Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    24-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Lenteslaatje met gerookte zalm

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 plakjes zalm (gerookt)
    4 sneetjes spek (gerookt)
    120 g saladeassortiment
    1 bakje tuinkers
    250 g champignons
    4 sneetjes wit brood
    2 eetlepels bieslook (fijngehakt)
    1 cl arachideolie
    peper
    zeezout
    1 cl wijnazijn (wit)
    2 cl olijfolie (extra vierge)

     

    De verschillende slasoorten spoelen, drogen in een slacentrifuge en in fijne reepjes snijden. De tuinkers spoelen en door de fijngesneden sla mengen.

    De olijfolie en wijnazijn erdoor mengen en op smaak brengen met peper en zout.

    De champignons schoonmaken en in plakjes snijden.

    De gerookte zalm in fijne reepjes snijden.

    Het gerookte spek in blokjes snijden.

    De korstjes van het brood verwijderen, het brood in blokjes snijden, goudbruine croûtons bakken in de arachideolie en warm houden.

    Het spek krokant bakken in een pan met antikleeflaag. In dezelfde pan de champignons bakken.

    De sla over borden verdelen.

    De spekblokjes, de gebakken champignons en de croûtons over de groenten verspreiden en er vervolgens de zalmreepjes op schikken.

    Garneren met gehakt bieslook en enkele hele bieslooksteeltjes.

    Dadelijk serveren.

     

     

    Mignongebraad met waterkers

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    750 g mignongebraad
    5 dl wijn (wit/droog)
    12 sjalotten
    2 bakjes waterkers
    1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
    5 eetlepels kippenbouillon
    2 dl room
    500 g prinsessenboontjes
    2 wortelen
    150 g boter (bakboter)
    10 g poedersuiker
    peper
    zout
    0.5 dl water
    5 cl azijn
    5 eierdooiers
    15 g boter (roomboter)
    2 eetlepels citroensap

     

    Het gebraad aan alle kanten dichtschroeien in hete boter en vervolgens kruiden met peper en zout.

    In een goed voorverwarmde oven zetten op 190 graden en 20 minuten laten braden.

    De witte wijn laten inkoken met gehakt bieslook, waterkers en sjalotten.

    Bijkruiden.

    De prinsessenbonen beetgaar koken en laten uitlekken in een vergiet.

    De boontjes bij het mengsel van sjalotten, bieslook en waterkers voegen.

    Ondertussen de wortelen gaarkoken, laten uitlekken in een vergiet en glaceren in boter met poedersuiker.

    De groenten warm houden.

    Het gebraad uit de oven nemen en afgedekt 10 minuten laten rusten.

    Hollandse saus bereiden.

    Water, azijn en citroensap laten inkoken.

    De eierdooiers toevoegen op een zacht vuur, onder voortdurend kloppen.

    In een dun straaltje de gesmolten boter toevoegen.

    Op smaak brengen met peper en zout.

    De kippenbouillon met de room voor de helft inkoken en er de Hollandse saus doorroeren. Warm houden (niet meer laten koken).

    Het gebraad in mooie plakken snijden en op warme borden schikken.

    Overgieten met saus en serveren met de groenten.

     

     

    Ma’mounia

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g suiker
    6 dl water
    4 eetlepels citroensap
    100 g boter (roomboter)
    175 g griesmeel
    kaneelpoeder
    1 dl room
    80 g amandelschilfers

     

    Los de suiker op in het water en citroensap en laat in een kwartier tot siroop koken.

    Laat het griesmeel heel licht kleuren in de gesmolten boter en voeg dan de suikersiroop toe. Laat kort sudderen en laat daarna afkoelen.

    Giet over in mooie glazen schaaltjes, versier met opgeklopte slagroom en amandelschilfers en bestuif met kaneel.

     

    24-03-2006 om 09:36 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Shoarma met andijvie

     

    Ingrediënten

    aardappelen 1 1/2 kilo

    struik andijvie van rond de 500 gram

    shoarmavlees ong. 500 gram

    Aardappelen schillen, in ongeveer gelijke stukken snijden en koken met een beetje zout.

    Ondertussen de andijvie ook in fijne reepjes snijden en het shoarmavlees even 10 min. rondom roerbakken en gaar maken.
    Aardappels afgieten, fijnstampen en met vocht of melk en klontje boter tot puree maken.

    Eventueel nog wat peper en/of nootmuskaat toevoegen en dan andijvie en shoarma vlees erdoor roeren.

