Ik ben Tonnie van Riel
Ik ben een vrouw en woon in Breda (Nederland) en mijn beroep is ..........
Ik ben geboren op 19/11/1931 en ben nu dus 93 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Natuurlijk de computer, lezen, taal en wetenswaardigheden, een beetje handwerken, kaarten maken en nu mijn blog. Zou nog graag eens een keer een boek schrijven, maar of dat er van komt
Tonnie
Woensdag 12 september 2007 - Gelukkig, wiegendood komt in Nederland bijna niet meer voor. In 1987 stierven nog 220 kinderen tussen nul en twee jaar in hun bedje, zonder aanwijsbare oorzaak. Vorig jaar was dat aantal tot 11 gedaald.
Voornaamste reden voor deze ontwikkeling: consultatiebureaus en kraamzorg drukken sinds 1992 kersverse ouders op het hart hun kindje nóóit op buik of zij, waardoor het op zijn buikje kan rollen, te laten slapen. Rugligging is het motto, vrijwel meteen na de geboorte.
Heel mooi die afname, vinden de Limburgse kinderfysiotherapeuten Frans Sleijpen en Harry Crombag. "Maar omgekeerd is het aantal baby's met een afgeplatte of scheefgegroeide schedel epidemisch toegenomen. Van alle baby's ontwikkelt 10 procent een scheef hoofdje." Oorzaak? Veel kleintjes nemen, liggend op de rug, een eenzijdige slaaphouding aan, het hoofdje steeds in één richting gedraaid. Door deze voorkeurshouding wordt hun schedel aan één kant voortdurend aan dezelfde druk blootgesteld. Op prille leeftijd is dat hoofdje nog zo kneedbaar als klei; de schedelnaden zijn nog open en de botstructuur niet uitgehard.
Ook al weinig bevorderlijk voor een wisselende hoofdhouding is het gegeven dat veel mama's en papa's hun kindje in de wakkere uurtjes in een wipstoeltje zetten. "Die stoeltjes kunnen bijdragen aan de afplatting van het achterhoofd", zegt Frans Sleijpen.
Artsen van de consultatiebureaus geven weliswaar consequent advies over de noodzaak van een wisselende hoofdhouding, echter 'zonder dat er praktisch geoefend wordt'. "Onderzoek toonde aan dat adviezen niet goed overkomen en dus amper effect hebben."
Gevolg van dit alles: posturale plagiocefalie, ofwel asymmetrie van het hoofdje. Een misvorming, waarbij het ene babyoortje soms tot twee centimeter méér naar voren staat ten opzichte van het andere oortje. Die asymmetrische hoofdjes ontstaan meestal vrij plotseling, in de zesde tot achtste week. Sleijpen: "Het gaat dan om een snelle, dramatische afvlakking die meestal tot 4 é 5 maanden verergert. Daarna verandert er weinig meer. Of er is sprake van verbetering, vooral in het eerste levensjaar. Maar we zien ook correctie tot twee é drie jaar na de geboorte." Er is echter ook een groep kleintjes bij wie geen verbetering optreedt. Niet bekend is hoeveel kinderen dit lot treft. Evenmin weten medici of zij in hun verdere leven nadelen ondervinden van de afwijking.
"Je valt van je roze wolk af", zegt Iris Habets uit Epen, moeder van Luna (6 maanden) bij wie een scheefvormige schedel is geconstateerd. "Je ziet het van bovenaf goed. Sneu. Ik vind het zielig voor haar. Het is niet het einde van de wereld, maar je wilt toch ook voorkomen dat ze straks wordt gepest. Bovendien wil ik eventuele nadelen voor de ontwikkeling van de hersenen voorkomen."
Vooralsnog heeft een afgeplat bolletje met name nare gevolgen voor de ouders, meent kinderfysiotherapeut Harry Crombag. "Voor hen is het vooral vervelend, om esthetische redenen. Ouders willen dat hun kind aantrekkelijk en mooi is."
