Foto
Inhoud blog
  • Vertraging door ziekte
  • cultuur versus natuur rectificatie
  • cultuur versus natuur(3)vervolg
  • natuur versus cultuur 2
  • natuur versus kultuur
    Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    Contactpunten
    Over filosofie en fotografie
    Afwisselende teksten over filosofie en fotografie en teksten met een knipoog.
    18-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kierkegaard ( 1813 - 1855 ) deel 4

    We gaan nu de sterk glooiende helling op naar de 2de piket: de logica en het "ethische". Omdat dit een aardige klim is, geef ik voor onderweg 4 "denkzettel" mee om de gang er in te houden waardoor hopelijk de inhoud van de 2de piket toegankelijker wordt.

                                             Dood - gewoon???
    1                     Wij staan nog midden in het leven
                         maar vaak zitten we ermee
                         want hoe het verloopt is niet gegeven
                         en daarover zijn we gewoon doodangstig ontevree

                                              Identiteit
    2                     Wanneer je in de spiegel kijkt 
                         dan meen je jouw-Zelf te zien
                         maar het is een spiegelbeeld,dat op je lijkt 
                         je echte Zelf houdt het voor gezien! 
                           
                                              De "personne fait la Musique"

    3                 Muziek hoort tot die wonderlijke dingen
                        je krijgt haar binnen via je gehoor
                        maar dat zijn wel luchtige trillingen
                       de muziek zelf hoor Jij en niet je Oor.!!


    4                  Het Breekpunt
                             
      Ethiek is als Elastiek
                        het is rekbaar en broos
                        met de moraal trek je eraan
                        maar hoever je straffeloos
                        daarmee door kunt gaan??  
          
                 Een goede gang
    Daar gaan we dan,

    Maup
    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
             
                   
                   

    18-08-2013 om 14:41 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kierkegaard ( 1813 - 1855 ) deel 3
    Zo, we gaan hier er maar eens bij zitten. De eerste piket , de epistemologie , is bereikt. Maar pas  op, de eerste valkuil ligt hier al geniepig voor onze voeten. Ik lees hier als op een waarschuwingsbord op blz. 44 bovenaan van het reeds genoemde boek van Geert Jan Blanken:

    Het kan niet genoeg worden herhaald: Kierkegaard houdt je als lezer altijd op de afstand , die nodig is om geen volgelingen te kweken of hapklare theorieën aan te bieden, Toch is het onvermijdelijke gebeurd : door mensen( zoals  ik dus  ), die enthousiast zijn geworden door Kierkegaards wijsheid en inzicht zijn er regelmatig pogingen gedaan om zijn werk overzichtelijker en systematischer weer te geven . Een verhelderend aanknopingspunt voor zo'n "verhelderende versimpeling" is het schema van de 3 stadia. Dat schema gaat terug op de door Kierkegaard veel gebruikte begrippen " esthetisch", "ethisch" en "religieus".

    We moeten er ons dus  goed van bewust zijn, dat Kierkegaard deze begrippen nooit apart gebruikt , maar er een cocktail -drank van maakt , die met kleine teugjes te genieten valt.
    Ik vond en vind het leuk, dat mijn 3 piketjes overeenkomen met deze 3 stadia . Mijn epistemologie komt overeen met zijn" esthetisch" Bij hem gaat het niet alleen om het esthetisch schone , maar behelst het ook veel meer de waarneming van onze werkelijke leefwereld via onze zintuigen. Nu , dat is een zeer lastig drijfzanderig gebied , wat ik in mijn voorgaande essays hopelijk voldoende duidelijk heb geprobeerd aan te tonen( let op: niet heb bewezen).
    De perceptie ,( =  waarneming) , is  bij deze eerste piket  de spil waarom het draait. 
    Maar nu op naar de 2de piket: de logica( bij Kierkegaard "ethisch" ).
    Met kleine stapjes stijgen wij nu voorzichtig   de zacht glooiende  filosofische opgang in om daar  ons denkvermogen enigszins scherp te stellen.

    Daarover de volgende keer in detail verder.

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=MAUP-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
       









    13-08-2013 om 16:46 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kierkegaard ( 1813 - 1855 ) deel 2

    Wij vervolgen de hobbelige , wakker schuddende weg op zoek naar de achterliggende gedachten van de bovengenoemde aforismen .
    Daarvoor heb ik langs het komende traject 3 piketpaaltjes uitgezet , om de valkuilen zo goed mogelijk te omzeilen. Soren Kierkegaard bezorgt ons nl. een pittige wandeling. Uiteraard beslist uzelf of uw conditie voldoende is om deze tour de force mee te maken. Ik hoop het, want voor de geleverde inspanning zult u beloond worden met prachtige vergezichten. Daar gaan we dan;  op naar de eerste piketpaal:
    De epistemologie (= ons kenvermogen)
    Wat is dat ? Hoe leren wij onze leefwereld, onze omgeving kennen ?
    Antwoord:o.a. door onze ogen, oren, neus en handen.
    Door deze zintuigen komen de uitwendig (externe ) prikkels ( impulsen) naar binnen en reizen langs zenuwbanen naar de verschillende locaties in onze hersenen zoals de optische (ogen), de auditieve (oren), de nasalitieve ( neus), en de operatieve ( de handen). Maar nu komt het  onbegrijpelijke: dat in de zenuwbanen, die naar  de voornoemde hersenschorsen gaan, dezelfde impulsen omgezet worden  tot respectievelijk, zien, horen,ruiken en handelen.
    Dit is op zich al een groot wonder. Maar het wordt nog meer verbijsterend mooier. Door de zeer geavanceerde ontwikkelde elektronische techniek ,waarmee  hersenen in vol bedrijf  met o.a.  Magnetische Resonantie Indicatie Scans (MRI-Scans) kunnen we door het toedienen van isotopeninjecties bepalen, welke locaties in de hersenen leiden tot horen, zien ,ruiken en handelen door kleine oplichtende lichtflitsjes .
    Dat is al echt heel wat , maar helaas nog lang niet alles, want de scan geeft hier instrumentale gegevens weer.  De scan toont  geen kwaliteiten  ( de zgn. qualia) van het zien, horen ruiken en handelen . De proefpersoon ziet bv. een landschap maar de scan zegt niets over het feit dat hij/zij het mooi of lelijk vindt. Zo ook met muziek, lekkere of vieze geuren, moeilijke of gemakkelijke handelingen. Hiermee zijn we in een gebied gekomen waar grijpen nog lang niet begrijpen is. Het is een dicht begroeid terrein en er valt hier nog niets te bewijzen, het zijn tekenen maar ze betekenen niets, duiden is hier nog geen beduiden. De MRI-Scans en Pet-Scans wijzen in dit landschap naar de zgn. wijkende horizon, of ook wel naar de hooiberg waarin het vinden van de prikkelende speld helaas nu nog wishful thinking is.

