1. Schil de aardappelen, spoel de courgettes en snij beide in fijne plakjes. Pel en hak de knoflookteentjes. 2. Fruit de knoflook glazig in de olijfolie. Leg er de aardappelplakjes op. Laat 5 minuten bakken. Leg er de courgettes bij. Dek af en laat 15 tot 20 minuten op een zacht vuur staan, tot de groenten gaar zijn. 3. Klop de eieren los met peper en zout. Druk de groenten wat aan in de pan. Strooi er de helft van de tijm op. Schenk er de eieren bij. Strooi er de rest van de tijm op. 4. Laat ongeveer 5 minuten op een zacht vuur bakken, tot de eierkoek gestold is. Zet nog 2 minuten onder de grill om bij te kleuren. Lekker warm en koud.
150 ml melk- 150 g fijn boekweitmeel-10 g verse gist- 1 ei- suiker en zout- olie of boter om te bakken- zure room- gerookte zalm en kaviaar (of viseitjes) om te serveren
1. Zeef het boekweitmeel met een snuifje zout in een kom. Maak in het midden een kuiltje. Los de verbrokkelde gist op in 3 eetlepels lauwe melk. Schenk in het kuiltje. Strooi er 1 theelepel suiker bij. Schep wat bloem over het gistpapje. Dek af en laat een tiental minuten rijzen op kamertemperatuur. 2. Doe het ei bij de bloem. Schenk er in een straaltje de rest van de melk bij. Bewerk met de mixerkloppers tot een dik, glad beslag. 3. Verhit boter of olie in een niet te grote pan. Schep met een kleine pollepel hoopjes van het beslag in de hete vetstof. Laat een paar minuten bakken. Keer de blini's om en bak ook aan de andere kant goudbruin. 4. Serveer warm, met een schepje zure room, flinterdunne plakjes gerookte zalm en een lepeltje viseitjes (of kaviaar).
Appels schillen en in blokjes snijden. Boter een taartvorm en bestuif heel lichtjes met bloem. Smelt de rest van de boter. Meng de gesmolten boter, de suiker, de eieren, de vanillesuiker en de maïzena tot een homogene massa met de garde (of met de keukenrobot op lage snelheid). Verwarm de oven voor op 180° C. Breng de bladerdeeg in de beboterde en bestoven taartvorm en vergeet niet het deeg te prikken met een vork. Doe er dan de appelblokjes in. Giet het botermengsel over de appelblokjes Bakken gedurende 45 min. Lauw opdienen, eventueel met een bolletje ijs.
1 portie kruimeldeeg (kant-en-klaar)- 2 appels- sap van een 1/2 citroen- 1 dl room- 1 ei- 100 gr Brugse Belegen kaas
Snij het kruimeldeeg in 4 delen en verdeel het over 4 ingevette taartvormpjes. Snij de geschilde appels in kleine stukjes en bestrijk ze met wat citroensap. Schik de stukjes appel op het deeg. Bak 15 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven en laat even afkoelen. Klop de room met het ei, voeg de geraspte kaas (Brugse) toe en giet over de appeltjes. Bak nogmaals 20 minuten in de oven.
4 mooie steaks- 8 sneetjes bacon- 4 kleine tomaten- 250 g grote champignons- 1/2 citroen- gehakte peterselie- 4 soeplepels olie- 25 g boter- zout en peper
Was de champignons en verwijder de steeltjes. Besprenkel ze met een vleugje citroen. Zet even opzij. Was de tomaten en snij ze horizontaal in twee. Haal de pitjes eruit en kruid met zout. Laat de boter met 2 soeplepels olie smelten in een grote pan. Rooster de steaks naar wens, kruid ze met zout en peper. Bak de champignons en stoof de halve tomaten op een zacht vuur in een andere pan met 2 soeplepels olie. Laat de sneetjes bacon snel bruinen in een pan met antikleeflaag, zonder vetstof. Leg 2 sneetjes bacon op elke steak. Dien op met de halve tomaten bestrooid met gehakte peterselie en met de champignons.
N.B.: U kunt bij dit gerecht tuinkers en gebakken aardappelen met tuinkruiden eten.
