Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    15-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Witloofmosselsoep met kerrie en zeekraal

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    3 stronkjes witloof
    50 g boter (bakboter)
    2 kg mosselen
    1 dl wijn (wit/droog)
    peper
    0.5 theelepel kerriepoeder
    15 dl visfumet
    150 g zeekraal
    1 dl room

     

    Het witloof schoonmaken, de bittere kern verwijderen en fijnhakken.

    Op een zacht vuur gedurende 5 minuten stoven in boter, onder af en toe roeren.

    Ondertussen de mosselen grondig reinigen en eventuele open of gebarsten schelpen verwijderen.

    De mosselen bij het witloof doen, de witte wijn erop gieten en kruiden met peper en een beetje kerriepoeder.

    Het deksel op de pan zetten en 10 minuten laten koken op een vrij hoog vuur.

    Af en toe opschudden.

    De mosselen eruit scheppen en de schelpen verwijderen.

    Het vocht dat hierbij vrijkomt, bewaren.

    De visfumet bij het witloof voegen, weer aan de kook brengen en pureren met de mixer.

    De zeekraal wassen en samen met de room aan de soep toevoegen.

    Nog een tweetal minuten laten koken, de mosselen en het mosselvocht bijvoegen en nog even laten doorwarmen.

    Meteen opdienen.

     

     

    Kip met Gentse mosterd

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 kip
    2 eetlepels mosterd (Gentse mosterd)
    1 ui
    60 g boter (bakboter)
    2 dl room
    1 theelepel maïszetmeel

     

    De kip met flink wat mosterd bestrijken en samen met de grofgehakte ui gedurende 40 minuten gaarbakken in boter.

    De gare kip in stukken snijden en op een verwarmde schotel schikken.

    Het overtollige braadvet uit de pan gieten en de bodem losroeren met de verse room.

    Laten opkoken, binden met maïszetmeel dat in wat room werd losgeklopt en de saus over de kip gieten.

    Serveren met groene boontjes of broccoli en gebakken krielaardappeltjes.

     

     

    Warme bananen met pistache-kruimellaag met honing en frambozencoulis

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    180 g pistachenoten (gepeld)
    4 bananen
    1 eetlepel poedersuiker
    500 g frambozen
    4 eetlepels honing (vloeibaar)

     

    Hak de pistachenoten grof en doe ze op een groot bord.

    Pel de bananen en snijd ze in de lengte doormidden.

    Rol de halve bananen door de noten, en zorg ervoor dat ze er gelijkmatig mee bedekt worden. Bestuif ze met wat poedersuiker en leg ze op een anti-aanbak bakblik.

    Bak ze 4 - 5 minuten in een oven op 200°C tot ze net gaar en warm zijn (niet langer omdat de bananen dan zullen smelten).

    Houd ze warm.

    Draai voor de frambozencoulis de helft van de frambozen met 2 eetlepels honing tot een glad geheel.

    Passeer dit mengsel door een fijne zeef om alle pitjes te verwijderen.

    Verdeel de bananen over 4 voorverwarmde borden en druppel er de rest van de honing over. Serveer met wat frambozen in een kleine piramide en met wat frambozencoulis ernaast.

     

    15-03-2006 om 09:44 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Krokanterietje met Belgische kazen

     

    Kaas: Père Norbert


    Ingrediënten:

    1 vel brick-deeg

    100 g Père Norbert

    80 g Chimay-kaas

    60 g Bou d'Fagne-kaas

    1 dl kalfsfond

    1 dl room

    33 cl Trappist Westmalle (dubbel)

    1 eetlepel honing (vloeibaar)

    2 theelepels Luikse siroop

     

    Bereiding:

    Elke kaassoort in 4 gelijke delen verdelen.

    Telkens een stukje van de 3 verschillende kazen op een plakje brick-deeg leggen.

    Dit toevouwen en alles gedurende 10 minuten in de oven zetten.

    De kalfsfond met het bier laten inkoken.

    De room toevoegen en alles drievierde laten inkoken.

    De siroop en de honing er luchtig doorroeren.

    In elk bord wat saus scheppen en de kaasgebakjes in het midden schikken.