    Tot zover dan, we blijven de volgende keer nog even bij dit eerste piketpaaltje stilstaan  om nog wat uit te blazen. !!

    Tot dan maar weer met een vriendelijke groet,

     =-=-=-=-=-=-=-=-=-= Maup -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-                                                    


     

     


     

     

    06-08-2013 om 17:21 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kierkegaard ( 1813 - 1855 ) deel 1

    2013 :  Het 200ste geboorte- gedenkjaar van de Deense theoloog, filosoof en psycholoog. Een gerede aanleiding om  mij in zijn leef- en denkwereld te verdiepen. Ik moet zeggen, dat het me niet is meegevallen, maar....al lezend, orienterend en studerend   kreeg ik  de smaak goed te pakken. Het boek , dat mij daarbij zeer van dienst is geweest en nog steeds is, is van de wijsgerig- historische pedagoog Geert Jan Blanken(1957). Een prachtige inleiding in het leven en denken van Kierkegaard ( www.amboanthos.nl) . Achter in dit mooie werk staat o.a. een lijst van de werken en  pseudoniemen van Kierkegaard himself. Hij schreef nl. een groot deel van zijn werken onder een pseudoniem ( bijnaam) , maar ook een deel onder zijn eigennaam. Tot deze laatste 
    categorie behoren o.a. : Vrees en beven ( 1843), Wijsgerige kruimels (1844), De ziekte tot de dood (1849),  die  voor mij wel de belangrijkste zijn  gebleken om grip te krijgen op de leitmotieven (rode draden) zoals liefde, angst, dood, geloof, wilsvrijheid /gebondenvrijheid  en vertrouwen.


    Het is , zo vind ik , meestal een goede gewoonte om (in)zicht te krijgen op een filosoof, met enkele prikkelende uitspraken (aforismen) van hemzelf te beginnen zoals: 
    Christelijk gesproken is het natuurlijk uit liefde dat God  de mens de taal heeft gegeven , waardoor Hij het een ieder mogelijk maakte om werkelijk het hoogste te (be)grijpen, maar ach......God zal het resultaat met verdriet bezien!!!

    Het zingen van  vogels is verrukkelijk en de mees is genoeglijk en de lelie wonderschoon, het sterrenleger eeuwig en onvergetelijk etc....enz..., maar de mens ,het wonder van de schepping, haar sieraad, zoals de predikanten tegen betaling zeggen.... hij/zij is de enige wanklank!!!

    Laten we alle Nieuwe Testamenten verzamelen die er zijn, laten we ze alle naar een open plek brengen en laat vervolgens  ,terwijl wij allen knielen iemand als volgt  tot God spreken:
    "Neem dit boek weer terug; wij mensen,zoals we nu zijn deugen er niet voor om ons met zoiets in te laten, het maakt ons maar ongelukkig, zie dat is mijn voorstel dat wij net als die inwoners (Mat, 8 vers 34 ) Christus verzoeken een andere weg te gaan. Dat is eerlijk en menselijk gesproken, iets anders dan dat weee huichelachtige domineesgeklets, dat het leven voor ons geen waarde zou hebben zonder dat onschatbare goed , dat het Christendom is.
    Het zonde bewustzijn is onvoorwaardelijk verbonden en verkleefd met het Christendom.!!! ( een conditio sine qua non )

     De volgende keer weer verder op dit hobbelige wakker schuddende pad
    Tot dan.
                                                    Maup 
                                    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
     

    01-08-2013 om 15:31 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.What,s Life ??




    2012 was weer geleende tijd
    alleen inwisselbaar
    bij de bank van lening

    hopelijk zal het met de rentevoet
    anno 13 beter gaan
    met het diep besef
    dat het LEVEN meervoud
    is van :

    LEF !!!

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    Maup



     

    01-01-2013 om 16:03 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nonsensical Poetry tekstintermezzo Slot

    Tekst
    Filosofen, niet te geloven!!    ( 1 )
     
    Mijn vrouw vraagt                 :" Wil je nog een kopje koffie?"
    Ik antwoord                            :" Ja, graag!"
    Zij reageert                             :" Jij zult ook nooit eens nee zeggen"
    Ik reageer                      :" Nee!"
    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=



    Deze blog zal dit keer over de problematiek rond de taal gaan.
    Dit keer zal het soms even moeilijk worden, maar geen probleem.
    Gewoon overslaan, en wachten op meer toegankelijke teksten.
    Uiteraard zal ik me inspannen het zo eenvoudig mogelijk te houden.
    Bedenk wel , dat het leven niet altijd over gladde paden gaat , goed mee- en uitkijken is  daar geboden. Mocht u onverhoopt struikelen, gewoon weer opstaan en hopelijk ongebroken verder gaan.
    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    Maup

    Tekst
    Filosofen, niet te geloven!!!(2)

    De alcoholist tegen zijn vrouw : " Ik drink niet meer "
    Zijn vrouw : " Ja,ja, ik ken dat, maar ook niet minder !!! "

    -=-=-=-=-

    Wij vinden het altijd leuk en gezellig als Tante Claar komt.
     
