1,5 kg asperges- 100 g verse tuinkruiden (peterselie, kervel, bieslook, zuring, tuinkers)- 4 hardgekookte eieren- 1 eetlepel mosterd- 4 eetlepels olie- 200 g boter- peper uit de molen en zout
1. Schil de asperges, snij de harde onderkant weg. Kook ze 10 tot 15 minuten in gezouten water. 2. Spoel de tuinkruiden, zwier ze goed droog (in de slazwierder) en hak ze grof. 3. Laat de boter smelten en pel de eieren. Hak het eiwit grof en pureer de eierdooiers met de tuinkruiden, de mosterd en de olie tot een gladde saus. Schenk er in een straaltje de lauwe, gesmolten boter bij. 4. Roer de saus goed glad en breng op smaak met peper uit de molen. 5. Leg de asperges op een bord en giet er wat van de saus over. Strooi daarover de gehakte eiwitten. Serveer de rest van de saus in een apart kommetje. Lekker met (gestoomde) nieuwe aardappeltjes of met stokbrood.
12 verse lasagnevellen- 500 g spinazie- 1 sjalot- 2 eieren- 250 g ricotta- 2 l groentebouillon- 200 g uien- 30 g boter- 1 eetlepel olijfolie- 2 eetlepels gehakte gladde peterselie- nootmuskaat- peper en zout
1. Laat diepvriesspinazie ontdooien en uitlekken. Stoof de groente kort in de olijfolie. 2. Vermeng, van het vuur, met de losgeklopte eieren, de sjalot en de ricotta. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. 3. Halveer de lasagnevellen. Schep op elk stuk een lepel vulling. Vouw toe en druk goed aan, zodat de vulling er niet uit kan. 4. Kook de ravioli 3 tot 4 minuten in de groentebouillon. Ze zijn gaar als ze komen bovendrijven. Schep ze uit de kookpan. Hou ze warm onder aluminiumfolie. 5. Snij de uien in ringen. Bak ze in de hete boter. 6. Verdeel de ravioli en de uien over de borden. Lepel er wat hete bouillon bij. Werk af met gehakte peterselie en dien op.
200 g boter- 4 eierdooiers- 5 cl sinaasappelsap- 2 eetlepels witte wijn- 1 koffielepel geraspte sinaasappelschil- een handvol dragon
Laat in een pannetje 200 g boter smelten (maar niet kleuren). Klop in een kommetje 4 eierdooiers los met 5 cl sinaasappelsap en 2 eetlepels witte wijn. Zet het kommetje in een warmwaterbad tegen de kook aan. Schenk er een straaltje de gesmolten boter bij. Blijf intussen goed opkloppen. Voeg er 1 koffielepel geraspte sinaasappelschil en een handvol gehakte dragon aan toe. Kruid naar smaak. Serveer warm.
Voor 4 personen: 800 g grofgemalen mager rundvlees- 8 plakken cheddar- 75 g ijsbergsla, in reepjes- 1 ui, fijngehakt- 1 ui, in ringen- 2 vleestomaten, in dikke plakken- (zonnebloem)olie- zout en zwarte peper uit de molen
Om te serveren: 4 burgerbroodjes, opengesneden- milde mosterd- 80 milmayonaise- 2 zoetzure augurken in plakken- frieten- tomatenketchup
1. Vermeng het vlees en de ui in een grote kom, breng op smaak met zout en flink wat zwarte peper. Zet dit 1 uur koud weg. 2. Verdeel het mengsel in 4 gelijke burgers, bestrijk ze met olie. 3. Bak ze 3 tot 4 minuten aan elke kant. 4. Leg op elke burger een plak kaas. Leg de burgers op een rooster en zet ze onder de hete grill tot de kaas gesmolten is. 5. Rooster de broodjes, bestrijk de onderste helft met mosterd en de bovenste met mayonaise. 6. Leg de ijsbergsla op de onderste helft van het brood, daarop een burger, uiringen en plakjes tomaat. Leg er de plakken augurk op en dek af met de andere helft van het broodje. 7. Serveer met frieten, en tomatenketchup in een kommetje erbij.
