Gebraden langoustinestaartjes met gefrituurde groentenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
20 langoustines 2 uien 1 takje tijm 4 bosjes peterselie 2 blaadjes laurier 2 dl water 4 wortelen 2 preiwitten 5 sjalotten 1 appel olijfolie om te bakken 200 g boter (roomboter) theelepels kerriepoeder peper zout
Maak de helft van de wortelen schoon, schil de uien en snijd in grove stukken.
Ontdoe de langoustinestaartjes van hun harnas.
Maak een krachtige bouillon van de langoustinekopjes.
Kook ze daarvoor in het water samen met de ui, wortel, tijm, laurier, peterselie, peper en zout. Laat gedurende 1 uur sudderen.
Was de prei.
Snijd de rest van de wortel en de prei in een fijne julienne.
Schil de appel en snijd in dobbelsteentjes.
Zeef de bouillon, voeg er de versnipperde sjalotten aan toe en laat tot 3/4 van het volume inkoken.
Klop luchtig met boter op en kruid met kerrie, peper en zout.
Hou warm.
Bak de staartjes en appel afzonderlijk in wat olijfolie.
Hou warm.
Frituur de prei en de wortel in een mooie heldere frituurolie.
Nappeer de saus op het bord.
Leg de gefrituurde groenten in het midden.
Schik de staartjes er rond en overstrooi ze met appeldobbelsteentjes.
Vislasagne met broccoli tuinkruiden en aardappelen
Ingrediënten voor 4 personen
300 g broccoli 600 g aardappelen (krielaardappelen) 6 sprietjes bieslook 0.5 bosje peterselie 30 g kervel 6 blaadjes basilicum 1 takje tijm 500 g grietfilet 200 g ham 2 dl room
De in plakjes gesneden aardappelen en de broccoliroosjes apart gaar pocheren in kokend gezouten water.
Afgieten en laten uitlekken.
Een laagje aardappelen en broccoli schikken in een beboterde ovenschotel en bedekken met mootjes vis en fijngesneden hamreepjes.
Elke laag bestrooien met vers gehakte tuinkruiden die zijn losgeklopt in room.
Zo voortgaan tot alles opgebruikt is.
Gedurende 20 minuten bakken in de op 200°C voorverhitte oven en serveren.
Worteltaart met walnoten
Ingrediënten voor 4 personen
10 g boter (bakboter) 4 wortelen 2 eieren 20 g rietsuiker 4 cl arachideolie 125 g bloem (zelfrijzend) 50 g kokosnoot (geraspt) 1 eetlepel citroensap kaneelpoeder 40 g boter (roomboter) 75 g poedersuiker 0.5 dl sinaasappelsap 100 g walnoten
Verwarm de oven op 190°C.
Vet een ronde springvorm in.
Was de wortelen en rasp ze fijn.
Klop de eieren en de suiker dik en romig.
Klop de olie erdoor en dan de andere ingrediënten voor de taart.
Schep het deeg in de vorm en strijk glad.
Bak in 20 tot 25 minuten in de oven gaar en goudbruin.
Laat afkoelen op een rooster.
Verwarm het sinaasappelsap lichtjes, voeg de poedersuiker en de boter toe en roer tot glazuur. Strijk deze over de taart uit.
Garneer met halve walnoten.
|