Toch geldt: smaken verschillen. "Het ene ouderpaar heeft een houding van 'het valt best mee' wanneer ikzelf denk 'goh, wat een scheef hoofdje'. Andere ouders reageren verschrikt, terwijl je nauwelijks een afwijking ziet."
Voor de behandeling van het asymmetrische hoofdje is de kinderfysiotherapeut als eerste aan zet. Hij probeert de baby meer verschillende bewegingen te laten maken. Ook geeft de betrokken therapeut de ouders instructies voor meer 'ligvariatie' van het bolletje. Zodoende zal de baby zijn favoriete slaaphouding vaker afwisselen. Verder leert hij de ouders hoe ze hun kind in de wakkere fase meer op de buik kunnen laten liggen.
Pas sinds kort bestaat er een meetinstrument waarmee behandelaars de afwijking van het hoofd precies kunnen meten. Dat is een goed hulpmiddel, onder meer om te bepalen of een kind toe is aan therapie met de zogeheten redressiehelm. Hierbij draagt de baby 23 uur per dag gedurende circa een half jaar een speciaal helmpje waarin een zachte foamlaag zit die de schedelvorm corrigeert. Niet leuk voor de kleine, 'maar het is indrukwekkend wat kinderen aankunnen'.
Baby Luna krijgt binnenkort deze corrigerende helm die ze maandenlang moet dragen. Mama Iris Habets heeft er vertrouwen in. "Niet leuk natuurlijk, maar het komt zeker goed. We zijn er op tijd bij."
Overigens bestaan er op de 'helmenpoli' van het Academisch Ziekenhuis Maastricht plannen voor een onderzoek naar de werkelijke effectiviteit van deze redressiehelm, teneinde tot een landelijke richtlijn te komen. Sleijpen neemt deel aan het overleg. Het effect op korte termijn lijkt goed, maar of er veel verschil bestaat op de lange termijn tussen kinderfysiotherapie en de redressiehelm is niet bekend, stelt hij.
Eigenlijk willen beide kinderfysiotherapeuten liever van de helm af, door simpelweg die scheefgroeiende babybolletjes te voorkomen. Je zou iets aan die rugligging tijdens de slaap moeten doen, ook al geldt in Nederland het advies hiertoe als heilig.
Sleijpen denkt aan een hulpmiddel voor het slapen dat gewoon in de winkel te krijgen is. Het is een soort kussen met een lange steun aan de rugzijde en een korte steun aan de buikzijde. Het kind ligt in een beperkte zijligging (in een hoek van 30 graden) en kan door die kussentjes niet naar achteren of naar voren rollen. "Wij zouden graag in overleg met artsen van de consultatiebureaus naar een veilige methode willen zoeken om dit 'fixatiekussen' toe te passen."
Frans Sleijpen: "We hebben op Curaçao gewerkt. Daar slapen de baby's in hangmatten, in draagzakken op de buik van hun moeder of in de buikligging nabij hun ouders. Ze hebben nergens last van. Het is een typisch westers probleem, die asymmetrische schedel."
Donderdag 4 oktober 2007 - WILLEMSTAD - Nordic walking is in alledaagse taal wandelen met aangepaste skistokken. In Finland, waar de sport zijn oorsprong heeft, zijn al miljoenen beoefenaars.
En Willemstad schaart zich nu ook in het rijtje plaatsen waar de sport steeds populairder wordt. Gistermiddag was de eerste van zes lessen nordic walking voor ouderen in Willemstad. De cursus is een initiatief van de ANBO afdeling Willemstad en de Seniorenraad Willemstad. Voor het echte wandelwerk gistermiddag aan bod kwam, werden bij de dertien deelnemers de poles, oftewel de wandelstokken, aangemeten.
Nordic walking combineert de positieve effecten van hardlopen met de voordelen van langlaufen. Het resultaat is een totale lichaamsoefening waarbij veertig procent meer joules worden verbrand. "Als nordic walker maak je veel gebruik van je schouders en bovenarmspieren, terwijl je tegelijkertijd een goede rug- borst- en buikspieroefening doet", legt de instructeur van Fitness Totaal tijdens zijn inleidend praatje uit.
