Ei-kevertjesxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
8 eieren 1 tomaat 1 stronkje witloof 16 sprietjes bieslook 2 tomaten 1 eetlepel mosterd 8 cl olijfolie (extra vierge) 2 cl wijnazijn (wit) 2 eetlepels bieslook (fijngehakt) peper zout
De eieren koken gedurende 10 minuten en laten schrikken in koud water.
Onderaan, in de lengte, een plakje wegsnijden.
De tomaat in vieren snijden en de zaadjes verwijderen.
Langs de kroonzijde in elk partje een V-vormige insnijding van 2 tot 3 centimeter maken. Deze partjes over de eieren leggen.
Met een rietje rondjes duwen uit het afgesneden eiwit en op de lieveheersbeestjes schikken.
Een tweede keversoort maken met witloofblaadjes.
Ze per 2 als vleugels op de resterende eieren schikken.
Elke kever krijgt 2 bieslookantennes.
Een tomatenvinaigrette maken.
Het tomatenvlees in kleine stukjes snijden en het sap zeven.
De mosterd met de azijn roeren en langzaam de olie bijvoegen.
Vervolgens de tomatenstukjes, het tomatensap en het gehakte bieslook toevoegen.
Op smaak brengen met peper en zout.
Op een mooie ronde schaal wat saus gieten en hierop de kevertjes schikken.
Afwerken met enkele blaadjes sla.
Aardappeltaart
Ingrediënten voor 4 personen
40 g boter (bakboter) 4 cl olijfolie (extra vierge) 8 aardappelen (Bintje) zout 3 teentjes knoflook 3 eetlepels peterselie (fijngehakt)
De oven voorverwarmen op 200 graden.
De aardappelen schillen en in zeer fijne schijfjes snijden.
Drievierde van de boter samen met de olijfolie laten smelten op een matig vuur.
De aardappelen toevoegen en op smaak brengen met zout.
Gedurende 25 minuten braden, waarbij de pan voor de helft wordt afgedekt met aluminiumfolie.
Af en toe opschudden tot de aardappelschijfjes aan beide kanten mooi bruin gebakken zijn. Eventueel het vuur lager zetten om aanbranden te voorkomen.
Met een grote spaan de aardappelschijfjes overscheppen in een antikleefvorm, licht aandrukken en in de oven zonder deksel laten bakken gedurende 20 minuten.
De vorm op matig vuur plaatsen, de rest van de boter langs de randen aanbrengen om ze langs de wanden te laten aflopen.
Een grote serveerschotel nemen en de bakvorm omkeren om de aardappeltaart uit de vorm te halen (de uiteindelijke vastheid hangt af van de soort aardappelen die gebruikt werden ; bloemige aardappelen geven het beste resultaat).
Knoflook en peterselie over de aardappeltaart strooien en onmiddellijk opdienen.
Tip: dit gerecht wordt bijzonder feestelijk als de aardappelen in plaats van in boter in ganzenvet gefruit worden in een gietijzeren pan en ze daarna in een vertinde koperen pan in de oven worden gebakken.
Geen aarden, glazen of porseleinen schotel gebruiken: de aardappelen zouden kleven en week worden.
Voor meer dan 6 personen kunnen best 2 aardappeltaarten worden bereid.
Charlotte van jonagold
Ingrediënten voor 4 personen
4 appelen (Jonagold) 5 dl room 4 eierdooiers 100 g suiker 5 blaadjes gelatine (van 3 g) 2 dl melk (halfvol) génoisekoekjes
Snijd de appelen in julienne en karameliseer ze in een pan met wat suiker.
Meng de rest van de suiker met de eierdooiers, overgiet met melk en breng al roerend aan de kook.
Voeg de gelatine toe, die u eerst in koud water gedrenkt hebt.
Klop de room een beetje op en meng langzaam met het lauwe melkbeslag en de appelen.
Bezet de bodem en de randen van een ronde vorm met de koekjes.
Vul de vormpjes met het beslag en laat afkoelen.
Schik op het bord en garneer naar eigen smaak.
|