Selderijsoep met mergxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
2 knolselders 6 stengels groene selderij 30 eetlepels kippenbouillon peper zout 100 g boter (bakboter) 4 plakken rundermerg 25 cl witbier
De knolselderij schillen en in blokjes snijden.
De schoongemaakte groene selderij klein snijden.
Gedurende 10 minuten laten stoven in de boter en overgieten met de kippenbouillon.
Nog 15 minuten laten doorkoken tot de selderij mooi gaar is.
Pureren met de staafmixer en kruiden met peper en zout.
Het merg pocheren in het tarwebier, laten uitlekken en bij de hete soep voegen.
Meteen serveren.
Konijn-paprika stoofpotje
Ingrediënten voor 4 personen
1 konijn 3 blaadjes laurier 5 takjes tijm 2 paprika's (rood) 8 lente-uitjes 2 teentjes knoflook peper zout
Het in stukken verdeelde konijn aan alle kanten aanbraden in olijfolie.
Kruiden met peper en zout, een paar blaadjes laurier en rijkelijk veel tijm.
De schoongemaakte paprika's in reepjes snijden en samen met de hele uitjes en de geperste knoflook bij het konijn voegen.
Overgieten met een kopje water en op een zacht vuur met deksel laten sudderen tot het vlees gaar is.
Eventueel af en toe nog wat water bijvoegen.
Opdienen met rijst, pasta of stokbrood.
Bosvruchtenbroodjes
Ingrediënten voor 4 personen
0.75 dl melk (halfvol) 5 g gist 50 g rietsuiker 1 ei zout 210 g bloem (tarwebloem) 150 g bosvruchtenconfituur 60 g boter (roomboter)
Maak de avond van te voren het deeg en laat 's nachts in de koelkast rusten.
De volgende ochtend is het klaar voor gebruik.
Verwarm de melk en los de gist en 1/5 van de suiker erin op.
Smelt de helft van de boter, laat iets afkoelen en klop los met het ei, de rest van de suiker en zout.
Roer de bloem erdoor.
Hou een beetje bloem apart.
Kneed alles 3 minuten tot een elastische bal.
Laat het deeg nu afgedekt in een kom rusten.
Verwarm de volgende dag de oven voor op xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />200°C.
Smelt de rest van de boter.
Bestrooi het werkvlak met bloem.
Rol de deegbal vanuit het midden gelijkmatig uit tot een cirkel.
Bestrijk met gesmolten boter (hou 1 eetlepel boter apart) en confituur.
Snij het deeg in 2 punten per persoon.
Rol van buitenaf naar het midden op en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de broodjes met de rest van de boter en bak gedurende 20 minuten in het midden van de oven goudbruin.
|