Voor 6 stuks: 50 g bloern- 80 ml melk- 30 g fijne suiker- 10 g verse gist- 3 eieren- 200 g zachte boter- snuifje zout- boter en bloem voor de vormpjes- 1 eierdooier en 1 eetlepel melk
1. Doe de melk in een mengkom. Voeg er de suiker, de verkruimelde gist en 1 eetlepel bloem bij. Laat dit voordeegje 15 minuten afgedekt rijzen. Doe er de rest van de melk, de rest van de bloem, de eieren en een mespunt zout bij. Kneed tot een glad deeg. Voeg er, beetje bij beetje, stukjes boter aan toe. Kneed verder tot het deeg glad is. Dek het af en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Zet het vervolgens 45 minuten in de koelkast, dan wordt het steviger en makkelijker te bewerken. 2. Verwarm de oven voor op 180° C. Vet zes briochevormpjes in met boter en bestuif ze lichtjes met bloem. Zet ze in de koelkast. Kneed het deeg nog eens door en bestuif je werkblad met wat bloem. Verdeel de helft van het deeg nu in 6 porties, maak er bolletjes van en leg ze in de vormpjes. Druk er een putje in. 3. Verdeel ook de rest van het deeg in 6 bolletjes. Dek er de putjes mee af. Klop de eierdooier los met de melk. Bestrijk er de deegbolletjes mee, zo krijgen ze een mooie glans. Bak de brioches 20 tot 25 minuten in het midden van de oven. Laat ze een paar minuten afkoelen in de vormpjes en een paar minuten op een rooster.
|