Voor 4 personen:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
16 champignons van 4 cm doorsnede- vloeibare margarine- 1/2 citroen- 1 dl droge witte wijn- zout & peper- 5 blaadjes verse rozemarijn- 600 g verse zalmfilet- 12 dunne reepjes gerookt spek zonder zwoerd noch kraakbeen- 12 halve zongedroogde tomaten op olie- 2 dl room- 1/2 eetlepel graantjesmosterd- 6 pijpjes bieslook- 250 g basmatirijst- 3 takjes tijm- wat zomerse salade
1 Snij de stelen van de champignons en doe de koppen in een steelpannetje met een eetlepel vloeibare margarine, het sap uit 1/2 citroen en 1 dl droge wijn. Breng ze op smaak met zout, vers gemalen peper en enkele blaadjes rozemarijn. 2 Breng ze aan de kook en dek af. Laat de champignons 1 minuut koken en laat ze afkoelen in hun sap 3 Verwijder eventueel resterende,graatjes en snij de zalmfilet in blokjes van 3 tot 4 cm (hou de rest voor een andere bereiding). 4 Wikkel 12 stukjes zalm afzonderlijk in een reepje gerookt spek. Maak 4 spiesjes: begin met een champignon, dan een stukje zalm in spek, een stukje in 2 gevouwen zongedroogde tomaat, terug een champignon, een stukje zalm, tomaat, champignon, zalm, tomaat en eindig met een champignon. 5 Zeef de champignonsappen en kook ze met room tot een lichtgebonden saus. Roer er de graantjesmosterd door en breng op smaak met peper en zout. Snij de bieslook in zeer fijne snippers en voeg ze bij de saus. Hou ze warm. 6 Kook de basmatirijst gaar in gezouten water waaraan de tijm en wat vloeibare margarine is toegevoegd. Lek uit. 7 Strijk de spiesjes, om en om, in met vloeibare margarine en laat ze gaar roosteren op de barbecue. Kruid ze enkel met vers gemalen peper na het roosteren 8 Als ze gaar zijn, dien ze op met de saus,basmatririjst en eventueel een zomers slaatje.
|