Naam: vanwassenhove wim
Titel: slijmen Reactie: slijmen in keel heb je eenvoudig middeltje voor slapen gaanxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Hallo! ;-))
Hier enkele Receptjes:
Kruiden:
Kruidenthee
Anijs (Pimpinella Anisum):
Te gebruiken bij; slapeloosheid, darmkoliek, astma catarrale, pijn, oedeem,
hoest (gorgelen met de thee), slijm, gasvorming, opgeblazen gevoel .
als thee te gebruiken. 1/2 tot een hele theelepel geplet anijszaad op een kop kokend water, 3 kopjes per dag.
Tijm Tijm is een natuurlijk antibioticum.Hij leent zich uitstekend om thee tegen verkoudheid en griep van te maken, samen met andere Provençaalse kruiden. Neem hiervoor een theelepel kruiden (liefst verse). Als je die niet bij de hand hebt neem je een theelepel Provençaalse kruiden, doe er een schijfje citroen bij en overgiet met kokend water. Laat 10 tot 15 minuutjes trekken. Giet de thee door een plastic of rieten zeefje. Je voelt de weldaad onmiddellijk.
Salie Saliethee is misschien niet zo lekker. Maar als je enkele blaadjes met kokende melk overgiet en vijf minuten laat trekken, valt het al een tikkeltje beter mee. Nog even wennen en het is zelfs te drinken. Eventueel kun je aan de thee een lepeltje honing toevoegen. Als je de honing bij de kokend hete drank doet, breek je de waardevolle voedingsaspecten van de honing af. De honingsmaak verandert natuurlijk niet, maar het is zonde van die stoffen. Dus laat je de drank best eerst wat afkoelen. Drie kopjes thee per dag is meer dan genoeg.
Hoestsiroop op grootsmoeders wijze
Ramenas Hoe maak ik een goede hoestsiroop in de winter? (zie ook Tijm) Hoesten doen we allemaal wel eens. Het is een natuurlijke manier om je luchtwegen te reinigen. Goed dat het gebeurt want anders zou je kunnen problemen krijgen. Alles wat je keel of bronchiën dreigt te verstoppen kiepert een hoestbui eruit. Je kan een hoesbui krijgen door prikkelende stoffen in de lucht, een stukje voedsel, of slijm van een infectie. Gelukkig hebben we een rijkdom aan geneesmiddelen uit het plantenrijk. Rammenas leent zich bijv. uitstekend tot onvervaarde hoestbestrijder.
Vul een diep bord met schijfjes rammenas. Strooi er bruine rietsuiker over en zet er een ander bord bovenop (geen plastieken). Laat 24 uur trekken. Zeef en doe de inhoud in een flesje. Bewaar dat op een donkere plek. Kinderen krijgen 3 keer per dag een theelepel, volwassenen drie keer een eetlepel.
Ui Snij een grote ui in ringen en leg die in een grote kom. Doe er een laagje zuivere natuurlijke honing over en laat een nachtje staan. Zeef s anderendaags het hoestdrankje en neem hiervan 4 tot 5 soeplepels per dag. Als je taai slijm niet weg krijgt kan ui echt wel helpen. Ui is net als prei, bieslook en knoflook een telg uit de Alium-familie. Ze werken desinfecterend en zuiveren je keel, luchtwegen en ingewanden.
Tijmsiroop 50 g verse of xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />25 g gedroogde tijmblaadjes 600 ml kokend water 300 g vloeibare honing 250 g kandijsuiker
Giet het kokend water over de tijm en laat 20 minuutjes trekken. Zeef de tijm er dan uit. Doe het aftreksel bij de honing en de suiker en verwarm alles (liefst in een roestvrij stalen, of geëmailleerde kookpot). Warm alles op tot de brij begint te schuimen. Schep het schuim eraf en laat inkoken op een zacht vuurtje tot je siroop de gewenste dikte heeft. Giet alles kokend heet in kleine potjes, boordevol, zet het metalen schroefdeksel erop en laat omgekeerd afkoelen. Neem hiervan 2 theelepels, drie keer per dag. Als je hoest echt acuut is neem je best elke twee uur een soeplepel.
