Fruit de spekjes, de sjalotjes en de look in een beetje boter en laat het vlees aan beide kanten bruineren. Voeg de champignons en de witte wijn toe. Laat minstens 1 uur 1/2 stoven. Kruiden met dragon , zout en peper. Voor het opdienen, de saus binden met de room en de maïzena. Voeg eventueel nog wat kruiden toe en dien op met griesmeel of kroketten.
200 g melkchocolade- 180 g boter of margarine- 150 g fijne griessuiker- 5 eieren
- Smelt de chocolade en de boter samen in een pannetje op laag vuur of in de magnetron (2 minuten op ontdooifunctie).
Splits de eieren en klop de eiwitten goed stijf.
- Roer eierdooiers en suiker samen tot een gladde massa. Voeg dit mengsel bij de mengeling van chocolade en boter en roer er het opgeklopte eiwit door.
- Giet in kleine glaasjes en laat opstijven in de koelkast. Werk eventueel af met besjes of frambozen.
1 kilo in stukken gehakte champignons- 4 gesnipperde uien- 60 gram boter- 1 takje selder, in stukken gesneden- 1 liter kippenbouillon en twee liter kokend water- 2 deciliter room- 2 eetlepels gesnipperde bieslook- eventueel gemalen gruyèrekaas- eventueel wat witte wijn en wat melk
Laat de gehakte champignons, de uien en de selder gedurende tien minuten stoven in de boter. Voeg de bouillon en het kokend water toe, laat nog even doorkoken en pureer het geheel. Voeg de room en de bieslook toe en verrijk eventueel met wat gemalen kaas.
Tip: Houd een handvol champignonblokjes apart en blancheer die in een mengsel van een beetje melk en wat witte wijn. Heerlijk en decoratief!
140 g bitter chocolade- 150 g gedroogde dadels, vijgen en krenten- 20 g gekonfijte gember- 2 eieren- 130 g bloem- 165 g fijne suiker- ½ koffielepeltje oploskoffie- 80 g boter- zout- vetstof voor de bakvorm
1.Laat de chocolade en de boter smelten in een warmwaterbad. Doe er, van het vuur af, de oploskoffie, de suiker, de losgeklopte eieren en een snuifje zout bij. Roer goed glad. Strooi er de bloem bij en bewerk tot een glad en homogeen mengsel. 2. Snij de vijgen, de dadels en de gekonfijte gember in stukjes. Meng ze door het deeg. Vet een rechthoekige bakvorm (van 22 x 18 cm) goed in met boter of olie en doe er het beslag in. Strijk de bovenkant mooi glad. 3. Bak de koek 35 minuten in het midden van een voorverwarmde oven van 1800 C. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en stort de koek dan opeen rooster. Laat verder afkoelen. Verdeel, net voor het opdienen, in rechthoekige of vierkante koekjes. Superlekker met ongezoete slagroom en vijgenconfituur.
1 kg gemengd gehakt- een bloemkool- 2 tomaten- paneermeel- 2 eieren- 30 g bloem- 150 g geraspte kaas (mengeling van emmenthal, oude kaas en parmezaan- 30 g boter of margarine- 1 eetlepel bloem- ½ l melk- peper- zout- nootmuskaat- vijfkruidenmengeling.
-Leg het vlees in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe daarin het geklopte ei en twee eetlepels paneermeel en kruid met peper, zout en een theelepel vijfkruidenmengeling. Kneed alles goed door elkaar. -Smelt boter of margarine en voeg een eetlepel bloem toe. Voeg de melk toe en roer tot een gladde saus. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Doe er de mengeling van geraspte kaas bij. -Maak de bloemkool schoon en verdeel in roosjes. Kook beetgaar in licht gezouten water. -Beboter een ovenschotel. Leg een laagje gehakt op de bodem. Snij de tomaten in de helft en leg in elke hoek een halve rauwe tomaat. Bedek deze laag met bloemkool. - Giet hierover de kaassaus en bestrooi met paneermeel. -Laat de oven voorverwarmen tot 2000 C. Zet de ovenschotel 45 minuten in de warme oven.
