xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Zelf advocaat maken
Kook gedurende een paar minuten een vanillestokje in 4 dl water en laat dit afkoelen. Klop vervolgens in een grote kom 12 eidooiers met 200 g suiker schuimig.
Terwijl u klopt moet u geleidelijk het afgekoelde water (zonder vanillestokje) en 6 dl brandewijn toevoegen.
Klop het mengsel au-bain-marie verder, tot het mengsel warmer wordt en begint te binden.
De advocaat snel laten afkoelen en koel en donker bewaren.
De kelder is ideaal!
Zelf kaascrème maken
Deze kaascrème is een snelle, eenvoudig te maken verrassing voor op toastjes of stukjes geroosterd casinobrood.
U roert 150 g roomboter zacht en voegt 200 g geraspte, pittige kaas toe.
Vervolgens roert u hier beetje bij beetje 1 à 1 1/2 dl melk door totdat de kaascrème luchtig is.
Als u een speciaal smaakje aan de crème wilt geven, kunt u peterselie, selderijzout, mosterd, nootmuskaat, tabasco of knoflook toevoegen.
Zelf limonadesiroop van vlierbloesem maken
In het voorjaar geeft de vlier geelwitte bloesem die in grote schijfvormige trossen aan de boom zitten. Pluk voorzichtig 20 bloesemschermen en leg ze in een grote vuurvaste schaal.
Voeg vervolgens 3 pond suiker, 1 pond witte basterdsuiker, 50 g wijnsteenzuur (verkrijgbaar bij de drogist) en een in plakjes gesneden citroen toe.
Giet hier 1 liter kokend water over.
Dek de schaal af en laat het mengsel een paar dagen staan.
Roer het af en toe goed door.
Giet dan de schaal leeg door een fijne zeef en doe de vlierbloesemsiroop in schone flessen.
Sluit de flessen af en bewaar deze in de koelkast.
Heerlijk!
Zelf marsepein maken
Om zelf marsepein te maken, heeft u een keukenmachine nodig.
U maalt 250 gram ontvliesde amandelen fijn, voegt dan 500 gram poedersuiker (in gedeeltes) toe en laat de machine enige tijd draaien.
U doet 2 eiwitten bij het mengsel en laat de machine weer draaien tot het eiwit goed is opgenomen. Voor een geurige marsepein voegt u tegelijk met de eiwitten 1 theelepel oranjebloesemwater toe (verkrijgbaar in goed gesorteerde drogisterijen).
De marsepein in plasticfolie rollen en in de koelkast bewaren.
Marsepein krijgt pas na verloop van tijd (een paar weken) zijn bijzondere smaak.
|