     

    23-03-2006 om 18:49 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Corsendonk met chutney

     

    Kaas: Corsendonk


    Ingrediënten:

    Perenchutney:

    een peer

    1/2 citroen

    2 el witte wijn

    2 el suiker

    kaneel

    Vijgenchutney:

    100 g gedroogde vijgen

    1 dl porto

    1/2 sinaasappel

    1 dl bruine suiker

    2 kruidnagels

     

    Bereiding:

    Perenchutney: Schil 1 peer, snij ze in blokjes en besprenkel ze met het sap van een 1/2 citroen.

    Breng aan de kook met 2 el witte wijn en 2 el suiker.

    Laat op een zacht vuurtje indikken en kruid met kaneel.

    Laten afkoelen.

     

    Vijgenchutney: Snij 100 g gedroogde vijgen in vier.

    Laat ze 1 uur weken in 1 dl porto en het sap van een 1/2 sinaasappel.

    Breng aan de kook, voeg 1 dl bruine suiker en 2 kruidnagels toe.

    Laat ongeveer 1 uur op een zacht vuurtje indikken.

    Laten afkoelen.

     

    Serveertip:

    Corsendonk en deze chutneys vragen om een fruitige lichtzoete wijn waarbij een fris zuurtje niet mag ontbreken.

    23-03-2006 om 17:10 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Spaghetti met speklapjes

     

    Ingrediënten

    350 gr. speklappen

    400 gr. gesneden bamigroenten

    450 gr. spaghetti

    sambal

    ketjap

    augurken

     

    Snijd de speklappen in kleine blokjes.

    Bak deze blokjes uit in een pan (wok) zonder olie.

    Ondertussen moet ook de spaghetti opgezet worden.

    Deze moet meestal zo'n minuut of 8 gekookt worden.

    Wanneer de speklapblokjes gaar uitgebakken zijn de bamigroente erbij doen.

    De bamigroente en de speklapblokjes door elkaar roeren.

    De afgegoten spaghetti erbij doen en deze door de groenten en het vlees scheppen.

    Serveren met sambal, ketjap en augurken.

     

    23-03-2006 om 14:10 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Broccoli in Hollandse saus

     

    Ingrediënten

    800 gram broccoli
    3 eidooiers
    5 eetlepels water
    1/2 citroen
    150 gram boter
    zout en cayennepeper

     

    Een pan met ruim water een theelepel zout aan de kook brengen.
    Broccoli wassen en in niet te kleine roosjes verdelen.
    De broccoliroosjes 10 minuten zachtjes laten koken en laten uitlekken.
    Ondertussen de saus bereiden:
    Boter laten smelten en warm worden tot ze helder ziet.
    Eidooiers met water en citroensap loskloppen met een garde.
    Op een zacht vuurtje de eidooiers tot een stevig en vast schuim kloppen.
    Van het vuur weg de gesmolten boter beetje bij beetje door het eidooierschuim kloppen.
    Let erop dat je het onderste gedeelte van de gesmolten boter (waterig bezinksel) niet mee gebruikt.
    De saus op smaak brengen met zout, cayennepeper en eventueel nog wat citroensap.
    De broccoli in een schaal doen en overgieten met de saus.

     

    23-03-2006 om 09:34 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Kippensoep

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    8 drumsticks (kippenonderbouten)
    20 dl water
    1 kruidentuiltje
    2 uien
    2 wortelen
    2 stengels bleekselderij
    2 preiwitten
    2 sjalotten
    2 aardappelen (Bintje)
    1.5 dl room
    peper
    zout

     

    Het water aan de kook brengen met de onderbouten (drumsticks) en afschuimen.

    Het kruidentuiltje en de grofgesneden uien, wortelen en selderij toevoegen.

    Kruiden met peper en zout en op een laag vuurtje een uur laten pruttelen.

    Door een zeef gieten en laten afkoelen.

    De vetlaag van de afgekoelde bouillon verwijderen.

    De fijngehakte prei, sjalotten en heel klein gesneden aardappelen toevoegen en laten gaarkoken.

    Pureren met de staafmixer, het vlees van de onderbouten toevoegen en de room erdoor roeren. Meteen serveren.

     

     

    Kalfskotelet met courgettepuree

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 kalfskoteletten
    1 courgette
    1 tomaat
    8 blaadjes basilicum
    1 dl vleesbouillon
    2 dl room
    peper
    zout
    35 g boter (bakboter)

     

    De kalfskoteletten mooi gaar en goudbruin bakken in de boter en warm houden.

    De courgette schillen en ontpitten.

