De wereld van koffie
In 26 letters reizen we door de wereld van koffie, En in sneltreinvaart Van Arabico tot Zimbabwe",xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
A. Arabica en Robusta, de twee belangrijkste koffiesoorten,
verschillen niet alleen qua aroma (Arabica heeft een fijner aroma) maar ook qua prijs. Arabica wordt immers vaak met de hand geoogst én de plant zelf is erg gevoelig voor ziektes en weersomstandigheden, waardoor hij veel duurder is dan Robusta.
B Blue Mountain (een Arabica uit Jamaica) wordt beschouwd als de beste (en duurste) koffie ter wereld. De houten vaten waarin hij wordt bewaard, geven aan deze koffie een specifieke aroma en smaak. De Japanners zijn er tuk op en kopen bijna de ganse oogst op.
C. Cafeïne bemoeilijkt het inslapen en daarom werd cafeïnevrije koffie ontwikkeld. Die mag niet meer dan 0,1 % cafeïne bevatten.
D. Desserten op basis van koffie zijn meer dan eens succesnummers. Zelfs de meest fanatieke 'niet-koffie-drinker" waagt zich toch aan een stukje javanais, tiramisu of mokkataart. Ook in andere gerechten doet koffie het goed. Of wat dacht u van 'gemarineerde zalm in honing en koffie'...
E Economische factoren beïnvloeden sterk de prijs van de koffie en maken dat hetzelfde pakje koffie deze week 10 frank meer kan kosten dan een week geleden. Daarnaast spelen ook de plantensoort, de manier van malen en branden en de verpakking een belangrijke rol.
F Filterzakjes voor koffie zijn een uitvinding van mevrouw Melitta Bentz uit Dresden. Deze huisvrouw had er in 1908 schoon genoeg van dat in haar koffie steeds bezinksel terechtkwam. Daarom nam ze een leeg conservenblik, prikte er enkele gaatjes in, legde er een stukje vloeipapier in uit het schoolschrift van haar kinderen, deed er gemalen koffie in en goot er heet water over. De eerste filterkoffie werd gezet. Zonder bezinksel.
G. Genezen en genieten... Koffie was ooit een geneesmiddel dat alleen bij de apotheker te verkrijgen was. Het zou de spijsvertering en het concentratievermogen bevorderen en de slaperigheid tegengaan. Nu drinken we koffie voor het plezier: bij een afspraak, na het eten of gewoon om even te pauzeren...
H Heet en calciumarm water is onontbeerlijk voor een geslaagd kopje koffie. Het beste resultaat bekomt u met mineraalwater (leidingwater bevat te veel kalk) van 94°C. Koffie wordt erg warm gedronken: het aroma komt dan het beste tot zijn recht en het geeft u een aangenaam, warm gevoel.
I Italiaanse koffiehuizen zijn wereldvermaard voor hun stijl en gezelligheid. Het bekendste is wellicht Café Florian in Venetië. Dit koffiehuis opende zijn deuren in 1720.
J Jasmijn is de plant waarmee de koffiestruik nauw verwant is. Ze behoren tot dezelfde familie en hebben dezelfde geurende bloemen. In de 17de eeuw werd koffie zelfs Arabische jasmijn' genoemd.
K Kopjes en Koekjes. Een ideaal kopje bestaat uit dik porselein. Zo behoudt de koffie zijn ideale temperatuur, zonder dat de romige bovenlaag verdwijnt. Vaak wordt koffie geserveerd met een koekje. Dat laat het aroma van de ietwat bittere koffie beter tot zijn recht komen.
L' Legendes zijn er bij de vleet. De allereerste gaat als volgt: in de bergen van Jemen merkte een herder dat zijn geiten na het eten van rode struikbessen opgewonden rondhuppelden. Hij nam enkele bessen mee naar een naburig klooster. De prior maakte er een aftreksel van, dronk het en voelde zich blij, wakker en helder van geest. Hij dronk koffie!
