Voor 6 personen:
11/2 liter heldere, ontvette bouillon- 4 eetlepels vissaus- 200 g groene kool of boerenkool- 1/2 chilipepertje- 2 limoenen- 225 g basmatirijst- 4 kardemompeulen- 150 g varkensgehakt- 1 teentje knoflook- 2 lenteuitjes- 1 eiwit- peper uit de molen en zoutxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
1. Kook de rijst in water met wat zout en de zaadjes uit de kardemompeulen.
2. Boen de limoenen goed schoon. Rasp van één vrucht de schil heel fijn en pers het sap uit beide vruchten. Breng de bouillon aan de kook met de vissaus, de geraspte limoenschil, het limoensap en het hele pepertje. Laat alles 15 minuten onder deksel koken.
3. Snipper de kool fijn. Doe ze bij de soep en laat nog 10 minuten zacht koken.
4. Vermeng het gehakt met de knoflook-uit-de-knijper en een fijngesnipperd lenteuitje, het eiwit, peper en zout. Maak met behulp van twee koffielepels balletjes van het gehaktmengsel en doe ze bij de soep. Temper het vuur en laat de soep nog 10 minuten sudderen tegen de kook aan.
5. Doe de rijst bij de soep en laat deze nog even goed doorwarmen. Werk ten slotte af met het resterende lente-uitje en dien op.
|