend effect heeft. - Avena Sativa Complex: een combinatie van verschillende kruiden die rustgevend werken. - Passiflora complex: een combinatie van kruiden die ook geschikt zijn bij slaapstoornissen. - Dormeasan: een produkt van A.Vogel, de bekende kruidendokter, bestaande uit een samenstelling van kruiden die u een goede nachtrust op natuurlijke basis garanderen. - Nux Vomica is meer geschikt voor de drukke zakenman die geen rust kan vinden. -Dormiplant is een product van VSM en bevat enkele kruiden die een goede nachtrust verzekeren.
Er zijn nogal wat huis-tuin-en-keuken middeltjes die men vaak toepast b.v. een glas warme melk, variërend van met toevoeging van kaneel, anijs
Bovenstaande is af te raden indien men van melk slijm krijgt.
Vele oorzaken: - Slapeloosheid is geen 'ziekte' op zich, maar is, net zoals bijvoorbeeld koorts, eerder een symptoom dat er iets anders aan de hand is. Sommige ziekten, zoals bijvoorbeeld diabetes, astma of andere ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen, reuma, enz., kunnen gepaard gaan met slapeloosheid. Soms kan slapeloosheid ook wijzen op een psychiatrisch probleem, zoals bijvoorbeeld een depressie. In al die gevallen heeft het uiteraard weinig zin om het slaapprobleem op zich aan te pakken, maar moet de onderliggende oorzaak worden behandeld. - Een andere mogelijke oorzaak van slapeloosheid is het zogeheten 'restless leg'-syndroom: nauwelijks in bed wordt men geplaagd door een onaangenaam, prikkelend gevoel in de benen waardoor men niet stil kan blijven liggen. Tot 5% van de bevolking zou hieraan leiden. Het komt iets meer voor bij ouderen en tijdens de zwangerschap. De precieze oorzaak is nog onbekend, maar er bestaan geneesmiddelen waarmee men dit syndroom goed onder controle kan houden. - Ook sommige geneesmiddelen (zoals bepaalde antidepressiva, geneesmiddelen tegen hooikoorts, tegen hoge bloeddruk, enz.), opwekkende dranken zoals koffie en cola, en alcohol kunnen slaapproblemen veroorzaken. - Tenslotte kunnen ook ploegen- of nachtarbeid of andere omstandigheden die onze biologische klok permanent verstoren, tot chronische slapeloosheid leiden.
Leren slapen: Zoals gezegd is het slaappatroon heel individueel : men heeft kort- en langslapers. Het ogenblik waarop men gaat slapen en opstaat kan men echter een beetje beïnvloeden. Men hoeft zich helemaal geen zorgen te maken als men eens een keer slecht inslaapt of een enkele keer lang wakker liggen. Als men eens iets minder lang geslapen heeft, hoeft men die verloren uren de volgende dag ook niet in te halen door een paar uren langer te slapen. Het lichaam haalt die verloren uren zelf in door meer en langere periodes in de diepe slaap te verkeren. Daarnaast zijn er tal van tips die kunnen helpen om beter te slapen, al werkt niet ieder hulpmiddel bij iedereen even goed. Ga, indien mogelijk, steeds op hetzelfde tijdstip slapen en sta op hetzelfde uur op. Dit helpt om een vast slaap-waakritme te ontwikkelen en het bevordert de kwaliteit van de slaap. Slaap zoveel uren als u nodig hebt om de volgende dag fit en uitgerust te zijn. Uw activiteiten overdag beïnvloeden sterk uw nachtrust: zorg voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Inspannende activiteiten vlak voor het slapengaan kunnen het inslapen wel bemoeilijken. Zorg voor een rustige slaapomgeving. Reserveer de slaapkamer voor seks en slaap, niet om TV te kijken of aan powertraining te doen. Zowel honger als een volle maag kunnen u belemmeren om in slaap te vallen. Wees s avonds voorzichtig met opwekkende stoffen zoals tabak, koffie, cola enz. Wie 's avonds veel alcohol drinkt, zal wel sneller inslapen maar ook minder diep slapen en vroeger wakker worden. Als u voelt dat u niet in slaap raakt, begin dan niet te woelen en u te enerveren, maar sta op en doe iets anders tot u slaperig wordt. Neem uw problemen niet mee naar bed : zorg ervoor dat u ze op de ene of de andere manier buiten de slaapkamer houdt door er bv. over te praten of te schrijven. Incidenteel en kortstondig gebruik van een kortwerkend slaapmiddel kan nuttig zijn om een tijdelijke verstoring van het slaap/waakritme aan te passen (b.v. op reis, wanneer men in een ander bed slaapt, enz.).