    14-03-2006 om 18:29 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Hartige spruitjes met champignons

     

    Ingrediënten voor 4 personen:

    750 g spruitjes

    zout

    2 uien

    250 g champignons

    400 g magere spekblokjes


    Bereiding:

    Maak de spruitjes schoon, kook ze in water met zout in ± 7 minuten beetgaar en giet ze af. Snijd de gepelde uien intussen in ringen.
    Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.

    Bak de spekjes knapperig uit en schep ze door de spruitjes.

    Bak de champignons en de uitjes in het spekvet lichtbruin en schep ze ook door de spruitjes.

     

    14-03-2006 om 16:16 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Kaasstengels

     

    Ingrediënten:
    300 gram diepvries bladerdeeg
    100 gram geraspte belegen Goudse kaas
    vers gemalen peper
    1 eierdooier
    sesam, maan of karwijzaad

     

    Bereiding:
    De oven voorverwarmen op 180-200°C
    De velletjes bladerdeeg op het aanrecht naast elkaar laten ontdooien.

    De velletjes met water bestrijken, op elkaar leggen en tot een vierkante lap van 40 x 40 cm. uitrollen.

    De geraspte kaas en royaal peper over de helft verdelen.

    De lap met eierdooier bestrijken en met sesam maan of sesam bedekken.

    Van het deeg met een deegradertje repen van ongeveer 2 cm. breed snijden.

    De uiteinden van de repen in tegenovergestelde richting draaien zodat er een spiraal ontstaat.

    De kaasstengels op een met water afgespoelde bakplaat leggen, even laten rusten.

    De stengels in ongeveer 10 á 15 minuten mooi bruin bakken.
    Eet smakelijk.

     

    14-03-2006 om 14:17 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Belgische rundvleessoep

    Benodigdheden
    1 pakje Honig Deense Rundvleessoep
    2 uien gesnipperd
    250 g bieflapjes in kleine blokjes
    zout

    peper
    25 g boter
    2 theelepels rozemarijnblaadjes
    ½ liter pilsener bier
    3 sneetjes ontbijtkoek
    1 dunne prei

    Bereidingswijze
    Kruid de blokjes vlees met zout en peper
    Verhit de boter in een pan en bak het vlees met de uien ca. 3 minuten.

    Voeg de rozemarijn, het bier en 1 liter water toe
    Breng dit aan de kook en voeg al roerende de inhoud van het zakje soep toe.

    Kook de soep ca. 5 minuten op zacht vuur
    Snijd de ontbijtkoek in blokjes en roer die door de soep.

    Kook de soep nog ca. 5 minuten en roer regelmatig tot de soep glad gebonden is
    Snijd de prei in flinterdunne ringen en roer deze op het laatst door de soep.

     

    14-03-2006 om 10:17 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Waterkerssoep

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 bakjes waterkers
    1 teentje knoflook
    peper (zwarte peper)
    2 eetlepels pijnboompitten
    0.15 dl room
    10 dl groentebouillon
    40 g boter (bakboter)

     

    Maak de waterkers schoon.

    Smelt de boter, voeg de waterkers, de geperste knoflook en peper naar smaak toe.

    Stoof zachtjes gedurende 10 minuten.

    Schep voortdurend om.

    Voeg de pijnboompitten, de room en de groentebouillon toe en laat even koken.

    Pureer de soep en zeef.

    De soep heeft een notige smaak en mag niet te bitter zijn.

    Voeg anders nog wat room toe.

     

     

    Pizza met mozzarella

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g bloem (tarwebloem)
    1 zakje gist (poeder)
    2.5 dl water
    1 cl olijfolie (extra vierge)
    zout
    3 uien (rood)
    250 g mozzarellakaas
    50 g emmental (geraspt)
    4 dl tomatensaus
    4 eetlepels pesto
    12 olijven (zwart)
    peper
    Italiaanse kruiden

     

    Doe meel, gist en eventueel wat zout in een kom.

    Voeg het water en de olie bij het meel.

    Meng alles goed.

    Bestuif het werkvlak met meel en kneed het deeg gedurende ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg.

