De Gelderse Roos is een zeer opvallende struik te vinden op bosachtige en vochtige plaatsen. De witroze vlakke bloemtuilen bestaan uit twee verschillende delen de buitenring wit en grootbloemig het binnenvlak met kleine wit-roze bloemetjes.
Deze uitsnede van een foto, gemaakt in de Antwerpse Zoo, geeft het lijnenspel weer van de Koraalduivel. Een echte veelvraat met giftige stekels. De vis plant zich razendsnel voort en zonder natuurlijke vijanden een plaag!
Als een veertje aan een twijg wapperend in de wind denk ik aan jou en zwijg ik ben jou goed gezind!
Meng alle grondstoffen, maal met een staafmixer alles fijn, de massa mag niet meer uit elkaar vallen. Maak 8 ballen, druk deze plat en frituur op 175 graden goudgeel. Serveer met een knoflooksaus.
Orchidee met een beijzeld raam als achtergrond. Deze dia werd mij toegezonden door een mede-cursiste van een digitale fotocursus
Verwarm de oven voor op 220 graden C, vul een grote diepe pan 3/4 met warm water en voeg 1 tl zout toe. Zet de pan op een hoog vuur en breng het water aan de kook. Voeg de macaroni en de prei toe, kook de macaroni gaar (kijk op het pakje) en giet de macaroni af. Meng de macaroni en de prei in een ovenvaste schaal met de kaassaus, de ham en de kaas. Zet het gerecht in de oven tot het gerecht goudbruin is (ca. 20 min.). Meng de sla vlak voor het eten met de slasaus/dressing.
Op deze dia zien we het verval van een Distelvlinder in een vijver gelijk erwtensoep!
Jantje mocht met zijn ouders mee naar het naaktstrand. Eenmaal daar aangekomen en na zich op het strandlaken geïnstalleerd te hebben, vraagt Jantje: Hoe zit dat nu: ik zie pappa's met kleine plassers en pappa's met grote plassers? Dat zit zo, Jantje, zegt zijn vader: de pappa's met de kleine plassers, dat zijn de geleerde mannen en de pappa's met de grote plassers zijn de domme mannen! Jantje denkt erover na. Even later vraagt hij: hoe komt dat nu, dat ik mamma's zie met kleine borstjes en mamma's met grote borsten? Ah wel, zegt zijn vader,"dat komt zo Jantje: de mamma's met de kleine borstjes zijn de slimme vrouwen en de mamma's met de grote borsten zijn de domme vrouwen! Jantje denkt er over na. Na een tijdje vraagt zijn moeder: Jantje, heb jij je vader soms gezien? Ah wel, zegt Jantje, die heb ik net zien praten met een hele domme mamma en hoe langer hij praat, hoe dommer hij wordt!
Papa, wat is eigenlijk een slippertje, wil Jantje graag weten. Dat is genot zonder trouw, ventje, is het antwoord.
Bessen afspoelen, ananas uit laten lekken en in stukjes snijden. De bessen met 0,5dl ananassap en suiker in 10min. zachtjes gaar koken tot de bessen openbarsten. Laat afkoelen en meng de salade met een cider-dressing. Verdeel de sla over 4 bordjes en leg de plak paté op de salade. Serveer met de compôte. Lekker als voorafje!
Buiten kun je niet veel doen met kwakkelweer, maar binnen kun je lekker de openhaard aanmaken (als je die hebt, natuurlijk)! Wij teren op de houtvoorraad van een omgelegde Berg-den alsook op zijn afgeworpen dennenappels als aanmaakhoutjes. Dat ruikt erg lekker! Het dennenhout brandt erg mooi, waarschijnlijk vanwege de grote hoeveelheid harsolie, die het bevat.
IJsgebakjes
Schep op 4 kant-en-klare gebaksbodems 2 bolletjes roomijs en één lepel vruchtencocktail (blik). Versier de ijsgebakjes met slagroom en garneersnoepjes.
