Lenteslaatje met gerookte zalmxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
4 plakjes zalm (gerookt) 4 sneetjes spek (gerookt) 120 g saladeassortiment 1 bakje tuinkers 250 g champignons 4 sneetjes wit brood 2 eetlepels bieslook (fijngehakt) 1 cl arachideolie peper zeezout 1 cl wijnazijn (wit) 2 cl olijfolie (extra vierge)
De verschillende slasoorten spoelen, drogen in een slacentrifuge en in fijne reepjes snijden. De tuinkers spoelen en door de fijngesneden sla mengen.
De olijfolie en wijnazijn erdoor mengen en op smaak brengen met peper en zout.
De champignons schoonmaken en in plakjes snijden.
De gerookte zalm in fijne reepjes snijden.
Het gerookte spek in blokjes snijden.
De korstjes van het brood verwijderen, het brood in blokjes snijden, goudbruine croûtons bakken in de arachideolie en warm houden.
Het spek krokant bakken in een pan met antikleeflaag. In dezelfde pan de champignons bakken.
De sla over borden verdelen.
De spekblokjes, de gebakken champignons en de croûtons over de groenten verspreiden en er vervolgens de zalmreepjes op schikken.
Garneren met gehakt bieslook en enkele hele bieslooksteeltjes.
Dadelijk serveren.
Mignongebraad met waterkers
Ingrediënten voor 4 personen
750 g mignongebraad 5 dl wijn (wit/droog) 12 sjalotten 2 bakjes waterkers 1 eetlepel bieslook (fijngehakt) 5 eetlepels kippenbouillon 2 dl room 500 g prinsessenboontjes 2 wortelen 150 g boter (bakboter) 10 g poedersuiker peper zout 0.5 dl water 5 cl azijn 5 eierdooiers 15 g boter (roomboter) 2 eetlepels citroensap
Het gebraad aan alle kanten dichtschroeien in hete boter en vervolgens kruiden met peper en zout.
In een goed voorverwarmde oven zetten op 190 graden en 20 minuten laten braden.
De witte wijn laten inkoken met gehakt bieslook, waterkers en sjalotten.
Bijkruiden.
De prinsessenbonen beetgaar koken en laten uitlekken in een vergiet.
De boontjes bij het mengsel van sjalotten, bieslook en waterkers voegen.
Ondertussen de wortelen gaarkoken, laten uitlekken in een vergiet en glaceren in boter met poedersuiker.
De groenten warm houden.
Het gebraad uit de oven nemen en afgedekt 10 minuten laten rusten.
Hollandse saus bereiden.
Water, azijn en citroensap laten inkoken.
De eierdooiers toevoegen op een zacht vuur, onder voortdurend kloppen.
In een dun straaltje de gesmolten boter toevoegen.
Op smaak brengen met peper en zout.
De kippenbouillon met de room voor de helft inkoken en er de Hollandse saus doorroeren. Warm houden (niet meer laten koken).
Het gebraad in mooie plakken snijden en op warme borden schikken.
Overgieten met saus en serveren met de groenten.
Mamounia
Ingrediënten voor 4 personen
400 g suiker 6 dl water 4 eetlepels citroensap 100 g boter (roomboter) 175 g griesmeel kaneelpoeder 1 dl room 80 g amandelschilfers
Los de suiker op in het water en citroensap en laat in een kwartier tot siroop koken.
Laat het griesmeel heel licht kleuren in de gesmolten boter en voeg dan de suikersiroop toe. Laat kort sudderen en laat daarna afkoelen.
Giet over in mooie glazen schaaltjes, versier met opgeklopte slagroom en amandelschilfers en bestuif met kaneel.
|