Maak 500 g kalfsgehakt aan met 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel room, en maak het lekker pittig met een paar druppels worcestershiresauce, muskaatnoot, peper en zout. Maak er een broodje van en bak het rondom aan in olie of boter. Laat het 15 minuten verder garen in de oven op 175° C. Rol het, als het wat afgekoeld is, in dun uitgerold kruimeldeeg. Maak het pakketje goed toe, las de naden met eierdooier en bestrijk ook de bovenkant met losgeklopt ei. Zet de koek nog 15 tot 20 minuten in de oven op 220° C, of tot het deegjasje mooi goudbruin is. Lekker met een druivensausje! Laat 350 g witte druiven 5 minuten zachtjes koken in 3 dl water. Pureer ze (met en water) en duw alles door een fijne zeef. Voeg een scheutje lichte room en een flinke scheut grappa bij de saus. Kruid ze naar smaak bij met peper uit de molen en verwarm ze weer tot de kook aan. Serveer het gerecht lauw of warm, met de saus erbij.
Misschien heb je ze al lang en breed zien liggen in de groenteschappen. Maar dat zijn veelal geïmporteerde witte asperges. Het aspergeseizoen is nu pas goed van start gegaan. Van begin mei tot eind juni kan de liefhebber van deze bijzondere seizoensgroente zich te buitengaan aan het heerlijke witte goud. Waar moet je op letten bij het koken van asperges? Een aantal gouden regels
Weetjes over het witte wonder De witte asperge is Hollands trots. Met veel zorg en aandacht worden ze gestoken en geoogst. Wanneer de zon de aarde weer lekker opwarmt, zo rond maart, steken de eerste asperges hun kop op. Begin mei is het klimaat warm genoeg om helemaal uit de grond te komen. Een asperge mag niet te lang met zn kopje boven de grond, want dan worden ze groen en dat hoort niet bij een witte asperge. De beste kwaliteit witte asperge wordt in Nederland aangeduid met dubbel A. Deze AA asperges hebben glanzende rechte stengels met een doorsnee van wel 28 mm en een gemiddelde lengte van 20 cm. Verder hebben ze een lelieblanke kleur en mooie gesloten kopjes. In verhouding tot andere groenten zijn asperges erg duur. Dit komt doordat het telen van asperges arbeidsintensief is. Het oogsten geschiedt nog altijd met de hand. Maar asperges zijn niet alleen verrukkelijk. Van oudsher wordt de asperge gezien als een geneeskrachtig gewas. Dit komt door de stof asparagine, die vooral goed zou helpen bij blaas- en nierkwalen. Je zal merken dat je na het eten van asperges misschien wel vaker moet plassen. Asparagine heeft namelijk een vochtafdrijvende werking. Mede daardoor worden asperges veelal opgenomen in een vetarm dieet.
Bereiding Asperges moeten met veel zorg worden bereid. Ze moeten zeer nauwkeurig geschild worden, want als er een buitenschilletje blijft zitten, proef je dat meteen. Leg daarom de nog ongeschilde asperges in een bak met koud water. Zo zijn ze makkelijker te schillen en worden ze lekker sappig. Het schillen gebeurt bij voorkeur met een aspergeschiller of een dunschiller en wel van boven naar beneden. Snij eerst een flink stuk van de onderkant af. De schillen kun je vervolgens het beste bij elkaar binden en in lichtgezouten water mee koken met de asperges. Kook ze in een grote pan of een speciale aspergepan (let wel: met de kopjes omhoog) voor circa 15 a 20 minuten (al naar gelang de dikte van de asperges). Na een kwartiertje controleer je of de asperges gaar zijn, door met een vorkje onderin de steel te prikken. De asperges moeten zacht zijn, maar niet papperig. Indien ze goed gaar zijn, de asperges met een spaan uit het water halen en laten uitlekken. Bijvoorbeeld op een theedoek. Groene asperges hoeven vrijwel niet geschild te worden. Leg ze even een kwartiertje in koud water en schil het onderste gedeelte of snij het af. Asperges dienen zo vers mogelijk te worden gegeten. Lukt dit niet, bewaar ze dan in een vochtige theedoek in de koelkast. Zo blijven ze nog wel een aantal dagen goed.
