Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    20-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Spaanse stoofpan

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    750 gram runderlappen

    100 gram chorizo (aan een stuk)

    1 theel. zout

    1/2 theel. cayennepeper

    1 ui

    2 groene paprika's

    4 teentjes knoflook

    4 tomaten

    4 eetl. olijfolie

    1 laurierblad

    1 eetl. gehakte tijm (vers of diepvries) of 1 theel. gedroogd

    2 dl droge sherry

    1/2 liter vleesbouillon (van tablet of uit pot)

    1 klein bosje peterselie

    12 zwarte olijven zonder pit

     

    Bereidingstijd: 60 minuten
    Snijd de runderlappen in blokjes en bestrooi ze met zout en cayennepeper.

    Pel de ui en snijd deze in ringen.

    Halveer de paprika’s en snijd ze zonder zaadjes in reepjes.

    Pel de teentjes knoflook en verdeel ze in plakjes.

    Snijd de chorizo in plakjes van een 1/2 cm dik en verdeel deze in vieren.

    Kruis de tomaten in, leg ze even in kokend water, pel ze en snijd ze in stukken.

     

    Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin de runderblokjes rondom bruin.

    Schep ze uit de pan.

    Roerbak de ui, paprika’s, tomaten en knoflook in het braadvet.

    Voeg de chorizo, laurierblad en tijm toe en bak deze even mee.

     

    Voeg het vlees, de sherry en de bouillon toe en laat alles met deksel op de pan 2 uur stoven. Hak de peterselie fijn.

    Bestrooi de stoofschotel voor het serveren met peterselie en zwarte olijven.

    Lekker met gebakken aardappels of rijst en tomatensalade.

     

    20-03-2006 om 12:52 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Hotdogs gezond

     

    Lekker voor kinderen!

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 frankfurter worstjes

    4 zachte puntjes

    boter om te besmeren

    blaadjes sla

    reepjes rode en groene paprika

    plakjes komkommer

    mayonaise en hot ketchup

     

    Bereidingstijd: 20-30 minuten
    Snijd de broodjes zo open dat de helften aan een lange kant aan elkaar vast blijven zitten. Besmeer ze met boter.

    Warm de frankfurters op volgens de aanwijzingen op de verpakking.

     

    Beleg de broodjes met blaadjes sla, reepjes paprika en plakjes komkommer en leg er een warme worst tussen.

    Zet de mayonaise en de ketchup op tafel.

     

    20-03-2006 om 09:25 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Minikroketjes met Noordzeegarnaal

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1250 g Noordzeegarnalen (ongepeld)
    100 g kaas
    250 g paneermeel
    200 g bloem (tarwebloem)
    2 eiwitten
    2 eierdooiers
    75 g boter (bakboter)
    1 dl room
    2 citroenen
    1 bosje peterselie
    1 cl olijfolie (extra vierge)
    peper
    zout
    10 dl water

     

    De garnalen pellen.

    De koppen en schalen met het water aan de kook brengen, 20 minuten laten sudderen en de garnaalfumet door een neteldoek zeven.

    Een roux bereiden met de boter en de helft van de bloem.

    De hete garnaalfumet erdoor mengen en onder voortdurend roeren inkoken tot een dikke gladde saus.

    De room en de eierdooiers loskloppen en bij de kokende saus voegen.

    Opnieuw aan de kook brengen en onmiddellijk van het vuur halen.

    De gemalen kaas en het citroensap erdoor mengen, op smaak brengen met peper en zout, de garnalen erdoor mengen en een nacht in de koelkast laten opstijven.

    De garnaalbereiding tot kleine balletjes rollen.

    Het eiwit loskloppen met een scheutje olie, een weinig water, peper en zout.

    De balletjes door de resterende bloem wentelen, even afkloppen, in het eiwit dompelen en door het paneermeel halen.

    De garnaalballetjes 6 minuten in hete olie frituren.

    De peterselieplukjes eveneens kort in de hete olie frituren en kruiden met zout.

    De minigarnaalkroketjes serveren met de gefrituurde peterselie, een schijfje citroen en sliertjes citroenschil.

     

     

    Lauw gerookte heilbot in een koud groentesausje met zalmkaviaar

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1000 g heilbotfilet
    2 komkommers
    2 tomaten
    1 paprika (rood)
    1 venkelknol
    3 takjes selder
    1 teentje knoflook
    1 ui
    35 g tomatenpuree
    3 dl visfumet
    2 takjes tijm
    4 blaadjes basilicum
    8 sprietjes bieslook
    2 bosjes peterselie
    2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
    8 eetlepels zalmeitjes
    1 citroen
    cayennepeper
    paprikapoeder
    peper
    zout

     

    Schil en snij één komkommer in dobbelsteentjes.

