De kiwano houdt het midden tussen een vrucht en een groente en behoort tot de familie van de komkommerachtigen, waartoe ook de komkommer, courgette, pompoen en meloen behoren. De kiwano komt van oorsprong uit de Kalahari-woestijn in tropisch Afrika. Aan het begin van de jaren '80 werd deze vruchtgroente vanuit Nieuw-Zeeland op de markt gebracht. De kiwano is geen familie van de kiwi, wel zijn ze allebei vanuit Nieuw-Zeeland geintroduceerd. De kiwano wordt in het buitenland ook wel gehoornde meloen genoemd.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De decoratieve vruchtgroente ziet er dan ook uit als een ovale meloen met hoorntjes. De kiwano heeft een lengte van 10 tot 15 cm. en is oranje van kleur. Het groene, gelei-achtige vruchtvlees is verdeeld in vakjes. De vele pitjes zijn eetbaar.
Landen van herkomst: Nieuw Zeeland, Kenya, Israel en Portugal
Aanvoer: Het hele jaar rond.
Smaak: De kiwano is fris van smaak met een vleugje banaan en citroen.
Narijpen: Een nog niet volledig doorgekleurde kiwano, kleurt door als u hem bewaart op een fruitschaal of een niet te koude plek. De kiwano is echter al eetbaar als hij oranje begint door te kleuren. Op de fruitschaal kunt u de kiwano tot enkele weken goed houden.
Aansnijden: Als u de buitenkant van de kiwano wilt gebruiken om een cocktail in te serveren, snijdt u het kapje van de bovenkant weg en lepelt de inhoud uit de kiwano. Indien u het voor een voorgerecht wilt gebruiken, halveer dan de kiwano en hol hem dan uit
|