450 g grofgemalen, mager varkensvlees- 100 g gemengd gehakt- 1 ui, fijngehakt- 1 eetlepel gehakte verse oregano- 3 eetlepels jerksaus (zonnebloem)-olie- zwarte peper uit de molen en zout
Voor de jerksaus: 45 ml olijfolie- 2 eetlepels witte-wijnazijn- 2 eetlepels hot pepper sauce- 1 eetlepel tomatenketchup- 1 teentje knoflook, geperst- gedroogde tijm- kaneelpoeder- suiker- gemalen koriander: van elk 1 theelepel- 1/2 theelepel gemalen allspice (piment)
Calypso mojo: Week 75 g gedroogde zwarte bonen, kook ze 40 à 50 minuten. Giet af en laat afkoelen. Vermeng met 25 g maïskorrels, 1 mango in blokjes, 2 eetlepels ahornsiroop, 2 eetlepels gehakte verse munt, 1/2 gesnipperde rode ui, 1/2 geperst knoflookteentje en het sap van 1 limoen.
1. Pureer alle saus-ingrediënten tot een gladde massa. 2. Doe vlees en gehakt in een kom, voeg 45 ml water, de ui, oregano en 3 eetlepels jerksaus toe. Breng op smaak met zout en peper, dek af met huishoudfolie en zet ten minste 1 uur in de koelkast. 3. Verdeel in 4 gelijke burgers en bestrijk ze met olie. 4. Bak ze 8 à 10 minuten op een houtskoolgrill of in een grillpan. Bestrijk intussen af en toe met de saus. 5. Rooster de broodjes, leg op elke onderste helft een plak tomaat, wat aangemaakte sla en 2 burgers. 6. Schep de calypso mojo erover en garneer met korianderblad.
Om te serveren: 4 sesam bolletjes- 4 plakken vleestomaat- groene salade met vinaigrette- calypso mojo- verse koriander
|