Aromatherapie:
Neem 30 minuten voor je naar bed gaat een warm bad met één of meer druppels essentiële olie in het water, ( niet te veel omdat anders een huid irritatie zou optreden).
Dit kan zijn:
Kamille, Hop, Lavendel, Mandarijn, Majoraan, Neroli, Sandelhout, Ylang-ylang.
hier enkele Etherische Oliën om enkele druppels op uw hoofdkussen te druppelen zodat er rond u een aangename en rustgevende krijgt;
Ze bevorderen allen op een of ander mannier de slaap:
Ravensara ++++
Engelwortel +++
Bergamot +++
Lavendel +++
Lavandin Super ++
Doe er enkele druppels van een van deze E.O.s op uw kussen, neusdoekje en leg dit naast u of in een verdamper.
bij slapeloosheid; een paar druppels Sinaasappel op het hoofdkussen sprenkelen of in de slaapkamer 8 druppels in de aromalamp verdampen.
bij slapeloosheid; 10 tot 15 druppels Pomerans in een beetje melk of honing mengen en dit mengsel aan een warm bad toevoegen. Hierin voor het naar bed gaan 15 tot 20 minuten baden.
bij slapeloosheid; 10 tot 15 druppels Petitgrain in een beetje melk of honing mengen en dit mengsel aan een warm bad toevoegen. Hierin voor het naar bed gaan 15 tot 20 minuten baden.
bij slapeloosheid; 10 tot 15 druppels Neroli in een beetje melk of honing mengen en dit mengsel aan een warm bad toevoegen. Hierin voor het naar bed gaan 15 tot 20 minuten baden.
Kruidenthee en/of Homeopatische middel(tinctuur):
Dille {ANETHUM GRAVEOLENS}
In de volksmond ook wel Dillekruid genoemd.
Voor de bloei wordt de plant uit de grond getrokken, ondersteboven te drogen gehangen. In het najaar de bloemschermen er afknippen en in het donker drogen. De vruchten vallen er dan vanzelf af. Thee gezet van de zaden kan helpen bij het slapen, ook helpt het bij het verhogen van de melkgaven.
Haver (Avena sativa)
Uit de bloeiende haverplant wordt het sap geperst. Dit haversap wordt vermengd met alcohol.
Gebruik: tinctuur
· bij zenuwachtigheid 3x per dag 5-10 druppels.
· bij slapeloosheid s avonds 15-20 druppels.
Geeft geen bijwerkingen.
Wordt ook gebruikt bij de ontwenning van morfine (bijv. na een langdurige medische behandeling met morfine).
Hop (Humulus lupulus)
Hopbellen hebben een rustgevende en slaapbevorderende werking.
Problemen bij het inslapen, Onrust en angsten.
Goed te combineren met andere rustgevende kruiden zoals Valeriaan, Passiebloem en Avena sativa.
Lievevrouwebedstro (Galium odoratum / Asperula odorata)
Te gebruiken delen: Bloemen, gedroogd
Gebruikt wordt het verse of gedroogde bloeiende kruid (dus alleen de bovengrondse delen).
Eigenschappen: Verdovend, rustgevend. Tegen darmkrampen, trombose, spataderen. O.a. als kalmerend middel bij angst en zenuwachtigheid (thee of tinctuur meermalen daags). Ook bij slapeloosheid, vooral geschikt bij kinderen en ouderen (thee of tinctuur s avonds voor het slapen gaan). Nog gemakkelijker is het om het kruid in een sloop of katoenen zak onder het kussen te leggen. Na 2 maanden, indien de problemen nog bestaan, verversen,
Als thee: rustgevend, urinedrijvend.
Lindebloesem (Tilia cordata):
werkt kalmerend en ontkrampend voor mensen met een zwak zenuwgestel. Het wordt gebruikt bij overspannenheid. Het heeft een rustgevende en opwekkende werking. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap.
