Voor 4 personen:
1 braadkip (van ongeveer 1,400 kg), in 8 stukken- 500 g sjalotten- 300 g champignons- 100 g spekblokjes- 50 g boter- 30 g bloem- 4 eetlepels cognac- 1/2 l rode wijn (bij voorkeur bourgogne)- kruidentuiltje (tijm, laurierblad, peterseliestengels)- gehakte peterselie. peper en zout
1. Pel de sjalotjes. Bak ze, samen met de spekblokjes, tien minuten op een middel hoog vuur, in 30 g boter. Zet even aan de kant. 2. Braad in dezelfde pan de stukken kip rondom aan. Kruid ze met peper en zout en strooi er de bloem bij. Schep goed om. Voeg er de cognac, de wijn en het kruidentuiltje aan toe. Breng aan de kook. Dek af. Temper het vuur en laat 45 minuten zacht stoven. Halveer de champignons. Bak ze kort op een hevig vuur, in de rest van de boter. 3. Neem de stukken kip uit de pan. Zeef de saus. Doe de spekblokjes, de sjalotjes en de champignons bij de saus. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Leg de stukken kip in de saus en laat nog heel even goed doorwarmen. Werk af met gehakte peterselie. Lekker met aardappelen of rijst.
|