Snij 2 middelgrote courgettes en 4 jonge worteltjes in blokjes. Pel 4 middelgrote tomaten. Snipper 1 ui of 1 sjalotje. Pel en hak 3 knoflookteentjes. Fruit uien en knoflook glazig in olijfolie. Doe er de tomaten en de courgettes bij met een klein beetje water. Laat stoven tot de groenten beetzacht zijn. Vermeng ze met 1 koffielepel ketchup en kruid naar smaak bij met peper en zout. Kook 4 dikke aardappelen gaar, snij ze in plakjes. Leg ze in laagjes met de groenten, 200 g hamsnippers en 400 g gehaktballetjes, in een ingevette ovenschotel. Begin met aardappelen, eindig met groenten. Strooi er flink wat gemalen gruyère bij. Beleg met nootjes boter en zet de schotel 10 minuten in de oven op 225° C.
De rooster gedurende ten minste 10 minuten laten warmen. De chateaubriand met een weinig olie bestrijken Plaatst hem op de rooster en laat hem langs één kant een mooie kleur krijgen, keer hem vervolgens om. Tijdens het bakken van tijd tot tijd met een weinig gesmolten boter overgieten om de verkoling van het vlees te vermijden. De chateaubriand serveren met een saus Marchand de vin Hiervoor dient U drie gehakte sjalotten te laten koken in 1 dl. witte wijn, laten verdampen, 1 soeplepel vleesextract en 100 g boter bijvoegen. Kruiden en er het sap van een halve citroen aan toevoegen
Snijd de prei fijn en stoof hem gaar in een klontje boter; verdeel hem vervolgens over 4 ovenschaaltjes. Snijd de tongfilets in kleine repen. Laat ze 3 minuten pocheren in de visfumet en de witte wijn. Breng op smaak. Haal de filets uit de fumet en schik ze samen met de garnalen en mosselen in de schaaltjes. Laat de visfumet met de wijn tot de helft inkoken. Voeg de room erbij. Laat alles afkoelen tot het lauwwarm is. Voeg dan de eigelen en de opgeklopte room toe. Overgiet de schaaltjes met de saus en zet ze 5 minuten onder de grill.
± 1 kg 700 spare-rib- 1,5 dl druivepitolie- het sap van een citroen- zout - peper - rozemarijn - laurier.
De dag te voren de olie, het citroensap, de kruiden en fijn gestampte specerijen mengen. Dit alles over het vlees gieten en gedurende een nacht laten marineren. Laat het vlees gedurende ongeveer 20 minuten roosteren, niet te dicht bij de gloeiende houtskool om verbranding te voorkomen. Vaak besprenkelen met de marinade, opdienen met barbecuesaus, sla, rauwkost en aardappelen in de as.
500 g gezeefde bloem- 1/2 zakje bakpoeder- 4 eierdooiers- 375 g in stukjes gesneden koude boter- 1 zakje vanillesuiker bourbon- 1 à 2 eetlepels koude room- 5 druppels citroenaroma
- Meng en zeefbloem en het bakpoeder in een mengkom. - Vorm een kuiltje in het midden, doe hierin de overige ingrediënten in de aangegeven volgorde. - Bedek deze met een beetje bloem en kneed dit van het midden uit snel tot een glad deeg. - Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 cm. - Steek met een uitstekertje hartvormige koekjes uit en leg deze op een met bakpapier belegde bakplaat. - Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven (elektrische oven: 180°, heteluchtoven: 160°, gasoven: stand 3) en bak de koekjes in ongeveer 15 minuten goudbruin. - Je kunt de koekjes ook met een beetje confituur twee aan twee samen plakken en met wat glazuur decoreren Tip: wil je het valentijnsgebak liever wat lijnvriendelijker houden, kies dan voor margarine in plaats van boter en gebruik magere room.