    De tomaat onderdompelen in kokend water, ontvellen en ontpitten.

    De courgette en de tomaat in stukjes snijden en pureren met de mixer.

    Basilicum, bouillon, peper en zout toevoegen en fijnmalen.

    Overgieten in een pannetje en verwarmen.

    De verse room toevoegen en zachtjes laten indikken zonder te koken.

    Het vlees op warme borden schikken en overgieten met de saus. Serveren met aardappelpuree.

     

     

    Macaronigebak

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    150 g macaroni
    10 dl melk (halfvol)
    125 g rozijntjes
    3 eieren
    75 g suiker
    1 zakje vanillesuiker

     

    Een kookpan omspoelen met koud water.

    Daarin de melk gieten en aan de kook brengen.

    De macaroni, de afgespoelde rozijnen, de suiker en de vanillesuiker bijvoegen.

    Goed roeren om aanbranden te voorkomen.

    Van het vuur nemen.

    De eieren luchtig door elkaar kloppen en ze bij de macaronimelk voegen.

    Goed roeren.

    Een vuurvaste schaal insmeren met boter.

    Hierin de bereiding gieten.

    Gedurende 40 minuten laten bakken in een voorverwarmde oven van 190 graden.

    Laten afkoelen alvorens te serveren.

     

    23-03-2006 om 09:27 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Pollo al Andaluz (kip uit Andalusië)

    Ingrediënten voor 4 personen:

    1 grote braadkip
    1 rode ui

    2 teentjes knoflook (fijngesnipperd)
    2,5 dl droge witte wijn

    2,5 dl kippenbouillon
    1 el verse peterselie

    1 el verse koriander

    1 el verse gember (fijngehakt)
    snuifje komijn

    nootmuskaat

    saffraan
    100 amandelen
    1 el honing
    bloem
    olijfolie
    peper & zout

     

    Bereiding

    Snijd de kip in stukken en braad deze aan in olijfolie, strooi de ui en knoflook bij het vlees en laat even meestoven.


    Strooi wat bloem over de kippenstukken en laat even verder bakken.


    Voeg nu de saffraan, peterselie, koriander, gember, nootmuskaat en komijn toe en meng voorzichtig, blus vervolgens met de witte wijn en kippenbouillon.

    Breng aan de kook.


    Draai het vuur zeer zachtjes en laat in een uurtje gaar worden.


    Bak ondertussen de amandelen goudbruin in een weinig olijfolie, voeg de honig toe en laat karameliseren.


    Serveer de kip in diepe borden, overgiet met het kookvocht en werk af met de amandelen.


    Lekker met rijst.

    22-03-2006 om 12:12 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Boerenkoolstamppot met cashewnoten en champignons

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    1 1/2 kg kruimige aardappelen
    700 g. gesneden boerenkool
    2 fijngesneden uien
    350 g. champignons of andere paddestoelen
    1 eetlepel boter
    1 dl. warme melk
    zout en versgemalen peper
    1 eetlepel mosterd
    150 g. gezouten cashewnoten

     

    Bereidingstijd: 35 minuten

    Zet de boerenkool op in een bodempje water en zout.

    Breng de boerenkool aan de kook en laat deze onder een deksel in ca. 10 minuten gaar worden.

    Schil en was de aardappelen en snijdt ze in gelijke stukken.

    Kook de aardappelen gaar in ca. 20 minuten.

    Giet ze af en laat ze op laag vuur even droogstomen.

    Schep nu de boerenkool met zo min mogelijk vocht bij de aardappelen en stamp het geheel goed door elkaar.

    Voeg zoveel melk toe dat een smeuïge stamppot ontstaat.
    Bak vervolgens de champignons samen met de uien in boter goudbruin en voeg op het laatste moment de cashewnoten toe en laat deze even meewarmen.

    Voeg dit mengsel toe aan de stamppot.

    Breng indien nodig de stamppot op smaak met zout, versgemalen peper en een lepel mosterd. Serveer de stamppot direct.

     

    22-03-2006 om 11:25 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Rauwkost-pita

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 pitabroodjes
    1 krop ijsbergsla
    3 tomaten
    0.5 komkommer
    0.5 paprika (geel)
    0.5 paprika (rood)
    1 ui (rood)
    2 pijpuitjes
    50 g fetakaas
    0.4 dl yoghurt (mager)
    2 eetlepels mayonaise
    0.5 eetlepel basilicum (fijngehakt)

     

    Maak de fetasaus: mix de feta met de helft van de yoghurt.