    =-=-=-=-=-

    Vraag:"Hoe gaat het met oom Hein?"
    Antwoord: "Langzaam vooruit "

    ( Er rijdt beneden net een rouwstoet langs )

    -=-=-=-=-=-=-=

    Op het mededelingenbord van een school:
    "God is goed, meneer Jansen is beter"

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
    Van dit  taalverschijnsel wordt door conferanciers en moppentappers gretig gebruik gemaakt.
    Verschillende  beroemde taalfilosofen hebben hierop veel diepgaand denkwerk verricht en zijn o.a. tot de conclusie gekomen dat de taal hierbij steeds van de hak op de tak overspringt naar verschillende lagen en deze met elkaar verbindt. In gewoon Nederlands noemen we dit wel woordspelingen. 

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=

    Maup 

    Tekst

    Filosofen, niet te geloven !!! ( 3 )

    Dit keer gaan we wat nader in op het wonderlijke en verraderlijke verschijnsel taal en de werking van onze zintuigen.

    Uit de hierboven voorbeelden blijkt dat er iets geks aan de hand is.
    Een groot aantal filosofen hebben o.a. op dit verschijnsel hun denkkracht gericht.
    Er zijn natuurlijk veel meer aspecten aan de taal  en ons denken en  daar zullen we het in de loop van de komende blogs  over hebben. 
    De twee zuilen waarop onze waarneming steunt, zijn onze zintuigen  en de taal Die twee hebben met elkaar een monsterverbond gesloten. Ze zijn elkaars gevangene, d.w.z. ze zijn verschillend en daardoor wel te onderscheiden , maar niet van elkaar te scheiden. En wij: dus u en ik en iedereen,  zijn v.w.b het waarnemen van de wereld om ons heen aan deze twee zenders overgeleverd . Op onze ontvangst ( onze concepten) zitten helaas niet meer zenders, de rest geeft alleen maar ruis,gekraak  gekneutel en gereutel De complexiteit van de wereld om ons heen is te groot en past bij lange na niet op de interface van de display. Wat nu de problemen oproept is het feit dat wij denken ,dat dit juist geen probleem is . Maar wij worden , om het maar eens platvloers te zeggen, door die twee , de zintuigen en de taal dus , grandioos en geraffineerd belazerd. Maar er zijn echter momenten, waarop wij allemaal wel eens ervaren hebben, dat wij een tekort aan ontvangst hebben, het zijn van de wereld en de schijn van taal en zintuigen  komen dan als een bliksemslag  aan de horizon van onze wereld beleving binnen.
    Wat eens zo logisch bleek beleven we dan plotseling als non-logisch en  ondenkbaar .Opeens is de logica van ons tableau eruit. Wij beleven wel de gevolgen maar de oorzaak is verre te zoeken. Je kunt zoeken in alle gaten en hoeken maar vinden doe je het nooit . Sterker nog , als je denkt het gevonden te hebben dan heb je verkeerd gezocht. Dat geeft een onbevredigend en verwarrend gevoel.En met gevoel moet je heel voorzichtig zijn, want dat verklaart niets , dat gaat alle kanten op, de wereld loopt over van gevoeligheden, zoveel mensen ( en dat zijn er nogal wat) zoveel gevoelens, en zo  hebben we er nog een dik probleem bij. Hoe nu verder??

    Maup

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    Maup

    Tekst

    Filosofen , niet te geloven !!!! ( tekst 4 )

    Allereerst maar eens de zintuigen.
    Zij zijn een van de twee pijlers , waarmee we contact hebben met de buitenwereld.
    Zij vormen echter een ingewikkeld probleem,n.l. dat zij ons niet van de juiste informatie voorzien, zij zijn onbetrouwbaar en verlinken ons.
     Het probleem is nu , dat wij dat doorgaans niet in de gaten (lees voor gaten: "ogen") hebben.
    Voorbeeld:
    Een stok rechtstandig in het water geplaatst "ziet" u en ik en iedereen, als "gebroken". Wij krijgen dus een irreeel beeld, hier wordt het zijn, verward met schijn. Het water werkt hier als een spiegel.
    Nu is een belangrijk kenmerk van een werkelijke  spiegel, dat deze de boel verdraaid en verward. 
    U kunt dat eenvoudig zelf constateren, door een spiegeltje te houden voor een woord dat u zelf geschreven hebt op een stukje papier .U ziet dan dat woord omgekeerd en van links naar rechts.
    U zult het echter niet zo snel in de "gaten" krijgen als u zich zelf in de spiegel bekijkt. U denkt u zelf in de spiegel te zien , maar dat is een spiegel beeld , en dat is een ver-beelding van u zelf  een ver-spiegeling ( lees een: speculatie ) Zo ook zien wij de wereld om ons heen omgkeerd en verdraaid. Wat links is zit rechts en omgekeerd . Maar hier sluipt het raffinement van onze waarneming binnen,en hebt u deze warboel zelf niet zo snel in de "gaten" ( lees weer ogen ). Dat raffinement van onze waarneming zal ik proberen  de volgende keer duidelijk te maken. 

    Maup

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    Maup

    Tekst

    Filosofen, niet te geloven !!!!! ( tekst 5 )

    De boemde concertpianist neemt plaats op het podium achter zijn mooie vleugel.
    Hij zal met  een moeilijke etude van Chopin zijn recital openen.
    Hij weet niet dat de hoge octaven rechtsboven naar linksonder zijn verplaatst en omgekeerd.
    Wanneer hij begint te spelen rolt hij van schrik bijna van zijn pianobank af.
    Hier gebeurt een ramp.
    Ontzet en verbijsterd rent hij het podium af en is net als de "prachtige"vleugel volkomen in de war.  De arme man is  rijp voor een psychiatrische behandeling.

