Gemarineerde haringxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
200 g haringfilet 5 sjalotten 1 wortel 1 ui 2 dl wijn (wit/droog) 10 cl azijn 0.5 eetlepel peperbolletjes (roze) 1 blaadje laurier 2 takjes tijm 1 takje dille peper zout 4 kerstomaatjes 1 stronkje witloof 20 g veldsla 4 sprietjes bieslook
De sjalotten, wortel en ui in schijfjes snijden.
De haringfilets in een vuurvaste schotel leggen.
De witte wijn en de azijn in een pan gieten en alle groenten en kruiden erbij voegen.
Een beetje peper erover malen, zout toevoegen, al roerend opwarmen en laten sudderen tot de groenten beetgaar zijn.
De inhoud van de pan over de haringfilets gieten en 2 minuten in een hete oven zetten.
Laten afkoelen en dan een nacht in de koelkast zetten.
Op kleine bordjes enkele witloofblaadjes en enkele blaadjes veldsla schikken, hierop een stukje haringfilet leggen en afwerken met een kerstomaatje en een sprietje bieslook.
Geepfilets met peterselie, tomaat en venkel
Ingrediënten voor 4 personen
800 g geepfilet 2 venkelknollen 2 tomaten 8 aardappelen (Charlotte) 0.4 dl wijn (wit/droog) 30 g bloem (tarwebloem) 50 g boter (bakboter) 0.25 bosje peterselie 2 eetlepels dille (fijngehakt) peper zout
De geepfilets in stukken van 8 centimeter lengte verdelen, kruiden, in bloem wentelen en aan beide kanten bakken.
De venkel in brunoise snijden en blancheren.
De tomaten ontvellen, ontpitten en in blokjes snijden.
De peterselie in plukjes verdelen.
De tomaatblokjes en peterselieplukjes in boter stoven.
De venkelbrunoise toevoegen en nog even stoven.
De aardappelen in de schil bijna gaarkoken, schillen, in schijven snijden en in boter eventjes aanbakken.
Het groentestoofpotje in het midden van het bord schikken.
De geepfilets erop leggen en de aardappelschijfjes errond.
Een eetlepel witte wijn over de gestoofde groenten sprenkelen en afwerken met gehakte dille.
Plattekaastaart met aardbeien
Ingrediënten voor 4 personen
1 pakje petit-beurre koekjes 100 g suiker 50 g boter (bakboter) 2.5 dl room 250 g verse kaas (halfvet) 4 blaadjes gelatine (van 3 g) 2 eieren 100 g suiker 250 g aardbeien 1 sinaasappel 2 blaadjes munt
De geplette koekjes mengen met de boter en de suiker en verdelen over de bodem van een springvorm.
Mooi glad strijken en in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende 10 minuten laten bakken.
Laten afkoelen.
De room stijfkloppen en de eiwitten tot stevige sneeuw kloppen en beide verder laten opstijven in de koelkast.
Een paar mooie aardbeien apart houden voor de versiering en de rest kleinsnijden.
De eierdooiers op een laag pitje opkloppen met sinaasappelsap en suiker en daarin de gelatine laten smelten.
Van het vuur nemen en mengen met de verse kaas, de room en de stukjes aardbei.
Op het laatste er de eiwitsneeuw doorspatelen.
Op de koekjesbodem scheppen, garneren met partjes aardbei en takjes verse munt en een paar uur laten opstijven in de koelkast alvorens te ontvormen.
|