Voor 4 personen:
2,5 dl rode wijn-2 eetlepels olijfolie- 2 eetlepels tijm- 1 ui, gesnipperd- 1 dl plantaardige bouillon- 1 snede kruidenkoek- 1 eetlepel cognac- 1 eetlepel Worcestershiresaus- peper- 4 eetlepels pijnboompitten, lichtjes geroosterd- 600 g rendiersteak- peper, zout.
Marinade : meng in een kom de wijn, de olijfolie, peper, tijm en ui. Leg het wild in de marinade. Zet 1 uur in de koelkast. Neem het vlees uit de marinade. Zet opzij. Giet het vocht van de marinade en de bouillon in een steelpan. Doe de verkruimelde kruidenkoek erbij. Breng 5 minuten aan de kook, laat vervolgens sudderen om in te koken tot 2/3. Dit duurt 5 tot 10 minuten. De saus wordt ingekookt tot 6 eetlepels, net genoeg om er de steaks mee te napperen. Verhit de olijfolie in een bakpan met dikke bodem. Doe zout en peper op de steaks. Laat ze 5 minuten bakken aan elke zijde. Giet de cognac in de pan. Flambeer. Wikkel het vlees in aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten. Werk de saus af : giet de ingedikte saus in de pan. Schraap de bakbodem goed los. Doe de Worcestershiresaus erbij. Doe er zout en peper op. Meng goed. Verdeel de steaks over de borden. Overgiet met saus. Bestrooi met pijnboompitten.
Dit recept is heerlijk met galetten van parmezaan met pijnboompitten en pistaches.
Uitstekend met: Gestoomde schorseneren en spruitjes. Versier met galetten van parmezaan met pijnboompitten en pistaches.
Weetje: Als u een zoetzure saus verkiest, vervang de Worcestershiresaus dan door 1 eetlepel rodebessengelei.
Hoe het moet: Doe bij een ingekookte saus altijd pas op het einde zout, zodat ze niet te zout is. Kruidkoek lost op in de saus en maakt ze dikker.
N.B.: Dit feestelijke recept blijft heel correct op het gebied van totale vetten en verzadigde vetzuren, onder meer dankzij het vrij magere rendiervlees en de niet te vette saus (de alcohol verdampt volledig tijdens het inkoken).
|