150 gr alcohol- 8 eierdooiers- 1 pakje vanille- 1 doos geconcentreerde melk +/- 400 gr- 350 gr rapé suiker (griessuiker)
Doe de eierdooiers de melk en de vanillesuiker in de beker van de mixer en meng op een kleine snelheid. Voeg 100 gr griessuiker toe, vervolgens op snelheid en voeg om beurten de alcohol en de overige suiker aan toe. Met de handmixer moet hij langer geklopt worden als je een Kenwood of iets dergelijks hebt gaat het ook.
Stoom 800 g zeewolffilet (eventueel verdeeld in 4 gelijke porties) gaar. Reken 8 tot 10 minuten, al naargelang van de grootte van de stukken. Laat, voor de Hollandaise, 1/2 dl water met 1/2 dl azijn, een paar geplette peperbolletjes en een snuifje zout tot de helft inkoken. Zeef en laat de vloeistof wat afkoelen. Klop vijf eierdooiers los met het ingekookte azijnwater. Zet in een warmwaterbad en blijf kloppen tot de saus indikt en als een lint van de klopper afloopt. Neem ze dan meteen uit het warmwaterbad. Voeg er in een straaltje 200 à 250 g gesmolten boter bij en klop goed op. Werk snel, de saus mag niet te veel afkoelen. Nappeer de gestoomde visfilet met de saus en serveer meteen.
1 groot ei- 1 dl melk (of room)- 1 opgehoopte eetlepel bloem- 2 eetlepels fijne suiker- 3 pruimen- bloemsuiker om af te werken
1.Klop het ei los met de melk (of de room) en de suiker. Meng met de bloem tot een glad beslag. 2.Spoel de pruimen en dep ze goed droog. Halveer ze en verwijder de pit. Snij elke helft in plakjes (zonder ze helemaal van elkaar los te snijden). 3.Verdeel de helft van het beslag over de vormpjes. Leg in elk vormpje een halve pruim, met de snijkant naar onder. Lepel er de rest van het beslag omheen. 4.Bak 15 tot 20 minuten in de oven op 150° C. Werk af met gezeefde bloemsuiker.
ZO KAN HET OOK: Verdeel een dertigtal kersen of krieken over de taartjes en voeg een paar druppels kirsch bij het beslag.
125 g becel bakken en braden- 20 g bakbestendige zoetstof- 40 g suiker- 2 eieren- 100 ml magere melk- 175 g zelfrijzende bloem-2 appels
Roer de suiker en de zoetstof met de margarine goed door elkaar. Voeg de eieren één voor één toe en klop alles tot een luchtig geheel. Voeg voorzichtig de gezeefde bloem toe en meng af en toe met een scheutje melk. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in stukjes. Meng de stukjes appel onder het deeg. Doe het deeg in een ingevette en met bloem bestoven, vuurvaste taart vorm van 24 cm doorsnede. Bak de taart in een voorverwarmde oven van 190°C gedurende 30 minuten.
500 g kruimeldeeg (kant-en-klaar, of recept hieronder)- ½ l slagroom- vanillesuiker- 500 g verse vruchten (aardbeien, bessen, frambozen)- bloemsuiker om af te werken.
Steek plakjes deeg uit, iets groter dan de vormpjes. Leg ze in de vormpjes en prik de deeg bodempjes in met een vork. Leg er een reepje bakpapier en enkele bakbonen op. Bak de taartjes 10 minuten op 180° C. Ontvorm ze en laat ze afkoelen op een rooster. Klop de room op met de vanillesuiker, Schep in elk taartje een flinke toef slagroom. Leg er het vers fruit op. Bestuif met gezeefde bloemsuiker.
Zo kan het ook: Pureer 3 kiwi's met het sap van 1 limoentje en 1 eetlepel suiker. Schep de puree in de voorgebakken taartjes en daarop een flinke toef slagroom. Werk af met een plakje kiwi.
