Voor 4 personen:
4 lamskroontjes- 100 g jonge wortelen- 100 g mangedois- 4 stronkjes witloof- 1 kg aardappelen- 100 g champignons- 4 eierdooiers- 1 dl room- 100 g gemalen kaas- 50 g tijm- 4 deciliter lamsbouillon- 50 g sjalotten- 1 deciliter porto- 1 teentje knoflook- peper en zout- nootmuskaat- boter- beetje peterselie
Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes. Schik ze trapsgewijs in een kom en bestrijk ze met een mengeling van room en eierdooiers gekruid met peper, zout, nootmuskaat en gemengd met het gehakte lookteentje. Doe de kaas erover en laat 30 minuten op 180graden garen in de oven. Ontvlies de lamskroontjes en laat ze met wat boter bruin kleuren in de pan. Kruid peper en zout. Haal het vlees vervolgens van het vuur. Snij de groenten in blokjes en kook ze in gezouten water tot ze beetgaar zijn. Stoof de fijngesneden sjalotjes in de pan van het vlees en blus met de porto. Voeg de lamsbouillon toe en laat een kwartiertje inkoken. Voeg de tijm in plukjes toe. Laat eventjes trekken en zeef het geheel om de brokjes eruit te halen. Zet de lamskroontjes tien minuutjes in de oven (180 graden) zodat het vlees binnenin mooi roze bakt. Versnijd tenslotte volgens de beentjes (per twee). Stoof de gekookte groenten lichtjes in een klontje boter en kruid met peper en zout. Schik de aardappeltjes en het lamsvlees op de borden, giet de saus over het vlees, werk af met wat peterselie. Smakelijk eten.
Enkele tips:
- Enkele reepjes gerookt spek smaken heerlijk in de aardappelgratin. - In plaats van lamskroontjes kan je ook eend gebruiken voor dit recept. Verwijder dan wel het vel, want dat is nogal taai. - Serveer het lam met de beentjes naar boven. - Je kan het lam ook kruiden met Provençaalse kruiden." - Voeg eventueel een schijfje kruidenboter of lookboter toe aan de saus."
|