    Meng dan met de mayonaise, de rest van de yoghurt en het basilicum.

     

    Maak de groenten schoon.

    Snij de sla in reepjes.

    Snipper de ui en de pijpui.

    Snij de paprika, de komkommer en de tomaten in kleine stukjes.

    Warm de broodjes in de oven.

    Vul de warme broodjes met de rauwkost en serveer de fetasaus apart.

     

     

    Pastagratin

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g pasta
    2 uien
    2 dl tomatensaus
    2 eetlepels pesto
    1 dl room
    100 g emmental (geraspt)
    1 theelepel Provençaalse kruiden
    1 cl olijfolie (extra vierge)
    peper
    zout
    15 eetlepels yoghurt (vol)
    3 wortelen

     

    Snipper de ui en snij de wortelen in lucifers.

    Verwarm de olie en fruit de ui.

    Voeg de wortelen, de kruiden en een bodempje water toe.

    Laat het geheel verder gaarstoven.

    Kook de pasta beetgaar.

    Schep de pasta en groenten in een ovenschotel en roer de overige ingrediënten er voorzichtig door.

    Breng zo nodig verder op smaak.

    Plaats 20 minuten in een voorverwarmde oven (200°C) en laat de laatste minuten de schotel ook gratineren.

     

    Tip: als u een rest gekookte pasta kwijt wil, kan u deze pasta in dit gerecht verwerken.

     

     

    Kaasje met pompelmoes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g brie
    4 pompelmoezen (roze)
    200 g kaas (zachte met witte korst)
    2 eierdooiers
    2 dl room
    peper
    zout
    1 cl citroenjenever

     

    Schil de pompelmoezen en snijd met een scherp mesje zoveel mogelijk de witte vliesjes weg tot aan het vruchtvlees.

    Verdeel de vruchten in partjes en schik ze in stervorm in individuele vuurvaste schaaltjes.

    Snijd voorzichtig de witte korst van de kaas weg en verdeel de kaas in stukken van 5 cm hoog.

    Leg ze in het midden op de pompelmoessterren.

    Klop de eierdooiers op met de room, peper en zout en de drank.

    Giet dit beslag rondom de kaas over de partjes pompelmoes.

    Zet de schaaltjes in een voorverwarmde oven van 220°C en laat 10 minuten gratineren. Bestrooi de kaas net voor het opdienen met peper.

     

    22-03-2006 om 11:17 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Runderreepjes zoet en pikant

     

    Ingrediënten

    700 g runderreepjes, ongekruid

    4 el. zonnebloemolie

    zout en peper

    2 teentjes knoflook, geperst

    4 gemberbolletjes op siroop, fijngehakt

    1/2 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt

    rasp van 1/2 sinaasappel

    1 dl. vers sinaasappelsap

    1 el. vloeibare honing

     

    Bereidingstijd: 0-20 minuten
    Verwarm de olie in een wok of grote koekenpan.

    Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi het met zout en peper.

    Bak de runderreepjes in twee porties kort en heet aan.

     

    Neem het vlees uit de pan en fruit de knoflook, gember, peper, sinasschilletjes in het braadvet. Blus af met het sinaasappelsap en honing en laat even inkoken, doe de reepjes terug in de saus en schep even om.

    Lekker met boontjes en rijst

     

    21-03-2006 om 20:32 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Andere erwtensoep

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    1 blik erwtensoep
    1 pot kippenbouillon met kip
    100 g. uitgebakken ontbijtspekreepjes
    2 gekookte eieren
    1 blikje maïs
    1 blikje party knacks
    2 eetlepels fijngesneden bladselderij
    4 sneden bruin brood
    zout en versgemalen peper

     

    Verwarm de erwtensoep samen met de kippenbouillon, zonder het vlees, op een laag vuur. Snijd in de tussentijd het kippenvlees in blokjes en de eieren in partjes.

    Voeg deze toe aan de soep samen met het kippenvlees, maïs, party knacks en uitgebakken ontbijtspekreepjes.

    Breng de soep weer aan de kook.

    Indien nodig, de soep op smaak brengen met zout en versgemalen peper.

    Voeg als laatste de gesneden bladselderij toe.

    Serveer de soep in diepe borden met geroosterd bruin brood.