    Verdeel de andere komkommer in twee: snij van de helft schijfjes voor de versiering, snij de rest grof.

    Pel de tomaten en snij ze in vier.

    Snij van de helft dobbelsteentjes.

    Pel de ui en de look.

    Versnipper ze.

    Was de selder en de venkel en versnipper ze.

    Bewaar enkele mooie seldertakjes en venkelkruid voor de versiering.

    Hou de paprika onder de grill van de oven en pel hem.

    Snij van de helft kleine dobbelsteentjes, snij de andere helft grof.

    Doe de grof gesneden komkommer, tomaat en paprika samen met de ui, selder en venkel bij de visfumet.

    Voeg de tomatenpuree en de tijm toe en maal alles zeer fijn in een mixer.

    Zeef en breng op smaak met peper, zout, paprikapoeder en een snuifje cayennepeper.

    Verdun eventueel met wat water of visfumet.

    Doe er de kleine groentedobbelsteentjes, het citroensap en de olijfolie bij.

    Koel enkele uren.

    Snij ondertussen de heilbot in 8 gelijke stukken, kruid en rook de vis gedurende 1 uur op een zeer lage temperatuur.

    Wikkel de stukjes vis in cellofaanpapier en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

    Stoom de vis verpakt gaar en laat hem wat afkoelen.

    Verwijder het cellofaanpapier en verdeel de heilbot in diepe koude borden.

    Versier het bord met komkommerschijfjes en lepel langs de vis wat ijskoude groentesaus. Versier als allerlaatst met takjes groen en zalmeitjes.

     

     

    Witte chocolade met kwarkmousse en gemarineerde kersen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g chocolade (witte chocolade)
    100 g kwark (vol)
    4 dl slagroom
    5 blaadjes gelatine (van 3 g)
    5 cl cointreau
    3 eieren
    150 g suiker
    200 g kersen (ontpit)
    30 cl suikersiroop
    2 cl wodka
    2 cl kirsch
    1 stokje vanille
    100 g chocolade (puur)

     

    Voor de kersen de siroop aan de kook brengen en laten indikken.

    Het vanillestaafje, wodka en kirsch toevoegen.

    Dit over de kersen gieten en een nachtje laten staan.

    De eieren en suiker tot een hard schuim kloppen.

    Daarna de slagroom kloppen zonder dat deze stijf wordt.

    De chocolade smelten en met de kwark en cointreau mengen.

    De gelatineblaadjes in koud water weken en ze laten smelten als ze zacht zijn.

    De eieren en de chocolade mengen met de kwark.

    Op het laatst de gelatine toevoegen en de mousse in de koelkast zetten om op te stijven.

    Wie zich wil wagen aan de chocoladecilinder, laat witte chocolade smelten.

    Dit op bakpapier uitstrijken met een plamuurmes en met een dunne kam (maar met een harkje uit de tuinset van je kinderen lukt het ook) strepen trekken.

    In de ijskast laten opstijven.

    Daarna donkere chocolade laten smelten en over de witte chocolade gieten.

    Weer met een plamuurmes gladstrijken en weer in de ijskast laten opstijven.

    Uit de ijskast halen, heel even laten liggen en met bakpapier en al rolletjes maken.

    Wel geduldig zijn, want anders breekt het.

    Daarna de rolletjes weer in de ijskast en net voor gebruik eruit halen, snijden en vullen met de mousse.

    De kersen rondom de torentjes dresseren.

    Wie geen cilinders heeft gemaakt: de mousse is - als het goed is - stijf genoeg om er andere torentjes van te maken.

     

    20-03-2006 om 09:17 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Wokschotel met biefreepjes en paksoi

     

    Ingrediënten voor 4 personen.

    600 g biefreepjes

    1 struikje paksoi

    2 el. zonnebloemolie

    2 teentjes knoflook, geperst

    1 zoete ui, in parten

    2 el. sojasaus

    1 el. sherry

    2 el. gembersiroop

    1 el. sesamolie

    geroosterd sesamzaad

     

    Bereidingstijd: 0-20 minuten
    Snijd de stronk van de paksoi en was de bladeren, schud ze uit en snijd ze in repen.

    De rest van de paksoi in dunne stukjes snijden.

     

    Verwarm de olie in een wok en roerbak hierin de biefreepjes kort en heet aan.