M Melk. Niet elke melk is koffiemelk. De belangrijkste reden waarom mensen melk in hun koffie doen, is dat dit het aroma verfijnt en de harde kantjes van koffie ietwat afschaaft. Door haar specifieke eigenschappen slaagt koffiemelk - of geëvaporeerde melk - hier het best in.
N Nooit mag koffie het kookpunt bereiken. Koken gaat immers gepaard met smaakverlies. Ook het opwarmen van koffie is uit den boze. De ideale temperatuur van vers gezette koffie ligt iets onder de 90°C.
O Oorspronkelijk groeide de koffiestruik alleen rond het Victoria meer in Afrika. De Ethiopiërs lieten de bonen drogen, roosterden ze en maalden ze tot poeder dat dan vermengd met boter tot koekjes werd gebakken. De voorlopers van onze droge koffiekoekjes?
P Pittig, mild, fruitig, wrang... Elke koffiesoort heeft z'n eigen smaak.Maar slechts weinig soorten zijn 'compleet'. Daarom gaat de 'Meester Koffiebrander' diverse koffies met elkaar mengen om tot een harmonieuze smaak te komen. In de sector spreekt men
dan van "mengelingen".
Q ' Qahwah (Arabisch drankje dat de eetlust remt) is één van de woorden waarvan ons woordje 'koffie' zou zijn afgeleid. Andere zijn: Kaffa (Ethiopische provincie, bakermat van de koffie), Kahveh {Turks voor 'geroosterd') en Cohuet (Arabisch woord voor kracht, energie).
R Relax... dat is wat een koffiemoment zou moeten zijn, een moment van genieten, van even vergeten waarmee je bezig bent.
S Suiker in de koffie? Voor veel mensen is het een must. Witte klontjes doen het het best.
T Turken gooien extra fijn gemalen koffie in een pannetje, doen er poedersuiker en koud water bij. Ze laten alles tot drie keer toe koken, voegen er enkele druppels koud water aan toe (om het koffiedik te laten bezinken), enkele zaadjes kardemon en enkele druppels oranjebloesem.
U. Uit Belgisch oogpunt bekeken! Wij verbruiken jaarlijks 6,2 kilogram gebrande koffie per inwoner. Daarmee staan we op de vijfde plaats in de hitparade van koffiedrinkers, na Finland, Zweden, Denemarken en Nederland.
V Vacuüm verpakt, zo wordt koffie meestal verkocht in de supermarkt.
Voordeel: de inhoud kan niet oxyderen.
W Wat maakt koffie koffie? Professionele koffieproevers hanteren vier criteria: kleur, smaak, body (wat overblijft in de mond na het proeven) en aroma.
X X-periment. De Zweedse koning Gustav lll gaf twee ter dood veroordeelde moordenaars gratie, op voorwaarde dat één van beiden de rest van z'n leven thee zou drinken en de andere enkel koffie. Gustav stelde twee artsen aan om het experiment op te volgen. Wat bleek? De dokters legden er als eerste
het bijltje bij neer, gevolgd door Gustav zelf, die in 1792 vermoord werd. Jaren later overleed pas één van de moordenaars. Hij was 83. Het was de theedrinker.
Y Yankees. Amerikanen dus. Zij houden er rare koffiegewoontes
op na. Wie er ooit een koffie bestelde, keek misschien verbaasd op wanneer zijn kopje regelmatig werd bijgevuld. "Refill' noemen ze het daar. Zoveel u wilt, maar u betaalt slechts voor één kopje.
Z Zimbabwe is één van de koffieproducerende landen. Al is het zeker niet het grootste. Op wereldvlak staat Brazilië veruit vooraan met 1.600.000 ton per jaar, gevolgd door Colombia, Indonesië, Mexico en Ivoorkust. Wist u trouwens dat koffie de tweede wereldproductie is na aardolie, dat ongeveer 100 miljoen mensen in hun levensonderhoud kunnen voorzien dankzij koffie en... dat elke dag 1.400.000.000 kopjes koffie worden gedronken?
|