     

    21-03-2006 om 16:22 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Stoemp van andijvie & ham met gegrilde kippenworst

    Ingrediënten voor 4 personen:

    4 kippenworsten
    1 andijvie
    4 porties aardappelen
    200g gekookte ham (in blok)
    1 bosje peterselie
    1 ei
    nootmuskaat
    1 dl room of roomvervanger
    olijfolie
    peper & zout

     

    Bereiding

    Snijd de mooiste bladeren van de andijvie in reepjes en was ze grondig, laat uitlekken en hou opzij.


    Snijd de ham in kleine blokjes.


    Kook de aardappelen gaar, stoof ondertussen de andijvie in wat boter, kruid met peper, nootmuskaat en wat zout.


    Kruid de kippenworsten en grill ze op de (grill)pan of gril.


    Pureer de aardappelen, voeg het ei, room, snuifje nootmuskaat, hamblokjes, gehakte peterselie en tenslotte de andijvie toe, meng alles goed onder elkaar, proef en kruid eventueel bij.


    Schep op elk bord een flinke toef andijviestomp en schik er een kippenworst bij.

    21-03-2006 om 12:11 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Duo van Spaanse risotto& gegrilde Gamba's

    Ingrediënten voor 4 personen:

    16 gamba's
    400g risottorijst, type Arborio
    1 gele, groene en rode paprika
    1 dikke vleestomaat
    100g doperwtjes, diepvries
    1 rode ui, fijngesnipperd
    2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
    1 glas droge witte wijn, 3 dl visbouillon (blokjes)
    saffraan, verse koriander
    olijfolie
    zwarte peper uit de molen en zout

     

    Werkwijze

    Ontdoe de gamba's van hun "jasje" maar laat het staartstukje eraan (presenteert mooier), verwijder ook het darmkanaaltje, hou opzij.


    Ontpit de paprika's en snij ze in blokjes, doe hetzelfde met de vleestomaat.


    Zet de saffraandraadjes in een weinig lauw water.


    Verhit een flinke scheut olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook, voeg de rijst toe en roer tot alle olie is opgenomen.

    Blus met de witte wijn en laat al roerend volledig inkoken.

    Voeg nu beetje bij beetje bouillon toe en laat zo al roerend in ongeveer 20 minuten gaar worden, voeg halverwege de paprika's, tomaat stukjes en doperwtjes toe, roer er ook de saffraan onder en breng op smaak.


    Grill de gamba's.


    Serveer deze Spaanse risotto in diepe borden en schik er de gamba's bovenop, versier eventueel met wat verse koriander.


    Lekker met een zelfgemaakte komkommer salade.

    21-03-2006 om 10:00 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Bonensalade met ham

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    300 g ham
    600 g prinsessenboontjes
    4 eieren
    4 tomaten
    4 cl olijfolie (extra vierge)
    2 cl azijn
    peper
    zout
    3 eetlepels bieslook (fijngehakt)

     

    De dikke plak ham verdelen in kubusjes.

    De boontjes beetgaar koken in lichtgezouten water.

    Afgieten en laten schrikken onder een straal koud water.

    Goed laten uitlekken.

    De eieren koken, laten schrikken in koud water en pellen.

    De tomaten pellen, ontpitten en in reepjes snijden.

    Alle ingrediënten in een glazen kom doen en op smaak brengen met zout en peper.

    Een vinaigrette maken met olie, azijn, peper, zout en fijngehakt bieslook.

    Een twintigtal minuten voor het opdienen over de salade gieten.

     

    Tip: bij deze salade kunnen ook enkele gaargekookte en in plakken gesneden aardappelen worden toegevoegd.

     

     

    Lamsplakjes met couscous

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    500 g lamsbout
    125 g couscous
    1 wortel
    2 uien
    50 g rozijntjes
    75 g gedroogde abrikozen
    1 eetlepel honing (vloeibaar)
    4 cl olijfolie (extra vierge)
    50 g boter (bakboter)
    peper
    zout
    1 Spaans pepertje (piment)
    1 potje saffraanpoeder
    kaneelpoeder
    0.1 dl cider
    2 cl frambozenazijn
    1 dl vleesbouillon
    30 g amandelschilfers
    1 eetlepel sinaasappelschil (geconfijt)
    200 g druiven (ontpit)

     

    De lamsbout in niet te dikke schijven snijden.

    Deze verder verdelen in lange reepjes.

    De olie en de boter verhitten in een braadpan.

    Hierin de lamsreepjes aanbakken.

    Kruiden met peper en zout, kaneelpoeder en de honing.

    De vleesbouillon toevoegen, even omroeren en verder laten gaarsudderen.

    De uien pellen en fijnsnijden.

    De wortel spoelen en schrapen en in schijfjes of blokjes verdelen.

