Anijsmelk xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Anijs werkt bij slijmen en is krampstillend. Last van maagpijn? Druk dan een kompres met anijsmelk op de zere plek.
25 gram anijszaad- 2 liter melk- 75 gram suiker
Was het anijszaad en doe het in een doekje dat je bovenaan dichtknoopt. Zet de melk op een heel laag pitje en laat het zaad ongeveer 1 uur inwerken met een deksel op de pan. Voeg er dan de suiker bij. Verwijder het zakje met anijszaad en giet de melk in grote mokken. Drink de anijsmelk heerlijk warm.
Driekruidendrank
Deze dunne melkpap oogt weliswaar niet bijster aantrekkelijk, toch is dit drankje heel gezond én lekker. Aan te bevelen voor mensen die wegens ziekte braakneigingen hebben. De melk bewaart dankzij de saffraan gedurende drie dagen.
1 theelepel foelie- 1 stukje pijpkaneel- 2 kruidnagels- enkele draadjes saffraan- 1 theezakje- 3/ 4 liter melk- 1 eetlepel maïsbloem- suiker naar smaak
Doe de foelie, kaneel, kruidnagel en saffraan samen in een thee-ei of bind ze in een stukje kaasdoek. Verhit eerst de melk tot juist voor het kookpunt, neem dan de pan van het vuur en laat de kruiden ruim een half uur trekken.
Hang er daarna ook het theezakje in en laat nog 5 minuten staan. Verwijder alle kruiden en breng de slemp op smaak met suiker. Bind deze hete drank eventueel met wat aangemaakte maïsbloem.
|