    Doe het deeg in een ingeoliede kom, leg er een vochtige handdoek over en laat het in een warme kamer gedurende 1 tot 2 uur rijzen.

    Verdeel het deeg in twee gelijke delen en kneed opnieuw even kort door.

    Rol het deeg uit of rek en trek tot u twee lappen hebt. Maak een opstaand randje.

    Verdeel het deeg over de ingeoliede pizzavorm(en) of leg het op een bakplaat.

    Snij de mozzarella in dobbelsteentjes.

    Snij de ui in ringen.

    Strooi de gemalen kaas over de pizzabodem.

    Verdeel de tomatensaus erover.

    Leg de uiringen hierop.

    Verdeel de pesto en de olijven over de pizza's.

    Bestrooi met de mozzarellablokjes en kruiden.

    Bak 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven (ca. 220°C).

     

     

    Rijstpap met appelen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    10 dl melk (halfvol)
    125 g rijst
    2 eierdooiers
    1 stokje vanille
    100 g suiker
    6 appelen (Boskoop)
    5 dl water
    250 g suiker
    6 cocktailkersen

     

    De appelen schillen, het klokhuis uitboren en de appelen gaar laten worden in een suikersiroop op basis van 50 gram suiker per deciliter water.

    Een pot spoelen met wat water.

    De melk aan de kook brengen met het vanillestokje.

    Het vanillestokje verwijderen, de gewassen rijst toevoegen en gedurende ongeveer 40 minuten laten zwellen op een zacht vuurtje.

    Wanneer de rijstpap voldoende ingedikt is suiker toevoegen en nog even laten verder sudderen.

    Afwerken met de eierdooiers.

    De rijstpap in een schaal gieten en de appelen er bovenop plaatsen.

    Verder afwerken met een cocktailkersje.

    Warm of koud opdienen.

     

    14-03-2006 om 10:00 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Haringreepjes Westhoek

     

    Kaas: Passendale Classic

     

    Ingrediënten:

    100 g gerookte haringfilets

    100 g gemarineerde haringfilets

    1 appel

    150 g gekookte prinsessenboontjes

    200 g Passendale Classic

    150 g lichte citroenmayonaise

    kruiden

    enkele tomaten en slablaadjes

     

    Bereiding:

    De 2 soorten haringfilets in reepjes van 1 cm dik snijden, de appel en de kaas in reepjes van 3/4 cm, groene boontjes in stukjes van 1 cm.

    Alles goed mengen met de mayonaise.

    Kruiden naar smaak en op een schotel schikken.

    Rondom afwerken met blaadjes sla en schijfjes tomaat.

    13-03-2006 om 16:34 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Kabeljauw met garnalen en boerenkaas


    Ingrediënten

    150 gram garnalen
    1 eetlepel gehakte peterselie
    4 stukken kabeljauwfilet van ± 125 gram
    1 dunne prei
    zout, peper
    4 eetlepels boter
    100 gram geraspte belegen boerenkaas
    4 grote stukken bakpapier of aluminiumfolie

    Oven voorverwarmen op 200°C.

    Prei in hele kleine stukjes snijden, goed wassen en uitlekken.
    Kabeljauwfilets inwrijven met zout en peper.

    Elke filet op een groot stuk dubbelgevouwen bakpapier of aluminiumfolie leggen.

    Garnalen en prei erover verdelen.

    Kaas erover strooien.

    Op elk stuk vis een eetlepel boter doen.

    Papier of folie goed dichtvouwen.

    Op bakplaat leggen.

    In het midden van de voorverwarmde oven ± 20 minuten bakken.
    Lekker met gekookte aardappelen en een mengsel van gebakken courgette- en wortelreepjes.

     

     

    13-03-2006 om 12:19 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Hamrolletjes met roomkaas en paprika

    ingrediënten

    6 plakjes achterham
    100 gram roomkaas, bijvoorbeeld mon chou
    ½ rode paprika
    2 eetlepels fijngehakte peterselie

    Was de paprika.

    Verwijder de zaadlijsten en pitjes.

    Snij de helft van de paprika in hele dunne reepjes.