Majoraan (Origanum majorana):
Te gebruiken delen: Bladeren gedroogd, etherische olie
Eigenschappen: Ontstekingsremmend, krampwerend. Tegen slapeloosheid, verkoudheid, pijnlijke menstruatie. Als thee: verbeterd de spijsvertering en galblaaswerking. Als olie: bij spierpijn, reumatische pijnen en verstuikingen.
Pas Op! Inwendig gebruik niet geschikt voor zwangere vrouwen.
Passiebloem (Passiflora incarnata)
Gebruikt wordt het gedroogde bloeiende kruid als thee of tinctuur.
· kalmerende werking bij zenuwachtigheid (rustgevend).
· overdag als rustgevend middel bij emotionele gebeurtenissen, angsten, examenvrees e.d.
· s avonds als middel tegen slapeloosheid (vooral wanneer de slapeloosheid wordt veroorzaakt door problemen t.g.v. de overgang = menopauze bij de vrouw of ten gevolge van alcoholisme.
Heeft geen bijwerkingen. De meeste kruidengeneesmiddelen, die Passiebloem bevatten, bevatten daarnaast ook Hop, Valeriaan, Citroenmelisse en/of Avena sativa, allemaal rustgevende kruiden.
Rozemarijn (Rosmarinis officinalis):
werkt kalmerend en ontkrampend voor mensen met een zwak zenuwgestel. Het wordt gebruikt bij overspannenheid. Het heeft een rustgevende en opwekkende werking. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap.
Salie (Salvia officinalis):
wordt gebruikt tegen hoofdmoeheid door studeren, neuralgieën, zenuwziekten en slapeloosheid. Niet overmatig en langdurig gebruiken.
Sint Janskruid (Hypericum perforatum)
Wordt gebruikt bij overspannenheid, nervositeit, nerveuze hoofdpijn en zenuwpijn. Het heeft een verwarmende en ontspannende werking. Vooral de verwarmende werking is belangrijk voor de mensen die wel wat "zon" in hun leven kunnen gebruiken. Thee, tinctuur en extracten van het bloeiende kruid (vers of gedroogd) wordt gebruikt bij zenuwpijn, slapeloosheid, depressies, zenuwbeschadiging na operaties (of na het trekken van een tand of kies) en na een hersenschudding.
Sint Janskruid is het middel in alle gevallen waar zenuwen beschadigd zijn (hevig stoten, trekken van verstandskiezen, operaties e.d.) Het meest gebruikt worden dan de tinctuur en de homeopathische vorm (Hypericum D6).
Een laatste toepassingsmogelijkheid is bedplassen bij kinderen. Het verse of gedroogde bloeiende kruid in een zak of sloop doen en onder het kussen of laken van het kind leggen (of s avonds tinctuur of thee).
Sint-Janskruid maakt gevoelig voor zonlicht. Bij langdurig zonnebaden moet het gebruik zowel in- als uitwendig worden beperkt.
Valeriaan (Valeriana officinalis)
Van Valeriaan worden de wortels gebruikt. Valeriaan heeft een rustgevende en angstverminderende werking. Het werkt op de hersenen en kalmeert het zenuwstelsel. Valeriaan is geen echt slaapmiddel, maar door de rustgevende en ontspannende werking slaapt men gemakkelijker in. Kan goed gecombineerd worden met Hop, Citroenmelisse en Sint Janskruid. De combinatie met Sint Janskruid wordt vooral gebruikt als rustgevend middel overdag. Met Meidoorn kan het worden gebruikt bij nerveuze hartklachten.
nervositeit, inslaapstoringen.
SLAAPSTOORNISSEN:
Zincum Valerianicum D3 voor het slapen gaan, zo nodig 's nachts herhalen. Een warm zitbad of voetbad met b.v. enkele druppeltjes kamille, lavendel of basilicum door het water. Een korte wandeling voor het slapen gaan. Een natte omwikkeling van de benen schijnt zeer werkzaam te zijn. Frisse lucht in de slaapkamer. Warme voeten.
En als deze kruiden en/of E.O. niet helpen kan je dan uw toevlucht nemen bij ACUPUNCTUUR naar het schijnt zijn daar ook al goede resultaten mee gehaald
Kruidige Groetjes
Ronny
13-02-2006 om 21:35
geschreven door Guido Kruiden
|