    Haal het vlees met een schuimspaan uit de wok en bak in het overgebleven vet de ui en knoflook zachtjes, voeg de paksoi toe en roerbak 2 minuten mee.

     

    Blus af met de soja, sherry, gembersiroop en sesamolie en warm nog even door.

    Leg het vlees terug op de groenten en bestrooi het gerecht met sesamzaadjes.

    Lekker met rijst of bami.

     

    19-03-2006 om 18:23 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Heldere tomatenbouillon met reepjes ossenhaas

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    150 gram ossenhaas (in dunne plakken gesneden)

    1 prei

    1/2 eetl. olijfolie

    1 blikje tomatenpuree (60 gram)

    1 pot vleesfond of gevogeltefond

     

    Bereidingstijd: 0-20 minuten
    Snijd de rauwe ossenhaas in smalle reepjes en verdeel deze over 4 soepkommen.

    Snijd de prei in ragfijne ringetjes.

     

    Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin even de tomatenpuree.

    Voeg het vleesfond en nog 1 pot water toe.

    Verwarm de soep tot aan het kookpunt en schep de prei erdoor.

     

    Schep de soep op de rauwe reepjes ossenhaas in de soepkommen en serveer meteen.

    Lekker met geroosterd brood en kruidenboter.

     

    19-03-2006 om 16:18 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Kabeljauw met selderij en roze pepersaus

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    4 kabeljauwfilets van 200g
    1 selderij
    1 eetlepel roze peper
    6 eetlepels (magere) room
    1 citroen
    bladpeterselie
    zout
    peper

    Bestrooi beide kanten van de kabeljauwfiets met een beetje zout.

    Verwijder de bladeren van de selderij.

    Was de stengels en hak ze in korte stukjes.

    Stamp de roze peper grof.
    Laat de kabeljauw samen met de selderstukjes 10 tot 12 minuten stomen, al naargelang de dikte van de filets.
    Giet intussen de room in een kookpot en voeg een beetje peper en zout toe.

    Breng langzaam aan de kook en laat 5 minuten inkoken tot de room lichtgebonden is.
    Haal de room van het vuur en voeg er de roze peper, het sap van de citroen en de fijngehakte peterselie bij.

    Meng goed tot een homogene massa.
    Schik de kabeljauwfilets op een voorverwarmde schotel en overgiet ze met de saus.

     

    19-03-2006 om 12:11 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Captains dinner

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    150 gram magere gerookte spekblokjes

    4 plakjes ontbijtspek of katenspek

    2 rundersaucijsjes

    2 slavinken

    1 liter blik kapucijners

    1 eetl. zonnebloemolie

    1 theel. chilipoeder of paprikapoeder

    2 uien

    50 gram boter

    peper en zout


    Bereidingstijd: 30-60 minuten
    Bak de spekblokjes in de hete olijfolie.

    Schep ze uit de pan.

    Bestrooi de saucijsjes met een mengsel van bloem, zout, peper en kruiden.

    Prik de worstjes hier en daar in met een vork.

    Bak de worstjes rondom goudbruin in het bakvet.

    Pel de sjalotjes en snijd ze in vieren, voeg ze bij het vlees en bak ze 2 minuten mee.

     

    Boen de sinaasappels schoon onder heet water en pers ze.

    Verwijder van een halve sinaasappel de vliezen en het wit van de schil en snijd de schil in flinterdunne reepjes.

    Voeg sinaasappelsap, wijn en bouillontablet bij het vlees en stoof zachtjes 15 minuten.

     

    Borstel de champignons of veeg ze schoon en snijd ze in plakjes.

    Halveer de olijven.

    Voeg de champignons, olijven, de sinaasappelschilletjes en de spekblokjes bij de saucijsjes. Stoof nog 3 minuten.

    Bind het stoofvocht desgewenst met allesbinder of aangeroerde maïzena.

    Serveer er gekookte rijst of aardappelpuree en sperziebonen of een groene salade bij.

     

    19-03-2006 om 11:37 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Hammousse

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1.25 dl wijn (wit/droog)
    3 sjalotten
    15 g boter (bakboter)
    300 g ham
    0.25 eetlepel mosterd
    2 eetlepels bieslook (fijngehakt)
    1 eetlepel dragon (fijngehakt)
    peper
    6 eetlepels aspic

     

    De sjalotten fijnhakken en fruiten in de hete boter.

    De in reepjes gesneden ham, wijn, sjalotten, mosterd en kruiden fijnmixen.

