Misschien heb je ze al lang en breed zien liggen in de groenteschappen. Maar dat zijn veelal geïmporteerde witte asperges. Het aspergeseizoen is nu pas goed van start gegaan. Van begin mei tot eind juni kan de liefhebber van deze bijzondere seizoensgroente zich te buitengaan aan het heerlijke witte goud. Waar moet je op letten bij het koken van asperges? Een aantal gouden regels
Weetjes over het witte wonder De witte asperge is Hollands trots. Met veel zorg en aandacht worden ze gestoken en geoogst. Wanneer de zon de aarde weer lekker opwarmt, zo rond maart, steken de eerste asperges hun kop op. Begin mei is het klimaat warm genoeg om helemaal uit de grond te komen. Een asperge mag niet te lang met zn kopje boven de grond, want dan worden ze groen en dat hoort niet bij een witte asperge. De beste kwaliteit witte asperge wordt in Nederland aangeduid met dubbel A. Deze AA asperges hebben glanzende rechte stengels met een doorsnee van wel 28 mm en een gemiddelde lengte van 20 cm. Verder hebben ze een lelieblanke kleur en mooie gesloten kopjes. In verhouding tot andere groenten zijn asperges erg duur. Dit komt doordat het telen van asperges arbeidsintensief is. Het oogsten geschiedt nog altijd met de hand. Maar asperges zijn niet alleen verrukkelijk. Van oudsher wordt de asperge gezien als een geneeskrachtig gewas. Dit komt door de stof asparagine, die vooral goed zou helpen bij blaas- en nierkwalen. Je zal merken dat je na het eten van asperges misschien wel vaker moet plassen. Asparagine heeft namelijk een vochtafdrijvende werking. Mede daardoor worden asperges veelal opgenomen in een vetarm dieet.
Bereiding Asperges moeten met veel zorg worden bereid. Ze moeten zeer nauwkeurig geschild worden, want als er een buitenschilletje blijft zitten, proef je dat meteen. Leg daarom de nog ongeschilde asperges in een bak met koud water. Zo zijn ze makkelijker te schillen en worden ze lekker sappig. Het schillen gebeurt bij voorkeur met een aspergeschiller of een dunschiller en wel van boven naar beneden. Snij eerst een flink stuk van de onderkant af. De schillen kun je vervolgens het beste bij elkaar binden en in lichtgezouten water mee koken met de asperges. Kook ze in een grote pan of een speciale aspergepan (let wel: met de kopjes omhoog) voor circa 15 a 20 minuten (al naar gelang de dikte van de asperges). Na een kwartiertje controleer je of de asperges gaar zijn, door met een vorkje onderin de steel te prikken. De asperges moeten zacht zijn, maar niet papperig. Indien ze goed gaar zijn, de asperges met een spaan uit het water halen en laten uitlekken. Bijvoorbeeld op een theedoek. Groene asperges hoeven vrijwel niet geschild te worden. Leg ze even een kwartiertje in koud water en schil het onderste gedeelte of snij het af. Asperges dienen zo vers mogelijk te worden gegeten. Lukt dit niet, bewaar ze dan in een vochtige theedoek in de koelkast. Zo blijven ze nog wel een aantal dagen goed.
|