Garnaalsoep met aardbeienxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
400 g Noordzeegarnalen (ongepeld) 6 sjalotten 15 dl visfumet 35 g tomatenpuree 50 g dessertrijst cayennepeper zout 2.5 dl room 500 g aardbeien 4 spinaziebladen 5 eetlepels cognac
De gehakte sjalotten aanstoven met de garnaalpellen, de visfumet, tomatenpuree, cayennepeper en zout.
Een beetje rijst meekoken om de soep te binden.
Pureren met een staafmixer of door een roerzeef draaien en vervolgens door een fijne zeef gieten.
Afwerken met de cognac en de verse room en kort laten doorwarmen zonder koken.
De schoongemaakte aardbeien in stukjes snijden en ze met de gepelde garnalen bij de soep voegen.
Laten doorwarmen en bestrooien met dunne sliertjes bladspinazie.
Zuiderse kippenpakjes
Ingrediënten voor 4 personen
800 g kippenfilet 4 sneetjes spek (gerookt) 100 g champignons 1 tomaat 1 ui 1 teentje knoflook 1 paprika (groen) 2 theelepels Provençaalse kruiden peper zout 6 cl olijfolie (extra vierge) 1.5 dl wijn (wit/droog)
De kip in flinke stukken snijden en laten kleuren in olijfolie.
Uit de pan nemen en laten uitdruipen op keukenpapier.
Het rookspek in reepjes snijden, de ui hakken, de knoflook pletten en de champignons in plakjes snijden.
De tomaat ontvellen, de pitjes verwijderen en in blokjes snijden.
De paprika ontdoen van de zaadlijsten en in kleine stukjes snijden.
Een beetje olijfolie in een pan doen en alles hierin een paar minuten aanstoven.
Kruiden met peper, zout en Provençaalse kruiden en bevochtigen met de wijn.
Per portie een vel aluminiumfolie nemen en bestrijken met olijfolie.
De kip erop schikken.
De groenten verdelen over de kip en de folie toevouwen tot goed gesloten pakketjes.
Gaarbakken op de barbecue en serveren met aardappelen in de schil.
Mousse à lorange
Ingrediënten voor 4 personen
3 eetlepels sinaasappellikeur sinaasappelsap 4 sinaasappelen 0.5 citroen 6 eierdooiers 100 g suiker 2 theelepels maïzena 6 eiwitten zout 1.5 dl slagroom 4 blaadjes munt angelica (engelwortel) gekonfijte sinaasappelsnippers
U kunt dit gerecht heel aardig opdienen in de lege gehalveerde sinaasappelen.
Giet de likeur in de maatbeker.
Rasp de schil (niet het wit) van de 3 sinaasappelen en van de 1/2 citroen boven de maatbeker. Schenk er zoveel sinaasappelsap op dat u in totaal 1/2 liter hebt.
Klop de eieren met de suiker tot een lichtgele massa die schuimig rimpelend terugvalt.
Klop er de maïzena en het sinaasappelsap door.
Doe alles in een steelpan en verwarm het al roerend op een middelhoog vuur tot het mengsel is gebonden.
Laat het niet warmer worden dan 75°C, want dan is de kans groot dat het schift.
Het mengsel is dik genoeg als het aan de bolle kant van een houten lepel blijft hangen.
Neem dan de pan van het vuur en klop alles nog even door.
Klop de eiwitten met het zout in een schone kom stijf tot u er slappe pieken van kunt trekken. Strooi er één eetlepel suiker over en klop verder tot u er stijve pieken van kunt trekken.
Spatel de eiwitten door de hete eiercrème en blijf voorzichtig spatelen tot het mengsel zover is afgekoeld dat het vocht niet naar onderen zakt.
Klop de slagroom stijf en spatel deze door de eiercrème.
Vul de uitgeholde sinaasappelen met de mousse en zet ze enkele uren of een nacht in de diepvries.
Decoreer vlak voor het opdienen met gekonfijte sinaasappelschilfers, angelica, blaadjes munt en/of slagroom.
|