    Dit is een extreem voorbeeld , een test om aan te tonen dat er met onze waarneming" iets" vreemds aan de hand is.
    Aan het toetsenbord valt op het eerste gezicht niets vreemds te bespeuren, maar daaronder is het een grote warboel.
    Lees nu voor het toetsenbord "ogen", en voor "maar daaronder" ( lees "onze geest", of voor mijn part  "onze ziel" ) dan "corrigeren"onze ogen ogenschijnlijk deze schijn en geven ons het gevoel dat er niets aan de hand is.
    Met andere woorden : hier worden zijn en schijn verwisseld en dat ervaart de pianist in dit geforceerde testvoorbeel op een zeer pijnlijke manier.
    Om achter zulke spookwaarnemingen te komen maakt men gebruik van het alom beproefde model, dat bekend staat als: "wanneer je achter de ware aard van de tijger wilt komen moet je hem opsluiten in een kooi en hem dan flink aan zijn staart trekken". 
    Hier hebben we te maken met het antropisch principe , en dat wordt heel erg interessant, ik geef toe wel enigszins ingewikkeld maar wel een  heel geraffineerde streek van ons waarnemingsvermogen.
    De volgende keer verder.

    Maup

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=  

    Maup

    Tekst

    Filosofen, niet te geloven !!!!!! ( Tekst 6)

    Het antropisch principe zorgt er voor dat we  het mankement van ons waarnemingsvermogen zodanig ervaren, dat er niets aan de hand is. Dat is maar goed ook, anders zouden we danig verward raken, of erger nog gek worden.

    Als ik mijn " eigen" gezicht denkt te zien is dat maar een spiegelbeeld, en het kenmerk van een spiegelbeeld is dat het een gebroken beeld is. (stok in het water).
    Het gespiegelde woord op het stukje papier in ons vorige essay laat zien dat links rechts is en omgekeerd . Zo ook is boven onder etc, enz.
    Het antropisch principe zorgt er nu voor  op een mysterieuze wijze dat dit mankement op een spitsvondige manier wordt gecorrigeerd.
    Onze geest (ziel) houdt van orde en overzicht, zodat wij niet verward of gek worden. Het gevolg is dat wij van  de  echte, reeele  wereld om ons heen, altijd een onecht, irreel beeld krijgen . Het echte , het zijn van de wereld, wordt door  het onechte, de  schijn vervangen.
    Wij zeggen , dat is groen, geel en noemt u maar een kleur op, we zullen nooit en never kunnen  bewijzen ,of die kleuren , die u ziet in werkelijkheid zo zijn. En zo is dat en niet anders. Wij krijgen  de werkelijkheid  nooit in de greep, we zeggen en denken hem  wel  te (be)-grijpen , maar het  grijpen is niets anders dan wat slagen in de lucht. 
    Onze taal met name is niet in staat dit verschijnsel in woorden te vatten. Hier roept elk antwoord weer een vraag op. Het is telkens een klein stapje verder op de weg naar een steeds ontwijkende horizon. De stapjes zijn als Matroesjkapoppetjes, die geraffineerd in elkaar geschroefd zijn. Je schroeft ze los , maar er zit telkens weer een ander poppetje in geschroefd . 
    Wie hier zegt dat zijn poppetje de juiste weergave van de werkelijkheid is, heeft nooit gelijk. Hier wordt het gelijk , gelijk weer tot ongelijk. Enz, etc. enz, etc, een eindeloze repeterende breuk. We komen hier aan ons denken en spreken tekort , we komen er nooit bij, of zoals de Filosoof Wittgenstein het in de vorige eeuw zo schitterend heeft verwoord :
    Filosoferen leidt tot ontmaskering van allerlei onzin in het labyrint van onze taal en tot een aantal builen , die het verstand heeft opgelopen toen het tegen de grenzen van de taal aanrende.

    Zo kan die wel weer en tot de volgende keer..

    Maup

    =-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-= 

    Maup

    Tekst

    Filosofen, niet te geloven !!!!!!! ( Tekst 7 ) 

    Licht/donker, zwaar/licht, sterk/zwak, links/rechts.......etc

    De hierboven genoemde  tegenstellingen zijn zgn. polaire tegenstellingen.
    Aristoteles heeft ze gesystematiseerd in een vierkant, waarin hij het verschil heeft zichtbaar gemaakt tussen sterke tegenstellingen (contradicties), de verticale lijnen , en zwakke tegenstellingen (polariteiten), de diagonalen in het vierkant.
    Om het niet te ingewikkeld te maken, komt het erop neer dat wij in onze taal en begrippenapparaat (conceptie) aan deze polariteiten en contradicties vastgebonden zitten.
    Wij leven en spreken altijd in deze tweetalige- en dubbelzinnigheden.
    Onze denk-leefomstandigheden zijn dubbel. We loensen en zijn allemaal een beetje scheel.
    Dat gaat dankzij het antropisch principe meestal goed, totdat we in een conflictsituatie terecht komen met een groot welles-nietes gehalte.
    Ongetwijfeld hebt u dat wel eens meegemaakt in een gezelschap ,waar men fel van mening over een bepaald onderwerp  verschilt. Dat bepaalde onderwerp heeft dan vaak te maken met , kunst (schoonheid), geloof , (kerk) en kapitaal (politiek)
    Hoe komt het nu toch , dat daar altijd gedonder over is??
    In het vorige essay heb ik het daar al op een enigszins andere wijze over gehad.
    Wij hebben bij deze onderwerpen onze mond en brein vol, maar feitelijk zijn het fantasmen en drogbeelden.
    Voorbeelden:
    Kunst ( ik vind dat mooi/lelijk), geloof ( god bestaat/bestaat niet), politiek ( stinkt/stinkt niet).
    Hier hebben we nl. te maken met onmeetbare grootheden, de zogenoemde onduidelijke ( indistincte begrippen).
    Zodra je hier denkt dat meten weten is , en niet omgekeerd, dat weten juist niet meten is kan het gevaarlijk worden.
    De volgende keer zullen we dat aan de hand van o.a kerk en geloof duidelijk maken, omdat daarmee de meest verschrikkelijke dingen mee zijn gebeurd en nog steeds gebeuren. 