    De andere helft van de paprika wordt niet gebruikt.
    Besmeer de plakjes ham met de roomkaas.

    Verdeel de paprikareepjes over de roomkaas en bestrooi dit weer met de fijngehakte peterselie.
    Rol de plakjes ham voorzichtig op en laat ze ± 1 uur opstijven in de koelkast.

    Snij de plakjes ham in drieën.

    Steek er een cocktailprikker in.

     

    13-03-2006 om 11:14 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Lauwe sla van kippenfilet in balsamicoazijn

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    600 g kippenfilet
    2 kippenbouillonblokjes
    100 g kippenlevertjes
    2 sneetjes spek (gerookt)
    50 g walnoten
    1 eetlepel pijnboompitten
    3 cl notenolie
    6 cl balsamicoazijn

     

    De kippenfilets ongeveer 12 minuten sappig koken in water waaraan enkele bouillonblokjes werden toegevoegd.

    Het spek in fijne reepjes snijden en krokant bakken.

    Uit de pan nemen.

    De kippenlevertjes zorgvuldig spoelen, blancheren in het kookvocht van de kip, afdrogen, in stukjes snijden en bakken in het braadvet van het spek.

    De gemengde sla fijnsnijden en op borden schikken.

    Knapperig gebakken spek en stukjes lever over de sla verdelen.

    Bestrooien met walnoot en pijnappelpitten.

    De kippenfilets in fijne plakjes snijden en in waaiervorm over de sla schikken.

    Begieten met lauwe vinaigrette van notenolie en balsamicoazijn.

     

     

    Roerbraai met van alles en nog wat

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    olijfolie om te bakken
    300 g biefstuk (Meritus)
    300 g lamsvlees
    2 kippenborsten
    125 g Russische worstjes
    125 g Weense worstjes
    2 uien
    3 teentjes knoflook
    3 wortelen
    200 g broccoli
    0.25 bloemkool
    1 paprika (groen)
    3 takjes selder
    100 g rodekool
    1 kolfje maïs
    200 g garnalen (diepgevroren)
    zout
    peper (zwarte peper)

     

    Snij het vlees en de kip in reepjes en de worstjes in schijfjes.

    Snij de uien en de wortels in schijfjes en plet de knoflook.

    Verhit de olie in een braadpan op de barbecue en braad het vlees en de kip bruin.

    Voeg de worstjes, de uien en de knoflook toe en stoof tot deze doorzichtig is.

    Verdeel de broccoli en de bloemkool in roosjes.

    Snij de ontpitte paprika in juliennereepjes en snij de selderstengels in schijfjes.

    Wie wil, voegt de versneden rodekool toe.

    Voeg de groenten toe (eerst de groenten die het snelst gaar zijn) en voeg een saus naar keuze toe.

    Roerbak tot alles beetgaar is.

    Voeg de garnalen toe en laat goed warm worden.

    Kruid met zout en peper.

     

    Originele tekst van dit Zuid-Afrikaans recept:

    Verhit die olie in 'n skottelbraaier en braai die vleis en hoender tot bruin.

    Voeg die worsies, uie en knoffel by en braai totdat die uie deurskynend is.

    Voeg die groente by in die volgorde waarin dit sal gaar word soos hierbo aangegee.

    Roerbraai voortdurend tot gaar maar nog bros.

    Voeg 'n sous van eie keuse sowel as die garnale by.

    Verhit tot deurwarm.

    Geur met sout en peper.

     

     

    Sabayon met rode vruchten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    150 g braambessen
    75 g frambozen
    75 g rode bessen
    30 g poedersuiker
    15 cl cointreau
    80 g suiker
    4 eierdooiers
    2 dl wijn (wit/droog)

     

    De vruchten spoelen en voorzichtig de steeltjes verwijderen.

    In een kom leggen, overgieten met de Cointreau en bestrooien met poedersuiker.

    Laten rusten.

    Ondertussen de eierdooiers en de suiker tot een schuimige massa kloppen.

    De wijn verwarmen en bij het eiermengsel voegen.