    Gehakt bieslook verdelen over de bodem van pudding- of soufflévormpjes en hierop een eetlepel aspic verdelen.

    In de koelkast laten opstijven.

    De hammousse vermengen met de rest van de aspic en hiermee de vormpjes verder opvullen.

    Het geheel 1 uur in de koelkast zetten.

    Kort voor het opdienen ontvormen.

    Serveren met een weinig salade en een slasausje.

     

     

    Ovenschotel van kabeljauw met aardappelen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g kabeljauwfilet
    2 dl wijn (wit/droog)
    1 ui
    1 paprika (groen)
    1 paprika (rood)
    70 g tomatenpuree
    8 aardappelen (Charlotte)
    1 teentje knoflook
    1 cl olijfolie (extra vierge)
    2 eetlepels citroensap
    0.2 dl water
    100 g kaas
    5 g suiker
    1 takje tijm
    peper
    zout

     

    De kabeljauwfilet spoelen, droogdeppen en in dobbelsteentjes snijden.

    De blokjes besprenkelen met citroensap.

    De ui en het knoflookteentje pellen.

    De ui in ringen snijden en de knoflook hakken.

    De aardappelen schillen en in plakjes van 3 mm dik snijden.

    De paprika's in reepjes snijden.

    Een vuurvaste schaal instrijken met boter en op de bodem uiringen en knoflook schikken. Daarbovenop komen de plakjes aardappel, vervolgens de visblokjes en de paprikareepjes. Tussen elke laag wat peper en zout en gemalen kaas strooien.

    In een kommetje een mengsel maken van de tomatenpuree, de olijfolie, peper, zout, het verkruimelde tijmtakje, de kristalsuiker en het water.

    Dit mengsel over de visschotel gieten en afwerken met de rest van de gemalen kaas. Voorzichtig de witte wijn langs de rand in de schaal gieten.

    Bovenop de bereiding nog enkele visblokjes schikken en afdekken met aluminiumfolie.

    De schaal in een voorverwarmde oven van 200 graden plaatsen.

    Na 30 minuten de folie weghalen en 15 minuten verder laten gratineren.

    Serveren in de ovenschaal.

     

     

    Yoghurtijs met ananas en munt

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 ananas
    200 g suiker
    2.5 dl yoghurt (mager)
    2 eiwitten
    2 eetlepels munt (fijngehakt)
    8 blaadjes munt

     

    Schil de ananas en snijd deze in kleine stukjes.
    Doe de ananas met de suiker in een keukenmachine en laat deze draaien tot een mooi glad mengsel is gevormd.
    Doe de yoghurt in een schaal en roer het ananasmengsel erdoor.

    Voeg eventueel meer suiker toe.
    Klop de eiwitten stijf.

    Schep de eiwitten en de munt door het yoghurt-ananasmengsel.

    Zet de kom 2 uur in de vriezer.

    Haal het ijs 5 minuten voor server uit de vriezer.

     

    19-03-2006 om 11:26 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelukkige verjaardag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze maal is papa Ronny aan het woord.
    Er is hier namelijk eentje jarig.
    Vorig jaar, op 19 maart, kwam er een piepklein grijze roodstaartje uit haar eitje gekropen.
    En nu is het al een flinke dame geworden die spreekwoordelijk niet op haar snaveltje is gevallen.
    Paulie word vandaag eens extra in de watten gelegd en Jako deelt natuurlijk mee in de vreugde want die krijg ook van die lekkere snoepjes.
    Ze hebben beiden ook een nieuw speeltje gekregen.
    Namens mij en Paulie wensen wij allen nog eens te bedanken die al eens een bezoekje brachten aan ons blogje en ook iets neerpendenn in het gastenboek.

    Papa Ronny

    19-03-2006 om 10:26 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Kabeljauwfilets met kruiden

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    4 kabeljauwfilets
    4 grote aardappelen
    ¼ bosje bladpeterselie
    ¼ bosje kervel
    ¼ bosje verse dragon
    ¼ bosje bieslook
    2 citroenen
    4 eetlepels magere room
    zout
    peper

    Bestrooi de kabeljauwfilets met wat zout en peper.
    Schil de aardappelen, was ze en snij ze in frietvorm.

    Doe ze in kokend water en laat ongeveer 15 minuten koken.

    Voel regelmatig met de punt van een scherp mes of ze gaar zijn en giet ze af.
    Was de kruiden onder stromend water.

    Haal de blaadjes van de peterselie, de kervel en de dragon.