    Maup

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-= 

    Maup

    Tekst 

    Filosofen, niet te geloven !!!!!!!! ( Tekst 8 )

    Intermezzo
    Als inleiding op het volgende Essay:

    Ik heb dat rare geloof 
    als een jasje uitgedaan.
    Ik was nog maar 14 jaar,
    en voelde me begenadigd,
    als was er een wonder geschied.
    Toch, zonder kleerscheuren  
    is het niet gegaan.
    Later kwam het besef:
    je bent voorgoed beschadigd,
    te nauwer nood gered.

    Ik trok geen jas uit
    maar een huid en 
    moest het voortaan zonder doen,
    moest achter een 
    - door de geest uit de fles -
    snel opgetrokken rookgordijn
    verdwijnen voor wie alles ziet,
    ook al bestaat hij niet. ( Jan Eijkelboom)

    Maup

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    Maup

    Tekst

    Filosofen,niet te geloven !!!!!!!!! ( tekst 9 )
    Intermezzo 2
    Als inleiding op de volgende Essay


    Het denken belt aan de voordeur van ons bestaan
    Het geloof kijkt boven uit het raam
    ze doet niet open,
    maar laat hem lekker buiten staan. ( Maup )

    Maup

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

    Maup

    Tekst

    Filosofen, niet te geloven !!!!!!!!!! ( tekst 10 )
    Intermezzo 3
    Als inleiding op de volgende Essay

    Uit naam van het geloof, gebeurde en gebeurt nog steeds het ongelooflijke!

    Het bloedbad van Bezier en Carcacone.

    Het leger staat o.l.v. de abt Amoury van de Abdy van Citaux.
    In 1209 wordt onder zijn leiding de gehele bevolking van Bezier en Carcaconne uitgemoord. 
    Dit schandalige bloedbad staat in de geschiedenis bekend onder de naam : De 
    Albigenzische Kruistochten.
    Naar schatting zijn hier een miljoen mensen op een schandalige manier om het leven gekomen.
    In 1145 wordt Bernard van Clairvaux ( bisschop!) naar Zuid-Frankrijk gestuurd  om de Katharen te overtuigen naar de de leer van de Rooms-Katholieke kerk terug te keren.
    Maar paus Innocentius de 111 komt tot het besluit nog krachtiger op te treden tegen de Katharen. Wat en hoe dat gebeurde zal ik u hier besparen, maar lees dit zelf nog eens na in de(kerk)- geschiedenisboeken of even Googlen onder de naam Katharen.
    Ik wil u wel vertellen dat dit op een godsschandalige manier is gebeurd, die zijn weerga niet kent. Kinderen werden voor de ogen van hun moeders vermoord , nadat ze hadden moet toekijken hoe hun moeders door de criminele soldaten in groepen werden  verkracht en daarna dood geschoten. Dit lot onderging ook de nonnen en de opstandige geestlijken.
    Ja , je wordt hier echt kots en kotsmisselijk van, te meer deze Paus de kerkgeschiedenis is ingegaan onder de episcopatische naam:Innocentius!!,het- geen Onschuldige betekent. 
    Maar deze episcopaat was een criminele psychopaat!!!
    Hoe is het mogelijk dat deze ongelooflijke  waanzin door het geloof in mensen kan worden voortgebracht??
    Daarover zal ik in  mijn volgende Essay trachten een mogelijke verklaring te geven. 

    Maup

    -=-=-=-=-=-=-==-==-=-= 

    Maup

    Tekst

    Filosofen, niet te geloven ( tekst 11 !!!!!!!!!!! )

    Intermezzo 4
    Inleiding op de volgende Essay

    Hoe gek moet je als mens zijn om deze gekte van het geloof te (be)grijpen??

    Hier volgen enkele uitspraken van filosofen , theologen , psychologen, dichters en andere kunstenaars, die in lijn zijn met elkaar vanuit steeds een andere ingang en insteek.
     
    Meister Eckhart, een mideleeuwse mysticus ( 1260 - 1327 )
    een van de de grootste taalvirtuozen van het Duitse taalgebied.
    Zijn uitspraken en proposities zijn briljant maar vaak duister en paradoxaal, maar zij vormen de kern en hoofdgedachte van zijn gehele filosofie.
    Een doordrongen besef van het feit dat wij geen voldoende denkvermogens hebben om God te (be)grijpen omdat God ten diepste onuitsprekelijk is.
    Ik bid God elke dag om mij leeg te maken van God.
    Als je God werkelijk wilt leren kennen dan  moet je je  ook echt ontdoen van het woord God!!
    Een boute uitspraak voor een priester??, welnee , hij legt hier precies de vinger  op de plek waar het voor de meeste mensen, zoniet hopelijk voor alle mensen  pijn doet.
    Prof Remigius Cornelus Kwant (geb.: 1918), promoveerde in 1946 met een proefschrift over existentie en de perceptie ( waarnemingsvermogen) van de mens. Prachtig, moeilijk werk, waarover ik hier niet in details zal treden. Kwant zei zelf in 1946 met een eerlijk zelfkritisch oordel over zijn eigen proefschrift , dat het nu hoorde tot een denkwereld  waar hijzelf buiten staat. Kwant vond terecht , dat zijn eigen betoog leed aan het euvel dat hij beschreef : hoe meer filosofen , maar ook theologen en zo meer, over waarheid nadenken hoe onduidelijker het wordt wat ze daaronder verstaan.
    Prof. Harrie Kuitert een  gepensioneerde,  gerenomeerd ethicus- theoloog aan de vrije universiteit vervaardigde een prachtig boek, ik meen zijn meest recente werk, onder de titel ....niet te geloven.....
    Ook hier een sappige , pittige uitspraak , waarin hij altijd geniaal is,
     Theologie is ongeloof.
    Ook Carl Bart, een gezaghebbend theoloog laat zich in lijn uit met zijn prikkelende uitspraak , dat een atheist een oprecht gelovige is. 