Honing: Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen. Honing werkt geneeskrachtig bij een zere keel en verkoudheid. Honing heeft een boel bacterieremmende eigenschappen. Dat komt door de enzymen en andere stoffen die desinfecterend werken. Al die eigenschappen verdwijnen als sneeuw voor de zon als je de honing in kokend hete thee doet. Wacht daarom tot je thee drinkklaar is en doe er dan een lepel honing bij. Bij een verkoudheid kies je best voor tijm- of eucalyptus honing. Als je de pot goed afsluit, blijft honing lang goed. Vloeibare honing zal na een tijdje versuikeren. Daar is niks mis mee. Het betekent niet dat je de honingpot in de vuilbak moet kieperen want de kwaliteit en de smaak blijven hetzelfde. Je kan de honing weer vloeibaar maken door je pot op te warmen au bain marie op een temperatuurtje van 40 graden. Beslist niet meer. Sommige honingsoorten versuikeren vlug, andere doen er een jaar over. Je voorkomt versuikering door regelmatig in de pot te roeren.
Ik zou een thee mengeling maken van de volgende kruiden,
thee die je geduren vier weken zou kunnen uitproberen zijn de volgende: 40 % melisse 20 % St.Jan's Kruid 10 % salie 10 % Lindebloesem 5 % Tijm 5 % gekneusde jeneverbes 5 % lavendelbloemen 5 % fenegriek Van dit mengsel zet je per kop kokend water 1,5 tot 3 gram 15 minuten te trekken voor ontbijt en maaltijden drinken. Onthoud je de komende tijd van melk en drinkzuivel. Dit heeft doorgaans de neiging slijm aan te zetten. Roken is uit den boze. Minimaliseer koffiegebruik. een tot twee alcoholische consumpties vooral de witte wijn aanbevolen voor het slapen gaan. Een echte vermouth (van oorsprong een italiaanse kruidenwijn) mag ook. Vermijd prikkelende specerijen of minimaliseer dit. Gebruik echt (zee-)zout.
Dille (Anethum graveolens):
Onze verre voorvaderen gebruikten dille voor van alles en nog wat. Wij hebben die kennis verloren. Het is misschien geen slecht idee om de dilledraad weer eens op te pakken. Want: Dille kan slijmen oplossen: Dillezaden hebben een slijmoplossende werking. Goed om te weten, als je met een hoest zit. Dillethee is hier goed voor en maak je zo: overgiet twee eetlepels dillezaad met een halve liter kokend water. Laat een kwartiertje trekken. Drink hiervan drie kopjes per dag.
Hysop (Hyssopus officinalis)
Te gebruiken bij; verstuikingen, bloeduitstorting, angina, verkoudheid (de thee indruppelen in de neus en/of stomen), astma, bronchitis, slijmvorming, keelontsteking, (gorgelen met de thee), oververmoeidheid, stress, depressie
Wormen, aarsmaden.
Inwendig: 5-10 gr. met 1 kopje kokend water overgieten, 2 à 3 kopjes per dag.
Opgepast - (tot nu toe de officieletekst): Niet geven aan nerveuse pesonen of enkel in kleine dosisen. '' '' '' zwangere vrouwen in hogere dosis (baarmoederstimmulerend effect). Etherische Olie niet geven aan: Zwangere vrouwen - (Obertief). Kinderen. Epileptci. Nerveuze Mensen. Mensen met hoge Bloeddruk.
Hoefblad {Klein} (Tussilago farfare)
lost slijm op en bevordert de afscheiding van slijm. Het maakt het op- en uithoesten van slijm gemakkelijker. Ook goed bij kriebelhoest. Niet langdurig gebruiken.
Hondsdraf (Glechoma hederacea):
lost slijm op en bevordert slijmverwijdering. Bij hooikoorts gebruikt men hondsdraf samen met pollenhoudende honing. Niet overmatig gebruiken.
Kaal breukkruid (Herniaria glabra):
Een positief effect bij vastzittend slijm in de luchtwegen.
Kamille (Matricaria chamomilla):
wordt gebruikt in de vorm van dampbaden bij verkoudheid en voorhoofdsholteonsteking.
Canadese geelwortel - Hydrastis canadensis
Infecties van de luchtwegen, bronchitis, chronische neusverkoudheid met taai slijm, werkt snel bij bacteriële en virale infecties, verminderd slijmvlieszwelling, slijmoplossend, blaasontsteking, oorinfectie, alle zweren en ontstekingen.
Werkt preventief tegen griep, verkoudheid, herpes simplex, tonsillitis en angina. Ondersteunend bij CF. Uitwendig bij eczeem, ringworm, oorpijn, ontsteking van het oogslijmvlies. Ook bij nachtzweten, gebruik dan een infuus van de plant. Ook bij zweren in de mond.