    De ui en de wortel gaarstoven in een mengsel van olijfolie en boter.

    Tijdens het stoven een beetje water toevoegen.

    Van het vuur nemen, de rozijntjes en de abrikozen bijvoegen en laten zwellen.

    De couscous koken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

    Het saffraanpoeder bijvoegen en vervolgens het groenten-vruchtenmengsel erdoor mengen. Het geheel warm houden.

    Een kwartier voor het opdienen de azijn en de in stukjes gesneden gekonfijte sinaasappelschil toevoegen en goed mengen.

    Vlak voor het opdienen de ontpitte druiven en de amandelen toevoegen.

    Het vlees en de couscous apart serveren.

     

     

    Chocoladetruffels

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g boter (roomboter)
    250 g chocolade (puur)
    0.6 dl melk (halfvol)
    3 eierdooiers
    100 g suiker
    2 eetlepels cacaopoeder

     

    De melk in een pannetje gieten.

    De chocolade raspen, bij de melk voegen en smelten op een laag vuurtje.

    De boter smelten in een pannetje maar zeker niet laten koken.

    Onder voortdurend roeren de gesmolten boter met een houten lepel en op een zacht vuurtje bij de gesmolten chocolade gieten.

    Suiker en eierdooiers schuimig kloppen en door het boter-chocolademengsel spatelen.

    Laten afkoelen in een diepe schaal.

    Truffels rollen van het mengsel en door cacaopoeder rollen.

    Gedurende 24 uur laten opstijven in de koelkast.

     

    21-03-2006 om 09:49 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Varkensstoverij met wintergroenten

     

    Ingrediënten voor 4 personen:

    800g varkens stoofvlees
    6 raapjes
    ¼ kleine knolselder
    ¼ savooikool
    4 dikke wortelen
    2 uien
    1 fles donker tafelbier (75cl)
    bloem
    takje tijm, 2 laurierblaadjes, takje rozemarijn
    boter
    zwarte peper uit de molen en zout

     

    Bereiding

    Maak alle groenten schoon, snij de savooikool in reepjes, de wortelen in schijfjes, de ui, raapjes en knolselder grof.


    Blancheer alle groenten met uitzondering tot de ui, vijf minuten.

    Giet af en spoel onder koud stromend water, hou opzij.


    Smelt een flinke klont boter en bak hierin de vleesbrokken mooi aan.

    Strooi er op het einde de grofgesneden uien aan toe en laat even meestoven.

    Bestooi nu het vlees met wat bloem en meng goed onder elkaar.


    Blus met de helft van het bier en maak alle aanbaksel los, voeg tijm, laurier en rozemarijn toe en breng aan de kook.


    Kruid met peper en zout en giet bier bij tot alles onderstaat.


    Dit mag nu zo'n uurtje zachtjes sudderen (tot het vlees boterzacht is) voeg halverwege de groenten toe en laat zachtjes gaar worden.


    Serveer met gekookte aardappeltjes.

    20-03-2006 om 20:40 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Indiaas curry stoofgerecht van runderlappen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    700 g riblappen, in blokjes van 3x3 cm

    2 el zonnebloemolie

    2 grote uien, gesnipperd

    500 g trostomaten, fijngehakt

    3 el milde currypasta

    zout

    500 ml kokosmelk

     

    Bereidingstijd: 60 minuten
    Verwarm de olie in een braadpan met dikke bodem en bak hierin het vlees in twee porties om en om bruin.

    Haal het vlees uit de pan en bak de ui in het braadvet glazig, voeg de tomaten en de currypasta toe en bak al roerend mee.

     

    Doe het vlees terug in de pan, bestrooi met een theelepel zout en giet de kokosmelk erbij, roer alles om en giet zoveel water bij tot het vlees onder staat.

    Laat met het deksel op de pan in circa 2 uur stoven.

    Controleer af en toe of er genoeg vocht bij het vlees zit, voeg anders wat water toe.

    Lekker met basmatirijst en komkommersalade.

     

    20-03-2006 om 16:26 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Spaanse stoofpan

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    750 gram runderlappen

    100 gram chorizo (aan een stuk)

    1 theel. zout

    1/2 theel. cayennepeper

    1 ui

    2 groene paprika's

    4 teentjes knoflook

    4 tomaten

    4 eetl. olijfolie

    1 laurierblad

    1 eetl. gehakte tijm (vers of diepvries) of 1 theel. gedroogd

    2 dl droge sherry

    1/2 liter vleesbouillon (van tablet of uit pot)

    1 klein bosje peterselie

    12 zwarte olijven zonder pit

     

    Bereidingstijd: 60 minuten
    Snijd de runderlappen in blokjes en bestrooi ze met zout en cayennepeper.

