Voor de biscuit: -4 grote of 5 kleine eieren- 200 g fijne suiker- 1 pakje vanillesuiker- 100 g vloeiende bloem 100 g maïsbloem- 1 koffielepel bakpoeder- 2 koffielepels cacaopoeder
Voor de boterroom: 300 g fijne suiker -- 1, 10 dl water- 1 ei 1 eierdooier --500 g margarine -- caçaopoeder -- rum-essence
Voor de glazuur:
150 g melkchocolade, 50 g bittere chocolade 1 pakje vanillesuiker 2 eetlepels slagroom 1 nootje boter xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
En verder:
amaretto of notenlikeur (facultatief)- een ronde of rechthoekige bakvorm - vetstof voor de vorm- chocolade hagelslag (of krullen), chocolade figuurtjes en ouwelblaadjes om af te werken.
1. Verwarm de oven voorop 160° C. Splits de eieren.
Klop de eiwitten stijf met driekwart van de suiker.
2. Doe de dooiers met de rest van de suiker en de vanillesuiker in een pan en zet het in een warmwaterbad tegen de kook aan. Klop tot het mengsel dik romig wordt en als een lint van de klopper afloopt.
3. Meng de dooiers voorzichtig door het stijfgeklopte eiwit en meng. Spatel er dan de vloeiende bloem met de maïsbloem, het bakpoeder en het cacaopoeder onder.
4. Schep het beslag in een beboterde vorm. Bak 30 minuten op 160° C. Temper de oventemperatuur tot 150° C ,en bak nog 30 minuten.
5. Ontvorm, besprenkel het gebak met amaretto of noten likeur en laat het afkoelen op een rooster.
6. Verwarm het water met de suiker tot hij smelt en de stroop begint te borrelen. Klop het ei en de dooiers los, eventueel met een paar druppels rum-essence. Schenk er al kloppend de hete stroop bij.
Laat volledig afkoelen.
7. Roer de margarine (op kamertemperatuur) romig. Voeg er het cacaopoeder aan toe. Roer er het afgekoelde stroop-eimengsel door. Zet koel weg.
8. Breek de chocolade in stukjes. Doe ze met de vanillesuiker, de room en de boter in een pannetje. laat smelten in een warmwaterbad.
9. Snij de biscuit horizontaal doormidden. Bestrijk de onderste helft met boterroom.
Zet de bovenste helft er weer op. Zet het gebak op een taartrooster boven een groot bord. Overgiet met gesmolten chocolade. Bestrijk de zijkanten met boterroom en werk verder af met hagelslag. Laat opstijven.
10. Werk tot slot de bovenkant af met roosjes boterroom, chocolade figuurtjes en ouwelblaadjes.
|