Savooikoolsoep met kaas en spekxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
1 groene kool (savooikool) 2 uien 6 sneetjes spek (gerookt) 4 sneetjes boerenbrood 150 g Passendalekaas 15 dl vleesbouillon peper komijn (gemalen) 50 g boter (bakboter) 25 g bloem (tarwebloem)
De savooikool schoonmaken, ze fijnschaven en met de grofgehakte uien aanfruiten in de boter.
Kruiden met peper, zout en komijnpoeder, bestuiven met bloem, doorroeren.
Overgieten met vleesbouillon en aan de kook brengen.
Ongeveer 15 minuten laten doorkoken en pureren met de staafmixer.
Het geroosterde brood met de kaas beleggen en laten smelten in de oven.
De spekreepjes krokant bakken zonder vetstof.
Een snee kaasbrood in een diep bord schikken, de soep erover scheppen en bestrooien met spekreepjes.
Tips: - Voeg bij de soep in plaats van kaasbrood en spekreepjes eens pittige balletjes lamsgehakt met knoflook.
Savooikool is een ideale groente om te vullen.
Neem de mooiste bladeren, blancheer ze en vul met bv. pittig gehakt of met rijst en champignons met tuinkruiden.
Kabeljauw met gerookte visgarnituur
Ingrediënten voor 4 personen
600 g kabeljauwfilet (met vel) 4 plakjes zalm (gerookt) 2 eetlepels kaviaar 1 sjalot 0.5 dl zure room 1 dl visfumet 0.5 cl wijnazijn (wit) 1 citroen 50 g boter (roomboter) 2 g bloem (tarwebloem) peper zout 50 g boter (bakboter)
De kabeljauwfilet in gelijke moten van 150 gram snijden.
Kruiden met peper en zout en in bloem wentelen.
De vis in boter bakken met het vel aan de onderkant.
De stukken omdraaien en een paar minuten in een voorverwarmde oven zetten op 200 graden.
De sjalot fijnsnipperen en in een sauspan even aanstoven in boter.
Fumet en wijnazijn toevoegen en tot op de helft laten inkoken.
De koude roomboter er in vlokjes door roeren.
De vis uit de oven halen en besprenkelen met citroen.
Een lepel zure room op het bord scheppen en daarop de zalm en de kaviaar leggen.
Daarnaast de vis leggen met het vel naar boven.
De vis overgieten met de saus.
Warme appelschijven met crüsli
Ingrediënten voor 4 personen
3 kopjes crüsli 4 eetlepels zure room 2 cl zonnebloemolie kaneelpoeder 3 appelen (Jonagold)
Haal met een appelboor het klokhuis uit de appel.
Snij de ongeschilde appel in schijfjes.
Verhit de olie en bak de appel op een matig vuur goudbruin.
Bestrooi met kaneel.
Leg op elk bord enkele appelschijven, crüsli en een lepel zure room.
Tip: u kan de zure room vervangen door kwark.
|