250 gr boter- 400 gr bloem- 75 cl volle melk- 25 cl Tripel Chimay- 500 gr kaas Chimay Grand Classique in kleine stukjes- 5 eierdooiers- peper- zout en muskaatnoot- 5 eiwitten- paneermeel (goudgeel)
Maak een witte saus van de bloem, de boter, de melk en de Tripel Chimay. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Roer er nu de eierdooiers onder samen met de kaas, laat nu niet meer koken. Stort de saus in een met bloem bestrooid recipiënt en laat afkoelen. Plaats 12u in de koelkast (een nacht). Snij de massa in gelijke stukken of steek ze uit met een inoxen ring. Wentel ze eerst door de bloem, daarna in het losgeklopt en met peper en zout gekruide eiwit en uiteindelijk door het paneermeel. Laat even rusten. Bak de kaaskroketten goudgeel in frituurolie (voorverwarmd op 180°C )
4 handperen, niet te rijp- 250 ml droge witte wijn-6 el witte bastaardsuiker- 1 zakje vanillesuiker- 2 kruidnagels- 125 ml slagroom- maïzena of gelatine- evt. chocoladeschaafsel voor garnering
Peren uitboren en schillen. Wijn, 2 dl water, basterdsuiker, vanillesuiker en kruidnagel aan de kook brengen. Dan de peren hierin circa 20 min (tegen de kook aan) koken/smoren. Dan de peren en kruidnagels eruit nemen en het vocht even een beetje binden, lobbig maken met maïzena of gelatine en even af laten koelen. De slagroom stijfslaan en mengen met de iets gebonden vloeistof. Peren op 4 borden, slagroommengsel erover en garneren met chocoladeschaafsel.
Serveertips: Beetje muntblaadjes om de saus te garneren. Vochtverhouding zelf even schatten
Voor het deeg: 300 g patisseriebloem- 1 theelepel zout- 125 g bakvet (shortening)- 3 eetlepels boter- 2 theelepels Plantaardige olie- 100 ml karnemelk
Voor de vulling: 6 appels (granny Smith)- 100g veenbessen- 50 g bruine suiker- 40 g patisseriebloem- 2 eetlepels gesmolten boter- ½ theelepel kaneelpoeder- ½ theelepels gemalen muskaatnoot- zout Doe de bloem en het zout in een kom en voeg er de ijskoude boter en het bakvet bij. Snij de vetstof met twee messen in stukken en meng tegelijkertijd met de bloem, tot de kruimels zo groot zijn als doperwten. Voeg er de olie en de karnemelk aan toe. Roer met een houten lepel, tot het deeg de wand van de kom loslaat. Verdeel het deeg in twee porties en verpak elke portie apart in plasticfolie. Zet het een halfuur in de koelkast. Meng de witte en de bruine suiker met de kaneel, de muskaatnoot en een mespuntje zout. Schil de appels en snij ze in fijne partjes. Leg ze bij het deeg en schep voorzichtig om. Verwarm de oven voor op 220°C. Rol de twee bolletjes deeg dun - en iets groter dan de bakvorm - uit op een met bloem bestoven werkvlak. Leg een deegplak in een goed ingevette, diepe bakvorm. Druk hem goed aan tegen de rand van de vorm. Leg de partjes appel en de veenbessen in laagjes op het deeg. Besprenkel de appels telkens met wat gesmolten boter. Dek af met de tweede plak deeg. Maak met een scherp mes een paar kerfjes in het deegdeksel, zodat de stoom kan ontsnappen. Dek af met aluminiumfolie en zet de taart 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Neem de aluminiumfolie weg en laat de taart nog 15 tot 30 minuten bakken
Verwarm 6 dl water met 250 g fijne suiker en 12 kardemom peultjes. Laat 1 minuut sudderen. Doe er 350 g gedroogde abrikozen bij. Laat nog 1 minuut op het vuur staan. Neem de kardemompeultjes weg en doe er het sap van 1 limoen bij. Roer om. Vul hoge glazen met vanillepudding en lepel er enkele abrikozen en flink wat saus bij.
N.B.: Kardemom is een aromatisch vruchtje van de gember familie. Zowel de (gedroogde) peultjes met binnenin de zaadjes als de zaadbolletjes zijn te koop. Groen of bruin? Dat hangt af van de bewerking. Groene kardemon is in do zon gedroogd, bruine in de oven.
Alle groente fijn snijden, witte kool, wortel, augurken, ui en paprika, en de perziken klein snijden. Alles in een grote schaal gooien en goed mengen. En nu maar smullen. Lekker met koude rijst of geroosterd brood.