Mierikswortel (Cochleria Armoracia):
Wat kan ik allemaal doen met mierikswortel? Je kan verschillende delen van de plant gebruiken. De meeste mensen denken dat ze enkel aan de slag kunnen met de wortel. Denk er altijd aan dat mierikswortel de slijmhuid van de maag kan prikkelen. Overdrijf dus niet. Gebruik hem met mate, want te veel of te lang gebruik kan ook je nieren vervelen.
In de volksgeneeskunde kom je vaak mierikswortel tegen. Waarvoor kan je deze wortel gebruiken? Echt voor heel wat dingen: Verkoudheid : Als je geregeld een beetje mierikswortel op je menu zet, zullen de verkoudheidsbacillen je veel minder vlug klein krijgen. Het gewas maakt slijmen los en desinfecteert.
Salie (Salvia officinalis):
heeft een ontstekingswerende en desinfecterende werking en werkt slijm uit de ademhalingswegen. De thee is goed als gorgeldrank bij keelpijn en ontstoken amandelen.
Tijn (Thymus vulgaris):
werkt slijmoplossend en ontkrampend bij hoest. Bij kriebelhoest is tijm met zoethout een goede combinatie. Recept voor hoestsiroop: 5gr tijm per halve liter kokend water. Een kwartier laten trekken, zeven en honing toevoegen tot de vloeistof stroperig wordt.
WEEGBREE - PLANTAGO LANCEOLATA: Dit kruid is een niet te onderschatten voorjaarsreiniger, beschermt tegen prikkelende stoffen. Is slijmoplossend en biedt afweer tegen bacterien en ontstekingen. Het ruimt het slijm in ons lichaam op. Je kunt deze plant ook preventief gebruiken. Smalle weegbree werkt als een antibioticum en zuivert het bloed. Toch geen weegbree in mijn soep zeker ? hoor ik je al zeggen. En toch... ! Waarom ook niet, als je weet dat het kruid niets dan goede bedoelingen heeft ? Doe wat fijngesnipperde weegbree op het laatste moment bij de kokend hete soep. Tere kruiden mag je niet laten meekoken. Gezonde reinigende boterhammen zijn belegd met bijvoorbeeld kaas en gesnipperde weegbree.
Vlierbloesem (Sambucus nigra)
Wordt gebruikt bij neusverkoudheid en keelpijn. Vooral wanneer dit gepaard gaat met griep en koortsverschijnselen.
Zoethout (Glycyrrhiza glabra)
Werkt slijmoplossend en slijmverwijderend en verzacht keelpijn.
-----------------------------------
Etherische Oliën:
als slijmoplosser bij allergische problemen, vooral bij slijmvorming in de neus en niezen; meng 2 druppels Roomse Kamille en 4 druppels Helicryse in een schaaltje heet water en damp 1 à 3x per dag.
Anijs: Slijm- en sputumbevorderend, kramp-opheffend, tegen winderigheid, urinedrijvend, zogvormend, bevorderend voor de spijsvertering en klierafscheidingen, maagverwarmend, eetlustbevorderend. Bij nerveuze spijsverteringsklachten, winderigheid, hoest, chronische bronchitis, gebrekkige nieractiviteit, menstruatieklachten, winderigheid, hoest, migraine, kolieken, aanvallen van duizeligheid.
Eucalyptus globulus var. globulus
Verdampen
Je kunt je kamer heerlijk laten ruiken door middel van een aromalamp of verdamper. Water in het reservoir en 5 tot 10 druppels essentiële olie erbij druppelen (hangt af van geursterkte en de grootte van de ruimte). Waxinelichtje eronder aansteken en een heerlijke geur verspreidt zich.
Het aromalampje kun je eventueel vervangen door een poreuze 'aromasteen' welke meer geschikt is voor kleine ruimten. De olie trekt in de poreuze steen en verdampt geleidelijk. Ook zijn er elektrische aromalampjes in de handel waar geen water bij gebruikt wordt.
Stomen/inhaleren
Dit is vooral goed bij keel-, bijholte- en borstholte-infecties. Astmapatiënten kunnen beter droog inhaleren, bij stomen kan er n.l. een aanval uitgelokt worden. Doe dan 6 tot 10 druppels op een zakdoek; deze onder de neus houden en inhaleren.
Doe bij het stomen 3 tot 5 druppels olie in een kom heet water, bijvoorbeeld pepermunt of tijmolie (bij tijm nooit meer dan 1 tot 2 druppels !). Bedek het hoofd en de kom met een handdoek en adem dan diep in gedurende een minuut (ogen gesloten houden). Daarna herhalen.