800 g risotto met scampi (zie vorig recept)- 200 g andijvie- 200 g rood witloof- 1 sjalot, fijngesneden- 2 cm verse geraspte gemberwortel (of 1 koffielepel gemberpoeder)- 2 dl droge witte wijn- 2 dl bouillon- 1 eetlepel balsamico- olijfolie extra vierge- peper en zout
1. Fruit de sjalot glazig in een pan met antiaanbaklaag, in 1 eetlepel olie. Schenk er de wijn en de bouillon bij. Laat op een zacht vuur tot de helft inkoken. 2. Voeg er de gember en de balsamico aan toe. Laat de saus nog een paar minuten sudderen op een zacht vuur. Kruid ze naar smaak bij met peper en zout. 3. Verhit in een niet te grote, vrij diepe koekenpan met antiaanbaklaag een koffielepel olijfolie. Schep de risotto in de pan en druk 'm goed aan met de rugkant van een lepel. Laat een paar minuten op een matig vuur bakken. Keer de koek om op een deksel (zoals een pannenkoek) en laat ook de andere kant goudbruin bakken. 4. Snij de andijvie en het rode witloof in reepjes. Doe ze bij de gembersaus. Laat 1 à 2 minuten op een hevig vuur verwarmen. 5. Verdeel de risottokoek in porties. Schep op elk stuk een lepel van de saus en de groenten. Serveer meteen.
Tip: Kaas maakt het af. De lekkerste parmezaan of grana padano koopt u uit een stuk en schaaft, raspt of maalt u vervolgens zelf. Zo weet u dat er gegarandeerd geen harde korstjes bij zitten. Als u de kaas door de rijst schept, kan hij het best worden fijngemalen, zodat hij snel uitsmelt in de warme rijst. Voor de afwerking ogen schilfers of krullen heel mooi.
Met de {laatste} spruitjes en nu eens geen spekjes, maar ham. Een lekker en budgetvriendelijk idee, ter afwisseling van de (toch nog dure) primeurs!
Voor 4 personen: Verwarm de oven voor op 180° C. Blancheer 500 g spruitjes bijna beetgaar in gezouten water. Doe ze in een ovenschaal met 30g in blokjes gekookte of gerookte hamreepjes en 1 fijngehakt knoflookteentje. Kruid met peper en zout. Besprenkel met 1/2 eetlepel citroensap en 1/2 eetlepel olijfolie. Zet 20 minuten in de oven. Bestrooi met 50 g geraspte parmezaan en zet weer in de oven, tot de kaas lichtjes uitgesmolten is.
1 fles rodewijn van goede kwaliteit- enkele plakjes citroen (liefst bio)- twee kruidnagels- 1 stokje kaneel- 1 eetlepel fijne suiker
1. Doe de rode wijn in een pannetje, samen met enkele schijfjes citroen, de kruidnagels en het kaneelstokje. 2. Laat op een zacht vuurtje verwarmen (of zet de wijn in de magnetron). 3. Werk af met een eetlepel fijne suiker.
Rijpe peren zijn ook heerlijk bij kaas die wat sterker smaakt, zoals blauwe schimmelkaas, gerijpte geitenkaas of krachtige harde kaas. Serveer de peren en de kaas allebei op kamertemperatuur.
600 g verse zalmfilet zonder graten, in grote dobbelstenen- 2 eetlepels pesto- 1 eiwit- 50 g vers witbroodkruim- 1 sjalot, fijngehakt- olijfolie- zwarte peper uit de molen en zout
Om te serveren: 2 stukken focaccia van 10 x 10 cm- gegrilde balsamico-asperges*- 75 ml mascarpone- 60 ml groene pesto- basilicum
1. Doe de zalm, de pesto, het eiwit, het broodkruim en de sjalot met een snuifje zout en peper in een keukenmachine. Bewerk tot de zalm fijngehakt is, maar geen puree. Zet 30 minuten koel weg. 2. Verdeel het mengsel in 8 gelijke burgers. 3. Verhit een beetje olijfolie in een pan met antiaanbaklaag. Bak de burgers 2 tot 3 minuten aan elke kant, op middel hoog vuur. 4. Snij het brood horizontaal door, rooster het en bestrijk de opengesneden kanten met olijfolie. 5. Leg 3 asperges op elk stuk geroosterde focaccia en daarop 2 zalmburgers. 6. Schep er een flinke lik mascarpone op, dan een sliert je pesto en garneer met basilicum.