Gebakken kabeljauw met pastinaakmousseline en gebruinde boter
Voor 4 personen:
4 stukken kabeljauw van om en bij de 200 g- 2 lepels olijfolie- 100 g boter- 500 g geschilde pastinaak- 1 dl melk- enkele druppels amandelolie- enkele druppels Ricard- bloem- peper en zout
1. Spoel de kabeljauwstukken en dep zorgvuldig droog, haal door bloem, klop de resterende bloem van de vis, kruid met zout en weinig peper 2. Snijd de pastinaak in stukken en doe in een pan die net ruim genoeg is. Overgiet met water en voeg 50 g boter toe, kook gaar, laat de pan uitdampen tot er enkel boter rest en maak aan met melk en Ricard, breng op smaak met peper en zout. 3. Bak de kabeljauw in olijfolie, haal na ¾ baktijd uit de pan en verwijder het bakvet. Doe de resterende boter in de pan en warm op. 4. Schik de mousseline op warme borden, leg er de kabeljauw op, lepel er de boter langs en druppel er wat amandelolie in.
Zo worden aardappeltjes in de schil superlekker! Heerlijk met een groene salade en een geroosterd stuk vlees of vis.
Voor 4 personen:
Borstel 1 kg kleine aardappelen schoon. Spoel ze tot het water helder blijft. Dep ze droog. Vermeng 1 kg grof zeezout met 2 eetlepels bloem, 3 eetlepels verse tuinkruiden (munt, rozemarijn, tijm, basilicum...) en een flinke mespunt peper. Klop 1 eiwit los met 1 eetlepel koud water. Schep het door het zoutmengsel (doe er eventueel wat water bij, het mengsel moet dik plakkerig zijn). Schep de helft ervan in een ovenschaal. Leg er de aardappeltjes op. Dek af met de rest van het zout. Druk goed aan. Zet de schotel 45 minuten in de oven op 200° C.
500 g grofgemalen kipfilet- 250 g gerookte kipfilet, in blokjes 1 kleine ui, fijngehakt- 1 theelepel dijonmosterd- 1 eetlepel tomatenketchup- 1 theelepel hot pepper sauce- 1 eetlepel zure room- olie- zwarte peper uit de molen en zout
Om te serveren:
4 Engelse muffins of burgerbroodjes, opengesneden- 1 stronkje 1 roodlof, in reepjes- 1 kleine rode ui, in fijne ringen- 1 avocado, geschild, in dunne plakken- 100 g gorgonzola, verkruimeld- waterkers-tomaatyoghurt
1. Meng in een kom de kipfilet met de blokjes gerookte kipfilet, 2. Voeg er de ui, de mosterd, de ketchup en de hot pepper sauce aan toe, Schep om. Doe er de zure room bij en kruid naar smaak met peper en zout Zet 1 uur in de koelkast 3. Vorm met vochtige handen 4 gelijke burgers. Bestrijk de burgers royaal met olie. 4. Bak of rooster ze 4 tot 5 minuten aan beide kanten. 5. Rooster de muffins of broodjes goudbruin op de grill. Beleg ze met wat reepjes roodlof. Leg de burger, plakken avocado en uiringen erop. 6. Strooi de verkruimelde blauwe kaas erover en zet onder een hete grill tot de kaas lichtjes gesmolten is. Geef er waterkers-tomaatyoghurt apart bij.
Waterkers-tomaatyoghurt: Vermeng in een kom 50 g waterkersblaadjes met 2 gepelde pruimtomaten in stukjes, 1 fijngesneden kleine rode ui, 100 ml zure room en 75 g maïskorrels. Breng op smaak met peper en zout.
1 kg wortelen- 1 ui- 1 onbehandelde sinaasappel- 3 eetlepels arachide-olie- 6 eetlepels slagroom- 1 potje kaviaar of viseitjes- peper en zout
1. Pel de ui en snipper hem fijn. Schil de wortelen, snij ze in stukken. Spoel de sinaasappel met heet water, rasp de schil, pers het vruchtvlees uit. 2. Fruit de ui glazig in de olie. Doe er de wortelen, het sinaasappelsap en 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil bij. Schenk er 1,21 heet water bij. Dek af en laat 15 minuten koken. 3. Mix de soep. Breng ze op smaak met peper en zout. 4. Schep de hete soep in kommetjes. Werk elk portie af met een eetlepel slagroom en een koffielepeltje kaviaar (of viseitjes).
4 dl yoghurt- 2 bananen- 1 handsinaasappel- 2 el honing- 2 el tarwekiemen ( of muesli)
Pel de bananen en snij in stukken. Schil de sinaasappels en snij in stukken. Hou enkele stukjes fruit achter voor de garnering. Pureer het fruit met de yoghurt en voeg als laatste honing en tarwekiemen toe. Verdeel over de 4 glazen en garneer met de stukjes fruit
Leuk idee , ik heb het zelf vorig jaar ook voor de eerste keer gedaan, en ik kan je alvast vertellen dat het niet moeilijk is.
