Voor een flesje zelf gemaakte aardbeiensiroop heeft u 1 kg schoongemaakte en kleingesneden aardbeien, het gezeefde sap van 1 citroen en 400 g geleisuiker nodig.
Laat de aardbeien met 1/2 dl water en het citroensap gedurende 10 min. zachtjes koken. Maak een schone theedoek vochtig, leg deze in een vergiet, giet de aardbeienmassa in de doek en laat dit twee uur uitlekken boven een kom.
Vervolgens meet u in een maatbeker 1/2 I sap af en laat dit - in een pan met dikke bodem met de geleisuiker 2 min. flink borrelend koken. De pan van het fornuis nemen, het schuim afscheppen en de siroop in een fles gieten.
De fles direct sluiten, af laten koelen en in de koelkast bewaren.
Zelf abrikozen jam maken
Natuurlijk kunt u ook zelf abrikozenjam maken.
U neemt 1 kg schoongemaakte abrikozen (of 350 gram in 6,5 dl water geweekte gedroogde abrikozen) en pureert ze.
Breng in een grote pan de puree, het sap van een citroen en een kilo geleisuiker al roerend aan de kook en laat dit 4 minuten borrelend koken.
Doe de jam meteen in schone potten, sluit ze goed af en laat deze een dag rusten. Bewaren op een koele plaats.
Zelf amandelspijs maken
250 g amandelen
250 g kristalsuiker
1 eidooier
De amandelen ontvliest u door ze +/-10 min. in kokend water te leggen.
Ze vervolgens uit het water halen en laten opdrogen.
Het vlies kan nu gemakkelijk verwijderd worden.
De amandelen met de suiker in de keukenmachine doen en de machine laten draaien tot het mengsel een massa is.
Kleine stukjes amandel moeten tussen tong en verhemelte te voelen zijn.
De verkregen spijs aanmaken met de eidooier.
De spijs in een goed schoongemaakte pot doen of in plasticfolie wikkelen en in de koelkast maximaal zes weken bewaren.
De verse spijs pas na 2 - 3 weken gebruiken. De spijs moet rijpen.
Werk bij het maken van spijs erg hygiënisch.
Een lichte verontreiniging met bijvoorbeeld bloem zal de spijs snel doen bederven.
Zelf bananenbrood maken
Met dit heerlijke recept dat is afgestemd op het gebruik van een gasoven maakt u zelf eenvoudig heerlijk bananenbrood.
Vermeng 180 g zachte boter, 180 g witte suiker en 3 rijpe bananen tot een crèmige massa. Meng dit vervolgens met een snufje zout, 1/2 tl kaneel en 2 tl bakpoeder.
Voeg 230 g gezeefde bloem toe en roer alles goed door.
Hak 130 g paranoten in niet te kleine stukjes en doe deze bij het bananenmengsel.
Meng tot slot 100 g rozijnen en een losgeklopt ei door het deeg.
Doe het mengsel in een broodvorm en bak het bananenbrood 11/2 uur in de gasoven op stand 3 - 4.
Lekker bij de koffie of de thee!