Vervolgens werd een warming-up sessie gegeven en was er voornamelijk aandacht voor de juiste houding van de armen. "Iedere les komt er een aandachtspunt aan bod om uiteindelijk een groep geoefende nordic walkers door Willemstad te laten lopen", vertelt Ben Gerritsen van de ANBO. "Ik loop zelf gemiddeld vijftig kilometer per week en ben blij dat er zoveel animo voor is in Willemstad."
Paula Lankhuizen is één van de Willemstadse deelnemers. Deze maand wordt ze zeventig jaar. "Als je het ziet denk je 'dat doe ik effe', maar het kost me toch aardig wat moeite om in die telgang te blijven lopen. Steeds als je denkt nu gaat'ie goed kom je tot de conclusie dat het precies andersom moet met die armen en benen. En die krachttraining die we krijgen is ook niet misselijk hoor."
Rien Roos is de enige man in het gezelschap tijdens de eerste les. Met zijn eigen vrouw in zijn kielzog struint hij over de Willemstadse vestingwallen. Een uitgelezen plek om de eerste nordic walking-stappen te zetten.
'Als je het ziet denk je 'dat doe ik effe' Maar het kost me toch aardig wat moeite'
Drik, mijn zwager die ziet wat af zeg. Alzheimer en er bovenop nog lymfklierkanker door heel zijn lichaam. Ook weer iemand waar een ziekte niet alleen komt, wat een ellende, hij kan geen ogenblik alleen gelaten worden, dat is een opgave! Gelukkig helpen haar kinderen haar, zijn vrouw, goed door ook een keer op te passen, dan kan zij eens gaan fietsen of boodschappen gaan doen, want je moet er toch af en toe eens even uit kunnen. De nachten zijn vreselijk, moet hem vaak verschonen en soms zelfs 's nachts douchen, als de kinderen helpen wil ze het zo volhouden, maar het is al ruim een half jaar dat ze weten dat hij ook lymfklierkanker heeft, hij valt heel veel af.
Heel erg, bij Sjef gaat het in stijgende lijn en bij hem bergafwaarts, wat mag ik blij zijn, dat hij nog steeds vooruit gaat.
Hopelijk redt het mijn schoonzus, zus van Sjef, om het tot het einde te volbrengen.
Wat een naam, je moet er maar op komen, dat is een mailvriendin van me, die zit met een hernia, niet mooi meer, en dan nog reuma, nou dat is heel wat erger dan die PC van mij, die is te vervangen eventueel. Ja Gienepien nu even geen PC heb ik je laten weten, want je moet er met die zere rug helemaal voor naar boven en dat is niet niks. Onze zoon is er wel 3 uur mee bezig geweest en het een en ander opgeruimd, maar helaas die OutlookExpress heeft hij niet kunnen veranderen, en kan zoals je in mijn vorig berichtje kunt lezen wel door die kleine verwijdering liggen. Via webmail kan ik nog heel goed mailen hoor, dus zal dat binnenkort toch weer wel gaan proberen, maar ik moet een hele boel troep opruimen zei mijn zoon, want ik bewaar teveel. Gelukkig had ik dat al apart gezet op een extra schijf, anders had hij het misschien verwijderd, met de gedacht dan gaat de PC ook sneller. Alles heeft hij van de Taakbalk afgedaan, dus nu maar kijken of het veel scheelt in snelheid. Hopelijk knap jij snel op en kan het zonder operatie, want daar hoef je niet zo fel op te zijn. Het allerbeste zou ik haar willen wensen, zonder veel pijn want dat heb je al genoeg als je reuma hebt. Ze maakt veel mandala's en aquarellen, en doe er een bij van haar. tonnie
Wat is het een gedoe, als je PC het niet goed doet zeg! We zijn gewoon verslaafd, want oh wee als die toverdoos niet doet wat jij wilt. Ik kan nog wel mailen en hier op mijn blog zoals iedereen kan zien, maar de OutlookExpress werkt niet goed, de mails kan ik niet verwijderen, onze zoon is er al een tijd mee bezig geweest, maar helaas.. Wel heb ik een keer een berichtje gekregen dat ik een "W 32 mis" Dat is waarschijnlijk mijn eigen schuld met het opruimen iets open laten staan, en heeft dat programma dat ook meegenomen, eigen schuld, dikke bult.