Dit plankje met zilveren vogeltjes is een erfstukje van mijn overleden ouders. Een stukje nostalgie dus. Het souvenier uit 'Het Zwarte Woud'en meegebracht door één van de kinders heeft jarenlang in hun interieur gepronkt. Het hangt nu in ons portiek.
Je maakt een foto van een treurig wintertuintje bij de geburen En bij nader inzien blijkt er dan een kindje naar buiten te gluren Dat gegeven maakt er een speciale dia van!
Witlofsalade met krokante walnoten
3el suiker, 1el water, 20 walnoten, 100g vers geschaafde oude kaas, 300g witlofblaadjes, 1/2 kropje rode sla, 1 bosje rucola, 2 á 3 el citroensap, 1el ahornsiroop, 3el olijfolie.
Smelt de suiker en blus het af met water. Voeg de walnoten toe en caramelliseer ze in 3 tot 5 min. goudbruin. Laat de noten afkoelen en snijd ze in fijne reepjes. Snijd de witlofbladeren los en pluk de rode sla. Maak een dressing van de olijfolie, ahornsiroop en het citroensap. Snijd de witlofbladeren in repen, meng ze met de dressing en laat ze uitlekken. Meng de rucola en de rode sla met de rest van de dressing en verdeel het sla-mengsel over de borden. Maak een bolletjes-salade van de witlof en leg dit op het bedje van rucola en rode sla. Garneer met de walnoten en oude kaas.
Is het waar, ligt daar midden in het bos Een geest tussen de afgevallen bladeren? De blik van het wolfs-oog laat mij niet los De grote tanden , dát moet ik omkaderen!
Strooi zout, suiker en peper over de vis, verpak in aluminiumfolie en laat minstens 24 uur in de koelkast rusten. Meng basilicum, knoflook, pijnboompitten in een foodprocessor. Roer er de olijfolie door en breng de saus op smaak met azijn, peper en zout. Snijd de forelfilet in dunne plakjes en serveer met een salade, pestosaus en vers brood.
De berk in al zijn pracht en praal Al glinsterend in de zon Het andere lijkt maar kaal Behalve het gazon
Paddestoelen schoonmaken, steeltjes afbreken, onderste stukjes eraf snijden en steeltjes fijnsnipperen. Het uitje fruiten in 3el olie en de paddestoelhoedjes toevoegen. Bak ca. 5 min. onder voortdurend omscheppen met peper en zout. Verdeel over 4 voorverwarmde borden. Rest van de olie verhitten en de knoflook en de fijngehakte steeltjes op hoog vuur kort bakken. Mengsel over de hoedjes verdelen en bestrooien met verse kervel. Maal er wat verse zwarte peper over en serveer met stokbrood.
Dit schilderij werd verkregen door bewerking met Photofiltre, gratis te downloaden van internet en is zeer gebruiksvriendelijk voor een beginner!
Deze dennenappels zijn de vruchten van een spar. Echter alle soorten van sparren, lariksen en dennen vallen onder de familie van de dennen. Dus is de naam dennenappel juist, zo ook de naam van de spar, die we met Kerstmis bezingen als : oh dennenboom...
Was de vis schoon en droog de vis af. Maak insnijdingen en vul deze met stukjes knoflook en citroensap en laat 30 min. marineren. Neem een ovenschaal, giet er een paar lepels olijfolie in en leg de plakjes tomaat samen met de uien in de schaal. Leg de vis op de tomatenplakjes en giet er de wijn over. Strooi er paneermeel en knoflook over en royaal basilicum, breng op smaak met peper en zout. Gaar de vis in 20 min. in een oven van 200 graden. Serveer de forel met gekookte worteltjes en gebakken aardappelen.
Meng mosterdpoeder, honing, azijn, gehakte dille en de eierdooiers. Laat de saus au bain-marie al roerend dikker worden. Breng op smaak met peper en zout en roer er de boter door. Laat de saus goed koud worden, voeg slagroom toe en klop stijf. Serveer de saus met gerookte zalm en een gemengde salade.