    Pel de ui en snijd deze in ringen.

    Halveer de paprika’s en snijd ze zonder zaadjes in reepjes.

    Pel de teentjes knoflook en verdeel ze in plakjes.

    Snijd de chorizo in plakjes van een 1/2 cm dik en verdeel deze in vieren.

    Kruis de tomaten in, leg ze even in kokend water, pel ze en snijd ze in stukken.

     

    Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin de runderblokjes rondom bruin.

    Schep ze uit de pan.

    Roerbak de ui, paprika’s, tomaten en knoflook in het braadvet.

    Voeg de chorizo, laurierblad en tijm toe en bak deze even mee.

     

    Voeg het vlees, de sherry en de bouillon toe en laat alles met deksel op de pan 2 uur stoven. Hak de peterselie fijn.

    Bestrooi de stoofschotel voor het serveren met peterselie en zwarte olijven.

    Lekker met gebakken aardappels of rijst en tomatensalade.

     

    20-03-2006 om 12:52 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Hotdogs gezond

     

    Lekker voor kinderen!

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 frankfurter worstjes

    4 zachte puntjes

    boter om te besmeren

    blaadjes sla

    reepjes rode en groene paprika

    plakjes komkommer

    mayonaise en hot ketchup

     

    Bereidingstijd: 20-30 minuten
    Snijd de broodjes zo open dat de helften aan een lange kant aan elkaar vast blijven zitten. Besmeer ze met boter.

    Warm de frankfurters op volgens de aanwijzingen op de verpakking.

     

    Beleg de broodjes met blaadjes sla, reepjes paprika en plakjes komkommer en leg er een warme worst tussen.

    Zet de mayonaise en de ketchup op tafel.

     

    20-03-2006 om 09:25 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Minikroketjes met Noordzeegarnaal

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1250 g Noordzeegarnalen (ongepeld)
    100 g kaas
    250 g paneermeel
    200 g bloem (tarwebloem)
    2 eiwitten
    2 eierdooiers
    75 g boter (bakboter)
    1 dl room
    2 citroenen
    1 bosje peterselie
    1 cl olijfolie (extra vierge)
    peper
    zout
    10 dl water

     

    De garnalen pellen.

    De koppen en schalen met het water aan de kook brengen, 20 minuten laten sudderen en de garnaalfumet door een neteldoek zeven.

    Een roux bereiden met de boter en de helft van de bloem.

    De hete garnaalfumet erdoor mengen en onder voortdurend roeren inkoken tot een dikke gladde saus.

    De room en de eierdooiers loskloppen en bij de kokende saus voegen.

    Opnieuw aan de kook brengen en onmiddellijk van het vuur halen.

    De gemalen kaas en het citroensap erdoor mengen, op smaak brengen met peper en zout, de garnalen erdoor mengen en een nacht in de koelkast laten opstijven.

    De garnaalbereiding tot kleine balletjes rollen.

    Het eiwit loskloppen met een scheutje olie, een weinig water, peper en zout.

    De balletjes door de resterende bloem wentelen, even afkloppen, in het eiwit dompelen en door het paneermeel halen.

    De garnaalballetjes 6 minuten in hete olie frituren.

    De peterselieplukjes eveneens kort in de hete olie frituren en kruiden met zout.

    De minigarnaalkroketjes serveren met de gefrituurde peterselie, een schijfje citroen en sliertjes citroenschil.

     

     

    Lauw gerookte heilbot in een koud groentesausje met zalmkaviaar

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1000 g heilbotfilet
    2 komkommers
    2 tomaten
    1 paprika (rood)
    1 venkelknol
    3 takjes selder
    1 teentje knoflook
    1 ui
    35 g tomatenpuree
    3 dl visfumet
    2 takjes tijm
    4 blaadjes basilicum
    8 sprietjes bieslook
    2 bosjes peterselie
    2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
    8 eetlepels zalmeitjes
    1 citroen
    cayennepeper
    paprikapoeder
    peper
    zout

     

    Schil en snij één komkommer in dobbelsteentjes.

    Verdeel de andere komkommer in twee: snij van de helft schijfjes voor de versiering, snij de rest grof.

    Pel de tomaten en snij ze in vier.

    Snij van de helft dobbelsteentjes.

    Pel de ui en de look.

    Versnipper ze.

