Naam: elly E-mail adres: Titel: hogebloeddruk Reactie: hoi ben elly vrouw van bijna 52 jaartjes<BR><BR>ik heb een bloeddruk van 162 boven onder druk is goed<BR><BR>nu willen ze mij medicijnen voor gan schrijven <BR>waar ik nog tegen op ziet<BR><BR>nu las ik op U site<BR><BR>dat komboecha ook goed voor je bloeddruk is,<BR>wil dit product dan ook heel graag gaan proberen ,<BR>om te zien of mijn bloeddruk wil zakken<BR><BR>moet er wel bij zeggen dat ik met de overgang bezich bent<BR>weet niet of de bloeddruk hier invloed op heeft.<BR><BR>en waar kan ik komboecha kopen ,,of bestellen<BR><BR>elly <BR><BR>xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Eerst en vooral een gelukkig nieuwjaar gewenst en moge het er één wezen zonder gezonheids problemen!
Sorry voor het lange wachten maar ik zit momenteel zoals je het wel zal weten met te veel werk wegens ziekte van schoonvader!
En sta zo met een achterstand van zowat 34 aanvragen van mensen met een probleem!
groetjes Ronny ;-))
PS. wat die Komboecha betreft, zou het ook zeer goed zijn voor een te hoge bloeddruk enz....
hoge Bloeddruk:
Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar geeft wel meer kans op hart- en vaatziekten. Bij de voedingsadviezen bij hoge bloeddruk wordt ook gekeken naar andere factoren die de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Voorbeelden van deze risicofactoren zijn overgewicht, diabetes mellitus en een te hoog cholesterolgehalte.
De bloeddruk is eigenlijk een graadmeter voor de algehele conditie. Wie gespannen is, heeft meestal een hogere bloeddruk dan normaal. En bij ziekte kan de bloeddruk ook flink hoger uitvallen. Het is belangrijk om iets aan hoge bloeddruk te doen. Of nog beter: te voorkomen dat de bloeddruk te hoog wordt. Een verhoogde bloeddruk vergroot de kans op het krijgen van een aandoening, zoals hart- en vaatziekten. (Slag)aderverkalking komt bijvoorbeeld voornamelijk voor op plaatsen waar de bloeddruk te hoog is. Het verraderlijke dat hoge bloeddruk aanvankelijk zelden klachten geeft. "Deed het maar een beetje pijn,"zeggen deskundigen. "Dan zouden mensen weel eerder naar de dokter gaan om zich te laten behandelen."
Maar wat is bloeddruk eigenlijk? Bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de wanden van de slagaders, meestal gemeten bij de slagader van de bovenarm. De bloeddruk wordt beïnvloed door de elasticiteit van de bloedvaten, de kracht en de frequentie (aantal slagen per minuut) waarmee het hart zich samentrekt, de hoeveelheid circulerend bloed en de viscositeit ('stroperigheid') ervan. De arts meet zowel de bovendruk (die ontstaat als het hart samentrekt) als de onderdruk (die optreedt als het hart ontspant). Een bloeddrukmeting is altijd een momentopname. Tijdens de slaap heeft u wellicht een bloeddruk van 110/70, maar tijdens een spannende film kan deze wel oplopen tot 150/90!
Wanneer heb je een hoge bloeddruk? Wanneer de systolische druk (of bovendruk) hoger is dan xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />140 mm Hg en de diastolische druk (of onderdruk) hoger dan 90 mm Hg en dit bij herhaaldelijke metingen. In de dagelijkse praktijk wordt de bloeddruk vaak uitgedrukt in cm Hg en spreekt men bijvoorbeeld van 14 op 9. Ongeveer 1 op 10 Belgen heeft last van een hoge bloeddruk. Naarmate men ouder wordt stijgt de bloeddruk gemakkelijker. Daarom hebben onder de 65-plussers ongeveer 1 op 5 mannen en 1 op 3 vrouwen een hoge bloeddruk.
De oorzaak van een hoge bloeddruk is vaak moeilijk te achterhalen. Een enkele keer gaat het om een afwijking aan het hart of de nieren of een hormoonstoornis, maar vaker nog blijft de oorzaak onbekend (de dokter noemt dit een essentiële hypertensie). Het is veel belangrijker een hoge bloeddruk te voorkomen of er voor te zorgen dat deze weer tot een normale waarde daalt. Hiermee wordt schade aan hart, nieren en hersenen voorkomen. Hoge bloeddruk is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts.
Voorkomen en behandelen Probeer overgewicht te vermijden en stresssituaties zoveel mogelijk te voorkomen. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om tot rust te komen. Een stevige dagelijkse wandeling van een half uur kan wonderen doen. En - waarschijnlijk overbodig om te zeggen - stop met roken!