    Versnipper het bieslook met een keukenschaar.

    Doe alle kruiden in een kom of een vijzel en stamp ze grof of haal er heel even de mixer door.
    Doe het sap van de citroenen in een kookpot, voeg er de room bij en breng zachtjes aan de kook.

    Breng op smaak met peper en zout.
    Zet de kabeljauwfilets in de microgolfoven en kook ze in 1 minuut gaar.
    Schik de kabeljauwfilets op de borden en bestrooi ze met het kruidenmengsel.

    Leg er de aardappelen naast en giet de roomsaus over de kabeljauw.

    Werk af met wat versgemalen peper uit de molen.

     

    18-03-2006 om 13:11 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Consommé met ravioli van kabeljauw en wittekool

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g bloem (tarwebloem)
    4 eieren
    zout
    1 cl arachideolie
    250 g kabeljauwfilet
    100 g wittekool
    250 g visgraten
    25 dl water
    2 dl wijn (wit/droog)
    30 g boter (bakboter)
    1 ui
    4 stengels groene selderij
    0.5 bosje peterselie
    0.5 citroen
    1 blaadje laurier
    1 takje tijm
    peper

     

    Vooraf het raviolideeg bereiden.

    Hiervoor de bloem mengen met de helft van de eieren, een snuifje zout en de olie.

    Kneden tot het deeg goed loslaat.

    Vervolgens in een natte keukenhanddoek wikkelen en een half uurtje laten rusten.

    Daarna het deeg in vieren verdelen en elke portie uitrollen op een werkplank die met bloem bestrooid werd.

    Ondertussen de consommé maken.

    Hiervoor de selderij, de gesnipperde ui, de peterselie, de tijm en de laurier fruiten in de boter. Peper, grofgehakte visgraten en het citroensap toevoegen en enkele minuten laten bakken.

    De witte wijn erbij gieten en vervolgens het water.

    Aan de kook brengen en gedurende 25 minuten zachtjes laten koken.

    Geregeld afschuimen.

    Vervolgens de consommé door een doek gieten.

    De wittekool schoonmaken en kort koken in gezouten water gedurende 5 à 7 minuten. Afspoelen onder koud water en goed laten uitlekken.

    Het visvlees in kleine stukjes snijden (per persoon ongeveer 5 stukjes) en ze elk in een koolblaadje wikkelen.

    Twee deegvellen bestrijken met het losgeklopte eiwit van de overige eieren en de visblokjes erover verdelen.

    Afdekken met de overige 2 deegvellen en het deeg rondom de visblokjes goed aandrukken. Vervolgens met een rolwieltje vierkantjes rond de vulling trekken.

    De porties scheiden en een half uur in de koelkast leggen.

    Daarna gedurende 5 minuten koken in gezouten water waaraan enkele druppels olie werden toegevoegd.

    De uitgelekte ravioli over diepe borden verdelen en overgieten met de hete consommé.

     

     

    Preipannetje met rumpsteak

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    8 preiwitten
    2 paprika's (rood)
    600 g biefstuk (Meritus)
    pimentpoeder
    10 g korianderbolletjes
    1 theelepel kardemomzaadjes
    4 cl olijfolie (extra vierge)
    10 g bloem (tarwebloem)
    2 dl vleesbouillon
    1 citroen
    zout
    cayennepeper
    1 eetlepel bieslook (fijngehakt)

     

    De prei en de paprika's schoonmaken, wassen en in schuine stukken van 0,5 centimeter snijden.

    De citroen grondig wassen en de schil raspen.

    Het vlees in reepjes snijden en kruiden met pimentpoeder.

    De korianderkorrels in een vijzel pletten met de kardemom en met de helft van de olie verhitten in de wok.

    De paprikareepjes toevoegen en 2 minuten laten doorstoven.

    Bestuiven met bloem en de hete bouillon erbij gieten.

    De geraspte schil van de citroen en het geperste sap samen met de prei bij de paprika's voegen.

    Nog een drietal minuten laten doorstoven.

    Alles uit de wok nemen en het vlees in de rest van de olie een minuutje laten kleuren en vervolgens de groenten opnieuw toevoegen.

    Kruiden met zout, pimentpoeder en cayenne en bestrooien met gesnipperd bieslook.

    Serveren met gekookte aardappelen.

     

     

    Sorbet van Campari en passievruchten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 kg passievruchten
    1 dl Campari
    10 dl water
    500 g suiker
    250 g glucose
    8 blaadjes munt

     

    Halveer de passievruchten en schraap het vruchtvlees en de pitjes eruit in een zeef boven een kom.