Verwarm 4 cl olie met 2 geplette knoflookteentjes en 5 cm verse geraspte gemberwortel. Doe er 2 selderstengels, in fijne boogjes, en 200 g groene prinsessenboontjes uit de diepvries bij. Roerbak 4 tot 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Werk af met vier hardgekookte eieren in partjes en 40 g geroosterde pijnboompitten of amandelschilfers. Geef er (warme) toost bij.
Met jonge worteltjes en nieuwe aardappelen: een echte lenteschotel
Voor 4 personen:
Snij 150 g jonge wortelen in plakjes en 1 tak groene selder in boogjes. Braad 4 kipfilets rondom aan in boter. Breng 50 cl kippenbouillon en 50 cl witbier (of 100 cl bouillon) tot tegen de kook aan. Doe er de groenten, de kipfilets, 12 middelgrote geschilde aardappelen en een paar blaadjes verse laurier bij. Dek af en laat 20 tot 25 minuten zacht koken (of tot de aardappelen gaar zijn). Schep kip en groenten in een verwarmde serveerkom. Voeg 20 cl room bij het kookvocht en laat de saus een vijftal minuten inkoken. Breng ze op smaak met peper en zout. Lepel ze bij de kip. Werk af met peterselie en dien op.
Een groente die bij ons een beetje vergeten is, maar bij onze noorderburen ooit onmisbaar was in hun betaamde Hollandse hutsepot. Ooit staat hier trouwens voor héél lang geleden, toen we de aardappel hier nog niet kenden. Deze witte wortel heeft een aparte smaak de een vindt hem nogal bitter, terwijl de ander hem veeleer zoet vindt. Voor 4 personen: Kook 600 g geschilde pastinaak (stukken) 5 minuten in zout water. Doe de pastinaak in een ovenschaal met 2 grofgesneden rode uien en 1 fijngesneden teentje knoflook. Kruid met zeezout Vermeng 50 g gesmolten boter met 1 eetlepel honing en 1 eetlepel graantjesmosterd. Lepel de saus over de groente en zet 1/2 uur in de oven op 200° C. Werk af met platte peterselie. Serveer met gekookte aardappelen en koteletjes.
Een snelle pastasaus met kalfsgehakt, noten en rozijntjes.
Voor 4 personen:
Laat 250 g kalfsgehakt rul bakken in een nootje boter of een eetlepel olijfolie. Doe er 250 g gemengde groenten (koelafdeling) bij, roerbak een paar minuten. Blus met 1 dl marsala, laat een minuut goed doorkoken. Voeg 1 l groentebouillon (water + blokje) toe. Kruid met peper en zout. Laat 20 minuten sudderen tegen de kook aan. Voeg 40 g rozijnen en 30 g pijnboompitten toe. Laat nog 10 minuten sudderen. Breng verder op smaak met een mespunt chilipeper. Kook 400 g kleine pasta beetgaar in gezouten water. Giet af en vermeng meteen met de saus. Werk af met gehakte dille en serveer.
Fruit 1 fijngesneden ui en 1 geperst knoflookteentje glazig in 1 eetlepel olijfolie. Doe er 2 plakjes bacon (in reepjes) bij en laat ze knapperig bakken. Voeg er 2 gepelde, geplette tomaten aan toe. Laat goed warm worden. Schep een lepeltje van de saus bij de oester. Bestrooi ze met (niet te veel) gemalen parmezaan. Zet ze heel kort onder de hete grill.
Maak een court-bouillon: laat ui, tijm laurier, peper en zout gedurende een kwartier koken in ruim water. Voeg dan de krabben toe. Zet het vuur lager en laat een kwartier zacht pocheren (niet laten koken!). Laat de krabben afkoelen in het kookvocht. Haal de krabben uit de bouillon. Wrik de onderkant van het pantser los en haal er alle vlees uit. de scharen gaan eraf, breek ze met een stevige tik van de hamer en haal het vlees eruit. Alle krabbenvlees versnijden we nu in kleine stukjes. Schil de appel en snijd in piepkleine stukjes. Besprenkel met citroensap. Snijd de venkel ook in kleine stukjes. Meng krab, venkel, appel en mayonaise. Laat afkoelen in de koelkast en serveer met een goede salade.
Tip : Bij de visspecialist kan je ook vers gekookte krabben kopen, dan bespaar je heel wat werk in de keuken.
