Gegratineerde garnalenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
1200 g Noordzeegarnalen (ongepeld) 8 dl water 2 cl azijn 5 eierdooiers 15 g boter (roomboter) 2 eetlepels citroensap 0.5 dl room zeewier (vers) 2 tomaten 1 teentje knoflook 2 blaadjes laurier 1 takje tijm 2.5 dl wijn (wit/droog) peper zout
Bereid een garnaalfumet.
Hiervoor de garnalen pellen en de koppen en schalen, samen met de tomaten, de look, laurier, tijm, witte wijn en 7,5 dl water in een kookpot 1 uur laten sudderen op een zeer zacht vuur. Zeven en op smaak brengen met peper en zout.
Een vijfde van de garnaalfumet in een pannetje gieten.
De rest bewaren voor een andere bereiding.
Een Hollandse saus bereiden door water, azijn en citroensap te laten inkoken.
Eén voor één de eierdooiers toevoegen op een zacht vuur, onder voortdurend kloppen.
In een dun straaltje de gesmolten roomboter toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
De garnaalfumet op een zacht vuurtje opwarmen, onder voortdurend lichtjes heen en weer schudden van de pan.
Een derde van de Hollandse saus toevoegen.
Niet roeren, maar steeds blijven schudden.
Als de vorige ingrediënten goed gemengd zijn, de opgeklopte room toevoegen en blijven schudden tot een homogene massa verkregen wordt.
De garnalen toevoegen en ze, ook al schuddend, met de saus mengen.
De massa verdelen over diepe bordjes.
Garneren met zeewier en onder de hete grill kleuren.
Wokforel
Ingrediënten voor 4 personen
600 g forelfilet 150 g Noordzeegarnalen (gepeld) 350 g champignons 1 wortel 1 preiwit 1 ui 1 blikje ananas 10 cl azijn 2 eetlepels ketjap (sojasaus) 20 cl olijfolie (extra vierge) 2 eetlepels ketchup 150 g suiker 150 g basmati-rijst peper zout
De groenten en champignons schoonmaken en fijnsnijden.
De forelfilets in kleine stukjes van 2 centimeter lengte verdelen.
De rijst gaarkoken.
De kristalsuiker in een pannetje verhitten tot karamel.
De karamel van het vuur halen, blussen met de azijn en de zoetzure saus al roerend even laten loskoken.
Olijfolie verhitten in de wok en de fijngesneden groenten roerbakken.
De forelreepjes toevoegen en steeds blijven roeren.
Het geheel overgieten met sojasaus, even laten sudderen en de stukjes ananas toevoegen. Geregeld blijven roeren en eventueel binden met wat maïsmeel.
Op smaak brengen met de zoetzure saus, de ketchup, peper en zout.
Serveren op warme borden met in een kom apart de basmatirijst.
Biscuit met eierpunch
Ingrediënten voor 4 personen
12 eieren 12 eierdooiers 2 theelepels maïszetmeel 4 dl melk (gecondenseerd) 300 g poedersuiker 280 g suiker 240 g bloem (tarwebloem) vanille-extract 1 dl alcohol 15 g bakpoeder 100 g hazelnoten (gemalen) 50 g boter (roomboter)
Eerst de ingrediënten voor de biscuit mengen: klop de 12 eieren met de kristalsuiker en het vanille-extract luchtig op.
Spatel er de bloem, de maïzena, het bakpoeder en de gemalen noten door.
Warm de oven voor op 180 °C.
Boter een ringvorm in en bestuif met bloem.
Het beslag in de vorm gieten, 15 minuten bakken in de oven van 180 °C.
Laat de biscuit op een rooster afkoelen.
Meng intussen de 12 eigelen, de gecondenseerde melk, de bloemsuiker, de alcohol (bijvoorbeeld: advocaat, rum, cognac of amaretto) en het vanille-extract voor de eierpunch. Bestrijk hiermee de biscuit.
|