Venkel heeft zowel op medisch vlak als in de keuken iets te betekenen. De oude Grieken kenden deze plant ook al als groente en als geneeskrachtig kruid. Volgens hen was dit het middel bij uitstek om te vermageren. Vandaag wordt venkel vooral geroemd om zijn goede invloed op de spijsvertering en, niet te vergeten, om de heerlijke anijsachtige smaak.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Van venkel kan je de wortel en vooral de zaden gebruiken voor medicinale doeleinden. Maak een aftreksel van de zaden als je maag na de maaltijd van streek is of als je darmen in de knoop zitten. Deze thee helpt bij winderigheid; indigestie, misselijkheid en krampen. Venkelthee maak je door 15 gram zaadjes gedurende tien minuten te laten trekken in een liter water. Deze thee is trouwens ook een bekend middeltje voor moeders die borstvoeding geven. Hij komt niet alleen de melkproductie ten goede, maar ook zal de baby dankzij de moedermelk minder last hebben van buikkrampjes. Vroeger gebruikte men venkelzaad geregeld bij oogaandoeningen. Het kruid bevat immers ontstekingsremmende bestanddelen die goed van pas komen in oogwater. Venkel bevordert ook de afscheiding van het urinezuur uit het lichaam, zodat je de pijn veroorzaakt door jicht en artritis kan verzachten. Gebruik hiervoor een afkooksel van de venkelwortel. Dit maak je door 30 gram venkelwortel gedurende twee minuten te laten koken in een liter water. Neem het brouwsel van het vuur en laat nog tien minuten trekken. Dit afkooksel komt ook van pas bij aandoeningen van de urinewegen, bijvoorbeeld in geval van gruis of stenen. Let op: aangezien venkel invloed heeft op de baarmoeder, mag je het niet medicinaal gebruiken tijdens de zwangerschap.
TIPS:
Frisse adem: knabbel op venkelzaadjes voor een frisse adem.
Blauwe plekken: laat blauwe plekken sneller verdwijnen door ze met verdunde venkelolie in te smeren (15 druppels venkelolie in een eetlepel tarwekiemolie).
|