Witloofmosselsoep met kerrie en zeekraalxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
3 stronkjes witloof 50 g boter (bakboter) 2 kg mosselen 1 dl wijn (wit/droog) peper 0.5 theelepel kerriepoeder 15 dl visfumet 150 g zeekraal 1 dl room
Het witloof schoonmaken, de bittere kern verwijderen en fijnhakken.
Op een zacht vuur gedurende 5 minuten stoven in boter, onder af en toe roeren.
Ondertussen de mosselen grondig reinigen en eventuele open of gebarsten schelpen verwijderen.
De mosselen bij het witloof doen, de witte wijn erop gieten en kruiden met peper en een beetje kerriepoeder.
Het deksel op de pan zetten en 10 minuten laten koken op een vrij hoog vuur.
Af en toe opschudden.
De mosselen eruit scheppen en de schelpen verwijderen.
Het vocht dat hierbij vrijkomt, bewaren.
De visfumet bij het witloof voegen, weer aan de kook brengen en pureren met de mixer.
De zeekraal wassen en samen met de room aan de soep toevoegen.
Nog een tweetal minuten laten koken, de mosselen en het mosselvocht bijvoegen en nog even laten doorwarmen.
Meteen opdienen.
Kip met Gentse mosterd
Ingrediënten voor 4 personen
1 kip 2 eetlepels mosterd (Gentse mosterd) 1 ui 60 g boter (bakboter) 2 dl room 1 theelepel maïszetmeel
De kip met flink wat mosterd bestrijken en samen met de grofgehakte ui gedurende 40 minuten gaarbakken in boter.
De gare kip in stukken snijden en op een verwarmde schotel schikken.
Het overtollige braadvet uit de pan gieten en de bodem losroeren met de verse room.
Laten opkoken, binden met maïszetmeel dat in wat room werd losgeklopt en de saus over de kip gieten.
Serveren met groene boontjes of broccoli en gebakken krielaardappeltjes.
Warme bananen met pistache-kruimellaag met honing en frambozencoulis
Ingrediënten voor 4 personen
180 g pistachenoten (gepeld) 4 bananen 1 eetlepel poedersuiker 500 g frambozen 4 eetlepels honing (vloeibaar)
Hak de pistachenoten grof en doe ze op een groot bord.
Pel de bananen en snijd ze in de lengte doormidden.
Rol de halve bananen door de noten, en zorg ervoor dat ze er gelijkmatig mee bedekt worden. Bestuif ze met wat poedersuiker en leg ze op een anti-aanbak bakblik.
Bak ze 4 - 5 minuten in een oven op 200°C tot ze net gaar en warm zijn (niet langer omdat de bananen dan zullen smelten).
Houd ze warm.
Draai voor de frambozencoulis de helft van de frambozen met 2 eetlepels honing tot een glad geheel.
Passeer dit mengsel door een fijne zeef om alle pitjes te verwijderen.
Verdeel de bananen over 4 voorverwarmde borden en druppel er de rest van de honing over. Serveer met wat frambozen in een kleine piramide en met wat frambozencoulis ernaast.
|