Reuzengarnaalsoepjexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
12 scampi 1 dl visfumet 1 dl wijn (wit/droog) 2 cl olijfolie (extra vierge) 0.5 stengel bleekselderij 0.5 preiwit 1 tomaat 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 1 eetlepel basilicum (fijngehakt) 1 citroen peper zout
De reuzengarnalen pellen en het darmkanaal verwijderen.
De prei en de selderij schoonmaken en wassen.
De prei in fijne reepjes versnijden, de selderij in kleine blokjes.
De tomaten pellen, halveren, de zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
De reuzengarnalen kort bakken in de hete olijfolie, prei en selderij toevoegen en even aanstoven.
Het citroensap, de witte wijn, de visfumet, de blokjes tomaat en het basilicum toevoegen, kruiden met peper en zout en even laten koken.
De reuzengarnalen over soepkopjes verdelen, overgieten met de soep en garneren met gehakte peterselie of een blaadje basilicum.
Gehaktballetjes in goudsbloembladjapon
Ingrediënten voor 4 personen
750 g gehakt (rundergehakt) 250 g verse kaas (halfvet) 3 takjes tijm 1 eetlepel marjolein (fijngehakt) 3 takjes citroenmelisse 3 takjes dragon (takjes) 3 blaadjes salie 3 blaadjes lavas grote engelwortel goudsbloemen kerriepoeder
Meng het gehakt met de platte kaas, verse of gedroogde tijm, marjolein, citroenmelisse, dragon, salie, lavas en grote engelwortel (naar eigen smaak; meestal 3 takjes of blaadjes van elk kruid).
Maak van het mengsel kleine balletjes.
Rol ze in gedroogde goudsbloemblaadjes gemengd met curry.
Verse blaadjes kunnen ook, maar die mix je dan het best eerst fijn. Bak ze op een niet te groot vuur in een beetje olijfolie.
De blaadjes vlijen zich helemaal rond de balletjes.
Je kunt ze ook in gemalen brandnetelpoeder rollen.
Misschien heb je liever fijngemalen citroenmelisse.
Nog altijd niks voor jou? Wel, rol ze dan eens in paprikapoeder of curry.
TIP:
Deze hapjes kunnen niet alleen als aperitiefhapje geserveerd worden, maar kunnen eveneens geserveerd worden bij een rijstschotel of bij opgelegde krieken en grof brood.
Bavarois van fijne vruchten en advocaat
Ingrediënten voor 4 personen
125 g frambozen 125 g rode bessen 125 g braambessen 125 g blauwbessen 100 g suiker 12 blaadjes gelatine (van 3 g) 2.5 dl room 3 eierdooiers 100 g suiker 250 g mascarpone 50 cl advocaat
De helft van de gelatine tien minuten laten weken in koud water.
De gereinigde en gewassen bessen aan de kook brengen met de suiker.
De uitgeknepen gelatine toevoegen en roeren tot deze volledig is opgelost.
Laten afkoelen.
Voor de gele bavarois de rest van de gelatine eveneens 10 minuten laten weken.
De eierdooiers loskloppen met de suiker en er de mascarpone doorroeren.
De uitgeknepen gelatine oplossen in de licht verwarmde advocaat.
Vermengen met de kaasmassa en in een bavaroisvorm gieten.
Gedurende 30 minuten laten opstijven in de koelkast.
De room ondertussen stijfkloppen en door de rode vruchtenmassa spatelen.
Op de advocaat gieten en een nacht in de koelkast zetten.
|