    Wrijf het vruchtvlees door de zeef zodat je zoveel mogelijk sap krijgt, terwijl de zwarte pitjes in de zeef achterblijven.

    Meng alles behalve de muntblaadjes door elkaar en doe het mengsel in een sorbetière.

    Draai tot het een gladde, bevroren massa is.

    Bewaar het ijs in de vriezer.

    Neem het ijs 10 minuten voor je het wilt serveren uit de vriezer om het een beetje zacht te laten worden.

    Schep er bolletjes van en serveer die in ijskoude coupes of ander bakjes, desgewenst versierd met een paar muntblaadjes.

    Serveer eventueel met een koekje.

     

    18-03-2006 om 13:05 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Krulsla met kabeljauw en pompelmoes

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    1 krulsla
    1 pompelmoes
    8 stukjes gedroogde tomaat in olie
    1 bosje bieslook
    ½ liter halfvolle melk
    1 laurierblad
    600 g kabeljauwfilet
    1 eetlepel olijfolie
    zeezout (fleur de sel)
    peper

    Haal de bladeren van de krulsla en was ze onder stromend water.

    Verwijder eventuele bruine randen en snij de grote bladeren in reepjes.
    Schil de pompelmoes met een scherp mes – snij ook het witte vel weg.

    Verdeel de pompelmoes in partjes.

    Hou ze boven een kom en haal er de vliezen af.
    Snij de gedroogde tomaten in reepjes.

    Was het bieslook onder stromend water en hak het fijn.
    Doe de melk en het laurierblad in een kookpot en breng zachtjes aan de kook.

    Snij de kabeljauw in grote stukken en leg die in de melk.

    Zet het vuur lager - de melk net niet koken - en pocheer de kabeljauw in 5 tot 7 minuten gaar. Haal met een schuimspaan de stukjes kabeljauw uit de melk en laat ze uitlekken op een treeftje.

    Laat afkoelen.
    Doe de krulsla, de partjes pompelmoes, de gedroogde tomaten en het bieslook in een grote schotel en meng alles goed door elkaar.

    Giet er het pompelmoessap en de olijfolie over en meng opnieuw.
    Maak de schelpjes kabeljauw los met uw vingers en doe ze bij de salade.

    Strooi er een beetje fleur de sel over en wat versgemalen peper uit de molen.

     

    17-03-2006 om 19:41 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Italiaanse taart met kip

     

    Hoofdgerecht voor 4 personen

    50 gr boter

    500 gr kipfilet

    3 uien

    3 teentjes knoflook fijngesneden

    1 zakje Italiaanse kruidenmix (verse 30 gr)

    3 eieren

    250 ml slagroom

    1 citroen

    5 plakjes deeg voor hartige taart ontdooid van koopmans

    lage taartvorm 30 cm doorsnede (ingevet)

     

    Bereiden:

    Oven voorverwarmen op 225 graden.

    In koekenpan 25 gr boter smelten en de kipfilets bakken, aan iedere kant 3 minuten, kip op bord afkoelen.

    Ui en knoflook in hapjespan met 25 gr boter laten stoven.

    Salie en rozemarijn (uit de Italiaanse kruidenmix) fijnsnijden (de rest van de kruiden word niet gebruikt).

    In kom eieren met de slagroom losroeren, zout, peper, salie en rozemarijn toevoegen.

    Citroen goed schoonmaken, schil fijnraspen, en de rasp door eimengsel roeren (vrucht word niet gebruikt).

    Taartvorm bekleden met plakjes deeg.

    Kip in reepjes snijden en met het ui en ei mengsel mengen.

    Vulling in taartvorm scheppen en gelijkmatig over de bodem verdelen.

    Taart in de oven zetten, na 10 minuten de temperatuur verlagen tot 175 graden en de taart nog ongeveer 40 minuten bakken tot hij goudbruin en gaar is.

    Lekker met een gemengde salade

     

    17-03-2006 om 16:38 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Kaasfondue met danish blue


    Ingrediënten

    1 teentje knoflook
    50 gram danish blue of andere blauwe kaas
    4 dl droge witte wijn
    450 gram belegen Goudse kaas
    2 theelepels maïzena
    witte peper
    1 donkerbruin stokbrood

    Knoflook doormidden snijden en de caquelon (stenen kaasfonduepan) hiermee inwrijven. Danish blue verkruimelen.

    Korst verwijderen van Goudse belegen kaas.

