Leuk idee , ik heb het zelf vorig jaar ook voor de eerste keer gedaan, en ik kan je alvast vertellen dat het niet moeilijk is.
Het eerste belangrijke ding: je moet beginnen met vlezige tomaten met niet al te veel vocht en pitjes. De Italiaanse ovale Roma-tomaten zijn bijvoorbeeld heel geschikt, maar ook de kleinere ovale variant of kerstomaatjes. Ze moeten stevig, rijp en onbeschadigd zijn. Was de tomaten (als je pesticiden gebruikt zou hebben, moet je ze wel een halfuur in water met bicar laten weken en zorgvuldig afboenen met bijvoorbeeld een champignonborstel), droog ze heel zorgvuldig af en snijd ze in zo gelijk mogelijke stukken zodat de droogtijd voor alle stukken min of meer gelijkmatig is. Verwijder de zaadjes en leg de stukken met de snijkant op dubbel keukenpapier zodat het meeste vocht al verdwijnt. De term' zongedroogde tomaten' zegt het al, in Spanje, Portugal en Italië worden de rekken in de zon gelegd, maar hier kan je het beter in de oven doen. Zet de oven op 70 tot 80° C. Bestrooi de tomaatjes met zout, peper, gemalen rozemarijn en tijm en schuif de rekken/bakplaat/het bakpapier of een siliconenmatje in de oven. Voor de liefhebbers kan je er ook nog oregano en suiker over strooien.
Voor kerstomaatjes zal de droogtijd ongeveer tweeënhalf tot drie uur duren. Voor Roma-tomaten moet je wel een uur of vijf rekenen. Controleer na twee uur hoe ver het droogproces gevorderd is. Draai grote tomaten na die tijd om. Zolang ze kleverig aanvoelen zijn ze nog niet genoeg gedroogd. Halfgedroogde tomaten kan je één tot twee weken in de koelkast bewaren. De rest leg je in inmaakpotten. Giet er olijfolie (eventueel met basilicum of knoflook) op tot ze geheel onder staan. Plaats de potten op een donkere koele plaats en geniet er de hele winter van.
|