Het eerste belangrijke ding: je moet beginnen met vlezige tomaten met niet al te veel vocht en pitjes. De Italiaanse ovale Roma-tomaten zijn bijvoorbeeld heel geschikt, maar ook de kleinere ovale variant of kerstomaatjes. Ze moeten stevig, rijp en onbeschadigd zijn. Was de tomaten (als je pesticiden gebruikt zou hebben, moet je ze wel een halfuur in water met bicar laten weken en zorgvuldig afboenen met bijvoorbeeld een champignonborstel), droog ze heel zorgvuldig af en snijd ze in zo gelijk mogelijke stukken zodat de droogtijd voor alle stukken min of meer gelijkmatig is. Verwijder de zaadjes en leg de stukken met de snijkant op dubbel keukenpapier zodat het meeste vocht al verdwijnt. De term' zongedroogde tomaten' zegt het al, in Spanje, Portugal en Italië worden de rekken in de zon gelegd, maar hier kan je het beter in de oven doen. Zet de oven op 70 tot 80° C. Bestrooi de tomaatjes met zout, peper, gemalen rozemarijn en tijm en schuif de rekken/bakplaat/het bakpapier of een siliconenmatje in de oven. Voor de liefhebbers kan je er ook nog oregano en suiker over strooien.
Voor kerstomaatjes zal de droogtijd ongeveer tweeënhalf tot drie uur duren. Voor Roma-tomaten moet je wel een uur of vijf rekenen. Controleer na twee uur hoe ver het droogproces gevorderd is. Draai grote tomaten na die tijd om. Zolang ze kleverig aanvoelen zijn ze nog niet genoeg gedroogd. Halfgedroogde tomaten kan je één tot twee weken in de koelkast bewaren. De rest leg je in inmaakpotten. Giet er olijfolie (eventueel met basilicum of knoflook) op tot ze geheel onder staan. Plaats de potten op een donkere koele plaats en geniet er de hele winter van.
800 g zalmfilet zonder vel- 16 flinterdunne plakjes gerookt spek- 350 g Chinese noedels- 4 groene koolbladeren- 1 bosje verse bieslook- sojasaus- 3 eetlepels arachideolie- peper en zout
1. Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. 2. Snij de koolbladeren in reepjes. Blancheer ze 5 minuten in gezouten water. Laat schrikken in koud water en uitlekken. 3. Snij de zalm in blokjes. Wikkel elk blokje in een plakje spek. Leg ze, op aluminiumfolie, op een bakblik. Besprenkel ze met een beetje olie, kruid ze met peper en zout. Zet ze 10 minuten onder de ovengrill. Keer ze een keer om. 4. Bak de noedels op in de rest van de olie. Breng ze op smaak met een likje sojasaus. Vermeng ze met de kool reepjes en de gesnipperde bieslook. 5. Verdeel de gebakken noedels over de borden. Leg er de zalm bij en serveer.
20 gr boter- 4 sneetjes wit brood- 8 plakjes bacon of ham- 4 plakjes smeltkaas
Doe de boter in een grote, ondiepe magnetronschaal. Venwarm een paar seconden bij 350 W. Leg de broodsneetjes naast elkaar in de schaal. Leg op elk sneetje een plakje bacon, een plakje kaas en weer een plakje bacon. Verwarm 3 minuten bij 750 W.
Een klassieker, maar toch een beetje anders dan anders klaargemaakt.
Voor 4 personen:
Snij 8 fijne, jonge preiwitten in ringetjes en stoof ze kort in 1 eetlepel olijfolie, in een ondiepe maar vrij grote pan met deksel. Doe er 3 geplette knoflookteentjes en 4 trostomaten bij, in stukjes. Kruid met peper en zout. Schenk er 1 dl droge witte wijn bij. Leg 4 gekruide zalmfilets op de prei, strooi wat dille (of gedroogde dillezaadjes) op de vis. Zet het deksel op de pan. Laat 6 tot 8 minuten zacht stoven, of tot de vis net gaar is. Als u diepgevroren zalmfilets gebruikt, laat ze dan eerst lichtjes ontdooien en laat ze een paar minuten langer op het vuur staan.
Tip: Geef er een aardappel in de schil bij en, als u extra groente wilt, een frisse groene salade.
De aardappelen schillen en gaarkoken in licht gezouten water. Afgieten en even laten afkoelen. De paprika's schoonmaken en in reepjes snijden. De aardappelen in schijfjes snijden. Beide onder af en toe roeren, gedurende 10 minuten bakken in hete olie tot de aardappelen een korstje krijgen. De eieren loskloppen met room en kaas. Het mengsel over de aardappelen gieten. De eieren laten stollen en bestrooien met fijngehakte bieslook.