    Kaas in kleine blokjes snijden.
    In een pan de wijn verwarmen tot lauw.

    Onder voortdurend roeren de blokjes Goudse belegen kaas en daarna de danish blue.

    Probeer bij het roeren doorlopend de hele bodem te raken.

    Als de kaas goed gesmolten is en heet is de maïzena aanmaken met wat water en deze al roerend aan de hete kaasfondue toevoegen tot de fondue goed gebonden is.
    Snij het stokbrood in plakjes en haal de plakjes met een vork door de warme fondue.
    Lekker hierbij een aangemaakte groene salade, een fruitsalade of een tomatensalade.

     

    17-03-2006 om 13:33 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Hongaarse bonensoep

     

    Ingrediënten voor ongeveer 4 liter:

    50g witte, 50g groene en 50g rode bonen
    150 g grote witte bonen (in Vlaanderen ook wel "boerentenen" genoemd
    1 groene 1 rode paprika
    2 teentjes knoflook, gekneusd
    250g verse knolselder
    het wit van 1 dikke prei
    2 dikke vleestomaten
    3 bouillonblokjes (rund)
    2 dikke plakken ongezouten spek
    1 el paprikapoeder
    zwarte peper en zout

     

    Zet alle bonen één nacht van tevoren in (ruim) koud water (de grote witte gescheiden van de andere).


    Kook de grote witte bonen in ongeveer uurtje beetgaar in het weekwater.


    Neem de helft van de paprika's en snij deze in blokjes, voeg toe aan het bonenmengsel samen met de prei, knolselder, knoflook, de bouillonblokjes en het paprikapoeder en breng aan de kook.

    Draai het vuur vervolgens lager en laat ongeveer anderhalf uur koken.


    Snijd ondertussen de rest van de paprika's in dobbelsteentjes, ontvel/ontpit de tomaten en snij deze ook in blokjes.

    Snij ook het spek in stukken en bak dit mooi krokant in wat boter.


    Pureer als de bonen goed gaar zijn de soep met een staafmixer, voeg vervolgens de grote witte bonen, paprika en spek toe en breng op smaak met peper en zout, laat nog even doorkoken en serveer.

    17-03-2006 om 09:59 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Carpaccio met witloof en geroosterde broodreepjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g rosbief
    1 cl balsamicoazijn
    zout
    7 cl olijfolie (extra vierge)
    peper
    2 stronkjes witloof
    4 sneetjes wit brood
    6 theelepels ansjovispuree
    50 g boter (roomboter)
    1 eetlepel citroensap

     

    Het vlees een half uurtje in de diepvries leggen.

    De azijn mengen met een beetje zout tot dit is opgelost.

    De helft van de olijfolie erdoor kloppen en kruiden met peper.

    Het witloof schoonmaken, de bittere kern eruit snijden en de groente in ringen snijden. Vermengen met de vinaigrette en laten trekken.

    Het vlees in flinterdunne plakjes snijden en deze carpaccio over borden verdelen.

    De witloofsalade op het vlees schikken.

    De ansjovispasta mengen met de boter en een beetje citroensap.

    De sneetjes brood hiermee insmeren en verdelen in mooie gelijke reepjes van ongeveer 2 centimeter breed.

    Deze goudbruin roosteren in een pan met antikleeflaag.

    Op de borden schikken en de rest van de olijfolie verdelen over de carpaccio.

     

     

    Tongscharfilets met knoflook en bloemkool

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    500 g tongscharfilet
    8 teentjes knoflook
    2 dl melk (halfvol)
    1 bloemkool
    100 g boter (roomboter)
    peper
    zout
    2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    3 takjes koriander
    4 dl visfumet

     

    De visfilets oprollen, vastprikken met een houten cocktailstaafje, in een ovenschotel leggen en laten pocheren in de visfumet (in de microgolfoven gaat dit zeer snel).

    De bloemkoolroosjes gaarkoken in gezouten water.

    De knoflookteentjes pellen, middendoor snijden en kort laten opkoken in de melk om de scherpte er wat af te halen.

    Laten uitlekken en aanbakken in de boter.

    Van het vuur nemen, de gehakte tuinkruiden erdoor roeren samen met de bloemkoolroosjes.

    Serveren met de visrolletjes en aardappelpuree.

     

     

    Warm chocoladetaartje

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    125 g chocolade (puur)
    25 g boter (roomboter)
    4 eieren
    30 g bloem
    75 g suiker

     

    Laat de chocola, in kleine brokjes gebroken, met de boter smelten.