Als dat het zou zijn, kan iemand mij misschien maandag wel helpen. Heb intussen een mailtje naar sw.nl gedaan, daar ben ik lid van. We zien wel, er zijn ergere dingen in de wereld.
Onze jongste zoon is al weer voor de 4e keer naar Afghanistan, nou dat is niet niks, als je 2 kinderen hebt hoor.
Gelukkig hebben ze nu draadloos internet en mogen ze ook meer bellen dan voorheen, als het kan via msn, dat is niet zo duur natuurlijk.
Zijn dochtertje msn't nu met mij en ook met haar papa, ze is pas 9, mailtjes sturen gaat nog niet omdat onze zoon per se via Yahoo wil, dan krijg je minder virus, dan via OutlookExpress, maar dat is best moeilijk voor haar.
We wachten weer maar af, hopelijk loopt alles weer goed af, moet je maar denken, anders heb je geen leven.
Sjef moest gekeurd worden voor zijn rijbewijs, dat was best even slikken, maar gelukkig was hij na die zware operatie al goed opgeknapt. Het is natuurlijk maar net hoe denkt die arts er over.
Gelukkig was alles ok, want hij hoeft volgend jaar pas terug naar de chirurg. Ook was hij pas naar de oogarts geweest en alles was zoals 2 jaar geleden, dus gelukkig ook oké. De arts deed nog even een geheugen dingetje, en voor hij naar huis ging ook nog even of hij het nog wist, ze zei heel goed, want er zijn er maar genoeg van 79 jaar die dat dan niet meer weten.
Dus is dat ook weer in orde en opgestuurd en nu afwachten, want het hoeft begin december pas verlengd te worden.
Allereerst willen we jou alvast feliciteren, En met je 85e verjaardag eren, Jij bent nog een bezige bij, Dat maakt ons alleen maar blij, Je gaat nu zelfs op het internet, Al kun je er nog niet bij met je "pet", Met wat hulp kun jij het zo, Daarom hier wat leesvoer Jo, Dan kun je patronen voor je quilten zoeken, En zo menig succesje boeken, Jo we wensen jou nog een heel lang leven, En dat je no veel leuke dingen mag beleven, tot slot nog een heel fijne dag met ieder die je hier vergezellen mag.
Een leuk gedicht gekregen van Puck van de HH groep.
Onze moeder was een schat. Die kookte,naaide en daag'lijks bad. Nimmer was haar iets te veel. Ieder kreeg op tijd zijn deel.
En vader kreeg voor ieder klusje Altijd weer een dankbaar kusje 's Avonds rustig bij de haard, 's zondags lekker appeltaart. Helaas ,'t is over met de pret: Mammie is aan 't INTERNET. Nog steeds is pappie in de weer, Maar hij krijgt geen kusje meer; Zit vaak zielig bij de buis. Mammie liefkoost nu een muis. Nooit meer is er appeltaart 't is Hotmail Dot Com Apestaart. Zelden is er warm te eten, Haar kookkunst is ze mooi vergeten. Internetten uur na uur, Eten trekken uit de muur. Een bal gehakt en een kroket, Want mammie is aan het't INTERNET. Laatst verloor zij duizend yen, Poker spelend met Dzjapaen. En een man uit San Francisco Wil nu met haar naar de disco. Ze deed zich voor als een jonge meid En nu raakt ze hem niet meer kwijt.