Voedingsadvies Van bepaalde voedingsgewoonten is bekend dat ze nadelig zijn voor de bloeddruk, bijvoorbeeld veel zout gebruiken en overmatig alcohol drinken. Zoethout of producten waarin dit verwerkt is zoals b.v. drop kunnen glycyrrhinezuur bevatten. Dit is een stof die de bloeddruk kan verhogen. Kies voor lichte volwaardige voeding vol vitaminen en mineralen. Eet dagelijks verse groenten en fruit, bij voorkeur biologisch geteeld. Iedereen die last heeft van een verhoogde bloeddruk zou niet alleen eiwit- en zoutarm moeten eten, maar ook meer gerechten met boekweit- en zilvervliesrijst moeten gebruiken. Ook (wal)noten en gedroogde vruchten zoals dadels, vijgen en rozijnen zijn aanraders. Evenals kruidenthee met onder andere berkenblad, rozemarijn, heermoes, peterselie, varkensgras en guldenroede.
Smakelijk eten zonder zout Er zijn sterke aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen een overmatig zoutgebruik en hoge bloeddruk. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat bevolkingsgroepen in Noord-Afrika en Indonesië, die hooguit twee tot vier gram zout per dag gebruiken, nauwelijks last hebben van hoge bloeddruk. De volgende tips kunnen helpen om het zoutgebruik te beperken.
Kies liever voor: |
In plaats van: |
Kruiden en specerijen of Herbamare (kruidenzout met diverse kruiden) |
Zout |
Als broodbeleg: zoutarme kaas, kwark met tuinkruiden, stukjes groente en fruit |
Kaas en vleeswaren |
Zelfbereide bouillon en soep, getrokken van verse groente en kruiden, eventueel met stukjes vlees of kip |
Kant-en-klaar producten, bouillon van bouillonblokjes of bouillonpasta's, soep uit blik of pakje |
Vers vlees, bereid met een gesnipperd uitje, peper, kruiden |
Klaargemaakte of bewerkte vleeswaren, zoals rookworst of gehakt in blik |
Zelf bereide jus, van zoutarme boter of olie, op smaak gebracht met een gesnipperd uitje en verse kruiden |
Jus bereid van een juspoeder of kant-en-klare kruidenmix |
Verse groente en aardappelen |
Groente uit blik of glas, diepvries groente à la crème, kant-en-klaar maaltijden |
Wees matig met zout Alle voedingsmiddelen bevatten van nature al een beetje zout. Zout toevoegen is dus overbodig. Kies zoveel mogelijk voor andere smaakmakers dan zout, zoals (verse) kruiden en specerijen. Voorbeelden zijn:
- groene kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, lavas, oregano, peterselie, rozemarijn;
- specerijen zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper en cayennepeper;
- andere smaakmakers zoals citroen, ui, knoflook, mosterdzaad en gember;
- geroosterde zaden en pitten zoals pijnboompitten, sesamzaad en zonnebloempitten.
Vermijd producten die veel zout bevatten. Veel zout komt voor in:
- kant-en-klare afhaal-, oven- of magnetronmaaltijden;
- hartige snacks zoals kroketten en frikadellen;
- kant-en-klare soepen en sauzen;
- smaakmakers als bouillonblokjes, kant-en-klare (kruiden)mix, maggi, ketjap, worcestersaus, mosterd, sambal, tomatenpuree en ketchup.
Neem ruim groenten en fruit Gebruik per dag 3 tot 4 opscheplepels groenten en 2 porties fruit.
Let op vet: neem producten met onverzadigd vet of magere producten Onverzadigd vet is (bij matig gebruik) goed voor uw hart en bloedvaten. Verzadigd vet is niet goed; het verhoogt het cholesterolgehalte van uw bloed en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Hoe minder verzadigd vet er in uw voeding zit, hoe beter. Het is daarom van belang om magere producten te nemen of producten waar onverzadigd vet inzit:
- kies (dieet)bakboter, olie en vloeibare bak- en braadproducten in plaats van roomboter, harde margarines en bak- en braadproducten;
- kies mager vlees en magere vleeswaren (rookvlees) in plaats van vet vlees en vette vleeswaren zoals worst en ontbijtspek;
- kies 20+ kaas, 30+ kaas of magere smeerkaas in plaats van volvette kaas (48+ en 60+ kaas, roomkaas);
- kies magere of halfvolle melk en melkproducten in plaats van volle melk en melkproducten;
- kies verstandige tussendoortjes (zie hieronder) in plaats van snacks, taart, koeken/koekjes, cake, chocolade enz.