Een uitsnede van de orginele foto, waardoor er een flinke vergroting en een schilderachtig effect is ontstaan!
Kalfsentrecôte met dragonsaus (voor 6 personen)
3 kalfsentrecôtes (ca. 300g elk), zout en witte peper (uit de molen), 150g boter, 2dl droge witte wijn (bv Sauvignon), 1 gesnipperd sjalotje, 4dl (kalfs)vleesfond (uit potje), 2tl allesbinder, 3el crème fraîche, 12 verse dragonblaadjes (in smalle draad-reepjes gesneden), 3 à 4 kerstomaatjes, evt. 1 of meer toefjes peterselie.
Om te voorkomen dat het vlees tijdens het bakken krom kan trekken is het verstandig om de vetranden om de 2 cm met de punt van een mesje diep in te snijden. Maak het vlees daarna droog met keukenpapier en wrijf het in met wat zout en peper. Verhit een grote koekenpan en laat de helft van de boter er heet in worden. Leg de rest van de boter op de koudste plek van de koelkast. Wacht tot het schuim op de boter begint weg te trekken en bak de entrecôtes aan weerszijden lichtbruin. Temper daarna de warmtebron en laat nog 7-8 min. zachtjes bakken. Keer het vlees tijdens het bakken nog enkele malen om en verpak de entrecôtes na het bakken in aluminiumfolie. Laat het vlees tenminste 10 min. rusten en verwijder de bakboter dan, op 2el na, uit de pan. Laat het sjalotje er 2 min. zachtjes in fruiten en blus de pan met de wijn. Roer de aanzetsels van de bodem van de pan los en laat alles nog 2 min. koken. Schenk het resterende mengsel door een fijn zeefje in een pannetje, voeg de fond toe en breng alles opnieuw aan de kook. Laat alles zolang koken tot door het indampen niet meer dan de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid is overgebleven. Roer allesbinder en créme fraîche door het residu en voeg de dragondraadjes er aan toe. Klop daarna de in 4 stukjes verdeelde ijskoude boter door de saus. Neem het pannetje van de warmtebron op het moment dat de boter nog net niet helemaal in de saus is opgenomen. Blijf dan nog 20-30 sec. in de saus kloppen en roeren. Voeg er naar smaak zout en/of peper aan toe. Snijd elke entecôte in de lengte doormidden en leg ze op een voorverwarmde schaal. Schenk de helft van de saus erover en dien de rest van de saus apart in een sauskom op. Schik gehalveerde kerstomaatjes rondom het vlees en leg er, noodzakelijk is het niet, een of meer toefjes krulpeterselie bij.
Tip:geef er geblancheerde en daarna in wat boter warm gemaakte peultjes, jonge sperzieboontjes of haricot verts en kleine gekookte of gebakken aardappeltjes bij.
De orginele foto, waarvan bovenstaande uitsnede is gemaakt.
De linzen wassen en opzetten met een halve liter koud water en de bouillontabletten en in ca. 40 min. gaar koken. Ui snipperen en in de boter fruiten, in de pan met linzen, ui, tomaten met sap en wijn toevoegen. Nog 5 min. koken, geschilde appel in blokjes snijden en besprenkelen met citroensap. In koekenpan de appel ca. 1min. zachtjes bakken en de kerriepoeder erover strooien. Soep door en door heet laten worden, dan appel erdoor roeren. Op smaak brengen met zout, peper, 4dr tabasco en suiker.
200g tagliatelle; 150 gr erwten; 10 muntblaadjes; 50 gr rucola; 100 gr feta-kaas; sap van een halve citroen; 3el olijfolie
Bereidingswijze:
Kook de pasta gaar volgens gebruiksaanwijzing in gezouten water. Giet de pasta af, voeg de gewassen rucola toe en roer tot de rucola slinkt. Kook de erwten in 3 min. beetgaar. Was de muntblaadjes en snij deze in fijne snippers. Voeg citroensap en olijfolie toe, kruimel de feta-kaas door de pasta en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en een weinig zout. Dien alles op en garneer eventueel met zwarte olijven.