Pappie gaat alleen naar bed, Want mammie is aan 't INTERNET!
Gisteren naar de chirurg geweest, en pas over 9 maanden terugkomen. Wat hebben we geluk gehad, niet te geloven, wel nog in november naar de nefroloog voor zijn nieren, maar hij voelt zich goed, dus geen paniek.
Nadien naar de apotheek en een paar boodschappen en toen naar zijn zwager Drik.
Heel erg daar, Sjef gaat in stijgende lijn, wat zijn gezondheid betreft en Drik heeft Alzheimer en lymfklierkanker, dat gaat bergafwaards, wat is dat toch een vreselijke ziekte. Goed dat hun schoondochter af en toe oppast, zodat ze haar vrijwilligerswerk kan blijven doen, dan is ze er even uit. Ook de zoons passen wel eens een uurtje op, en 2x per week gaat hij naar een zorgboerderij, echt voor zieken.
Zo heeft mijn schoonzus toch ook even de tijd om boodschappen binnen te halen. Hij eet haast niet maar drinkt wel die kleine flesjes met extra vitamine.
Vandaag beiden voor controle geweest bij onze internisten, wel in twee verschillende ziekenhuizen. Sjef mag over 2 maanden terugkomen bij de nefroloog, nou een goede vooruitgang, gelukkig niet aan de nierdialyse. Zijn lichaam herstelt zich waarschijnlijk zo nog een beetje verder, fijn hoor! Wel is zijn bloeddruk nu verhoogd, maar kreeg er medicijnen voor omdat het heel slecht is voor de nieren.
Mijn bloed was nog goed, althans voor mijn doen, nog geen aderlating, ook in november terugkomen, en dan zien we wel of er een aderlating gebeuren moet.
Ze heeft al enkele weken nu geen hulp voor de huishoudelijke zaken en is al 2x terug geweest naar de dokter in het ziekenhuis, 1 september naar de chirurg en vandaag naar de longarts. Bij de chirurg hoefde ze niet terug te komen, maar bij de longarts over 3 maanden op 10 december pas.. Ze is nog maar een keer buiten geweest, buiten de bezoeken naar het ziekenhuis, en toen hebben we een heel klein stukje gewandeld. Wat erg ze maakt overal problemen van, je moet gewoon oefenen en steeds iets verder anders wordt het helemaal niks.
Maar ja morgen krijgt ze hulp en nadien zal ze toch wel wat opgeruimder worden hoop ik.
Sjef heeft mijn vriendin mee uit het ziekenhuis gehaald. Heel fijn, want het is een gedoe met een taxi hoor.
Nou zeg, ze moesten de hechtingen er nog uit halen, toen ze naar huis mocht, niet te geloven.
Gisteren was er nog even paniek, ze lag te slapen en kwamen met een knijpertje op haar vingers en ze bleek te weinig zuurstof te hebben. Nou, daar heb je toch ook niet veel aan lijkt me zo, als ze alleen maar kijken hoe het daar mee staat en verder niks doen? Maar ja wie ben ik. Ben met haar naar huis gegaan en nog even een boodschapje voor haar gedaan, en verse soep gekookt. De maaltijdendienst kwam ook al, dus ze zit niet zonder eten.
Nieren zijn bloedrijke organen die aan weerszijde van de wervelkolom, hoog in de buikholte, tegen de achterste buikwand aan liggen. Het zijn net filters waar het bloed langs stroomt. Het bloed stroomt via de nierslagaders in de nier. Een gedeelte van het bloed en een deel van de stoffen die daarin zijn opgelost, worden door de filter geperst en blijven in de nier achter. Het andere deel gaat via de nierader uit de nier. Het bloed wordt dus gefilterd. De nier vormt deze vloeistof om tot urine, die via de blaas het lichaam verlaat.
De functie van onze nieren
Een van de functies is het maken van urine waardoor het lichaam afvalstoffen en vocht kwijt raakt.
