Tomatensalade met gemarineerde jonge makreeltjesxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
400 g makreelfilets 4 tomaten 10 olijven (zwart) 1 eetlepel mosterd 1 wortel 1 ui 1 dl wijn (wit/droog) 1 cl wijnazijn (wit) 2 takjes tijm 2 blaadjes laurier peper zout
Eerst een marinade maken.
Hiervoor de geschraapte wortel in schijfjes verdelen en de gepelde ui fijnsnipperen.
Witte wijn, wijnazijn, tijm, laurier, peper en zout toevoegen en het geheel 5 minuten laten koken.
De verse en gefileerde makreeltjes in een schaal schikken en er de marinade overgieten. Gedurende 24 uur laten trekken in de koelkast.
De tomaten in plakjes snijden.
De vis uit de marinade halen, de vloeistof zeven en binden met de mosterd.
De gehakte olijven erdoor roeren en eventueel verder op smaak brengen met peper en zout.
Op ieder bord plakjes tomaat schikken, de makreelfilets erbovenop leggen en overgieten met de saus.
Zeer fris opdienen met brood.
Kip met Gentse mosterd
Ingrediënten voor 4 personen
1 kip 2 eetlepels mosterd (Gentse mosterd) 1 ui 60 g boter (bakboter) 2 dl room 1 theelepel maïszetmeel
De kip met flink wat mosterd bestrijken en samen met de grofgehakte ui gedurende 40 minuten gaarbakken in boter.
De gare kip in stukken snijden en op een verwarmde schotel schikken.
Het overtollige braadvet uit de pan gieten en de bodem losroeren met de verse room.
Laten opkoken, binden met maïszetmeel dat in wat room werd losgeklopt en de saus over de kip gieten.
Serveren met groene boontjes of broccoli en gebakken krielaardappeltjes.
Worteltaart met walnoten
Ingrediënten voor 4 personen
10 g boter (bakboter) 4 wortelen 2 eieren 20 g rietsuiker 4 cl arachideolie 125 g bloem (zelfrijzend) 50 g kokosnoot (geraspt) 1 eetlepel citroensap kaneelpoeder 40 g boter (roomboter) 75 g poedersuiker 0.5 dl sinaasappelsap 100 g walnoten
Verwarm de oven op 190°C.
Vet een ronde springvorm in.
Was de wortelen en rasp ze fijn.
Klop de eieren en de suiker dik en romig.
Klop de olie erdoor en dan de andere ingrediënten voor de taart.
Schep het deeg in de vorm en strijk glad.
Bak in 20 tot 25 minuten in de oven gaar en goudbruin.
Laat afkoelen op een rooster.
Verwarm het sinaasappelsap lichtjes, voeg de poedersuiker en de boter toe en roer tot glazuur. Strijk deze over de taart uit.
Garneer met halve walnoten.
|