1 l gevogeltebouillon- 25 g boter- 25 g pindaboter- 1 ui- 1 tak selder- 1 eetlepel vloeiende bloem- 2 eetlepels ongezouten pindanoten- 25 cl room- peper en zout
1 Snipper de groenten fijn. Stoof ze aan in de boter. Strooi er de bloem bij. Roer goed om. Voeg er de pindaboter aan toe. Roer weer: goed glad. 2. Leng aan met de bouillon, blijf intussen omroeren. Breng aan de : kook. Dek af, temper het vuur. Laat 20 minuten sudderen tegen de : kook aan. 3. Mix de soep. Breng ze weer tot tegen de kook aan. Voeg er de : room aan toe. Breng ze op smaak met peper en zout. Laat goed: doorwarmen. 4. Plet de pinda noten grof. Doe ze bij de soep en serveer goed heet.
Tip: Neem ongezouten pindanoten, anders wordt het echt wel té zout! De pindaboter geeft deze soep zijn aparte smaak.
Vlaamse stevige maaltijdsoep uit grootmoederskeuken.
Voor 4 personen:
1 hele kip- 1 kg aardappelen-1 wortel-1 groene selder-1 prei-1 ui-roux-2 eetlepels room-1 laurierblaadje- gehakte peterselie- tijm- nootmuskaat- peper en zout
1 Maak de wortel, prei en selder schoon en snijd de mooiste delen in stukken van 10 cm. 2. Vul een hoge pot met koud water. Doe er de kip, de resterende stukken van de groenten, de ui, laurier, tijm, nootmuskaat, peper en zout bij. Laat gedurende 1,5 uur zachtjes sudderen. 3. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. 4. Versnijd de mooie stukken van de groenten in reepjes, kook ze in gezouten water beetgaar en spoel ze daarna direct met koud water.
5. Neem de kip uit de bouillon, haal het vlees eraf en versnijd het in niet al te grote stukken. 6. Zeef de bouillon, laat terug goed doorkoken en bind lichtjes met de roux. 7. Voeg het kippenvlees en groentjes bij de bouillon, laat nog even opkoken, werk af met room en peterselie.
150 gr kipfilet- 5 gr zachte of vloeibare margarine- 1/2 eetlepel tomatenpuree- 100 ml kippenbouillon- 40 ml droge witte wijn- 200 gr tomaten uit blik ( zonder sap )- 125 gr champignons-1 teentje knoflook- 1/2 eetlepel fijngehakte peterselie- 1/2 eetlepel provençaalse kruiden
1. Kleur de kipfilets in de hete vetstof 2. Los de tomatenpuree op in de hete bouillon en voeg dit samen met de wijn bij de kip. Laat 15 minuten sudderen. 3. Snijd de tomaten in blokjes en de champignons in schijfjes. 4. Pers de look uit over de kip. 5. Laat de laatste 15 minuten de champignons, tomaten, look en de provençaalse kruiden meestoven. 6. Bestrooi met peterselie en dien op met kroketjes of frietjes.
Laat 200 g (diepvries)rabarber, in stukjes, op een zacht vuur ontdooien en met 50 g fijne suiker - en eventueel wat water - net niet tot moes verkoken. Laat afkoelen. Klop 200 g verse kaas op met 2 eetlepels vloeibare honing en een scheutje grenadine voor de mooie kleur. Verdeel de rabarber en de kaas over hoge glazen. Serveer licht gekoeld.
Zijn de stengels onderaan houtig, dan zijn ze niet plukvers.
De kleur:
Groene asperges hoeft niet te schillen, witte schilt u met een dunschiller.
Leg de asperge plat (zodat ze niet breekt) en snij het houtige stuk onderaan (ongeveer 1 cm) weg.
De dikte:
De smakelijkste asperges zijn duimdik.
Fijnere exemplaren breken snel bij het schillen.
De dikke zijn lekker om soep van te maken
Het koken:
Witte asperges kookt u +/- 10 tot 12 minuten in gezouten water, groene asperges hebben iets meer tijd nodig - 12 tot 15 minuten- om beetgaar te worden.
Bind ze in een bundeltje bijeen en zet ze vervolgens rechtop in de pan, de punten iets boven het water uit.
Zo zijn de hardere stengels en de zachte punten tegelijk perfect gaar.