Een andere belangrijke functie is de regeling van de water- en zouthuishouding. Ons lichaam bestaat voor tweederde deel uit water. De hoeveelheid vocht moet constant zijn, niet te veel maar ook niet te weinig. Voor zouten geldt hetzelfde: ook dit gehalte moet binnen bepaalde grenzen vallen.
De nier zorgt ook voor het aanmaken van de hormonen Renine en Erytropoietine. Renine is van belang voor het regelen van de bloeddruk en Erytropoietine is een hormoon wat het aanmaken van rode bloedlichaampjes stimuleert.
Over referentiewaarden in bloed en urine bij normale nierfunctie* Afwijkingen van deze waarden kunnen op een verminderde nierfunctie wijzen. Deze tabel is een extract uit een algemene tabel die deel uitmaakt van een richtlijn m.b.t. labo-onderzoek en dient enkel ter informatie. Er kunnen bijgevolg geen rechten aan ontleend worden.
Meeteenheden kunnen per laboratorium wel eens verschillen. Dit geeft aanleiding tot duidelijk afwijkende waarden. Ook kunnen, afhankelijk van het laboratorium, kleine afwijkingen binnen eenzelfde meeteenheid mogelijk zijn!
Voor het aanduiden van een bepaalde hoeveelheid of ratio (hoeveelheid per tijdseenheid) gebruikt men de aanduidingen mmol/l of mg/l.
Er bestaan twee methoden om concentraties te beschrijven: door bepaling van het gewicht, of door telling van de molen. Het gewicht telt men in grammen, moleculair telt men de molen (voor wie het echt wil weten, een mol bevat 6.23 * 1023 moleculen. Meer hierover kan men vinden in de cursus scheikunde.) In beide gevallen is de eenheid uitgedrukt in milli, micro of andere voorvoegsels, en steeds "per" een bepaald volume. Meestal is dit liter of dm³. (Wat uiteraard hetzelfde is!) Dit betekent dat de conversie (omzettings-) factor afhangt van het moleculaire gewicht van de substantie in kwestie.
mmol/l is een SI-eenheid en betekend millimol per liter. Het is de wereld standaardeenheid voor het bepalen van o.a. kreatinine in urine en bloed. Nochtans gebruiken nog en aantal laboratoria de mg/dl aanduiding als meeteenheid.
mg/dl is de traditionele eenheid om, onder andere, kreatinine in bloed of urine te bepalen. Het gebruik van deze eenheid wordt echter langzaam teruggedrongen in het voordeel van de SI - eenheid. Ondertussen kan, door het gebruik van beide systemen, wel enige verwarring ontstaan, en is voor de duidelijkheid soms de omzetting van uit de traditionele aanduiding naar de SI - aanduiding gewenst.
Conversie
Om bepaalde waarden van het ene systeem om te zetten naar een ander systeem moet men met coëfficiënten te werk gaan. Zo ook hier.
Om mg/dl kreatinine om te zetten in µmol/l moet men de gegeven waarde µmol (micromol) vermenigvuldigen met factor 88
Om µmol kreatinine om te zetten naar mg/dl. moet men de gegeven waarde delen door factor 88
Deze factoren zijn specifiek voor kreatinine, omdat zij afhangen van het soortelijk gewicht van een molecule van deze stof.
Het spreekt voor zich dat bij andere substanties in de conversie ook een ander coëfficiënten moet worden verrekent. Al deze factoren hier op te sommen zou ons buiten het bestek van deze site leiden.
* h.a.s. 2003
Brochures en Folders De NVN brengt diverse folders, brochures en boekjes uit. Ben je geïnteresseerd? Klik dan hier
Hè, hè, eindelijk wat vooruitgang met die apendix operatie. Ze heeft sinds vorige week woensdag voor het eerst een beetje eten gekregen. Ook was ze nu naar de afdeling waar ze thuishoort, afdeling chirurgie. Hopelijk gaat ze nu snel vooruit.
