Worstenbroodjesxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
400 g bladerdeeg 400 g gehakt (rundergehakt) 1 ei 25 g paneermeel peper zout
Meng het gehakt met het ei en het paneermeel.
Breng op smaak met peper en zout.
Rol het deeg uit tot een dunne rechthoekige lap.
Snijd het deeg in reepjes van ongeveer 4 cm breed en 8 cm lang.
Verdeel het vlees in kleine porties en rol er worstjes van.
Draai de worstjes in het bladerdeeg en druk goed aan.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een bakplaat in met vetstof.
Leg de broodjes op de bakplaat en bak ze gedurende 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Zoete zalmpakjes
Ingrediënten voor 4 personen
600 g zalmfilet 1 appel (Jonagold) 1 wortel 1 ui 2 stengels bleekselderij 1 eetlepel bieslook (fijngehakt) 1 citroen 2 dl visfumet 10 dl groentebouillon 50 g boter (bakboter) peper zout
De groenten wassen, schoonmaken en in fijne reepjes snijden.
De appel schillen, in plakjes snijden en besprenkelen met citroensap.
De zalmfilets overlangs insnijden, zodat men een soort zakje verkrijgt.
De zalmfilets kruiden met peper en zout - ook aan de binnenkant - en ze opvullen met stukjes appel.
De groentereepjes stoven in een weinig boter.
Bevochtigen met de visfumet en op smaak brengen met peper en zout.
Zachtjes laten stoven tot de groenten gaar zijn.
De groenten laten uitlekken en warm houden.
Voor de saus het stoofvocht van de groenten laten inkoken tot een bijna stroperige vloeistof en er van het vuur enkele nootjes koude boter doorroeren.
Ondertussen de zalmplakjes gaarstomen in een vergiet boven een pan kokende groentebouillon.
Op warme borden een bedje maken met de groenten, er de zalmpakjes op schikken en overgieten met de saus.
Afwerken met bieslook.
Serveren met duchesse-aardappelen.
Koninklijke taart
Ingrediënten voor 4 personen
300 g boudoirkoekjes 200 g chocolade (puur) 2 dl koffie 4 eieren 125 g boter (bakboter) 125 g poedersuiker 5 g suiker
De chocolade in stukjes breken en smelten au bain-marie.
Ondertussen de boter tot room roeren en hierin de gezeefde poedersuiker lepel per lepel toevoegen.
Wanneer de chocolade gesmolten is, laten afkoelen tot het mengsel lauw is en vervolgens door het boter-suikermengsel roeren.
De eieren scheiden en het eiwit tot sneeuw kloppen met een snuifje suiker.
Het eigeel bij de chocoladepasta voegen, goed mengen en vervolgens het stijfgeklopte eiwit toevoegen.
Het mengsel even laten rusten.
Ondertussen sterke koffie maken.
Een springvorm bekleden met aluminiumfolie.
De rand van de springvorm bekleden met boudoirkoekjes waarvan met een mes ongeveer 1 cm werd afgesneden (de suikerlaag moet aan de buitenzijde zitten).
De afgesneden topjes en de rest van de boudoirkoekjes eventjes onderdompelen in de koffie en er de bodem van de bakvorm mee bedekken.
Vervolgens een laag chocolademengsel aanbrengen en opnieuw een laag koekjes.
Dit herhalen en eindigen met een laag chocolademengsel.
Een nacht laten opstijven in de koelkast alvorens te serveren.
Eventueel versieren met hagelslag, chocoladeblaadjes of slagroom.
|