    Een atheist gelooft in zijn eigen ongeloof.
    Ik kan nog wel een poosje doorgaan, zal het echter niet doen, maar ik blijf met een prangend probleem achter hoe het toch kan dat het geloof zulke onmenselijke praktijken heeft toegelaten? In de kruistochten werden de kanonnen door de priesters gezegend om hun moordend en  verderfelijk werk te verrichten.
    Uit naam van Boedha, Pauzen, Mohammed, Upanisheds Christus , De heilige geest , de Drieenheid , (die alleen maar Drie(on)enigheid tot gevolg heeft gehad.), en niet te vergeten natuurlijk de strijd om macht en geld ( denk bijvoorbeeld aan de misselijkmakende aflaat brieven van de priester Tetzel) De paus had geld nodig om in zijn grootheidswaan de Pieterskerk te vergroten, zogenaamd om God de zonodige eer te bewijzen. Helaas was daarbij zijn eigen waanzin het belangrijkste doel. Maakt allemaal niet uit , hier gold het doel heiligt de middelen, zolang het geld maar in het kistje klingt de engel in de hemel zingt.!!
    De door een fixe idee vergiftigde "gelovigen", worden vrouwen gestenigd , handen afghakt, verkracht , ogen uitgestoken, moeten ze onderworpen zijn aan een stel ongeborneerde macho's, die hun ongecontroleerde lusten op deze prachtige schepsels van de natuur loslaten .
    Met vliegtuigen worden uit naam , ja , van wie allemaal, in een klap ruim duizend mensen vermoord.
    Ik stop nu maar met de voor mij nog niet opgeloste vraag waarom dit allemaal mogelijk is uit naam van een zogenoemde liefdevolle God. 
    Nogmaals ik geloof daarop een deelantwoord en een mogelijke verklaring te hebben
    Het blijft dus nog even afwachten en spannend.

    Maup
    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

    Maup

    Tekst

    Filosofen , niet te geloven ( tekst 12  !!!!!!!!!!!! )

    Intermezzo 5

    Slot!

    Ik heb zojuist een steen in de vijver achter ons huis gegooid. Het water spatte in druppels op om daarna onzichtbaar  in het water van de vijver te verdwijnen , waar ze vandaan kwamen.
    Vreemd , zo dacht ik, twee verschillende verschijningsvormen, nl.: druppels en water, maar beide zijn ze voortgekomen uit water. Hier is toch iets vreemds aan de hand. Een tegenstelling , die tegelijk weer geen tegenstelling een dilemma of wellicht beter : wel een mysterie is .
    Als je daarover even ( nou ja ,  beter is het om er even toch maar eens lang  over na te denken ) snap je er geen zak meer van.
    De druppel bestond  wel even , maar verdween in het water voor altijd. 

    Om deze beeld - vergelijking door te zetten, leven wij in onze wereld als een vis in het water. Het arme dier ( wij dus ) kan zich onmogelijk  voorstellen dat het water ( de wereld dus ) uit druppels bestaat. Het diertje zou gewoon zeggen : " Dat bestaat niet , en als dat al zou bestaan dan hebben we dat nooit gezien!!"
    We zitten nu in 2 vangkuilen: 
    De taal en 
    onze zintuigen.

    Het wordt nu interessant  en lastig tegelijk . Onze taal heeft een groot gebrek en dat komt duidelijk naar voren bij het woord bestaan. Zodra wij het bestaan ontkennen, bestaat het wel . Waneer ik zeg : "deze zin bestaat niet , dan bestaat hij wel ,want ik zie hem voor m'n neus staan!!"
    Onze taal is , zoals dat met een vakterm heet , dichitonisch, dat wil zeggen dat als wij een kwaliteit aan duiden zoals licht, dan moet er ook donker  zijn ,goed , dan moet er ook slecht zijn, hel,dan moet er ook een hemel zijn en last but not least, god, dan moet er ook een God zijn en gaat u zelf maar door. We praten onszelf een lus om onze strot, zonder het gelukkig te merken en er wordt wat afgeluld ( vergeef me het woord) 

    Nu, over de zintuigen hoef ik het niet meer te hebben , daarvoor moet u de voorgaande essays nog maar eens lezen.
    Moraal van dit verhaal:
    Wij zitten in deze wereld als gevangenen in het cachot van onze taal en zintuigen. We hebben allen levenslang , ik voorop met  mijn blok, u met uw blok , de geestelijke leiders met hun geloof. Het leven biedt ons allen alleen maar vraagtekens ,  en die zijn stijfgekromd, en passen niet in een gestrekte doodskist , daar gaan alleen uitroeptekens in.

    Ik wens u allen daarom bij het horen , zien en spreken veel  zwijgende  prudentia( =  bedachtzaamheid ) toe omdat dat de meest ludieke vorm van welsprekendheid is.

    Met dank en vriendelijke groet 
    Maup

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=      

     
     

      
     
      












    08-04-2012 om 15:32 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nonsensical Poetry 6

    Ik sta weer voor een crucifix
    en vraag," is dat weer niet voor niks?"
    Hij hangt er maar,wij staan erbij
    verbaasd,want dellende is lang niet voorbij.
    Het offer, dat hier wordt gebracht
    verdwijnt als rook in een gespookte nacht
    en wij??, wij zijn  lang niet veilig thuis.
    Een crucifix , het is en blijft een HOUTEN KRUIS!!
    MAUP
    -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

    08-11-2011 om 12:53 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nonsensical poetry 5

    De vrouw zit weer voor het raam
    met haar zwarte charatel
    Hij denk, zal ik weer eens gaan
    of weet ik het nu wel

    Utrecht heeft zijn hoge Dom
    Venetie zijn brug der zuchten
    St Pieter zijn pausen kolom
    het klooster zijn gedroogde godsvruchten.

    Wanneer komt nu die oude klaar
    vroeg hij op het terras
    De ober zei: "Dat is raar
    ik dacht, dat die er allang was!

    Het denken belt aan de voordeur van ons bestaan
    Het geloof kijkt boven uit het raam
    ze doet niet open,
    maar laat hem lekker buiten staan.