    Sla de eierdooiers met de helft van de suiker schuimig en voeg geleidelijk het meel toe.

    Sla de eiwitten stijf met de rest van de suiker.

    Voeg beide mengsels toe aan de chocola en schep luchtig door elkaar.

    Zet de massa een poosje in de koelkast, (dit chocolademengsel kan eventueel zelfs een dag van tevoren worden gemaakt).

    Beboter 6 vormpjes, bestrooi die met meel en doe het mengsel erin (schenk ze niet te vol, de eieren gaan nog uitzetten).

    Zet de bakjes ongeveer 7 minuten in een op 170°C voorverwarmde oven.

    De taartjes zullen vanbinnen nog zacht zijn. Serveer met een muntsausje of met een gekonfijt sinaasappelschilletje.

     

    17-03-2006 om 09:52 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Kip met blauwe kaassaus

     

    Kaas: Bleu des Moines


    Ingrediënten voor 4 personen

    4 kippenbouten

    4 kippenvleugeltjes

    100 g boter

    ½ l witte saus

    150 g Bleu des Moines

    1 l kippenbouillon

    peper

    zout

    muskaatnoot

     

    Bereiding:

    Pocheer de kippenbouten en de vleugeltjes gaar in de kippenbouillon.

    Verwarm de witte saus en laat daarin de blauwschimmelkaas smelten.

    Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot.

    Schep het gevogelte uit de bouillon en schik het op een verwarmde serveerschotel.

    Overgiet met de blauwe kaassaus.

     

    Serveertip:

    Serveer met luchtige aardappelpuree en broccolimoes.

    16-03-2006 om 18:11 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Hazelnootcarrés


    Ingrediënten

    150 gram blanke hazelnoten
    150 gram bittere chocolade
    3 eetlepels rum

    Rooster de hazelnoten even in een droge koekenpan.

    Dat komt de smaak ten goede.

    Breek de chocola in stukjes en smelt de chocola “au bain marie” samen met de rum, (au bain marie is de chocolade in een kommetje boven een pan heet water).

    Als de chocola gesmolten is de geroosterde noten erdoor roeren.

    Giet de chocolade-noten-massa op een ingevet bakblik.

    Glad strijken en goed koud laten worden.

    In vierkantjes snijden en………….smullen maar.

     

     

    16-03-2006 om 16:14 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Ovenschotel met ham en verse kaas La Prihel

     

    Kaas: La Prihel

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    350 g gedroogde ham

    600 g kaas La Prihel (mager)

    10 theelepels aardappelzetmeel

    5 eieren

    2 dl melk (halfvol)

    1 ui

    peper

    zout

    30 g paneermeel

    50 g boter

    4 eetlepels peterselie (fijngehakt)

     

    Bereiding:

    De dikke plak ham in kleine blokjes snijden.

    De oven voorverwarmen op 220°C.

    De dooiers scheiden van de eiwitten.

    De eierdooiers samen met de verse kaas, het aardappelzetmeel en de melk tot een glad geheel roeren.

    In dit mengsel de ui fijn raspen en de hamblokjes toevoegen.

    Kruiden met peper en zout.

    De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door het mengsel roeren.

    Een vuurvaste schotel insmeren met een beetje boter en voor drievierde vullen met het beslag. Bestrooien met paneermeel en de rest van de boter in vlokjes verdelen en op de taart leggen. Gedurende 45 minuten laten bakken in de voorverwarmde oven.

    Vlak voor het opdienen bestrooien met de gehakte peterselie.

    16-03-2006 om 12:19 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Courgettes gevuld met ham kaas saus

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    150 gr snelkook rijst

    2 grote courgettes

    2 eetlepels vloeibare margarine

    1 ui, gesnipperd

    150 gr salami in blokjes

    1 doosje maggi ham kaassaus

    2 eetlepels gesnipperde basilicum

     

    Kook de rijst gaar.

    Halveer de courgettes in de lengte en hol ze uit en snijd het vruchtvlees fijn.

    Verhit de margarine in een koekenpan en fruit het vruchtvlees met de ui.

    Bak de salami 2-3 minuten zachtjes mee.

    Bereid de maggi saus volgens de aanwijzingen en schep de rijst, het courgettemengsel en de basilicum erdoor.

    Leg de courgettes naast elkaar in een ovenschaal en vul ze met het rijst mengsel.

    Schenk er 2 eetlepels water op de bodem en bak de courgettes 25-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 C.

    Lekker met ciabattabrood en een salade van kerstomaatjes.

     

    16-03-2006 om 11:49 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!