Snijbonenslaatje met maatjes en rijstxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
300 g snijbonen 1 komkommer 2 uien 0.5 eetlepel bieslook (fijngehakt) 0.5 eetlepel peterselie (fijngehakt) peper zout 200 g rijst (langkorrelrijst) 1 blaadje laurier 0.5 groentebouillonblokje 4 dl wijn (rood) 8 maatjes 3 cl wijnazijn (rood) 6 cl olijfolie (extra vierge) 1 eetlepel honing (vloeibaar)
De snijbonen vliezen en in schuine stukken van 1,5 cm snijden.
Gedurende 20 minuten koken in kokend gezouten water, afgieten en laten afkoelen.
De rijst een paar minuten in de boter stoven.
De laurier, rode wijn en het verkruimelde bouillonblokje toevoegen.
Aan de kook brengen, het vuur lager draaien en koken tot de rijst al de vloeistof opgeslorpt heeft.
Laten afkoelen.
De maatjes in stukken snijden en ze met snijbonen en plakjes komkommer door de koude rijst mengen.
Overgieten met een honingvinaigrette en bestrooien met fijne uienringen en tuinkruiden.
Baskische kip
Ingrediënten voor 4 personen
4 kippenbouten 8 tomaten 2 paprika's (groen) 2 uien 3 teentjes knoflook 5 cl olijfolie (extra vierge) 0.5 dl kippenbouillon peper zout 250 g rijst 1 potje saffraanpoeder paprikapoeder
De gepelde en ontpitte tomaten in vieren snijden.
De schoongemaakte paprika's in reepjes verdelen en de gepelde uien en knoflook fijnhakken.
De olie verhitten in een diepe braadpan en daarin de bouten aan alle kanten mooi laten kleuren.
De uien en de knoflook toevoegen en glazig laten fruiten.
De tomaten en de paprika's bij de kip voegen, kruiden met peper en zout en overgieten met de bouillon.
Het deksel op de pan leggen en ongeveer 30 minuten laten sudderen op een laag pitje.
Intussen de rijst gaarkoken, laten uitlekken en op smaak brengen met saffraan- en paprikapoeder.
Aardbeienbavarois
Ingrediënten voor 4 personen
4 eierdooiers 180 g suiker 4 blaadjes gelatine (van 3 g) 5 dl melk (halfvol) 250 g aardbeien 2.5 dl room 15 g suiker
De eierdooiers met de suiker opkloppen tot een schuimig mengsel.
De gelatineblaadjes laten weken in koud water.
De melk koken en ze vervolgens geleidelijk bij het eierdooiermengsel voegen.
De geweekte en uitgeknepen gelatine toevoegen en roeren tot deze helemaal is opgelost.
De bereiding laten afkoelen en af en toe even roeren.
De aardbeien wassen, de kroontjes verwijderen en door een zeef duwen.
De gepureerde aardbeien door het afgekoelde eimengsel roeren.
De room opkloppen met een weinig suiker en bij het mengsel voegen.
In een met olie ingevette vorm gieten en 24 uur in de koelkast zetten.
De bavarois ontvormen op een serveerschaal en versieren met kleine aardbeien en toefjes slagroom.
|