Voor 8 personen:xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Voorbereiding: 15 minuten + márineren
Bereiding: 75 minuten
1,8 kg rundergebraad (of zelfs een varkenshaasje)- 2 eetlepels geklaarde boter- peper en zout
MARINADE:
1 fles rode wijn- 1 eetlepel olijfolie- 1 ui- 1 wortel- 10 peperkorrels- 1 eetlepel jeneverbessen- 1 takje tijm- 2 blaadjes laurier- 2 takjes gladde peterselie
SAUS:
2 eetlepels aalbessengelei- 1 eetlepel mosterd- 1 koffielepel azijn- 2 eetlepels room
Snij de ui en de wortel in stukken, hak de tuinkruiden grof. Doe ze in een diepe kom, met alles voor de marinade en het vlees. Dek af en zet 24 uur koel. Keer het vlees af en toe om. Laat het daarna uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Zeef de marinade. Braad de filet rondom aan in de geklaarde boter. Kruid met peper en zout. Schenk er wat gezeefde marinade bij. Laat op een zacht vuur +/-1 uur verder garen, schenk af en toe een beetje marinade bij. Laat inkoken tot er nog ongeveer 1/4 van de marinade overblijft. Voeg er de aalbessengelei, de mosterd, de room en de azijn aan toe. Roer krachtig tot een gladde saus. Kruid ze naar smaak bij met peper en zout. Laat het gebraad 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snij het pas daarna in plakken.
Serveer,de saus in een kommetje apart.
Lekker met appeltjes in de oven, kastanje-, raapjes- of knolselderpuree.
|