    "-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-='
    Maup

    01-05-2011 om 00:00 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nonsensical Poetry 4

    Boeken zijn voor planken een zware last
    maar wel rustgevend van postuur,
    want nooit zitten zij op de kast
    en staan zelden met hun rug tegen de muur.

    Ik loop wel eens door een winkelstraat,
    Mijn vrouw loopt dan voor mij uit,
    ik haal haar in wat makkelijk gaat,
    want ik kijk in en zij door elke ruit.

    Dat de schilder achter z'n ezel staat
    met een naakt model ervoor,
    vormt op zich al een prikkelplaat,
    maar goed, daar tekent hij dan voor.

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
    Maup

    10-04-2011 om 18:17 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nonsensical Poetry 3

    Wij zitten met een brein
    vol beelden en verhalen
    Wij denken daarmee onze werkelijkheid
    te kunnen achterhalen
    maar helaas , dat is alleen maar schijn.

    Ik kijk in het duister
    en ik fluister wat
    ik zie het gefluister
    en ik hoor het zwart.

    Dat ik er voor en achter was
    dat had ik nooit echt door
    Pas toen ik een en tachtig werd
    was ik op eens een EEN en acht ervoor

    Maup
    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    04-04-2011 om 14:09 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nonsensical Poetry 2

    Emancipatie: In de man z'n plaatsie

    Nu zij de broek heeft aangetrokken
    Staat hij in z'n hemd als held op sokken
    Hij voelt zich daardoor erg omwoeld
    Hetgeen hem echter het meest zal krenken
    is dat zij beter intuitief voorvoelt
    dan hij ooit had kunnen denken.


    De grote onbekende.

    M'n amandelen zijn geknipt
    De prostaat is pas gepeld
    De nieren zijn geproefd
    Zijn m'n dagen nu geteld????

    Utilitarianisme - Jeremy Bentham
    "Het grootst mogelijk geluk voor zoveel mogelijk mensen"

    Als twee echtparen echt paren
    hebben hopelijk vier echtgenoten echt genoten!!!

    Maup

    25-03-2011 om 14:08 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Non- sensical Poetry 1

    Ik zou wel eens willen weten
    wie ik nu eigenlijk ben
    ik denk nl. zelf wel dat ik me ken
    maar , helaas, dat kan ik wel vergeten.


    Wij surfen op de golven van de tijd
    een wankelend bestaan.
    Het vergt veel behendigheid
    om geen kopje onder te gaan.


    Mijn geboorte is me overkomen
    onbewust ontschoot ik aan de moederschoot.
    Wel hoop ik nu zover te komen
    bewust te kunnen kiezen voor een zachte dood.

    Maup

    15-02-2011 om 12:46 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nonsensical Poetry 7

    Geloven doe je in de kerk
    daarbuiten gaat het om de duiten!
    ........................
    Over kerk , geloof en kapitaal
    heeft iedereen een mooi verhaal.
    Daarbij denk je vaak: "Ik heb toch gelijk!!"
    Maar dat is nogal zelfgereid
    want het hebben van je gelijk
    ben je hier gelijk weer kwijt
    maar:-------

    Met dit heb ik toch gelijk!!!!!!



    of niet?  of wel ! 
    of wel ! of niet ?

    etcetera en
    enzovoort
    ik heb toch het laatste woord

    niet?? 
    wel!!


         Alleen god/ God kan het weten

    en al die hersenspinsels en gedoe
    kun je maar beter  weer vergeten !!!???

    wel?? of niet!!

    etceterarara!!!!!?????
    -.-.-.-.-.-.-.-.-.-..-.-.-.-.

    Maup

    01-02-2011 om 00:00 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarswens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen                                      
                                               Ik wens, dat het jaar 2011
                                               ook voor uzelf
                                               een grote feestzaal wordt
                                               met zo'n pracht, uniek ton-gewelf !!!

                                               Maup, gids Kasteel de Haar /Holland
                                                                                   
    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-===-=-===-===

    03-01-2011 om 00:02 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Xmas shopping in Copenhagen: Een klankbeeld

    Een goede Kerst gewenst met
    sneeuwwit en bloedrode wijn
    aan een tafel gedekt met
    "Danish Design"

    Klik op onderliggende link en vergeet niet de boxen aan te zetten



    http://picasaweb.google.com/maupsmits/MijnVideoS#5553053666333964818


    Groetjes Maup


    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=







    24-12-2010 om 11:45 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuw - en IJskoud + foto's

                                                 
                                               De Sneeuwvlokken
                          Als sneeuwvlokken draaien we maar wat rond
                          dwarrelen tenslotte naar de grond
                          en eenmaal daar beneden
                          smelten we langzaam uit de 
                          HOF  VAN   EDEN  naar de
                          SOF   VAN HEDEN

    Voor de foto's klik op onderliggende link.

    Met groet van Maup  



                         -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=



                                                     








     

    30-11-2010 om 23:13 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.André Léonard de Aar(t)sbisschop van M(stech)echelen.
    Degenen , die bij gelegenheid  mijn blogs volgen, zullen wel begrepen hebben , dat ik op zijn zachtst gezegd , beslist geen vriend ben van die geïnstitutionaliseerde  RK. Santekraam . Mijn adrenaline stroomde dan ook  als tsunamiachtige vloedgolven door mijn lichaam toen ik de berichten las omtrent de stellingname van de weldoorvoede aar(t)sbisschop Léonard t.a.v de aidsproblematiek in de minder bedeelde ontwikkelingslanden. Hij stelde nl. dat de slachtoffers van aids biologisch gestraft werden door een immanente rechtvaardiging, of wat minder verzachtend gezegd : Eigen schuld , dikke bult". Dus geen "first aid"(=eerste hulp) voor aids!, dus geen condooms voor  het geknot van het genot., of geen dranger op een tochtige deur , of geen driftige  pret zonder een gebed of alleen maar verdrongen  ratio voor de natuurlijke libido.     Maar ook dan nu maar het gevolg van  het celibaat: We hebben gezien waarop dit alles de spui(t)gaten  uitloopt : sexueel misbruik alom , de verwrongen ratio ten koste van een legio weerloze knapen . Geen woord meer over die ontaarding met die hypocriete immanente rechtvaardiging. Sterker nog, eenVrij -spraak  voor de nu bejaarde schenders onder het motto" clementie bij de aflatende potentie" Vergeven dan maar de gevolgen van dat  ramp-zalige, verzonnen celibaat, dat bedoeld is om te onthouden, maar dat je na de completen gerust weer kunt vergeten. Daarna houden de broeders op die internaten onschuldige knapen  op die slaapzalen letterlijk extra in de "gaten." Een en al gestampij onder de  zgn. schijnh(g)eilige witgewassen pij.. De daardoor biologisch geactiveerde bult is dan ook volledig hun onvoorwaardelijke eigen  schuld . Neen, Léonard : Geen enkele verschoning voor deze  misselijkmakende vertoning.!!! 
    Nu is het echt  tijd om voor die immanente ongerechtigheid het glad gestreken habijt vanwege het aangedane leed te vervangen door een goed passend boetekleed.
    Maup 
          