    In een warmwaterbad plaatsen en blijven kloppen tot een lichte mousse bekomen wordt.

    De gemarineerde vruchten verdelen over diepe borden en alles bedekken met de sabayon.

     

    Tip: deze bereiding krijgt een extra feestelijk tintje wanneer ze met poedersuiker wordt bestrooid en vervolgens enkele minuten wordt gegratineerd onder de warme grill.

    13-03-2006 om 11:08 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Kabeljauwfilet met prei-kaassaus

    ingrediënten

    600 gram kabeljauwfilet
    100 gram danish blue of andere blauwe kaas
    125 ml slagroom of slankroom
    1 glas witte wijn
    1 prei
    2 eetlepels gehakte peterselie
    50 gram geraspte belegen kaas.

    Verwarm de oven voor tot 175 graden.
    Snij het witte en lichtgroene deel van de prei in dunne ringetjes.

    Was de prei goed en laat ze uitlekken.
    Prak de kaas fijn en klop deze door de room.
    Leg de vis in een ovenvaste schaal.
    Verdeel de preiringetjes en de gehakte peterselie over de vis en giet de witte wijn en de kaassaus erover.

    Dek de schaal af met aluminiumfolie.
    Laat de vis in het midden van de oven in ± 30 minuten gaar worden.

    Verwijder de folie en laat de saus in ± 10 minuten nog lichtbruin kleuren.

     

    12-03-2006 om 18:47 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Hampakketje van de grill

     

    Ingrediënten

    zachte geitenkaas

    zongedroogde tomatenstukjes

    plakje rauwe- of gandaham

    toast

    blaadje rucola

     

    Bereidingstijd: 0-20 minuten

    Verpak een klein stukje zachte geitenkaas en wat zongedroogde tomatenstukjes in een plakje rauwe- of gandaham.

    Leg het pakketje op de barbecue of onder de grill en grill het aan beide kanten 2 minuten.

    Leg het op een stukje toast met een blaadje rucola.

     

    12-03-2006 om 16:18 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Pittige lekkerbek met geroosterde aardappeltjes en wortel

     

    Benodigdheden:
    4 lekkerbekjes
    500 g (liefst nieuwe) aardappelen
    500 g winterwortel
    1 grote ui
    e eetlepels olie
    zout en peper
    2 eetlepels hot ketchup
    2 eetlepels ketjap manis

    Bereidingswijze:
    Boen de aardappelen schoon en schil de wortels.

    Snijd beide in kleine blokjes.

    Snipper de ui grof.

    Bak de aardappel, wortel, ui in 2 eetlepels olie in een hapjespan gedurende 10 minuten.

    Strooi er zout en peper over en schep ze af en toe om.
    Roer de rest van de olie, de hot ketchup en de ketjap door elkaar, bestrijk de lekkerbekjes met dit mengsel en leg ze tussen de aardappel en wortel.

    Verwarm het gerecht nog ca 5 minuten in de pan

     

    12-03-2006 om 13:35 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Gestoomde wijting met blanke botersaus van jenever

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    600 g wijtingfilet
    8 stronkjes witloof
    250 g boter (roomboter)
    2 dl wijn (wit/droog)
    10 cl jenever
    3 sjalotten
    1 dl room
    5 g suiker
    peper
    zout
    nootmuskaat
    cayennepeper

     

    Het witloof fijnsnijden en lichtjes aanbakken in een beetje boter.

    Bestrooien met de suiker en kruiden met peper, zout en nootmuskaat.

    Ondertussen de blanke botersaus met jenever bereiden: de witte wijn samen met de jenever en de fijngesnipperde sjalot laten inkoken tot een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid overblijft.

    De room toevoegen en opnieuw laten inkoken.

    Vervolgens opwerken met de rest van de koude en in klontjes verdeelde boter.

    Kruiden met cayennepeper, zout en peper, door een fijne zeef passeren en warm houden.

    De wijtingfilets kruiden met peper en zout en gaarstomen in een stoompan gedurende ongeveer 4 minuten.

    Het witloof op verwarmde borden schikken, de wijtingfilets erop verdelen en napperen met de saus.

