Slasoep met merguezxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
2 kroppen sla 4 uien 2 preiwitten 30 g bloem (tarwebloem) 250 g merguez-worstjes peper zout 30 dl vleesbouillon
De sla, de uien en de preiwitten schoonmaken, wassen en klein snijden.
Laten aanstoven in boter, bestuiven met bloem en kruiden met peper en zout.
Goed doorroeren en overgieten met de vleesbouillon.
Pureren met de staafmixer en laten gaarsudderen.
Bijkruiden en de gebakken en in stukjes gesneden pikante merguezworstjes erdoor roeren.
Meteen serveren.
Lendenbiefstuk à la Niçoise
Ingrediënten voor 4 personen
800 g tussenrib (entrecôte) 2 teentjes knoflook 4 cl olijfolie (extra vierge) 1 dl wijn (wit/droog) 2 theelepels ansjovispuree 2 dl demi-glace (ingekookte fond) 32 olijven (zwart) 40 g boter (roomboter) peper zout
De knoflook pellen en pletten en er de biefstukken mee inwrijven.
Kruiden met zout en peper.
De olie in een pan verhitten en de entrecotes 2 tot 3 minuten aan elke kant laten bakken.
Het vlees uit de pan halen en warm houden onder aluminiumfolie.
Het bakvet weggieten en de pan deglaceren met de witte wijn.
Met een garde de ansjovispuree erdoor roeren en vervolgens de ingekookte fond laten indampen.
De olijven verwarmen in de pan en de saus binden met de koude boter die in klontjes werd verdeeld.
Het vlees op warme borden leggen, overgieten met de saus en zeer warm opdienen.
Chocoladeijs met sorbet van bloedappelsienen
Ingrediënten voor 4 personen
5 dl bloedappelsiensap 1 citroen 6 eetlepels rietsuikersiroop 100 g chocolade (puur) 3.5 dl melk (halfvol) 170 g suiker 6 eierdooiers 3 dl room 1 eetlepel gekonfijte sinaasappel
Vermeng het bloedsinaasappelsap met het sap van de citroen en de rietsuikersiroop en laat 20 minuten in een roomijsmachine draaien.
Of: giet het mengsel in een bakje en zet het 30 minuten in de diepvriezer.
Vermeng grondig met een vork en zet het mengsel terug in de diepvriezer.
Vermeng grondig ieder kwartier tot de sorbet vast genoeg geworden is.
Verwarm de chocolade in een warmwaterbad.
Klop de eierdooiers met de helft van de suiker tot een bijna witte en stevige massa.
Verwarm de room met het overschot van de suiker tot de suiker gesmolten is.
Vermeng de gesuikerde room met de gesmolten chocolade en het eimengsel.
Roer de koude melk door de chocolademassa en laat het mengsel 20 minuten draaien in een ijsroommachine.
Vorm bollen van de 2 ijssoorten en verdeel ze in koude glazen.
Versier met gekonfijte sinaasappel.
|