    Was de selder en de venkel en versnipper ze.

    Bewaar enkele mooie seldertakjes en venkelkruid voor de versiering.

    Hou de paprika onder de grill van de oven en pel hem.

    Snij van de helft kleine dobbelsteentjes, snij de andere helft grof.

    Doe de grof gesneden komkommer, tomaat en paprika samen met de ui, selder en venkel bij de visfumet.

    Voeg de tomatenpuree en de tijm toe en maal alles zeer fijn in een mixer.

    Zeef en breng op smaak met peper, zout, paprikapoeder en een snuifje cayennepeper.

    Verdun eventueel met wat water of visfumet.

    Doe er de kleine groentedobbelsteentjes, het citroensap en de olijfolie bij.

    Koel enkele uren.

    Snij ondertussen de heilbot in 8 gelijke stukken, kruid en rook de vis gedurende 1 uur op een zeer lage temperatuur.

    Wikkel de stukjes vis in cellofaanpapier en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

    Stoom de vis verpakt gaar en laat hem wat afkoelen.

    Verwijder het cellofaanpapier en verdeel de heilbot in diepe koude borden.

    Versier het bord met komkommerschijfjes en lepel langs de vis wat ijskoude groentesaus. Versier als allerlaatst met takjes groen en zalmeitjes.

     

     

    Witte chocolade met kwarkmousse en gemarineerde kersen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g chocolade (witte chocolade)
    100 g kwark (vol)
    4 dl slagroom
    5 blaadjes gelatine (van 3 g)
    5 cl cointreau
    3 eieren
    150 g suiker
    200 g kersen (ontpit)
    30 cl suikersiroop
    2 cl wodka
    2 cl kirsch
    1 stokje vanille
    100 g chocolade (puur)

     

    Voor de kersen de siroop aan de kook brengen en laten indikken.

    Het vanillestaafje, wodka en kirsch toevoegen.

    Dit over de kersen gieten en een nachtje laten staan.

    De eieren en suiker tot een hard schuim kloppen.

    Daarna de slagroom kloppen zonder dat deze stijf wordt.

    De chocolade smelten en met de kwark en cointreau mengen.

    De gelatineblaadjes in koud water weken en ze laten smelten als ze zacht zijn.

    De eieren en de chocolade mengen met de kwark.

    Op het laatst de gelatine toevoegen en de mousse in de koelkast zetten om op te stijven.

    Wie zich wil wagen aan de chocoladecilinder, laat witte chocolade smelten.

    Dit op bakpapier uitstrijken met een plamuurmes en met een dunne kam (maar met een harkje uit de tuinset van je kinderen lukt het ook) strepen trekken.

    In de ijskast laten opstijven.

    Daarna donkere chocolade laten smelten en over de witte chocolade gieten.

    Weer met een plamuurmes gladstrijken en weer in de ijskast laten opstijven.

    Uit de ijskast halen, heel even laten liggen en met bakpapier en al rolletjes maken.

    Wel geduldig zijn, want anders breekt het.

    Daarna de rolletjes weer in de ijskast en net voor gebruik eruit halen, snijden en vullen met de mousse.

    De kersen rondom de torentjes dresseren.

    Wie geen cilinders heeft gemaakt: de mousse is - als het goed is - stijf genoeg om er andere torentjes van te maken.

     

    20-03-2006 om 09:17 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Wokschotel met biefreepjes en paksoi

     

    Ingrediënten voor 4 personen.

    600 g biefreepjes

    1 struikje paksoi

    2 el. zonnebloemolie

    2 teentjes knoflook, geperst

    1 zoete ui, in parten

    2 el. sojasaus

    1 el. sherry

    2 el. gembersiroop

    1 el. sesamolie

    geroosterd sesamzaad

     

    Bereidingstijd: 0-20 minuten
    Snijd de stronk van de paksoi en was de bladeren, schud ze uit en snijd ze in repen.

    De rest van de paksoi in dunne stukjes snijden.

     

    Verwarm de olie in een wok en roerbak hierin de biefreepjes kort en heet aan.

    Haal het vlees met een schuimspaan uit de wok en bak in het overgebleven vet de ui en knoflook zachtjes, voeg de paksoi toe en roerbak 2 minuten mee.

     

    Blus af met de soja, sherry, gembersiroop en sesamolie en warm nog even door.

    Leg het vlees terug op de groenten en bestrooi het gerecht met sesamzaadjes.

    Lekker met rijst of bami.

     

    19-03-2006 om 18:23 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!