Witlofsalade met gerookte zalmxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen 6 stronkjes witlof 2 sneetjes gerookte zalm 1 eetlepel olijfolie 1 citroen zout peper
Maak het witlof schoon en snij het in schijfjes.
Snij de gerookte zalm in sliertjes en meng die onder het witlof.
Breng op smaak met flink wat citroensap, olijfolie, zout, en peper uit de molen.
Witlofsalade met pompelmoes en appel
Ingrediënten voor 4 personen 4 stronkjes witlof 1 kleine rode ui 2 pompelmoezen 2 clementines 2 groene appelen 1 potje natuuryoghurt enkele sprietjes bieslook zout peper
Maak het witlof schoon en verwijder eventueel de buitenste blaren.
Snij het bittere stuk in de wortelkant weg.
Verdeel elke stronk overlangs in vieren.
Pel de ui en snij hem in fijne schijfjes.
Schil de pompelmoezen boven een kom om het sap op te vangen.
Schil ze à vif', d.w.z. tot op het vruchtvlees zodat er geen bittere witte vliezen achterblijven. Snij de partjes pompelmoes tussen de vliezen uit.
Pers de clementines uit en doe het sap in de kom bij het pompelmoessap.
Was de appels, snij ze in tweeën en verwijder het klokhuis.
Snij elke helft in dunne schijfjes.
Leg de schijfjes onmiddellijk in het sap om verkleuring te voorkomen.
Schik het witlof en het fruit op een schotel.
Doe de yoghurt bij het sap, kruid met zout en peper en meng goed.
Snipper er wat bieslook overheen.
Giet deze saus over de salade of serveer ze apart.
Gestoofd witlof met room
Ingrediënten voor 4 personen 10 stronkjes witlof 1 eetlepel olijfolie 1 citroen 3 eetlepels room zout peper
Maak het witlof schoon en snij het overlangs in reepjes van 1 cm breed.
Verhit de olie in een pan en doe er het witlof en het sap van de citroen in.
Bestrooi met zout en peper.
Plaats het deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes stoven.
Roer er de room onder.
Draai het vuur hoger en laat nog even doorkoken zonder deksel.
Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Giet alles over op een voorverwarmde schotel.
Zeebrasemfilet met witlof en rozijnen
Ingrediënten voor 4 personen 600 gram zeebrasemfilet 8 stronkjes witlof 1 eetlepel olijfolie 2 eetlepels rozijnen 1 tros druiven zout peper
Snij de zeebrasemfilet in vieren en bestrooi elke moot met peper en zout.
Maak het witlof schoon en snij elke stronk overlangs in tweeën.
Schik ze naast elkaar in een braadpan en voeg er de olijfolie en de rozijnen bij.
Strooi er een snuifje zout over en laat 30 tot 40 minuten stoven.
Spoel de druiven en dep ze droog.
Haal ze van de tros en leg ze in de braadpan.
Schik de zeebrasemfilets boven op het witlof.
Doe het deksel op de pan en laat 5 tot 7 minuten bakken, afhankelijk van de dikte van de moten.
Dien op in de pan.
|