Enkele kruiden:
Betonie-Stachys officinalis :
Gebruik: Betonie is een kruid dat tegelijk een tonische (versterkende) en een ontspannende invloed uitoefent op het zenuwstelsel. Het is dan ook bruikbaar voor symptomen die samenhangen met angst en spanning. Het is verzachtend bij spanningshoofdpijn, maar wordt ook gebruikt bij hoofdpijn die samenhangt met verhoogde bloeddruk (en dan vooral als die hoge bloeddruk stressgerelateerde is).
Kamille - Matricaria recutita:
Te gebruiken bij: zweren in de mond, koliek, diarree, eczeem, gingivitis (tandvleesontsteking), indigestie en zuurbranden, slapeloosheid, geïrriteerde darm, maagzweren, huidirritaties (bv. acne), colitis, griep, vermoeidheid, hoge bloeddruk, pijnlijke menstruatie, eierstokontsteking, migraine .
Knoflook - Allium sativum :
Te gebruiken delen: Teentjes (bol)
Eigenschappen: Verlaagt de bloeddruk en cholesterol; voorkomt hartziekte, beroerte en trombose; verlicht verkoudheid
Lavendel - Lavandula angustifolia :
Eigenschappen: Lavendel is zenuwkalmerend, verzachtend, opbeurend en balancerend, en tevens ontsmettend, bacteriedodend en pijnstillend. Bovendien heeft het kruid slijmoplossende en bloeddrukverlagende eigenschappen,
Maretak - Viscum album :
Gebruik: In de volksgeneeskunde wordt maretak voor heel wat indicaties aanbevolen: Dr James Duke noemt o.a. abcessen, benauwdheid, astma, kanker, chorea, diarree, duizeligheid, epilepsie, vermoeidheid, jicht, aderverkalking, hoofdpijn, bloeduitstortingen, hoge bloeddruk, hysterie, uitblijven van menstruatie, nervositeit, snelle hartslag...
Thee: Giet 1 kop water op 2-3 eetlepels verse of gedroogde, fijngesneden takjes. Laat 8 uur staan. Neem 's morgens en 's avonds 1 kop gedurende enkele weken of langer.
Meidoorn-Crataegus sp. :
Eigenschappen: De werking van meidoorn is vooral terug te voeren op de aanwezige flavonoÏden. Deze verbeteren de doorbloeding van de coronairen (kransslagaders van het hart) en maken de capillairen (haarvaatjes) minder kwetsbaar.
Gebruik: Meidoorn wordt wel de "valeriaan van het hart" genoemd. Inderdaad heeft de plant een duidelijke cardiotonische werking: ze werkt actief in op de hartzenuwen, en doet het hart daardoor krachtiger doch rustiger kloppen. Bovendien is er een positief effect op de coronairen en op de hartspiercellen.
Bereidingen op basis van meidoorn worden gebruikt bij "ouderdomskwalen" van het hart, als de hartfuncties verminderen en problemen optreden ter hoogte van de kransslagaders. Maar ook bij niet-leeftijdsafhankelijk hartklachten wordt meidoorn gebruikt, zoals bij bepaalde ritmestoornissen, hartzwakte na infectieziekten of overbelastingsklachten. In de nabehandeling van een hartinfarct wordt ook van meidoorn gebruik gemaakt.
Behalve bij 'objectieve' hartklachten is meidoorn ook effectief bij subjectieve stoornissen als prikkelbaarheid en angst, alsook bij menopauzeklachten en klachten van neurovegetatieve instabiliteit (met angst, duizeligheid en oorsuizen).
Soms wordt meidoorn aanbevolen bij hoge bloeddruk, maar soms kan meidoorn de bloeddruk juist verhogen. Een zorgvuldige controle is dus aangewezen.
Thee: 1 kop kokend water op 2 theelepels bloesems ( of 1 theelepel bloesem en 1 theelepel blad) 20 minuten laten staan. 2-3 maal per dag een kop.
Saffraan - Crocus sativus :
Te gebruiken delen: Bloemstampers, gedroogd
Eigenschappen: Verlaagt hoge bloeddruk, verbetert de bloedsomloop. Uitwendig: als zalf tegen huidontsteking
Tijm - Thymus sp. :
Vooral van de wilde tijm wordt gezegd dat deze een rustgevende werking heeft, hoewel men nog niet precies heeft kunnen bepalen aan welke inhoudstoffen deze werking precies toe te schrijven is. In elk geval kan het een waardevol kruid zijn als toevoeging aan mengsels voor slapeloosheid, stress, hoge bloeddruk en (spannings)hoofdpijn.
Ui - Allium cepa :
Te gebruiken delen: Verse bol
Eigenschappen: Bloeddrukverlagend; tegen insektenbeten, hartziekte, trombose en beroerte; geeft verlichting bij verkoudheid
|