                           -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
        

    31-10-2010 om 15:55 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto intermezzo
    Dit keer nu eens geen woorden, woorden, woorden, maar grafische daden om van de zomer afscheid te nemen. Klik daartoe op de onderliggende link.

     http://www.flickr.com/photos/fotos_van_maupsmits/sets/72157625048184932/show/

    Groetjes,
    Maup

              -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    30-09-2010 om 17:13 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    01-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijsheid = Eigen Wijsheid
    Blaise Pascal schrijft in zijn lezenswaardige " Pensées" (1670):
    "Wij nemen geen genoegen met het leven dat wij in ons hebben en  ons eigen wezen; wij willen in de voorstelling van de anderen een denkbeeldig  leven leiden  en doen daarom ons best om ons te vertonen. Het menselijk leven is slechts een eeuwige illusie ; alles wat we doen is elkaar voor de gek houden en elkaar vleien. Vallen voor de verleiding van de verbeelding is je zelf op een aangename manier de ogen uitsteken"
    Ik geef het toe : een zwartkijkerig begin na een grote vakantie.

    Zo hebben we allemaal onze eigen wijsheid . Niemand uitgezonderd. We verzuipen zo langzamerhand in de denkBEELDEN. Het is ons vanaf het begin van ons bestaan tot op heden niet gelukt van denkwijzen tot echte kenwijzen te komen. De gapende kloof hiertussen proberen we al eeuwen lang te dichten met een niet aflatende stroom van woorden, woorden en nog eens woorden. Een eindeloos verbaal gespartel en geproest , waarmee  een ieder voor zich probeert het hoofd boven water te houden. Maar helaas of gelukkig want:...."al zou iemand het geluk hebben de volledige waarheid te vinden , dan nog zou hij het zelf niet weten; er is slechts het gissen..." (Xenophanes ca 575- 480 v. Chr.) 

    Gelukkig tot de volgende keer maar weer.  

    Maup

                                             -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=


    01-09-2010 om 14:14 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De mens , wat verbeeldt hij zich wel??
    In het voorlaatste blogje schreef ik over onze grote taalacrobatische filosoof Peter Sloterdijk. Je zit comfortabel in je bioscoopstoel te genieten van de beelden die hij middels zijn uniek verbeeldende  taalcamera ( die helaas nergens te koop is) op je voorstellingsvermogen projekteert. De een na de andere taalster(neologismen met een taaltechnische term)  rolt hier voorbij (bijv baarmoedersubstituut, exo-uterus etc). Wilt u dit spannende taalbalancerende danswerk  op het koord ,dat gespannen is tussen fictie en feit, met eigen oor aanhoren , raad ik u aan eens naar het programma "Das Philosophische Quartet" te luisteren en vooral te kijken. Het wordt  eens om de zoveel weken op ZDF uitgezonden. Maar aan  dat hooggespannen koord zit een groot risico verbonden. Het loopt vanaf het strakgespannen punt van de fictie naar het slappe in de knoopgeraakte  punt van de feitelijkheid. De ontknoping is maar al te vaak het verstrikt geraken in het gevang van zijn eigen beeldvorming.
    Wanneer u nog even terugkijkt op het voorlaatste blogje leest u zijn conlusie , dat wij het verwende dier zijn , dat slechts in kunstmatige toestanden kan leven en  in de vrije natuur geen schijn van kans heeft!!

    Welnu, hiermee verzeilt Sloterdijk in het gevang van zijn prachtig ontwikkelde beeldvorming van zijn taal- acrobatische capriolen.
    Hij vliegt daardoor uit de bocht en geraakt deerlijk in de knoop van de ingewikkelde feitelijkheid/werkelijkheid. Hier manifesteert  de mens zich niet als het verwende dier , maar toont zich juist in die vrije natuur als een wezen dat alle kansen heeft om te overleven. Hij beschikt nl. over creativieit , die het dier node mist. Het dier is bij zijn geboorte bepaald door zijn instinct en loopt daarmee het gevaar dat hij  er daadoor natuurlijk   eerder instinkt.

    Om mijn metaforiek nog even voort te zetten ga ik nu lekker tot september de lucht uit om daarna d.m.v één van die menselijke  creaties meteen weer de lucht in te gaan om elders weer van andere creaties gebruik te maken om zo  hopelijk tot een mooie recreatie te komen , die wij gewoonlijk vakantie noemen.  Mijn kat moet ik echter  achterlaten in het oppas asiel , hetgeen mij altijd weer een katerig gevoel bezorgt.
     
    Ik wens u allen een creatieve en recreatieve vakantie toe.

    Maup

                                 -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-   

    01-07-2010 om 00:50 geschreven door Maup Smits  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 25/12-31/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 14/12-20/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 02/04-08/04 2012
  • 07/11-13/11 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 31/12-06/01 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    joosje1949
    blog.seniorennet.be/joosje1

    Startpagina !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!