     

     

    Koolvis met kerrie

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g koolvisfilet
    1 ui
    0.5 teentje knoflook
    3 tomaten
    1 appel (Boskoop)
    1 dl wijn (wit/droog)
    10 dl visfumet
    100 g boter (bakboter)
    0.5 dl room
    250 g rijst
    2 takjes tijm
    1 blaadje laurier
    0.5 bosje peterselie
    1 theelepel kerriepoeder
    peper
    zout

     

    De koolvisfilets kruiden met zout, peper en kerrie.

    De filets in licht gebruinde boter stoven en de gesnipperde ui en de look toevoegen. Overgieten met de witte wijn en de visfumet en het kruidentuiltje erbij doen.

    De schotel afdekken met aluminiumfolie en 10 minuten in een voorverwarmde oven plaatsen (180 graden).

    De vis uit de bakschotel halen en het bakvocht inkoken.

    De stukgesneden tomaat en de gehakte appel toevoegen evenals de room.

    Dit alles eventjes inkoken.

    Opdienen met rijst of aardappelpuree.

     

     

    Mousse à l’orange

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    3 eetlepels sinaasappellikeur
    sinaasappelsap
    4 sinaasappelen
    0.5 citroen
    6 eierdooiers
    100 g suiker
    2 theelepels maïzena
    6 eiwitten
    zout
    1.5 dl slagroom
    4 blaadjes munt
    angelica (engelwortel)
    gekonfijte sinaasappelsnippers

     

    U kunt dit gerecht heel aardig opdienen in de lege gehalveerde sinaasappelen.

     

    Giet de likeur in de maatbeker.

    Rasp de schil (niet het wit) van de 3 sinaasappelen en van de 1/2 citroen boven de maatbeker. Schenk er zoveel sinaasappelsap op dat u in totaal 1/2 liter hebt.

    Klop de eieren met de suiker tot een lichtgele massa die schuimig rimpelend terugvalt.

    Klop er de maïzena en het sinaasappelsap door.

    Doe alles in een steelpan en verwarm het al roerend op een middelhoog vuur tot het mengsel is gebonden.

    Laat het niet warmer worden dan 75°C, want dan is de kans groot dat het schift.

    Het mengsel is dik genoeg als het aan de bolle kant van een houten lepel blijft hangen.

    Neem dan de pan van het vuur en klop alles nog even door.

    Klop de eiwitten met het zout in een schone kom stijf tot u er slappe pieken van kunt trekken. Strooi er één eetlepel suiker over en klop verder tot u er stijve pieken van kunt trekken.

    Spatel de eiwitten door de hete eiercrème en blijf voorzichtig spatelen tot het mengsel zover is afgekoeld dat het vocht niet naar onderen zakt.

    Klop de slagroom stijf en spatel deze door de eiercrème.

    Vul de uitgeholde sinaasappelen met de mousse en zet ze enkele uren of een nacht in de diepvries.

    Decoreer vlak voor het opdienen met gekonfijte sinaasappelschilfers, angelica, blaadjes munt en/of slagroom.

     

    12-03-2006 om 13:29 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Ham gevuld met roerei


    Ingrediënten

    2 plakken gekookte (York) ham (iets dikker gesneden)
    2 eieren
    2 eetlepels melk
    peper, zout
    1 eetlepel peterselie
    boter

    Eieren loskloppen met melk, peper, zout en peterselie.

    Boter smelten in een anti-aanbakpan.

    Eieren erbij en zachtjes laten stollen onder af en toe roeren.

    Het moeten grove stukken ei worden en niet te droog.
    Plakken ham op een bordje leggen.

    Roerei over de helft verdelen en de ham dubbelklappen.

    Lekker met gebakken aardappelen en sla of gewoon een stuk stokbrood en tomatensalade.

     

    11-03-2006 om 16:22 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Roergebakken boerenkool met chorizo

     

    Benodigdheden:
    1 ui
    1 rode paprika
    300 g panklare gesneden boerenkool
    100 g chorizo
    1 eetlepel olijfolie
    zout en peper

    Bereidingswijze:
    Pel en snipper de ui.

    Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snij de paprika in blokjes.

    Snij ook de chorizo in blokjes
    Verhit de olijfolie in een wok en bak de blokjes chorizo zachtjes uit.

    Schep ze op een bordje
    Bak de ui en paprika zachtjes aan in het bakvet.

    Voeg de boerenkool in gedeelten toe en laat de boerenkool al omscheppend in ongeveer 3-4 minuten slinken
    Voeg 1/2 dl water toe en laat de boerenkool in nog ongeveer 5 minuten zachtjes gaar worden
    Schep de blokjes chorizo erdoor en voeg zout en peper naar smaak erdoor.

    Lekker met aardappelpuree.

     

    11-03-2006 om 14:04 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Grote sandwich van Turks brood

    Benodigdheden

    300 gram sperziebonen
    400 gram kipfilet
    1/2 eetlepel kipkruiden
    2 theelepels chilipoeder
    3 eetlepels hete olijfolie
    1 Turks brood
    100 gram gemengde sla
    100 gram mozzarella
    1 eetlepel citroensap
    1 eetlepel fijngehakte munt
    zout en peper


    Bereidingstijd: 25 minuten

    De combinatie van knapperig brood en een lauwwarme salade geeft dit gerecht een heel aparte smaaksensatie.

    Heerlijk bij een zwoele avond.


    Kook in ruim kokend water met zout 300 gram sperziebonen in 8 minuten beetgaar en spoel ze in een vergiet onder koud water af.

    Laat ze goed uitlekken.
    Kruid 400 gram kipfilet in blokjes met 1/2 eetlepel kipkruiden en 2 theelepels chilipoeder en bak ze in een wok met 3 eetlepels hete olijfolie in ca. 5-7 minuten bruin rondom en gaar.
    Snijd een Turks brood overlangs doormidden, bestrijk de snijvlakken met olijfolie en rooster de helften onder een hete grill knapperig bruin.
    Leg de onderkant op een grote schaal en verdeel er 100 gram gemengde sla, de sperziebonen, 100 gram mozzarella in kleine blokjes en de kip erover.
    Sprenkel er een dressing over van 1 eetlepel citroensap, 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel fijngehakte verse munt en zout en peper naar smaak.
    Zet de bovenkant van het brood erop.

    11-03-2006 om 10:53 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Kalkoenslaatje met pasta en spekreepjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g torselli
    400 g kalkoenfilet
    2 eetlepels pijnboompitten
    4 sneetjes spek (gerookt)
    250 g salade-assortiment
    250 g bospaddestoelen
    60 g boter (bakboter)
    10 cl olijfolie (extra vierge)
    2 eetlepels honing (vloeibaar)
    2 sjalotten
    2 eetlepels mayonaise
    0.25 eetlepel mosterd
    peper
    zout

     

    De deegwaren beetgaar koken in gezouten water, afgieten in een vergiet en laten afkoelen.

    De vinaigrette bereiden met olijfolie, vloeibare honing, sjalotjes, mayonaise, mosterd, peper en zout.

    Even laten trekken en zeven.

    De sla op bordjes of schaaltjes schikken en mengen met de deegwaren en de vinaigrette.

    Daarop de in boter aangefruite spek- en kalkoenreepjes schikken.

    Bestrooien met geroosterde pijnappelpitten en ten slotte garneren met de in boter aangefruite bospaddestoelen.

    Lauw serveren.

     

     

    Rogvleugels met kriekbiervinaigrette

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1200 g rogvleugels
    20 cl kriekbier
    25 cl wijnazijn (wit)
    20 cl arachideolie
    10 cl olijfolie (extra vierge)
    200 g tuinbonen
    6 raapjes
    8 aardappelen (Charlotte)
    2 eetlepels honing (vloeibaar)
    120 g boter (bakboter)
    2 cl olijfolie (extra vierge)
    peper
    zout

     

    De helft van het kriekbier, de wijnazijn, de arachideolie, de olijfolie, peper en zout tot een mooie vinaigrette roeren.

    De raapjes schillen, in plakjes of reepjes snijden en gaarkoken in licht gezouten water.