Voor het reinigen van het gezicht kun je bijvoorbeeld citroen of teatree gebruiken om verstopte poriën te openen en de huid te reinigen.
bij hoest
1 druppel tijm, 2 druppels niaouli, 2 druppels den, 3 druppels hysop, 2 druppels salie (voor 2 behandelingen)
bij verkoudheid
2 druppels eucalyptus, 2 druppels den, 2 druppels citroen
bij griep
1 druppel tijm, 5 druppels salie, 3 druppels niaouli
bij bijholte-ontsteking (v/d neusholte)
1 druppel engelwortel, 3 druppels rozemarijn, 2 druppels tijm, 1 druppel cypres, 4 druppels lavendel (voldoende voor 2 tot 3 behandelingen)
Hysop: (Hyssopus officinalis L.):
Hysop bevordert opgeven van slijm, is hoeststillend, wormafdrijvend, werkt als anti-septicum, is bloeddrukverhogend, zweet- en urinedrijvend en kan tegen krampen en menstruatieklachten worden ingezet. Op een gaasje kan het worden gebruikt bij behandeling van brandwonden en schaafwonden.
hysop, is een uitstekend kruid bij aandoeningen van de luchtwegen, vooral bij taai, vastzittend slijm. Opgelet, hysop is niet geschikt voor epilepsiepatiënten of mensen die aan hartkloppingen of hartritmestoornissen lijden.
Mirre:
Desinfecterend, bevordert het opgeven van slijm en breekt taaie slijmproppen in de longen af, schimmeldodend bij vaginale infecties, wondhelend, bloedzuiverend. Bij longziekten, spijsverteringsklachten, gebrek aan eetlust, aambeien, tandvlees- en mondontstekingen, bronchitis, keelontsteking, menstruatieklachten.
Terpentijn: Bevordert opgeven van slijm, werkt als anti-septicum voor de longen, urinewegen en de geslachtsorganen. Lost galstenen op, is urinedrijvend, bloedstelpend, stimulerend voor de doorbloeding, spijsverteringsbevorderend, anti-reumatisch, parasietdodend, zweetdrijvend, lost galstenen op. Kan goed worden gebruikt in een massageolie bij behandeling van overbelaste spieren (bv sportkwetsuren) en bij huidziekten.
INHALATIES
Inhalaties worden toegepast bij de behandeling van verkoudheidsziekten, voorhoofdsholte-ontstekingen of hoest.
Voeg in een grote schaal met heet water 3 tot 5 druppels etherische olie (afhankelijk van de soort etherische olie, tijm nooit meer dan 2 druppels). Doe een grote handdoek over hoofd ( je kan dit ook een een inhaller machine of potje doen) en schaal en inhaleer 5 minuten. Eventueel kunt u dit 2 tot 3 maal per dag toepassen.
Oliën voor inhalaties zijn: arve-den, berg-den, ceder, citroen, engelwortel, eucalyptus, hysop, jeneverbes, lemongrass, mirte, niaouli, roomse kamille, salie, teatree, tijm en zee-den.
als slijmoplosser bij allergische problemen, vooral bij slijmvorming in de neus en niezen; meng 2 druppels Roomse Kamille en 4 druppels Helicryse in een schaaltje heet water en damp 1 à 3x per dag.
bij: vastzittende hoest, verkoudheid; doe 10 druppels Venkel in een schaaltje heet water en damp hiermee 2x dagelijks.
bij griep, verkoudheid; 20 druppels Salie, 20 druppels Rozemarijn en 20 druppels Eucalyptus mengen. Van dit mengsel enige druppels op een tissue of zakdoek doen en dit diep inhaleren. Dagelijks naar behoefte.
bij verkoudheid, vastzittende hoest; meng 5 druppels Engelwortel in een schaaltje heet water damp 3x dagelijks.
bij verstopte neus, keelontsteking en verkoudheid; 5 tot 8 druppels Balsemspar oplossen in een schaaltje heet water en 2 à 3 keer per dag inhaleren.
bij griep, verkoudheid, sinusitis; 3 druppels Balsemspar, 2 druppels Citroen en 2 druppels Eucalyptus mengen in een schaaltje heet water en 2 à 3 keer per dag dampen.
bij verkoudheid; voeg 3-5 druppels Elemi toe aan een schaaltje heet water en damp hiermee 2x per dag.
|