Lekker idee: Vervang voor hartige taartjes 1 eetlepel bloem door gemalen parmezaan of grano padano, voor zoete taartjes 1 eetlepel bloem door amandelpoeder of gemalen hazelnoten.
Blind bakken Taartjes voorbakken? Dat doet u als u ze achteraf wilt vullen met bijvoorbeeld vers fruit, slagroom of banketbakkersroom. Voorbakken of blind bakken doe je zo: leg een stukje bakpapier op de deegbodem, en daarop bakbonen. Sssst, het deeg rust.. Kruimeldeeg is ook kant-en-klaar te koop. Het is echter zo'n eenvoudig deegje, dat het heel snel zelf gekneed is. Het enige waar u rekening mee moet houden, is dat het wel een halfuurtje moet kunnen rusten in de koelkast, voor u het uitrolt.
1 liter vanillevla (volle, geen halfvolle of magere);- 1 pak griesmeel (500 gram); 4 eieren;- iets minder dan 1 longdrinkglas zonnenbloemolie;- iets minder dan 1 longdrinkglas suiker;- 2 zakjes vanillesuiker;- 2 zakjes bakpoeder
Verwarm de oven voor op 175- 190 graden ( gas 3-4). Olie, suiker en eieren mixen. Voeg de vanillesuiker en het bakpoeder toe. Daarna de vanillevla en vervolgens de griesmeel. Alles goed doormixen. Rechthoekig, diep bakblik ( of braadslede) invetten en bepoederen met griesmeel of bloem. Giet het deegmengsel in het bakblik. Bak het ongeveer in één uur gaar en goudbruin. Laat afkoelen en besmeer met ( iets warm gemaakte) abrikozenjam of honing en bestrooi met gemalen cocos. Snijd de cake in ruiten of vierkantjes.
Serveertips:
Je kunt de cakeblokjes in papieren vormpjes presenteren. Neem dan cakevormpjes in verschillende kleuren, dat stat wel zo vrolijk.
1. Pel de tomaten, snij ze in blokjes. Pel en hak de sjalot heel fijn. Snipper een tiental sprietjes bieslook. Vermeng en kruid met een snuifje peper en zout. Zet op de vier borden een bakringetje. Schep er het tomatenslaatje in. 2. Dresseer er wat sla rond. Leg er een half kwarteleitje in en daarop een mespunt viseitjes. Vermeng de olie en de azijn voor de dressing. 3. Spoel de sint-jakobsvruchten onder de koudwaterkraan. Dep ze goed droog met keukenpapier. Snij ze horizontaal doormidden. Bak ze kort aan beide kanten in de grillpan, in een likje olijfolie. Kruid ze met peper en zout. Verdeel ze over de borden. 4. Neem de bakringetjes weg. Werk af met hazelnoten, ham kruimels en een likje dressing. Serveer meteen (terwijl de sint-jakobsvruchten nog warm zijn).
Tip: Ham drogen kan heel snel in de magnetron. In de gewone oven duurt het zo'n 2 uur, op 110° C.
1. Week de rozijnen in een half kopje lauw water. Vermeng ze met de gehakte pijnboompitten, walnoten, (gepelde) knoflook, peterselie, en de vijgen in stukjes. 2. Leg de konijnen ruggen plat open. Kruid aan weerszijden met peper en zout. Bestrijk de binnenkant met de farce. Vouw stevig dicht en bind op. Bestuif licht met bloem en bak rondom aan in 30 g boter. 3. Voeg wijn, gesnipperde sjalotjes en laurier toe. Dek af, laat 25 à 30 min. stoven. 4. Stoof de (ontdooide) worteltjes 10 min. in de rest van de boter. Klop het maïszetmeel los in de marsala en roer dit door de worteltjes. Laat 5 minuten op een zacht vuur staan en kruid naar smaak bij. 5. Serveer het vlees, in plakken, met de worteltjes en peterselieaardappelen.