    De bonen uit hun peulen halen en spoelen.

    De aardappelen schillen en in de vorm van dikke frieten snijden.

    De rogvleugels spoelen, droogdeppen en ze op een niet te hoog vuur aan weerszijden goudbruin bakken in een mengsel van boter en olie (4 à 5 minuten aan elke kant).

    Bij voorkeur een pan met antikleeflaag gebruiken.

    De vis kruiden, uit de pan halen, de pan ontvetten en er de vis terug in leggen.

    De rest van het kriekbier over de vis gieten en alles warm houden.

    De uitgelekte stukjes raap en de bonen fruiten in wat boter, de helft van de honing toevoegen en mooi laten glaceren.

    De aardappelreepjes goudbruin bakken in de overblijvende boter en honing.

    De vis en de garnituren verdelen over verwarmde borden en de vis napperen met de vinaigrette.

     

     

    Appeltaart

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    50 g boter (bakboter)
    150 g bloem (tarwebloem)
    150 g suiker
    7 g bakpoeder
    1 dl room
    2 eieren
    2 appelen (Boskoop)
    kaneelpoeder
    3 eetlepels bruine suiker

     

    De zachtgemaakte boter vermengen met de witte en de bruine suiker.

    Er één na één de eieren door verwerken.

    Het bakpoeder en een snuifje kaneel door de bloem mengen en door het mengsel boter-suiker-eieren strooien.

    De room bijvoegen om een zacht, gelijkmatig deeg te bekomen.

    De appelen schillen, klokhuizen verwijderen en in dobbelsteentjes snijden.

    Ze vermengen met het deeg.

    Een bakvorm insmeren met wat boter en met bloem bestuiven.

    Vullen met het deeg.

    De taart in ongeveer 45 minuten bakken in een oven van ongeveer 180 graden.

    Warm opdienen, eventueel met een bolletje vanilleroomijs.

     

    11-03-2006 om 10:44 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Ham-kaasrondjes (± 20 stuks)


    Ingrediënten

    4 plakjes bladerdeeg
    1 eidooier (losgeklopt)
    50 gram hamreepjes
    50 gram geraspte belegen Goudse kaas

    Ontdooi de plakjes bladerdeeg (± 10 min).
    Verwarm de oven voor op 220°C.
    Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg in een vierkant aan elkaar.

    Druk de randen goed op elkaar, zodat ze niet los gaan.
    Bestrijk de plak bladerdeeg met het losgeklopte ei.
    Bestrooi de plak over het hele vierkant met hamreepjes en geraspte kaas.

    Rol de plak voorzichtig op en snij de rol in plakjes van ongeveer 1 cm.
    De rondjes ± 12 minuten bakken in het midden van de oven tot ze lichtbruin zijn.

     

    10-03-2006 om 16:30 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Zwitserse zuurkoolschotel

    Zuurkool met worstjes en casselerrib.
    Drink hier een lekker koel glas bier bij.

    Benodigdheden:
    500 g zuurkool
    2 el boter
    1 ui fijngehakt
    1 runderbouillonblokje
    2 dl water
    200 g casselerrib in blokjes
    12 cocktailworstjes
    1 doosje Maggi Puree voor Ovenschotels
    (versgeraspte)nootmuskaat

    Bereidingswijze:
    Verwarm de oven voor op 225 graden.
    Spoel de zuurkool onder stromend water, druk het vocht er goed uit.
    Fruit de ui in de hete boter glazig, voeg de zuurkool toe en stoof 5 min. mee.
    Verkruimel het bouillonblokje boven de zuurkool, doe het water in de pan en laat op halfhoog vuur de zuurkool in 10 min. gaarkoken.
    Meng de blokjes casselerrib door de zuurkool, schep het in een ovenschaal en leg de cocktailworstjes er bovenop.
    Bereid 2 zakjes Maggi Puree voor Ovenschotels zoals aangegeven en roer er de nootmuskaat door.
    Verdeel de puree over de zuurkool en strijk hem glad met een vochtige lepel.

    Maak met de lepel een schulppatroon.
    Zet de schotel in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

     

    10-03-2006 om 12:56 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!