Bloemkoolsoepxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
1 bloemkool 1 preiwit 20 g boter (bakboter) 1.25 dl bouillon peper zout 4 sneetjes wit brood 1 theelepel kerriepoeder 1 dl room
De bloemkool reinigen, wassen en in roosjes verdelen.
De prei reinigen, wassen en in zeer fijne ringen snijden.
De helft van de boter verwarmen en hierin de bloemkoolroosjes en driekwart van de prei bakken gedurende 3 minuten.
De bouillon toevoegen en op een zacht vuurtje laten sudderen tot de groenten gaar zijn.
De soep doorsteken en op smaak brengen met zout en peper.
De korsten van het brood snijden en de broodsneetjes in driehoekjes verdelen.
De rest van de vetstof heet laten worden in een braadpan, het kerriepoeder toevoegen, goed mengen en hierin de stukjes brood bakken.
De soep afwerken met de room en de rest van de preiringen.
De croûtons apart opdienen zodat ze knapperig blijven.
Tagliatelle met rundvlees en ananas
Ingrediënten voor 4 personen
600 g biefstuk (Meritus) 1 blikje ananas 40 g boter (bakboter) peper zout 5 g bloem (tarwebloem) 1 dl wijn (rood) 2 dl vleesbouillon 250 g champignons 50 g amandelschilfers 400 g tagliatelle
Het vlees schuin op de draad in reepjes van ongeveer 1 cm dik snijden.
De champignons schoonmaken en in schijfjes snijden.
De ananasblokjes laten uitlekken (het sap bewaren).
De braadboter verhitten in de wok en de ananasblokjes bakken tot ze beginnen te kleuren.
Uit de wok halen en warm houden.
Het vlees rondom aanbraden tot het begint te bruinen.
Kruiden met peper en zout en bestuiven met bloem.
Al roerend blussen met de vleesbouillon, de wijn en een beetje ananassap.
De champignons toevoegen en met het deksel op de wok nog een tiental minuten laten verderstoven.
Ondertussen de tagliatelle beetgaar koken in gezouten water.
Vlak voor het opdienen de ananasblokjes opnieuw bij de saus voegen en bestrooien met de amandelschilfers.
Tip: wanneer verse ananas wordt gebruikt, wordt het vlees nog malser; ook het toevoegen van een lepel cognac bevordert het mals worden van het vlees.
Vruchtenslaatje met munt
Ingrediënten voor 4 personen
2 kiwi's 200 g druiven (wit) 3 appelen (Jonagold) 2 eetlepels pijnboompitten 2 dl druivensap (zuur) 8 blaadjes munt
Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een droge pan op een matig vuur.
Scheur de muntblaadjes in dunne reepjes.
Snij de kiwi en de appels met de schil in stukjes.
Meng fruit, pitten en munt voorzichtig door elkaar.
Overgiet met het wit druivensap en verdeel het vruchtenslaatje over glazen schaaltjes.
|