Vandaag 20 augustus 2007 naar de efroloog (internist voor de nieren) geweest. Helaas is de functie van de nieren nog niet in orde bij Sjef. Hij werd gelijk doorgestuurd voor een uitgebreid bloedonderzoek en a.s vrijdag heeft hij een telefonisch consult en over 3 weken terugkomen. Dus even afwachten en ja Sjef voelt zich gelukkig goed. Zijn bloeddruk was heel goed.
Mijn vriendin belde dat ze zo'n pijn had en dat ze dacht dat ze wel aan de blinde darm geopereerd zou moeten worden. Ze was al bij de huisarts geweest en er was al bloedgeprikt.
Ja inderdaad, donderdag belde het ziekenhuis, dat ze al was geopereerd en dat hij mijn adres had als contact persoon, en ze was de avond ervoor (woensdag dus) al geopereerd.
Ik zei dat ik in ieder geval die dag nog zou komen. Ben er 's avonds even geweest, want ze heeft niemand die hier in de buurt woont en eventueel iets voor haar kan doen. De vuile was meegenomen en de andere dag even naar haar appartement om haar kamerjas en een paar truitjes op te halen, want als ze eventueel naar huis zou mogen had ze geen truitje of shirt, want dat had ze goed onder gespuwd.
Goed dat ik er even kwam, want haar infuus zat niet goed, en haar arm was zo hard als een kei, en ze deden de infuus gelijk aan de andere kant.
Alle vloeistof zat dus in haar arm. De andere dag weer gaan kijken, en ja hoor heel lang met haar bezig geweest en een drain in haar maag gebracht via een slangetje in haar neus, die zak zat voller dan de urinezak, en ze sliep heel vast toen ik kwam. Niet te geloven!! Ik kreeg ze haast niet wakker, maar na 15 minuten heb ik ze toch maar wakker gemaakt.
Gisteren zaterdag 18 augustus weer maar naar haar toe, want het gaat gelukkig heel goed met Sjef. Ze kreeg nog steeds geen eten, want haar maag was helemaal van streek, zeiden ze, en dat moest eerst in orde zijn alvorens ze eten krijgt. Niet normaal dus, maar ja het is niet anders en maar hopen dat het goed komt. Ze kreeg Pantozol via een infuus voor haar maag en Zinazef (antibiotica) ook via het infuus. Wel gek na een operatie, maar het zij zo.
Gelukkig, de jongste zoon met gezin ook weer heelhuids terug van vakantie. De eerste schooldag is begonnen. Leuk dat ze even langs kwamen, want ze waren dit jaar mer een gehuurde caravan naar Spanje geweest, dus moet het schoongemaakt worden en teruggebracht.
Hij ging ook even voor Sjef naar de huisdokter om het formulier om bloed te laten prikken, zoals de dokter tijdens zijn bezoek aan huis gezegd had. Het formulier lag nog niet klaar, maar ja hij kreeg het mee en dat was fijn anders had ik het zelf moeten halen.
Christ had ons niet alleen naar de oogarts gebracht, maar ook even naar de huisarts de brief van 4 weken afgeven, want ja dat wordt nu toch wel tijd en nog samen boodschappen gedaan.
De huisarts kwam 's middags al polshoogte nemen hoe het met hem was, en zei dat van zoiets een diagnose te stellen wel moeilijk is en het hoogstens 1x per jaar voorkomt. Toen ik zei dat ik dacht dat Sjef bloedarmoede heeft, most ik maar een formulier komen halen, waar ik dus echt geen zin in had, want ik fiets niet meer, nou ja, hij zou het klaar leggen.
Volgens mij had hij ook naar die bloeduitstorting moeten kijken en dan had er bij hem als arts wel een lichtje gaan branden denk ik.
Maar ja, Sjef zelf dacht dat het van het vallen was, en wij zullen daar wel niet zo'n nadruk op gelegd hebben. Het is gelukkig goed afgelopen en gedane zaken nemen geen keer.
Dus met een vrolijk gezicht de toekomst in kijken!! Tonnie